pondelok 20. apríla 2015

Prebúdzajúca sa príroda a prechádzky v nej, su pre mňa životabudičom. Konečne môžem zbierať liečivé bylinky, pripraviť si z nich čaj a nasušiť do zásoby. 


Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis)
Medzi prvé rasliny, ktoré oznamujú príchod jari patrí sedmokráska obyčajná. Nájdeme ju na trávnikoch, lúkach, okrajoch ciest a chodníkov. Ja ju mám priamo v záhradnom trávniku,  takže ju zbieram tam. Kvitne od jari do jesene. 

Pre liečivé účinky zbierame celé kvetné úbory. Trháme ich bez stopiek za suchého a slnečného počasia. Rozložíme ich na tenké vrstvy aby sa kvietky nezaparili a sušíme v tieni a prievane. Dobre usušenú drogu skladujeme v suchom a tmavom prostredí. 
Droga obsahuje viaceré účinné látky napr. saponíny, triesloviny, horčiny, éterické oleje. 

Používa sa  pri chorobách horných dýchacích ciest, pri zápale hrdla. Tiež je účinná pri chorobách žlčníka, poruchách pečene, obličiek ale aj pri reumatických ochoreniach, obľúbená je aj pri zápche. 

Pripravuje sa z nej čaj: 1-2 KL drogy zaliať vriacou vodou a luhovať 10 minút. Piť 2-3 šálky denne. 

Veľmi často sa používa aj na vonkajšie účely. Obklady sa uplatňujú pri výronoch, podliatinách, opuchoch, horúčke svalstva. Omývanie alebo obklady sa osvedčujú aj pri kožných chorobách, ťažko sa hojacich ranách, vyrážkach, akné. 

Na obklady sa pripraví zápar: 3-4 KL drogy zapariť šálkou horúcej vody.





pondelok 13. apríla 2015

Syrové pagáčiky

A  niečo od syna.... 



Suroviny: 720 g hladkej múky, 2 Smetoly (Palmaríny), 3 žĺtky, 1 pochúťková kyslá smotana, 80 g mäkkého nátierkovéhy syra (použili sme Karičku klasik trojuholníčky 4 ks), 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 2 KL soli, vajíčko na potretie, rasca na posypanie.

Postup: Všetky suroviny spolu zmiesiť, vypracovať cesto. Rozvaľkať na hrúbku 0,5 cm a vykrajovať malé pagáčiky. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie. Pagáčiky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať rascou. Piecť pri teplote 185 stupňov 18 minút.  

Nedeľná torta

Neviem ako u vás doma, ale u nás nesmie byť víkend bez maškrty. Málokedy sa mi podarí uspokojiť rodinu a hlavne ich chúťky na sladké nejakým kúpeným keksíkom alebo čokoládou. A tak, či sa mi chce alebo nie, musím sa pustiť do pečenia. Najradšej pečiem torty, ale nie  také krásne nazdobené, že je ľúto zahryznúť do niech,  ale len jednoduché, ktoré nedajú veľa  roboty a môžu sa hneď zjesť bez výčitiek svedomia 😰 



Suroviny: 4 vajcia, 2 PL vlažnej vody, 2 PL oleja, 4 PL práškového cukru, 4 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 1 krémový tvaroh (250 g), 1 biely smotanový jogurt, 3-4 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 želatinový stužovač za studena Dr. Oetker, 1 šľahačkovú smotanu alebo práškovú šľahačku, ovocie podľa chuti, mandľové lupienky.

Postup: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom, prilievala som vodu.  Do vyšľahanej žĺtkovej peny som primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej.  Zľahka som primiešala  sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli.
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom  26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 23 minút. 

Príprava plnky z ovocia: Použila som mrazené maliny. Dala som ich rozvariť s cukrom a zahustila som ich Zlatým klasom (3-4 KL)  rozmiešaným asi v 50 ml vody. 
(Množstvá sú orientačné, použila som totiž domáce zamrazené maliny, neviem koľko vážili a Zlatý klas som pridávala kým nevznikla kaša stredne hustej konzistencie - aby sa dala rozotierať). 

Príprava tvarohovej plnky: Zmiešala som tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, primiešala som jogurt a vyšľahanú šľahačku. Želatinový stužovač som rozmiešala v 100 ml vlažnej vody, pripravila som ho podľa návodu a primiešala k plnke. 
(Namiesto želatinového stužovača sa môže použiť aj želatina).

Vychladnutý tortový korpus som natrela malinovou plnkou na ňu som natrela tvarohovú plnku.  Vrch som posypala nasucho opraženými mandľovými lupienkami. 

utorok 7. apríla 2015

Holandské rezy

Keď som ich prvykrát ochutnala  u priateľky, hneď som vedela, že bez receptu neodídem 😊Keď som ich potom upiekla pre rodinu, tiež som vedela, že som ich nepiekla prvý a poslednýkrát.  A tak nechýbali medzi našimi veľkonočnými zákuskami.

Suroviny: 750 g hladkej múky špeciál, 100 g masla (Hery), 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny, 6 PL medu, 220 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 ml mlieka.

Krém: 700 ml mlieka, 2 vanilkové pudingové prášky, 2 PL hladkej múky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g masla, 220 g práškového cukru, 2 PL kakaa.

Postup: Zo surovín som vypracovala vláčne nelepivé cesto. Rozdelila som ho na 4 časti. 
(S cestom sa veľmi dobre pracuje a bez problémov sa dá rozvaľkať). 
Pláty cesta som preniesla na plech - opačnú stranu, na papier. Piekla som  pri 180 stupňoch 7 minút. Pláty som  nechala  vychladnúť. 
(Ja som každú časť rozvaľkala na veľkosť 30x38 cm. Po upečení boli pláty menšie.)

Príprava krému: V časti mlieka som rozmiešala pudingové prášky a  múku.  Zvyšok mlieka som dala variť s kryštálovým cukrom a vanilínovým cukrom. Uvarila som kašu, za občastného premiešania som ju  nechala vychladnúť. Zatiaľ som vyšľahala maslo s práškovým cukrom. Potom som  k maslu prišľahala  kašu. Krém som rozdelila  na polovicu a do jednej časti krému som zašľahala kakao.
Spodný plát  som natrela  bledým krémom, priložila som  plát a ten som  natrela lekvárom (dávala som ríbezľový), na lekvár som priložila ďalší plát a ten som natrela tmavým krémom. Priložila som posledný plát cesta, zákusok som zaťažila a nechala v chladničke stuhnúť

Poleva: Tentokrát som použila  čokoládovú: rozpustila som čokoládu na varenie s Cerou.

Robievam však aj takúto polevu: Nad parou miešať 150 g masla, 150 g práškového cukru, 2 PL Zlatého klasu, 1 PL mlieka. Pridať 3 PL kakaa. 
(Suroviny si treba upraviť ak treba pridať viac mlieka, masla).


štvrtok 2. apríla 2015

Zajačik a kuriatko

Sladké koláče, ohybné korbáče, vodu                     studenú, šunku údenú, veľa radostí a                       žiadne starosti.