utorok 12. júna 2012

Mrežovník s lekvárom

Obyčajný koláč s lekvárom. Pekávali ho už naše babičky. Jednoduchý a dobrý.  



Suroviny: 320 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 150 g Hery, 1 prášok do pečiva, 2 vajíčka, štipka soli, 1/2 KL škorice.


Postup: Všetky uvedené suroviny spracujem  na cesto a nechám 1 hodinu zabalené vo fólii v chladničke. Cesto je mäkké. 
Potom cesto rozdelím na dve časti.  Jedna časť je väčšia tá ide po rozvaľkaní na dno vymastenej a múkou vysypanej formy a druhá je menšia, tú rozvaľkám a pokrájam na pásiky - mriežku. 
Cesto vo forme natriem lekvárom a uložím naň pásiky cesta ako mriežku. Formu vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a pečiem  30- 35 minút.









pondelok 11. júna 2012

Torta z bieleho jogurtu

Keď som si kúpila od kamarátky túto formu, dala mi k nej aj recept. Torta nielenže krásne z formy vyšla ale je aj výborná.

Forma z Tupperwaru - má obsah  1,2 l.
Suroviny: 3 malé biele smotanové jogurty, 1 šľahačka v prášku, 125 ml mlieka, 1-2 vanilkové cukry, práškový cukor podľa chuti, 1 dl ovocnej šťavy, 5 KL jemne mletej želatiny Dr.Oetker, ovocie, piškóty okrúhle.


Postup: Ak použijem ovocie kompótové tak do 1 dl  šťavy dám napučať želatinu (nemusia byť kopcovité lyžičky), ak nemám šťavu, urobím si ju z vody a sirupu, tentokrát som použila čerstvé jahody, preto som si musela urobiť šťavu, použila som čučoriedkový sirup, taký máme práve doma a vodu. 
Želatinu  nechám  napučať a podľa návodu na obale  ju nahrejem a miešam  kým sa nerozpustí - nevariť!  

Smotanové jogurty zmiešam s vanilkovým a práškovým cukrom. 

Vyšľahám šľahačku v prášku a vmiešam do jogurtového krému , zľahka primiešam nie veľmi teplú želatinu.   

Do formy dám časť krému, piškóty, krém, ovocie, krém, ovocie, krém a nakoniec piškóty. 

Formu uzatvorím a vložím do chladničky na niekoľko hodín. 
Potom ju prevrátim a otvorím. 

Tento recept som už robila aj v tortovej forme, ale treba zvýšiť dávku lebo by bola torta nízka. Tam začínam piškótami, potom krém, ovocie, krém, ovocie, krém.

Hotová torta sa môže podávať so šľahačkou.




tu je forma ktorú som použila... 






pondelok 4. júna 2012

Jahodová maškrta II.

Čo môže byť  lepšie ako jahody so šľahačkou, pozná to hádam každý ale keď sa šľahačka vylepší ešte aj kyslou smotanou, je to iná chuť.

Suroviny: jahody, práškový cukor, vanilkový cukor, kyslá smotana, šľahačková smotana.


Postup: Jahody som zasypala cukrom a ponorným mixérom rozmixovala. 

Vyšľahala som šľahačkovú smotanu. 

Do kyslej smotany som primiešala podľa chuti cukor a jeden vanilkový cukor. 

Obidve hmoty som zmiešala. 

A už som len do pohára vrstvila - rozmixované jahody so smotanovo-šľahačkovým krémom.


piatok 1. júna 2012

Marhuľový koláč

Výhodou kysnutého cesta je to, že sa dá využiť na rôzne spôsoby. Či už urobíte z neho jednoduché pečivo, plnené buchty, záviny s rôznymi plnkami, alebo na slano, stále bude chutiť a zasýti. Veľkú skupinu koláčov z kysnutého cesta tvoria ovocné koláče. Veď využiť sa dá akékoľvek ovocie od jabĺk, hrušie, sliviek, broskýň... Dnes som použila marhule a urobila som koláč na veľký plech a  jeden malý okrúhy koláčik. Chutil výborne.


Suroviny: 360 g polohrubej múky, 300 g hladkej múky, 42 g droždia, 3 vajcia, 120 g práškového cukru, 100 g rozpusteného tuku (Hera, Palmarín), 200 ml mlieka, soľ.

Plnka: 750 g tvarohu, 2 vajíčka, 3 PL Solamylu, 100 g kryštálového cukru, citrónová kôra, čerstvé marhule, mandlové lupienky.

Posup: Z droždia a trošky vlažného mlieka som  urobila kvások. Pridala som ho do preosiatej múky zmiešanej s cukrom a soľou. Priliala som vlažné  mlieko vymiešané s vajíčkami a tukom. Všetky suroviny som spracovala na  vláčne cesto a prikryté som ho dala  kysnúť. 
Cesto som potom rozdelila na dve časti,  jednu väčšiu som rozvaľkala na veľkosť plechu. Plech som vytrela tukom, položila som cesto. Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a vložila do vymastenej sklenenej okrúhlej formy. 
Cestá som natrela plnkou, ktorú som pripravila zmiešaním tvarohu, Solamylu, cukru, vajíčok a citrónovej kôry. Po vrchu som uložila  rozpolené odkôskované marhule. Nechala som  chvíľu podkysnúť.  Vrch koláčov som ešte posypala  mandľovými lupienkami a dala som  piecť do vyhriatej rúry.  Pečiem pri teplote 185 stupňov asi 30 minút. 

Rýchla torta

Korpus použitý v tomto recepte je veľmi rýchly. Je síce hustejší, nie taký jemný ako pri piškótovom ceste, ale práve preto je vhodný ako základ-podklad pre šťavnatejšie náplne z ovocia a tvarohu. 


Suroviny: 100 g polohrubej múky, 2 KL prášku do pečiva, 100 g jemného kryštálového cukru,  100 g rozpusteného masla, 3 vajcia. 

Plnka: 250 g jemného tvarohu, 50-100 g práškového cukru, vanilínový cukor, 1/2 kelímka kyslej smotany, alebo bieleho smotanového jogurtu, 50 ml mlieka, 1/2 balíčka práškovej želatiny Dr. Oetker, ovocie, 1 balenie  tortové želé.


Postup: Najskôr si zmiešam sypké suroviny - múku, prášok do pečiva a cukor, pridám vajíčka, rozpustené vlažné maslo  a miešam šľahačom krátko na najnižšom stupni, potom na vyššom stupni 2-3 minúty, kým nevznikne hladké cesto. 
Ak chcem tmavé cesto pridám kakao (môžu sa pridať aj oriešky, mandle). 
Ak je cesto veľmi husté  pridám  trochu vody.   
Cesto vylejem do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dám upiecť. 
Na upečený korpus dám plnku.

Plnka: Tvaroh si zmiešam s práškovým a vanilínovým cukrom. Primiešam smotanu (alebo jogurt) a v 50 ml mlieka rozpustenú práškovú želatinu - 1/2 balenia (pripraviť podľa návodu na obale). 
Na plnku uložím ovocie (použila som banány, kivi a mandarinky) a zalejem tortovou  želatinou  Dr. Oetker pripravenou tiež podľa návodu na obale. 


... takto vyzerá upečený korpus, nie je veľmi vysoký...

    
... po natretí tvarohovej plnky dám obruč z formy späť a až potom uložím ovocie a polejem želatinou...