Niečo nové čo sme u nás doma ešte nemali a veľmi chutné.
Suroviny: 1 kg hladkej múky, 130 g kryštálového cukru, 150 g Hery, 1 vajce, 500 ml mlieka, 42 g droždia, štipka soli, vajíčko na potretie, vanilkový cukor na posypanie.
Na plnku: 200 g marcipánu, 80 g horkej čokolády (napr. na varenie), 2-3 PL práškového cukru, 100 g masla, 1/2 KL mletej škorice.
Postup: Z trochy vlažného mlieka, droždia a 1 KL cukru som urobila kvások. Preosiatu múku som zmiešala so soľou a kryštálovým cukrom. Rozpustila som tuk a v zvyšnom vlažnom mlieku som rozšľahala vajíčko. Do múky som priliala kvások, časť mlieka a za postupného prilievania vlažného tuku a zvyšného mlieka som vypracovala cesto. Nechala som ho na teplom mieste vykysnúť.
Zatiaľ som pripravila plnku: Marcipán a čokoládu som nastrúhala, pridala som cukor, škoricu a mäkké maslo. Všetko som spolu zmiešala kým nevznikla rozotierateľná hmota.
Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti, každú som ešte trochu premiesila, rozvaľkala na pláty 44x32 cm, dlhšie strany som natrela plnkou (do polovice plátu, nie celý), preložila som a nakrájala som na dvojcentimetrové pásy (krájala som po šírke). Každý pásik som stočila do špirály a zaviazala do uzlíka. Hotové uz líky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala vanilkovým cukrom a nechala ešte podkysnúť. Potom som piekla pri teplote 185 stupňov 20 minút.