utorok 22. mája 2012

Jemný ríbezľový koláč

Vlažný, kyslastý koláč s výraznou ríbezľovou chuťou  a sladkou snehovou perinkou. Ten musíte určite ochutnať. 

Suroviny: 240 g hladkej múky špeciál, 190 g hery, 3 PL kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1/2 KL škorice.

Sneh:  500 g ríbezlí, 3 bielky, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava.

Postup:  Múku, heru, 3 PL cukru,  žĺtok a  škoricu spracujem na cesto. Nechám ho 30 minút odpočívať v chlade. 

Okrúhlu formu s priemerom 25 cm vytriem tukom a vysypem múkou. 
Cesto rozvaľkám a vložím do formy tak, aby bolo aj po obvode formy - vyvýšený kraj. 
Vložím do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečiem asi 20 minút.

Sneh: Z 3 bielkov, vanilkového cukru a kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh, prišľahám aj trochu citrónovej šťavy. 
Zľahka primiešam ríbezle. 
Sneh natriem na upečené horúce cesto a vložím do rúry zapiecť. Zapekám pri teplote 160 stupňov asi 15 minút a potom zvýšim teplotu na 180 stupňov a ešte zapekám asi 5-8 minút. 
Sneh by mal byť na vrchu pevný-chrumkavý a bledohnedý. 


nedeľa 20. mája 2012

Kvietkom sa darí...

Leto ešte iba začne a moje kvietky už naplno rozkvitajú....




máj 20l2

máj 20l2
máj 20l2

máj 20l2

a takto krásne vyzerá dnes....škoda že sa leto končí...


september 20l2











Konečne zakvitol...

....rododendron mám štyri roky a pred pár dňami konečne rozkvitol čomu som sa veľmi potešila.




...zakvitnutá vajgelia, tiež krásny krík...





.

...pivónie...



Moje "tiramisu"

Viem, že základnou surovinou pravého tiramisu je mascarpone. U nás doma mu však nevieme prísť na chuť 😊Z množstva receptov som si preto vybrala taký, do ktorého sa mascarpone  nepridáva ale je nahradené nátierkovým maslom. Mne sa recept páči a  aj doma všetkým chutí. Ak si nepotrpíte na pravom tiramisu, vyskúšajte aj takéto...


Suroviny: 2 nátierkové smotanové maslá neochutené (Bánovecké), 2 šľahačkové smotany, 3 vanilkové cukry, 3 žĺtka, práškový cukor, piškóty, kakao, rum, uvarená čierna káva.

Postup: Najskôr si vyšľahám nad parou žĺtky s 2 vanilkovými cukrami do hustého krému. Odstavím a za občasného miešana nechám vychladnúť.

Nátierkové maslá vymiešam s práškovým cukrom, ten dávam podľa chuti 2-3 PL. 
Vyšľahám šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. 
K maslám primiešam žĺtkový krém a zľahka aj šľahačku. 

Na tácku položím potravinovú fóliu a uložím vrstvu piškót, ktoré namáčam v čiernej káve dochutenej rumom. (Ak dávam okrúhle piškóty tak kladiem 10x6 ks, vyjde mi to presne na veľkosť tácky ktorú používam). Môžu sa dávať dlhé ale aj okrúhle piškóty.

Krém rozdelím na tri časti. Prvú časť krému  natriem na piškóty, znovu položím vrstvu piškót namočených v káve s rumom, potom  krém, piškóty a vrch tvorí zvyšok krému, ktorý posypem husto kakaom. 

Niekedy tiramisu vylepším čerstvým ovocím, výborné sú jahody, maliny alebo banány. Hotové tiramisu dám do chladničky dobre stuhnúť.


sobota 12. mája 2012

Vtáčie mlieko

Pamätám sa na časy, keď sme ako žiaci základnej školy chodili ešte do školy v prírode. A práve s týmto obdobím sa mi spája aj vtáčie mlieko. Vždy som sa tešila na dni keď sme ho dostávali na olovrant spolu s pomarančovými sušienkami.  Chuť na vtáčie mlieko mi zostala dodnes 😋 preto ho aj robievam, len tie sušienky k nemu mi chýbajú, z obchodov sa už dávno vytratili, čo je veľká škoda.

Suroviny: 1 l mlieka, 2 vanilkové cukry, 4 vajcia, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL hrubej múky.


Postup: Z mlieka odlejem  asi 3 dl a  pridám žĺtky a múku (nie kopcovité lyžice), dobre rozšľahám. 

Zvyšok mlieka dám  variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. 

Z bielkov vyšľahám  tuhý sneh, lyžicou odkrajujem  z neho kúsky- halušky a kladiem  na vriace mlieko. Chvíľku povarím z jednej strany, potom ich otočím a nechám povariť aj z druhej strany. Vyberiem na misku a vložím ďalšie halušky, pokračujem pokiaľ neminiem celý sneh. 


Keď začne mlieko vrieť, prilejem odobraté mlieko zmiešané s múkou a žĺtkami a uvarím krém. Krém je redší.

Hotové vtáčie mlieko nalejem do pohárov, rozdelím  snehové halušky a podľa chuti prizdobím lekvárom.

... mňamka je hotová....