pondelok 17. septembra 2012

Vianočné gule

Keď sa ma zima opýta, čo okrem zavárania som v lete robila, budem môcť povedať, že som myslela na Vianoce...😍









Nepečená jablková torta

Kto má rád jabĺčka a chce niečo z nich ozaj rýchle nech vyskúša túto tortu.



Suroviny: 1 kg očistených jabĺk, voda, 2 Zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, piškóty okrúhle, kokos, (ovocie, hrozienka, orechy)

Postup: Očistené jablká nakrájam na menšie kúsky, dám do kastróla a podlejem trochou vody. 
Dusím do mäkka, pridám vanilkový cukor a kryštálový cukor podľa chuti, záleží od použitých jabĺčok. 
Jabĺčka miešam  pokiaľ sa nerozvaria. 

V 5 dl vody rozmiešam zlaté klasy a prilejem k jabĺčkovej mase, varím na hustú kašu. 

Tortovú formu si vyložím potravinovou fóliou, vypláchnem ju studenou vodou a vysypem kokosom. 

Na dno uložím okrúhle piškóty, (teraz som dala  dve vrstvy piškót a jeden rad som dala aj po obvode formy). 

Na piškóty dávam jablkovú masu, podľa chuti sa môžu do nej primiešať aj hrozienka, nasekané orechy alebo drobné ovocie.Mala som  posledné černice, tak som ich primiešala. 

Vrch posypem kokosom a dám do chladničky aspoň na 3-4 hodiny stuhnúť. 
Pred servírovaním prelejem čokoládou a podávam so šľahačkou.   


pondelok 10. septembra 2012

Paradajková pasta

Po nakladaných sušených paradajkách som tohto roku vyskúšala aj tento recept, ktorý som objavila na internete. Bol urobený raz dva a už aj viem, kde paradajkovú pastu budem používať ak sa mi nepokazí. Prekvapilo ma totiž to, že sa nesterilizuje a z toho mám trochu obavu. Pasta sa dá použiť ako podklad na obložené chlebíčky, na natretie cesta pri pečení pizze ale aj na dochutenie mäsa a možno aj cestovín. Vyskúšam.

Suroviny: 1 kg paradajok, 300 g cesnaku, 40 g soli 

Postup: Paradajky som rozmixovala, pretlačila som do nich cesnak a pridala som soľ. To uvedené množstvo v recepte sa mi zdalo veľmi veľa, tak som dala iba polovicu. Všetko som miešala aby sa soľ rozpustila a dala do malých pohárikov. Nezľaknúť sa, je to dosť riedke. Poháriky som zatvorila a odložila na chladné a tmavé miesto - do komory.  NESTERILIZOVAŤ. 

Teraz budem čakať čo sa bude robiť. Po trojdňovej kontrole pohárikov som zistila, že sa oddelila tekutina od paradajkovej šťavy, ale to azda nie je problém....?


Ten pohár vpravo, to sú usušené paradajkové šupky, ktoré som získala pri ďalšom recepte z paradajok. Čítala som, že je dobre použiť ich pri varení mäsového vývaru, získa vraj peknú farbu...uvidím či je to tak...neskúšala som ešte:)

4. 9. 2013
Po roku môžem povedať, že pasta je stále jedlá...počas roka som nespotrebovala všetky poháriky, tak novú tohto roku nebudem robiť a verím, že ešte dlho vydrží.

Jablkový mrežovník

Recept som našla v knižke "Recepty zo života." Koláčik vyzeral veľmi pekne a preto som ho vyskúšala. S cestom sa pracovalo dobre a určite by sa mohlo použiť aj pri upečení koláča s tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou. Ja som urobila jablkový ako bol v knižke. Koláč bol  vlažný a chuťovo  dobrý.  
Vyskúšajte.

Suroviny: 600 g polohrubej múky, 300 g Palmarínu, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 KL octu a 1 PL mlieka (ocot a mlieko som doplnila) 

Plnka: 2 kg už očistených, nastrúhaných jabĺčok, vanilkový cukor, mletá škorica, 150 g kryštálového cukru - ak treba aj viac, podľa kyslosti jabĺk.
Všetko spolu zmiešať.
Ak jabĺčka pustia veľa šťavy, treba ich vyžmýkať. 

Postup: Do preosiatej múky pridám cukor, prášok do pečiva, vajíčka, ocot, mlieko  a nakrájaný  tuk.  Rýchlo spracujem cesto a odložím zabalené vo fólii do chladničky aspoň na 30 minút. 
Potom cesto rozdelím na tri časti, (jedna môže byť trochu menšia, to je na mriežku).
Prvú časť cesta rozvaľkám na pomúčenej doske na veľkosť plechu.  Za pomoci valčeka cesto  prenesie na plech (používam hlbší plech 36x42cm). Plech vytriem tukom a vysypem múkou.
Na plechu potriem cesto polovicou jablkovej plnky. Na plnku položím pomocou valčeka druhé rozvaľkané cesto a natriem zvyškom plnky. 
Z menšej časti cesta urobím mriežku a uložím ju na plnku. 
Plech vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečiem približne 45 minút, potom teplotu znížim na 170 stupňov a dopekám ešte 30 minút alebo podľa potreby.




Šľahačková bábovka

Túto bábovku robím asi najčastejšie.  Nielenže dobre chutí ale aj jej príprava je rýchla. 


Suroviny: 3 vajíčka, 250 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 ml šľahačkovej smotany, 320 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, kakao.

Postup: Vajíčka šľahám s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny - asi 10 minút na najvyššom stupni. Otáčky znížim a primiešam šľahačkovú smotanu, postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dobre vymiešam aby sa všetky suroviny spojili a odoberiem 2/3. Bledé cesto vylejem do bábovkovej formy ktorú vytriem tukom a vysypem múkou. Do zvyšnej 1/3 cesta pridám 2-3 KL kakaa a premiešam. (Kakao je dobre rozmiešať v troche mlieka). Tmavé cesto nalejem na bledé a špajdlou cestá zľahka premiešam.  Formu vložím do vyhriatej rúry a pečiem pri 180 stupňoch asi 40 minút.