pondelok 23. augusta 2021

Sušienky


Ubehol už takmer rok, čo som na môj blog pridala recept. Za ten čas som sem-tam aj niečo upiekla, ale väčšinou všetko odskúšané a nič nové som nerobila. Celkovo som ale  piekla veľmi málo. 

Zdravotné problémy a situácia s pandémiou mi celkom zobrali chuť do života a aj  tejto dovtedy pre mňa veľmi obľúbenej činnosti. Až v januári tohto roku ma nakopla krásna udalosť v rodine. 

Bolo to narodenie mojej prvej   vnučky Natálky, ktorá je moje slniečko, radosť, sila... a verím, že aj nádej na lepšiu budúcnosť 💗 

Kúpila som si takéto krásne razítka na cesto, tak ich bolo treba vyskúšať. Konečne som mala príležitosť pustiť sa do pečenia, aj keď len takého jednoduchého. Recepty som našla na internete. Je ich tam veľa. Ja som si vybrala dva. Jedno cesto je kokosové a druhé kakaové. Obidve sú veľmi dobré a sušienky chutili aj po pár dňoch, zdalo sa mi, že ich chuť sa ešte zvýraznila. 

Kakaové cesto

Suroviny: 350 g polohrubej múky, 130 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajcia, 1,5-2 PL kakaa, na hrot kávovej lyžičky škorice, štipka soli.

Kokosové cesto

Suroviny: 300 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 140 g masla, 2 vajcia, 100 g strúhaného kokosu, štipka soli.

Postup:

Zo surovín som vypracovala cesto. (Ak je veľmi lepkavé môže sa pridať trochu múky). Cesto by malo byť vláčne nie tuhé. Vypracované cesto som zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky na 30 minút.

Jednotilvé cestá som rozvaľkala asi na hrúbku 3 mm a vykrajovala som sušienky. Kládla som na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky som piekla pri teplote 165 stupňov 12-13 minút. 

Po upečení sú sušienky chrumkavé. 

 















2 komentáre:

  1. Ahoj Evka, sušienky vyzerajú dobre, recepty si značím a keď vyskúšam napíšem. Dcéru aj s partnerom som už párkrát videla s kočíkom,tak vám prajem veľa radosti z vnučky a celej rodine hlavne veľa zdravia.Milka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milka, ďakujem za pekné slová, som rada že si navštívila môj blog a budem rada aj keď niečo vyskúšaš a budeš spokojná. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť