sobota 16. februára 2013

Valentínske srdiečko

Keď je už ten Valentín a všetko sa točí okolo srdiečok, tak prečo si neupiecť srdiečkovú tortu 😊





Suroviny: 4 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 1 KL prášku do pečiva, 4 PL oleja, 1-2 PL kakaa. 

Krém: 2 šľahačkové smotany, 100 g horkej čokolády, 100 g bielej čokolády, čokoládová poleva, hotový marcipán Dr.Oetker - 50 g (balenie je 150 g)

Postup: Šľahala som v šľahači bielky so štipkou soli kým nezačali hustnúť. Prisypala som k nim cukor a šľahala som kým nebol hustý sneh. K snehu som postupne prišľahávala po jednom žĺtky a po lyžici olej. 
Múku som preosiala, zmiešala s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Už len zľahka ručne som primiešala k snehu. 
Cesto som vyliala do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie a jemne som dno a boky potrela olejom. Vložila som do rúry predhriatej na 170 stupňov a piekla som 35 minút, potom som teplotu znížila na 165 stupňov, prikryla som formu papierom a dopekala som ešte 10 minút. 
Po vybratí z rúry som korpus nechala chvíľu chladnúť vo forme a potom so ho vybrala a preložila na mriežku.

Urobila som  krém. Do jednej šľahačkovej smotany (objem 250 ml) som nalámala horkú čokoládu, (pridala som aj trochu práškového cukru, lebo sa mi to zdalo dosť horké, to už každý podľa chuti). Do druhej šľahačkovej smotany (250 ml) som nalámala bielu čokoládu. 

Každú šľahačku s čokoládou som na miernom ohni miešala kým sa čokoláda nerozpustila, keď sa začala šľahačka variť, odstavila som a odložila do chladničky vychladnúť do druhého dňa.
Na druhý deň som obidve šľahačky dotuha vyšľahala na krém.  

Srdiečko som rozkrojila na tri časti. Spodnú časť som potrela tmavým krémom, stredný diel bielym krémom. Z každého krému som si trochu nechala aby som mohla potrieť aj boky a vrch torty. Potom som už len dozdobila rozpustenou čokoládou a srdiečkami, ktoré som si vykrojila z rozvaľkaného marcipánu. 

Forma má veľkosť: 22x20 cm


sobota 9. februára 2013

Boloňské špagety

Špagety patria k obľúbeným jedlám. Dajú sa pripraviť s rôznymi omáčkami. Najradšej pripravujem túto

Suroviny: mleté mäso, prerastaná slanina, cibuľa, mrkva, zeler, cesnak, paradajkový pretlak, paradajky (ak nie sú čerstvé môžu byť aj z konzervy), mäsový vývar (hovädzí bujón), biele víno, bobkový list, čierne korenie, korenie na špagety,  bazalka, oregano, soľ, smotana sladká na varenie, špagety.

Postup: Na oleji opražím nakrájanú cibuľku, pridám nakrájanú slaninu a popražím. Potom pridám nakrájanú mrkvu,  zeler, mleté mäso a chvíľu orestujem. Po chvíľke pridám paradajkový pretlak, cesnak a víno.  Dochutím soľou, čiernym korením, korením na špagety, bobkovým listom. Prikryté dusím za občasného  miešania kým sa víno nevyvarí. Prilejem paradajkovú šťavu aj s paradajkami (v lete čerstvé paradajky) a ďalej dusím a podlievam vývarom. Dusenie trvá asi 30 minút.  Nakoniec pridám sladkú smotanu, znovu cesnak,  bazalku s oreganom a ak treba posolím. 

Hotovú omáčku servírujem s uvarenými špagetami a nastrúhaným syrom.

Dobrú chuť!


štvrtok 7. februára 2013

Fánky

Fašiangové obdobie bez fánok si neviem ani predstaviť. Vyskúšala som už viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento, fánky sú krehké a rozsýpajú sa na jazyku. 

Suroviny:  500 g hladká múka špeciál (alebo polohrubá  múka) , 125 g tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 2 žĺtka, 1 PL práškového cukru, 1 PL rumu, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/2 kelímku kyslej smotany (dávam podľa potreby), citrónová kôra a šťava.

Postup:  Múku preosejem, pridám na menšie kúsky nakrájaný tuk, žĺtka, cukor, rum, sódu, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a šťavu, smotanu. Vypracujem polotuhé cesto a nechám postáť 1/2 - 1 hodinu. Potom rozvaľkám na hrúbku 3 mm a krájam na štvorce, obdlžníky, trojuholníky, v strede nakrojím. Olej v kastróli  rozohrejem a fánky z oboch strán vyprážam  na miernejšom ohni. Vyberám na servitku alebo papier aby trochu vychladli a potom posýpam práškovým a vanilkovým cukrom.

Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)







pondelok 28. januára 2013

Mandľové muffiny s čokoládou

Jemná mandľová chuť s čokoládou a šľahačkou  bola vynikajúca.... A konečne som použila moje nové formičky v tvare šálok, sú iba štyri ale zvyšok som dávala do  silikónových košíčkov.

Suroviny: 260 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 2-3 PL opražených mletých mandlí, 100 ml oleja, 240 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 KL rumu, čokoláda plnená.

Postup: Sypké suroviny v miske zmiešam. Zvlášť zmiešam tekuté suroviny a prilievam k sypkým. Miešam ručne vareškou kým sa všetko nespojí. Do silikónových košíčkov vložím papierové. 
(Kto nemá môže piecť aj bez papierových košíčkov, ja ich používam kvôli tomu, že sa mi to viac páči keď je muffin ako ja hovorím "oblečený"...:) 
Naplním košíčky asi do 2/3 obsahu a vtlačím kocku čokolády. 
Pečiem pri 180 stupňoch 30 minút. Treba skúsiť špáratkom a čas prispôsobiť. 

Na vychladnuté muffiny  nastriekam šľahačku a ozdobím.

Z dávky mi vyšlo 15 kusov muffin. 


Kakaové muffiny

Tento víkend bol u nás v znamení "muffín"... Robila som hneď dvojaké. A preto, že u nás jednoznačne vyhráva takmer vo všetkom čokoláda, upravila som aj tieto recepty tak, aby čokoláda v nich  nechýbala.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 1/2 KL sódy bikarbóny, 175 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kakaa, 200-250 ml mlieka, 2 vajíčka, 100 ml oleja,  čokoláda.

Postup: Všetky sypké suroviny zmiešam v miske. Zvlášť zmiešam mlieko s vajíčkami a olejom. Prilejem k sypkým surovinám a vareškou dobre premiešam. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke ale ani husté, podľa toho prispôsobím aj množstvo mlieka. Nasekám mliečnu a bielu čokoládu na väčšie kúsky a zamiešam do cesta, časť čokolády si nechám.  
Do plechu na muffiny vložím papierové košíčky a rozdelím lyžičou rovnomerne cesto. Na vrch zatlačím zvyšné kúsky čokolády. 
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. 

Z dávky som urobila 12 muffín ale boli ozaj veľké 😊