streda 20. januára 2016

Rybacia nátierka

Dnes  ľahká večera. Hriankovač už pečie hrianky, nátierka hotová, ovocný čaj uvarený môžeme sa pustiť do jedenia....😊

Suroviny: 1 konzerva rýb v oleji, (ja najradšej používam drveného tuniaka alebo sardinky), 3 PL masla alebo nátierky, 2 trojuholníky taveného syra, nadrobno nakrájaná cibuľka, soľ, 1-2 KL horčice.

Postup: V miske som vymiešala maslo so syrom, pridala som už rozdrveného tuniaka, nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a soľ. Všetko som premiešala.
Nátierka je  hotová raz - dva.

Dobrú chuť!


sobota 16. januára 2016

Syrová nátierka

Nátierka sa dá urobiť z rôznych surovín. Výhodou je, že sa pripraví rýchlo a použité suroviny sa dajú skombinovať na veľa spôsobov. Syr je u nás veľmi obľúbený a konzumujeme ho každý deň. Urobiť z neho nátierku nie je nič zložité.

Suroviny: Podľa chuti akýkoľvek tavený syr, ( tvrdý syr, plesnivý syr, Hermelín..., cibuľa, cesnak, soľ, maslo, horčica a ak treba na zriedenie trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Postup: Tavený syr som rozmiešala s maslom, pridala som nastrúhané dva druhy syra, mala som doma obyčajný a údený, primiešala som nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (množstvo kto má ako rád). Všetko som dobre premiešala, posolila, dochutila som horčicou (horčica sa môže vynechať) a zjemnila som trochou bieleho jogurtu. 

Dobrú chuť!


pondelok 21. decembra 2015

Hriešne rezy

Možno sa ešte niekomu zíde recept a ak nie teraz na Vianoce, tak na inú príležitosť. Ja som už dlho pokukovala po tomto  zákusku, až som ho konečne vyskúšala. Mne pripomína niečo medzi medovými rezmi a medovou krémeškou. Veď niektoré recepty sú si tak podobné....

Suroviny: 650-700 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 200 g Hery, 3 vajcia, 3 PL medu, 3 PL mlieka, 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny, 1 PL kakaa.

Krém: 1 l mlieka, 3 vanilkové pudingové prášky, 2 žĺtky, 1 vanilínový cukor, 400 g masla, 250 g práškového cukru, rum.

Postup: Múku som zmiešala s cukrom a sódou bikarbónou, pridala som med, mlieko, vajíčka a nakrájanú Heru.
Vypracovala som cesto a rozdelila som ho na tri časti. Do jednej som zapracovala ešte 1 PL kakaa. Jednotlivé cestá som rozvaľkala a na opaku plechu - na papieri na pečenie, som upiekla pláty. Piekla som pri teplote 185 stupňov 7 minút.

Krém: Z mlieka, pudingových práškov, žĺtkov a  vanilínového cukru som uvarila puding. Za občasného premiešania som ho nechala vychladnúť. Vymiešala som maslo s cukrom a po častiach som zašľahala puding, nakoniec som dochutila rumom.

Spodný bledý plát som natrela polovicou krému, priložila som tmavý plát, natrela som krémom a zakryla som bledým plátom. Nechala som stuhnúť a potom som poliala čokoládovou polevou. 

Poleva: Rozpustila som nad parou 100-120 g várovej čokolády s 80-100 g Cery. 


utorok 15. decembra 2015

Anglické rezy

Pre všetkých, ktorí chcú upiecť chutný zákusok na Vianoce ale aj k inej príležitosti odporúčam tento. Recept som našla na internete, vyskúšala a neoľutovala som to. Chutil nielen mojej rodine ale aj návšteve.  Piekla som ho ešte na Mikuláša, keď mala Evka, moja dcéra narodeniny. 




Suroviny: 7 vajíčok, 150 g práškového cukru, 140 g hrubej múky, 1/2 prášku do pečiva.
Plnka: 500 ml mlieka, 5 PL (nie kopcovitých) polohrubej múky, 1 PL kryštálového cukru, 250 g masla, 5 PL práškového cukru, 2 PL kakaa, okrúhle piškóty, lekvár, káva, um.

Postup:  Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom do bielej peny. Múku som preosiala a zmiešala s práškom do pečiva. Na nižších obrátkach som primiešala k žĺtkovej hmote. Potom už len vareškou som zľahka zamiešala sneh. Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som piekla asi 23-25 minút. Po upečení som stiahla z plátu papier a natrela lekvárom.

Pripravila som krém: V časti mlieka som rozmiešala múku a zvyšok som dala variť s lyžicou cukru. Keď sa mlieko začalo variť, prilievala som odobraté mlieko s múkou, za stáleho miešania som uvarila kašu. 
(Netreba sa báť keď sa začnú tvoriť hrčky, len miešať a všetky zmiznú). 
Kašu som nechala za občasného premiešania vychladnúť. Medzitým som si uvarila zrnkovú kávu, precedila som ju cez sitko aby bola bez zrniečok a dochutila som ju umom. Nechala som ju vychladnúť.
Vymiešala som maslo s cukrom a kakaom. Postupne som po častiach zamiešala kašu. 
Natretý plát lekvárom som potrela 1/2 krému, uložila som piškóty namáčané do kávy s rumom a na ne som natrela zvyšok krému. Koláč som dala do chladničky dobre stuhnúť.
Potom som už len poliala polevou. 

Poleva: Nad parou som rozpustila 150 g várovej čokolády, zaliala som ju teplou šľahačkovou smotanou, robila som to odhadom 100-150 ml a nakoniec som pridala asi 50 g masla. Všetko som dobre vymiešala a natrela na koláč.
(Môže sa použiť aj klasická poleva z čokolády a tuku. Taká bola uvedená aj v recepte.)