sobota 9. februára 2013

Boloňské špagety

Špagety patria k obľúbeným jedlám. Dajú sa pripraviť s rôznymi omáčkami. Najradšej pripravujem túto

Suroviny: mleté mäso, prerastaná slanina, cibuľa, mrkva, zeler, cesnak, paradajkový pretlak, paradajky (ak nie sú čerstvé môžu byť aj z konzervy), mäsový vývar (hovädzí bujón), biele víno, bobkový list, čierne korenie, korenie na špagety,  bazalka, oregano, soľ, smotana sladká na varenie, špagety.

Postup: Na oleji opražím nakrájanú cibuľku, pridám nakrájanú slaninu a popražím. Potom pridám nakrájanú mrkvu,  zeler, mleté mäso a chvíľu orestujem. Po chvíľke pridám paradajkový pretlak, cesnak a víno.  Dochutím soľou, čiernym korením, korením na špagety, bobkovým listom. Prikryté dusím za občasného  miešania kým sa víno nevyvarí. Prilejem paradajkovú šťavu aj s paradajkami (v lete čerstvé paradajky) a ďalej dusím a podlievam vývarom. Dusenie trvá asi 30 minút.  Nakoniec pridám sladkú smotanu, znovu cesnak,  bazalku s oreganom a ak treba posolím. 

Hotovú omáčku servírujem s uvarenými špagetami a nastrúhaným syrom.

Dobrú chuť!


štvrtok 7. februára 2013

Fánky

Fašiangové obdobie bez fánok si neviem ani predstaviť. Vyskúšala som už viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento, fánky sú krehké a rozsýpajú sa na jazyku. 

Suroviny:  500 g hladká múka špeciál (alebo polohrubá  múka) , 125 g tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 2 žĺtka, 1 PL práškového cukru, 1 PL rumu, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/2 kelímku kyslej smotany (dávam podľa potreby), citrónová kôra a šťava.

Postup:  Múku preosejem, pridám na menšie kúsky nakrájaný tuk, žĺtka, cukor, rum, sódu, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a šťavu, smotanu. Vypracujem polotuhé cesto a nechám postáť 1/2 - 1 hodinu. Potom rozvaľkám na hrúbku 3 mm a krájam na štvorce, obdlžníky, trojuholníky, v strede nakrojím. Olej v kastróli  rozohrejem a fánky z oboch strán vyprážam  na miernejšom ohni. Vyberám na servitku alebo papier aby trochu vychladli a potom posýpam práškovým a vanilkovým cukrom.

Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)







pondelok 28. januára 2013

Mandľové muffiny s čokoládou

Jemná mandľová chuť s čokoládou a šľahačkou  bola vynikajúca.... A konečne som použila moje nové formičky v tvare šálok, sú iba štyri ale zvyšok som dávala do  silikónových košíčkov.

Suroviny: 260 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 2-3 PL opražených mletých mandlí, 100 ml oleja, 240 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 KL rumu, čokoláda plnená.

Postup: Sypké suroviny v miske zmiešam. Zvlášť zmiešam tekuté suroviny a prilievam k sypkým. Miešam ručne vareškou kým sa všetko nespojí. Do silikónových košíčkov vložím papierové. 
(Kto nemá môže piecť aj bez papierových košíčkov, ja ich používam kvôli tomu, že sa mi to viac páči keď je muffin ako ja hovorím "oblečený"...:) 
Naplním košíčky asi do 2/3 obsahu a vtlačím kocku čokolády. 
Pečiem pri 180 stupňoch 30 minút. Treba skúsiť špáratkom a čas prispôsobiť. 

Na vychladnuté muffiny  nastriekam šľahačku a ozdobím.

Z dávky mi vyšlo 15 kusov muffin. 


Kakaové muffiny

Tento víkend bol u nás v znamení "muffín"... Robila som hneď dvojaké. A preto, že u nás jednoznačne vyhráva takmer vo všetkom čokoláda, upravila som aj tieto recepty tak, aby čokoláda v nich  nechýbala.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 1/2 KL sódy bikarbóny, 175 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kakaa, 200-250 ml mlieka, 2 vajíčka, 100 ml oleja,  čokoláda.

Postup: Všetky sypké suroviny zmiešam v miske. Zvlášť zmiešam mlieko s vajíčkami a olejom. Prilejem k sypkým surovinám a vareškou dobre premiešam. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke ale ani husté, podľa toho prispôsobím aj množstvo mlieka. Nasekám mliečnu a bielu čokoládu na väčšie kúsky a zamiešam do cesta, časť čokolády si nechám.  
Do plechu na muffiny vložím papierové košíčky a rozdelím lyžičou rovnomerne cesto. Na vrch zatlačím zvyšné kúsky čokolády. 
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. 

Z dávky som urobila 12 muffín ale boli ozaj veľké 😊


nedeľa 20. januára 2013

Veniec so syrom

Žemličky z obyčajného cesta posypané syrom....Chutia čerstvé len tak ale dobré sú aj potreté maslom.  
Vyskúšajte. 

Suroviny: 7 dl hladkej múky, 1-2 Kl soli, 40 g masla (môže byť Hera, Palmarín), 1/2 kocky čerstvého droždia, 2 a 1/2 dl vlažnej vody, syr údený.

Postup: Múku preosiať, pridaťsoľ a maslo nakrájané na kúsky. Rozmrviť droždie a pridávať vodu. Vypracovať cesto, ručne asi 5 minút dobre miesiť. Cesto zakryť a nechať kysnúť na teplom mieste kým nebude mať dvojnásobný objem. Potom cesto na pomúčenej doske prepracovať a rozdeliť na 8 dielov - častí.
Zo 6 častí cesta vytvoriť žemličky a zvyšné dve časti spojiť do jednej väčšej žemly. Plech alebo okrúhlu formu vyložiť papierom na pečenie a uložiť žemličky tak, že najväčšia je v strede a okolo nej menšie žemličky. 
Nechať ešte vykysnúť. Potom potrieť rozšľahaným vajíčkom so soľou a dať piecťdo rúry vyhriatej na 190 stupňov. Piecť asi 20 minút. Potom vybrať a husto posypať nastrúhaným syrom. Dopekať kým nemajú peknú farbu ďalších 20 minút potom rúru vypnúť a ešte nechať dopiecť. 
(Samozrejme každá rúra pečie inak, tak treba podľa toho prispôsobiť čas pečenia.)