štvrtok 31. októbra 2013

Mäsko na čínsky spôsob

Určite sa vám oplatí tento recept vyskúšať.  Názov  receptu som si vymyslela, u nás doma je toto jedlo obľúbené, často pripravované a my ho  voláme jednoducho "Čína". Recept mi dal pred mnohými rokmi môj švagor, hudobník a kuchár.  Aký je výborný profesionálny klarinetista, taký je výborný aj kuchár amatér... 😊




Suroviny: množstvo podľa počtu stravníkov a podľa chuti sa dajú použiť  kuracie prsia, morčacie prsia, bravčové karé, žĺtok, Solamyl, sójová omáčka, soľ, korenie na čínu, kari korenie,  vegeta.

Na šalát: biela kapusta, kápia čerstvá alebo nakladaná, biele víno, ocot, cukor, cibuľka, voda.

Na omáčku: voda, Solamyl, sójová omáčka, zázvor mletý, cesnak, bujón.

Postup: Aspoň deň vopred si pripravím mäso. Robievam z kuracích alebo morčacích pŕs. Nakrájam ich na menšie kocky, alebo pásiky a dám do misky. Pridám žĺtok, 2-3 PL sójovej omáčky, 1-2 PL Solamylu, korenie na čínu, kari korenie, soľ, môže sa aj trochu vegety. Dobre premiešam a nechám v chladničke prikryté stáť najmenej 24 hodín, (vydrží  aj dlhšie 2-3 dni.) 

Pripravím si šalát: Menšiu kapustovú hlávku nakrájam na pásiky, pridám nakrájanú kápiu, cibuľku, soľ, 2-3 PL vody, 2 PL octu, 3 PL sójovej omáčky, 3 PL bieleho vína,  2 KL cukru, 1/2 KL soli. Premiešam a nechám pár hodín postáť, občas premiešam. 
Na rozpálenom oleji opekám mäso do mäkka, pridám kapustový šalát a spolu všetko prehrievam 5-8 minút, nemusí byť kapusta mäkká. 

Urobím omáčku: Asi do 2 dcl vody dám variť bujón a pretlačené 3-4 strúčiky cesnaku. Kým sa to varí, rozmiešam v 1 dcl vody 1/2 KL mletého zázvoru a 3-4 PL sójovej omáčky. Vlejem do vody s bujónom a povarím. Nakoniec zahustím Solamylom rozmiešaným v troche vody. 
K mäsku podávam varenú ryžu a hranolky. Prelejem omáčkou. (Kto nechce nemusí omáčku podávať k mäsu, je to dobré aj bez nej).



streda 30. októbra 2013

Parížska torta

Upiekla som ju cez víkend len tak, ku kávičke 😉 




Suroviny: 4 vajcia, 160 g kryštálového cukru, 160 g hladkej múky, 2 PL oleja,1 KL prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Kakaový krém: 3 vajíčka, 180 g kryštálového cukru, 200 g masla, 2 PL kaka, marhuľový lekvár na potretie.

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 25 g Cery.

Postup: Vajcia som vyšľahala s kryštálovým cukrom do hustej peny, pridala som olej a premiešala. Vareškou som zľahka vmiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som naliala do tortovej formy s priemerom 26 cm (lepšia by bola asi menšia forma, korpus bol nízky). Dno formy som vystlala papierom na pečenie, ktorý som ešte jemne potrela olejom aj boky formy som potrela olejom a vysypala múkou. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 25-30 minút. 
Po upečení som nechala korpus vychladnúť a potom so ho rozkrojila na 3 časti.

Krém: Vajcia s cukrom som vyšľahala nad parou do zhustnutia a nechala som vychladnúť.
(Pri šľahaní nad parou treba dávať pozor, aby sa miska nedotýkala vody a veľmi nevrela). 
Vymiešala som maslo s kakaom a postupne som zašľahala vaječný krém. 
Spodnú časť korpusu som natrela lekvárom, prikryla som druhou časťou a potrela krémom. Prikryla som zvyšnou časťou korpusu, dala do chladničky stuhnúť. Celú tortu som ešte potrela lekvárom a poliala čokoládovou polevou. 



štvrtok 17. októbra 2013

Hačkované zvončeky

Hľadala som na internete inšpiráciu na nejaké  vianočné ozdoby. Pri pohľade na množstvo tých krásnych výtvorov, ozdôb a všakovakých vecičiek som bola ohúrená... Kreativita a ľudská šikovnosťje skutočne obdivuhodná.   

Veľmi ťažko sa mi z toľkej nádhery vyberalo. Nakoniec som sa rozhodla pre zvončeky.  Kúpila som si potrebnú priadzu, háčiky doma mám, nič mi teda nebránilo začať...

Podľa  nákresov som stvorila pár celkom vydarených zvončekov. Hotové som namočila do cukrového  roztoku, natiahla na vhodné sklenené poháriky a nechala dobre vyschnúť. Zvončeky nielenže spevneli ale aj pekne zbeleli... "sú ako z cukru", povedala moja kamarátka keď ich videla, ani netušila že hovorí pravdu 😊 










streda 16. októbra 2013

Sacher torta

Kto by ju nepoznal....Jednoduchá na prípravu,  výbornej čokoládovej chuti. 
A ako vznikla?
V roku 1832 dostal 16-ročný Franz Sacher neľahkú úlohu: pripraviť pre významných hostí sladkú lahôdku, ktorú ešte nikto nikdy neochutnal. Kuchársky učeň sa blysol vynikajúcou tortou, ktorá ho sprevádzala celý jeho tovarišský život a skutočne ho preslávila. Recept na originálnu Sacherovu tortu ktorá sa vyrába v šiestich veľkostiach s priemerom 8 až 22 cm a balí do luxusnej drevenej škatuľky, zostáva prísne chráneným tajomstvom. 

Ja ju pečiem podľa tohto, samozrejme nie originálneho receptu... nevadí, aj tak chutí vynikajúco.

Suroviny: 150 g masla, 220 g práškového cukru, 8 vajec, 1 vanilkový cukor, 150-200 g horkej čokolády (môže byť aj na varenie), 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, marhuľový lekvár, rum.



Poleva: 100 ml vody, 80 g kryštálového cukru, 180  čokolády na varenie.

Postup: Maslo vymiešam so 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Postupne pridávam po jednom žĺtky. 
Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a pridám k žĺtkovej zmesi. Vyšľahám sneh z bielkov so zvyšným práškovým cukrom  ale nie tuhý ale krémový.  
Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a striedavo so snehom primiešam zľahka k mase. 
Dno tortovej formy vyložím papierom na pečenie,  jemne ho potriem olejom, aj boky formy a vysypem hrubou múkou. (Používam formu s priemerom 26 cm). Cesto rozotriem do formy. 
Formu vložím do vopred vyhriatej rúry a pečiem najskôr pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, potom dopekám pri 175 stupňoch. 
Korpus nechám vychladnúť a potom raz prerežem. 

Mrhuľový lekvár ak je hustý povarím s trochou rumu ak je riedky rum s lekvárom iba premiešam. Pláty spojím lekvárom a potriem aj vrch a boky torty. 
Polejem polevou. 
Môže sa použiť aj obyčajná čokoládová poleva ale ja robím túto: Nad parou rozpustím v 100 ml vody  kryštálový cukor a pridám nalámanú čokoládu. Miešam, kým poleva nie je hladká, trvá to dosť dlho ale dá sa to vymiešať. Ešte miešam kým poleva trochu nevychladne a potom polejem celú tortu. 

Polevy je dosť, netreba šetriť ale dobre tortu popolievať. 


Krásnu čokoládovú chuť!

pondelok 14. októbra 2013

Metrový koláč

Určite všetkým dobre známy "starodávny" zákusok. Prvykrát som ho piekla pred viac ako dvadsiatimi rokmi keď som dostala recept od kolegyne. Zákusok je síce pracný ale o to zaujímavejší a chutný. 



Suroviny: 4 vajcia, 260 g práškového cukru, 10 PL oleja, 8 PL teplej vody,260 g hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 PL kakaa.

Krém: 500 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 150 g práškového cukru, 2-3 PL rumu.

Postup: Žĺtky vymiešam s práškovým cukrom dopenista. Postupne primiešam teplú vodu a olej. Pridám zľahka preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov. Cesto rozdelím na dve časti a do jednej primiešam lyžicu kakaa. (Keď pridávam kakao do cesta tak ho buď  zmiešam s múkou alebo ak sa pridáva len do časti cesta ako v tomto prípade, tak vymiešam kakao s troškou vody na kašičku a tú pridám do cesta). 
Dve formy na srnčí chrbát si vytriem tukom a vysypem múkou. Do jednej nalejem biele cesto a do druhej tmavé. Formy dám naraz piecť do vyhriatej rúry a pečiem pri teplote 180 stupňov asi 35 minút. 

Krém: Do trochy mlieka dám Zlaty klas, dobre rozmiešam a zvyšok mlieka dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka prilejem zvyšok mlieka so Zlatým klasom a varím na hustý puding. Za občasného miešania nechám vychladnúť a potom prišľahám do vymišaného masla s práškovým cukrom. Dochutím rumom. (Tentrokrát som rozdelila krém na dve časti a jednu som prifarbila 2 PL kakaa).

Vychladnuté upečené cestá pokrájam na plátky podľa vzniknutej mriežky. Jednotlivé plátky natieram krémom a spájam striedavo bledý a tmavý pásik za sebou. 
(Keďže som mala dva krémy, tak som postupovala tak, že bledý pásik som natrela tmavým krémom a tmavý pásik bledým krémom). 

Pri spájaní vznikne dosť dlhý "hadík". Celý koláč ešte pritlačím z oboch strán k sebe, aby sa jednotlivé plátky dobre spojili a natriem zvyšným krémom. 
(Krému je dosť, tak netreba šetriť aj pri spájaní jednotlivých plátkov cesta). 
Hotový pospájaný koláč dám stuhnúť do chladničky a potom celý polejem čokoládovou polevou. 

Poleva: 200  g čokolády na varenie, 50-70 g stuženého tuku Cera. Rozpustím nad parou a vymiešať do hladka. 
Po stuhnutí polevy krájam koláč šikmo ostrým nožom na plátky.