Z tejto dávky surovín som urobila 72 pagáčikov. Hneď som vedela, že toto množstvo tak rýchlo nezjeme 😂 Čerstvé pagáčiky boli výbornou chuťou a príjemne mäkučké. Najedli sme sa ich do sýtosti a tie čo zostali som vložila do mikrotenového sáčku a mali sme čo pojedať ešte pár dní. A veru vôbec nebol problém zjesť ich, stále boli mäkké a aj chuť výraznejšie. Takže ako som si zo začiatku myslela, že keď ich budem znova piecť musím znížiť dávku, určite ju neznížim a zase upečiem také množstvo.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 450 g pomletých škvariek, 3 PL masti, 3 žĺtky, 300 ml mlieka, 3 KL soli, 3 PL kyslej smotany, 42 g droždia, 1 vajíčko na potretie.
Postup: Mlieko som si zohriala aby bolo vlažné. Odliala som do mištičky v ktorej som rozdrobila droždie a pridala 1 KL cukru. Nechala som vzísť kvások. Múku som preosiala do misky, primiešala som soľ, rozdrobila som tuhú masť. Žĺtky som rozmiešala v mlieku. Keď bol kvások hotový, primiešala som ho k múka a pridala som aj všetky ostatné suroviny: škvarky, smotanu a mlieko so žĺtkami. Vypracovala som vláčne cesto. Prikryté som nechala kysnúť 1 hodinu. Potom som ho opäť prepracovala a ešte 30 minút som ho nechala pokysnúť. (To už v recepte nebolo). Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, tupou hranou noža som naznačila do cesta mriežku a vykrajovala som pagáčiky s priemerom 5 cm. Pagáčiky som ukladala na plech s papierom na pečenie, nechala chvíľu podkysnúť a nakoniec som ich potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 185 stupňov 28-30 minút.