pondelok 6. februára 2017

nedeľa 22. januára 2017

Pečené kura

Dnes u nás na obed  kraľovala kuracinka a tak som opäť  mohla vyskúšať niečo nové. Vlastne je to kombinácia dvoch receptov, s využitím niektorých surovín z obidvoch receptov. Vybrala som tie, ktoré sa mi zdali vhodné a nový recept bol na svete 😊 a čo je hlavné kuriatko chutilo...


Suroviny: 1 kura, soľ,  maslo, sladká alebo šľahačková smotana, cesnak, cibuľa, kari korenie, korenie na pečené kura, horčica, nastrúhaný tvrdý syr.

Postup: Umyté naporciované kura som nasolila. Jednotlivé kúsky som pokládla na olejom potretý plech. Kúsky kuraťa som obložila maslom, podliala som trochou vody, prikryla alobalom a dala som piecť. Počas pečenia som preliala porcie kuraťa výpekom. V smotane som rozmiešala koreniny, horčicu, primiešala som pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začalo mäsko mäknúť, potrela som ho pripravenou smotanovou zmesou, opäť som prikryla a piekla  do mäkka. Potom som  alobal odstránila,  posypala som porcie nastrúhaným syrom a dala som zapiecť kým sa syr neroztopil. 

Kura som podávala so zemiakovou kašou poliatou výpekom. 

Príloha:

Kapustovo-mrkvový šalát - bielu kapustu som nakrájala na rezance, nastrúhala som k nej očistenú mrkvu. Uvarila som nálev z vody, jablčného octu, soli, trochu oleja  a cukru. Horúcim som zaliala kapustu s mrkvou, prikryla som a nechala dobre postáť - do vychladnutia. Sem-tam som šalát premiešala. (Šalát sa môže robiť aj s pridaním nakrájanej cibule, rajčín, papriky... komu ako chutí alebo podľa dostupnosti surovín).

DOBRÚ CHUŤ!



pondelok 9. januára 2017

Punčové rezy


Punčové rezy,  punčky, punčáky... ako sme ich volali, sú   v podstate veľmi jednoduché a rýchle rezy. Netreba pripravovať  krém a  príprava sirupu-punču je predsa len rýchla a jednoduchá. Jediné, čoho som sa prvykrát bála  bolo to, či použijem správne množstvo punču.  Mala som  trochu obavy pri polievaní   punčovým sirupom,  či nebudú rezy veľmi mokré a budú sa mi pri krájaní rozpadávať, alebo naopak, že bude punču málo a rezy  budú suché.  Recept našťastie nesklamal a punčáky sa vydarili👍



Suroviny: 

I. piškótový plát - (treba upiecť dvakrát, rozpis je na jeden plát):  4 vajcia, 200 g práškového cukru, 6 PL vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

II. piškótový plát - stredný - 5 vajec, 250 g práškového cukru, 7 PL vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Punčový sirup: 500 ml červeného sirupu (malinový, ríbezľový), 150 ml šťavy z citróna a pomaranča, 50-100 ml rumu, punčová aróma, 5 PL cukru (podľa chuti). 

Na potieranie: lekvár 

Poleva: 2 ks punčová poleva v prášku.

Postup: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom do peny, postupne som pridávala vodu a šľahala som kým hmota nezhustla. Vyšľahala som tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Do žĺtkovej hmoty som vareškou striedavo primiešavala sneh s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zamiešala olej. 
Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne som ešte papier potrela olejom. Piekla som pri teplote 180 stupňov 18-20 minút. Cesto som pripravila a upiekla ešte raz. Samozrejme sa môže cesto pripraviť aj z dvojnásobnej dávky a rozdeliť na dva plechy. Ja radšej robím každé samostatne.
Tak ako predošlé dve cestá, postupovala som aj pri príprave cesta z piatich vajíčok (piškótový plát II.) Plát je hrubší, je stredný a bude sa polievať punčom. 

Kým cestá vychladli, uvarila som si punčový sirup. Zmiešala som malinový sirup so šťavou z citróna a pomaranča, ( z 1 pomaranča a 1 citróna som spolu odšťavila 150 ml šťavy. Dochutila som cukrom a dala  variť. Keď sa cukor rozpustil odstavila som, nechala vychladnúť a zamiešala som rum a punčovú arómu. 
Z upečených plátov som stiahla papier. 

Spájanie rezov:
Jeden tenký plát som položila na plech (tou stranou čo bola na papieri pri pečení hore, lepšie sa na ňu natiera lekvár.) Potrela som lekvárom. Položila som hrubší plát. Pritlačila som trochu a popolievala punčovinou. Tretí plát som potrela tiež lekvárom a potretou stranou som priložila na poliaty plát. Vrch som zaťažila a dala do chladu stuhnúť. Na druhý deň som poliala polevou. Pripravila som ju podľa návodu na obale. Polevu som nechala stuhnúť.  Vrch som ešte pofŕkala čokoládovou polevou. 



utorok 20. decembra 2016

Nugátovo-brusnicové rožteky

Už to u vás rozvoniava škoricou a vanilkou? Určite áno, veď čas do Vianoc sa kráti a ak patríte k tým, ktorí si nevedia tieto sviatky predstaviť bez bohato prestretého stola, čo samozrejme nie je podstatou týchto najkrajších sviatkov v roku, tak sa máte čo obracať. Čo sa mňa týka, suché pečivo mám  hotové, už len naplním upečené medové pláty, syn si rozkázal punčové rezy, ale  tie budem ešte len piecť a nakoniec urobím  šuhajdy. Na našom vianočnom stole nesmú chýbať  kysnuté koláče a vianočka, ich pečenie ma čaká v piatok, deň pred štedrým večerom. 

Milí moji priatelia, tak nech vám to dobre "pečie", nech všetko v pohode stihnete a nech si to všetko so svojimi najbližšími vychutnáte v zdraví...💖

Prinášam vám ešte posledný vianočný  recept, možno sa niekomu zapáči a rožteky si upečie. 
Vôňa nugátu pri pečení rožtekov bola neskutočná...




Suroviny: 260 g hladkej múky, 70 g sušených nasekaných brusníc, 80 g nugátovej čokolády, 110 g masla, 50 g práškového cukru, 90 g mletých mandlí, 1 vajce, štipka soli.

Postup: Rozpustila som maslo s nugátovou čokoládou. V miske som zmiešala múku, cukor, mandle, soľ, brusnice a vajce. Priliala som vychladnutú maslovo-nugátovú zmes a spracovala som na hladké cesto. Cesto som si rozdelila na 2 časti a sformovala som do valcov s priemerom asi 3 cm. Zabalila som ich do fólie a odložila na 2 hodiny do chladničky. Vychladnuté a stuhnuté valčeky som krájala na 1 cm hrubé kolieska a vytvarovala som rožteky. Rožteky som piekla pri teplote 180 stupňov 12-14 minút. Teplé som obalovala v zmesy práškového cukru a vanilky. 




Pomarančové kolieska

Pre spestrenie chuti a vône, aby nebolo všetko len orechové, vanilkové  a škoricové 😊 upiekla som aj takéto jednoduché kolieska. 



Suroviny: 250 g hladkej múky, 120 g masla (Hery), 80 g práškového cukru, 4 žĺtky, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 PL pomarančovej šťavy, štipka soli, lekvár.

Postup: V miske som vymiešala vareškou maslo s cukrom, vanilínovými cukrami a žĺtkami. Pridala som soľ a múku. Ďalej som spracovávala cesto rukou. Cesto bolo mäkké. Nechala som ho odležať asi 30 minút  v chladničke. Potom som z  cesta odoberala kúsky a tvarovala menšie guličky s priemerom asi 5 mm. Guličky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie,  ďalej od seba. Do každej guličky som prstom urobila priehlbinku, tým sa gulička roztlačila na koliesko. Do jamky som dala lyžičkou  marhuľový lekvár. Pri teplote 175 stupňov som piekla 15 minút. 






Orechové štangličky

Chrumkavé, možno preto, že som ich piekla dlhšie ako  bolo potrebné, ale aj napriek tomu chutné orechové pečivo. 





Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 150 g masla, 1 žĺtok.

Poleva: 1 bielok, 150 g práškového cukru, 1-2 KL citronovej šťavy.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Rozvaľkala som ho na plát  hrúbý 4-5 mm, veľkosť 32x26 cm. Nožíkom som naznačila pásy 8 cm široké. Postupne som každý pás cesta natrela polevou, odrezala a krájala na štangličky - tyčinky. Kládla som na plech vyložený papierom na pečenie a piekla som pri teplote 170 stupňov asi 13 minút. 

Poleva: Preosiaty práškový cukor som dobre vymiešala s bielkom a citrónovou šťavou.  




streda 7. decembra 2016

Medvedie labky

Začiatok adventu znamená pre mňa aj začiatok vianočného pečenia. Tento rok som začala piecť neskôr. Boli iné povinnosti. Aj napriek tomu sa mi podarilo napiecť už dosť. Dnes pribudli k upečeným vanilkovým a kakaovým rožkom, lineckému pečivu a orechovým kolieskam aj medvedie labky. Receptov je veľa, pekávali ich už naše staré mamy a každá mala ten svoj obľúbený. Je dobre, že sa tradícia medvedích labiek zachovala až do dnes a spája sa s najkrajšími sviatkami a detstvom. 



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 260 g Hery, 180 g práškového cukru, 120 g mletých vlašských orechov, 1/2 KL škorice, 2 rozdrvené klinčeky, 2 PL kakaa (nemusí byť), trochu prášku do pečiva, kôra z citróna. 

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a dala do chladničky na 2 hodiny odpočinúť. Formičky som dobre vytrela stuhnutým tukom a vysypala múkou. Po kúskoch som cesto vtláčala do formičiek ani nie na tenko ale ani na hrubo. 😊 Piekla som pri 175 stupňoch 20 - 22 minút. Vychladnuté labky som pocukrovala. 



štvrtok 10. novembra 2016

Chcem vám ukázať moje ďaľšie dečky. 

Robím ich nielen pre svoju radosť ale aj radosť iných, niektoré sú už podarované a tie čo zostali potešia mňa. 
Ako som už spomínala, veľmi ma to začalo baviť a tak len hačkujem a hačkujem, listujem v časopisoch a hľadám vzory na internete... 


















Teraz pracujem na vianočnej ale ešte nie je úplne hotová, potom ukážem 😏

štvrtok 3. novembra 2016

Rýchle kysnuté pagáčiky

Doma sme dostali chuť na normálne škvarkové, kysnuté pagáčiky. V poslednom období som piekla len  rôzne slané, nekysnuté  pagáčiky, ale pravé škvarkové sú predsa asi tie naj...  Z detstva  si pamätám, že starká ale aj moja mama pekávali pagáčiky také obyčajné bez prekladania a natierania cesta škvarkami, neboli síce lístkové ale chutili dobre, a tak som sa pohrabkala zase v receptoch a našla som aj taký obyčajný.

Suroviny: 600 g hladkej múky, 250 g mletých škvariek, 2PL zmäknutej, nie roztopenej bravčovej masti, 2 žĺtky, 200-250 g kyslej smotany, 2 KL soli, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 1 vajíčko na potieranie pagáčikov, sezam na posypanie - nemusí byť.

Postup: Urobila som si najskôr kvások z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a postupne aj smotanu, mlieko so žĺtkami, masť a mleté škvarky. Vypracovala som vláčne, mäkké cesto. Cesto som nechala hodinu kysnúť a opäť  som ho krátko premiesila a nechala ešte 30 minút kysnuť. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, rozvaľkala na hrúbku do 1,5 cm a vykrajovala pagáčiky. Ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a chvíľu som ich nechala ešte podkysnúť. Potom som už len piekla pri teplote 180 stupňov 25-28 minút.






utorok 18. októbra 2016

Pagáčiky Karička

Aj tieto syrové pagáčiky chutili veľmi dobre a pripravené boli raz - dva.

Suroviny: 2 črievka syru Karička (spolu 200 g), 180 g hladkej múky, 180 g masla, 1/2 KL soli, 1 žĺtok na potretie, sezam na posypanie.

Postup: Syr, múku a maslo som spracovala na cesto. Rozvaľkala som ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajovala som malé pagáčiky s priemerom 3,5 cm. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným žĺtkom, posypala som sezamom a piekla som pri teplote 180 stupňov do zlata. 

Z dávky mi vyšlo 91 malých pagáčikov. Výborné sú k vínu.