pondelok 9. júna 2014

Bublanina s jahodami

Nič výnimočné a predsa vždy iná chuť, podľa druhu použitého ovocia...Dnes som dala do bublaniny jahody tak chuť jahodová :)



Suroviny: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový (vanilínový)  cukor, 300 g polohrubej alebo hrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1-1,5 dl vody, 1-1,5 dl oleja, ovocie podľa sezóny a chuti.

Postup: Najskôr som vymiešala žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, po troškách som pridávala olej a vlažnú vodu. 
(Pridala som len 1 dl oleja a 1 dl  vody). Šľahala som všetko kým sa nevytvorila hustá bledá pena. Zľahka vareškou som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva so snehom. 
Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Použila som plech s rozmermi 32x38 cm. 
Jahody som umyla, väčšie som rozkrájala na polovicu, obalila som ich v práškovom cukre a pokládla na vrch cesta. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Vychladnutú bublaninu som posypala práškovým cukrom.

Hotovo :)



18.6.2020
Dnes som upiekla bublaninu s malou zmenou v postupe:

Žĺtky som šľahala s cukrom, vanilínovým cukrom a  postupným pridávaním horúcej vody. Potom som zašľahala po lyžiciach olej a múku a nakoniec zľahka vareškou sneh.
Množstvá surovín sú také isté ako v recepte.
Bublanina je tiež dobrá, nadýchaná.




štvrtok 29. mája 2014

Batôžky s tvarohom a jahodami

Sú to "obyčajné" buchty plnené tvarohom len som ich vylepšila kúskami jahôd... Výborné boli aj tie do ktorých mi už tvaroh nevyšiel a tak som ich musela naplniť len jahodami. 


Suroviny:  500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 3/4 kocky droždia, 3 dl vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 120 g rozpusteného masla (Hera), štipka soli, 100 g jemnejšieho tvarohu, vajíčko na potieranie.

Plnka:  500 g tvarohu, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 120 g práškového cukru (podľa chuti aj viac alebo menej, ak treba zahustiť tvaroh Solamylom), jahody nakrájané na menšie kúsky zasypané cukrom.

Postup:  Z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru som urobila kvások. Múku som preosiala  do misky spolu s cukrom, pridala som soľ a tvaroh, premiešala som všetko. Do mlieka som zamiešala vajíčka, tuk som nechala rozpustiť - nie úplne aby nebol horúci. Do misky s múkou som pridala kvások a postupne som prilievala mlieko a nakoniec tuk.
Vypracovala som vláčne cesto a nechala som ho vykysnúť. Počas kysnutia som ešte raz premiesila a znovu som nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske, nakrájala som na štvorce asi 9x9 cm. Do stredu každého som dala tvarohovú plnku a trošku jahôd. Protiľahlé rohy štvorca som spojila aby sa vytvoril batôžtek, kládla som na plech vyložený papierom na pečenie a nechala som chvíľu podkysnúť. 
Potom so batôžky potrela rozšľahaným vajíčkom a piekla som v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov 15 minút, potom som teplotu znížila na 180 stupňov a dopekala som asi 15 minút. Vychladnuté batôžky som pocukrovala.

Dobrú chuť!


nedeľa 18. mája 2014

Čokoládové muffiny

Veľmi rada  pečiem muffiny pre ich nenáročnú a rýchlu  prípravu a veľmi rada skúšam stále nové a nové recepty. 

Z uvedeného množstva som upiekla 17 muffinov

Suroviny: 270 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 KL prášku do pečiva a 1/ KL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa, 150 ml oleja, 250 ml mlieka, 2 vajcia, 100-150 g nasekanej horkej alebo mliečnej čokolády.

Postup: Sypké suroviny okrem čokolády som zmiešala v miske, zvlášť v druhej miske som zmiešala tekuté suroviny čiže mlieko, vajíčka a olej. Priliala som ich do misky so sypkými surovinami a všetko som dobre zmiešala. 
(Stačí miešať vareškou ale niekedy to robím ponorným mixérom - stačí len chvíľu kým sa všetko nespojí). 
Do zmesy som primiešala nasekanú čokoládu a plnila som plech na muffiny vystlaný papierovými košíčkami. Muffiny som piekla pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, treba vyskúšať. 


piatok 2. mája 2014

Zapekané cestoviny

Cestoviny sú u nás neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka. 
Veľkými a náruživými konzumentmi cestovín už nie sú len Taliani. Majstrami v príprave sú už dávno aj Stredoeurópania. Cestovinové jedlá sa tak dostávajú na stôl takmer pravidelne a sú obľúbené nielen kvôli rýchlej príprave ale aj rôznorodosti použitých surovín. Najčastejšiu kombináciu cestovín so zeleninou a syrom postupne nahradili plody mora, hydina, mäso. Osobitnú kapitolu tvoria cestoviny s pikantnými plnkami - tortellini aj keď ich príprava si vyžaduje viac zručnosti a trpezlivosti. 

Dnes som ich pripravila takto: 

Suroviny: penne, cibuľka, cesnak, šunková saláma, syr (akýkoľvek v črievku alebo mäkký - Syrokrém, Karička...), trochu mlieka,  zeleninový bujón, olej,  zelenina čerstvá alebo mrazená  podľa chuti: hrášok, mrkva, kukurica, brokolica..., tvrdý syr, soľ.

Postup: Najskôr som si  dala do parného hrnca zmäknúť zeleninu. Dnes som použila mrazenú zmes hrášku, kukurice a papriky, čerstvú brokolicu. Kým zelenina zmäkla dala som do hrnca variť vodu, posolila som ju a do vriacej som vysypala penne a uvarila - nerozvariť, musia byť akurát al dente. 
Na oleji som opražila nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som nadrobno nakrájaný cesnak a chvíľu som ho opražila. Do základu som dala nakrájanú šunkovú salámu, syr (použila som 4 trojuholníčky), priliala som trochu mlieka (asi 1 dl). Všetko som rozvarila a aby bolo omáčky viac, priliala som vodu z varených cestovín v ktorej som rozmiešala zeleninový bujón. Scedila som cestoviny, vložila som k nim uparenú zeleninu a omáčku. Všetko som premiešala, osolila a dala na vyolejovaný pekáč. Navrch som ešte nastrúhala syr a pri teplote 185 stupňov som cestoviny zapiekla. 


Recept som robila z doma dostupných surovín. Samozrejme je možné použiť aj iné suroviny a improvizovať podľa chuti. 

utorok 29. apríla 2014

Hrebienky s makovou plnkou a orechovou posýpkou

Tieto hrebienky sú pre mňa spomienkou na detstvo... Nesmeli u nás chýbať na vianočnom stole ale ja ich pečiem kedykoľvek v priebehu roka. Sú bohato plnené makovou plnkou  a orechová posýpka im dodáva výbornú chuť. 


Suroviny: 250 g hladkej múky špeciál, 250 g Smetolu (Palmarínu), 5 PL kyslého mlieka (ako náhrada môže byť aj kyslá smotana, zákvas). 

Plnka: 180 g mletého maku, 100-120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, škorica, 1-1,5 dl mlieka (podľa potreby).

Posýpka: nasekané vlašské orechy, kryštálový cukor, vajíčko na potretie.

Postup: Z múky, tuku a mlieka som  vypracovala  mäkšie cesto. (
Ak je cesto  príliš tvrdé pridať tekutinu alebo naopak ak je veľmi mäkké nedá sa spracovať prisypať ešte múku). 
Cesto som  zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky aspoň na 12 hodín.
(Dobre je urobiť si cesto večer a nechať ho v chladničke do druhého dňa). 

Príprava plnky: Do kastrólika som naliala mlieko a nechala som ho zovrieť. Potom som prisypala cukor, vanilkový cukor a mak. Chvíľu som povarila, odstavila a pridala som citrónovú kôru a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.  

Cesto som  rozvaľkala asi  na 3 mm, nakrájala na kúsky, môžu to byť štvorce, obdlžníky. (Ja som robila štvorce vo veľkosti 6x6 cm, rožteky boli menšie). 
Do stredu som dala asi 1 KL plnky preložila som a kraj dobre pritlačila. Ešte som  kraj narezala, natrela som rozšľahaným vajíčkom, posypala orechami a kryštálovým cukrom. Hrebienky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie.  


Piekla som pri teplote 180 stupňv 17 minút. Upečené hrebienky som ešte posypala práškovým cukrom.