Spríjemnila som si dnešný sychravý deň výrobou takejto jednoduchej dekorácie...Tekvičky som dostala a šipky s gaštanmi som doniesla z prechádzky.
piatok 12. októbra 2012
pondelok 8. októbra 2012
Rýchle tvarohové šišky
Keď boli deti ešte malé často som ich robila a potom som recept založila a zabudla naň. Po niekoľkých rokoch majú šišky u nás doma premiéru.
Suroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g mäkkého tvarohu,1 KL sódy bikarbóny, 2 KL práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL rumu a štipka soli.
Postup: Všetky uvedené suroviny som zmiešala. Vypracovala som cesto. (Ak je veľmi lepkavé, prisypať múku). Nechala som ho chvíľu odpočinúť. (Za ten čas som si urobila tvarohový krém na zdobenie).
Cesto som potom rozvaľkala na hrúbku 1 cm a vykrajovala som kolieska s priemerom 5 cm. Do každého kolieska som vytlačila jamku a vložila do rozpáleného oleja, najskôr tou stranou kde je jamka a vyprážala som z obidvoch strán.
Cesto som potom rozvaľkala na hrúbku 1 cm a vykrajovala som kolieska s priemerom 5 cm. Do každého kolieska som vytlačila jamku a vložila do rozpáleného oleja, najskôr tou stranou kde je jamka a vyprážala som z obidvoch strán.
Vypražené šišky som naplnila do jamky lekvárom a podľa chuti aj tvarohovým krémom.
Ten som pripravila tak, že som vyšľahala (ponorným mixérom) 1 tvaroh, 1 šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor a podľa chuti práškový cukor.
Je dobre aby bol tvaroh jemný.
Výkrojky cesta ktoré mi ostali som nespracovala znovu, ale som ich tak ako boli nahádzala do oleja a vypražila...to bola dobrotka.
Leto odišlo...
Dnešný chladný a zamračený deň je dôkazom toho, že leto už ozaj odišlo a aj napriek tomu, že aj jeseň má svoje čaro nemám ju rada. Prináša chladné, sychravé dni a to nie je nič pre mňa...😔
Jedine pohľad na krásne sfarbenú prírodu dokáže aspoň trochu vo mne zahnať smútok za teplými letnými dňami.
Tohoročné leto prialo všetkým mojim kvietkom z čoho som mala veľkú radosť...ešte aj dnes sú pekné ako keby nechceli ani odkvitnúť. Urobila som posledné zábery.
muškáty na balkóne |
Skalka s nádychom jesene....
nedeľa 7. októbra 2012
Ocenenie zo srdca
Srdiečko mi zaplesalo keď som dostala ďalšie ocenenie. Tentokrát od Jarky.
Jarka ďakujem!
Jarka ďakujem!
Nie som ešte sledovateľkou veľa blogov, takže z tých ktoré patria medzi moje najobľúbenejšie a ktoré ešte toto ocenenie zatiaľ nedostali vyberám tieto dva blogy, tak to určujú pravidlá:
http://unavenavarecka.blogspot.sk/ - Soničkine recepty a jej cestovateľská vášeň doložená nádhernými zábermi ma vždy dostanú....
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ - Adrianka je pre mňa umelecká cukrárka a priznám sa, že pred jej receptami mám veľký rešpekt a neodvažujem sa do nich pustiť...
Dievčence, teším sa na ďalšie Vaše príspevky.
streda 3. októbra 2012
Kysnuté čokoládové rožky
Vyskúšajte tieto výborné rožteky s čokoládou.
Suroviny: 800 g hladkej múky špeciál, 160 g Hery alebo Palmarínu, 4 dcl mlieka, 110 g kryštálového cukru, vanilkový cukor, 2 vajcia, 42 g droždia, soľ.
Plnka: 100 g čokolády na varenie, 100 g marcipánu, 3-4 PL nutelly
Čokoládu a marcipán som nastrúhala a zmiešala s nutellou. Plnka bola veľmi hustá a zle sa spájali suroviny, tak som pridala pár kvapiek mlieka.
Postup: Najskôr som si urobila kvások z droždia, trochy vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som cukor, vanilkový cukor, trochu soli. Tuk som rozpustila, v mlieku som rozmiešala vajíčka. Do misky som priliala kvások, mlieko a vlažný tuk.
Vypracovala som cesto a nechala kysnúť. Cesto som vyklopila na dosku, zľahka som vytvorila valec a ten som rozdelila na 4 časti.
Vypracovala som cesto a nechala kysnúť. Cesto som vyklopila na dosku, zľahka som vytvorila valec a ten som rozdelila na 4 časti.
Z každej som rozvaľkala 1 cm hrubý kruh s priemerom asi 34 cm. Ten som rozkrájala na 8 časti - trojuholníkov. Na širší koniec som položila plnku - bolo jej ozaj dosť takže som dávala viac. Pevne som stočila a vytvarovala rožok. Rožky som kládla na plech vyložený papierom ďalej od seba lebo ešte dosť nakysli.
Potrela som rozšľahaným vajíčkom a dala piecť. Piekla som pri teplote 190 stupňov 15 minut, potom som ešte dopekala pri teplote 180 stupňov asi 8 minút. Hotové upečené a vychladnuté rožky som posypala cukrom a ozdobila čokoládou.
Chcem upozorniť, že aj napriek tomu že som sa snažila rožteky pevne stočiť a aj konce dobre pritlačiť, pri pečení z niektorých čokoláda vytiekla, našla si potvorka dierku....😊
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)