streda 29. marca 2017

Rýchle škvarkové pagáčiky II.

Z tejto dávky surovín som urobila 72 pagáčikov. Hneď som vedela, že toto množstvo tak rýchlo nezjeme 😂 Čerstvé pagáčiky boli výbornou chuťou a príjemne mäkučké. Najedli sme sa ich do sýtosti a tie čo zostali som vložila do mikrotenového sáčku a  mali sme čo pojedať ešte pár dní. A veru vôbec nebol problém zjesť ich, stále boli mäkké  a aj chuť výraznejšie. Takže  ako som si zo začiatku  myslela, že keď ich budem znova piecť musím znížiť dávku, určite ju neznížim a zase upečiem také množstvo. 



Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 450 g pomletých škvariek, 3 PL masti, 3 žĺtky, 300 ml mlieka, 3 KL soli, 3 PL kyslej smotany, 42 g droždia, 1 vajíčko na potretie.




Postup: Mlieko som si zohriala aby bolo vlažné. Odliala som do mištičky v ktorej som rozdrobila droždie a pridala 1 KL cukru. Nechala som vzísť kvások. Múku som preosiala do misky, primiešala som soľ, rozdrobila som tuhú masť. Žĺtky som rozmiešala v mlieku. Keď bol kvások hotový, primiešala som ho k múka a pridala som aj všetky ostatné suroviny: škvarky, smotanu a mlieko so žĺtkami. Vypracovala som vláčne cesto. Prikryté som nechala kysnúť 1 hodinu. Potom som ho opäť prepracovala a ešte 30 minút som ho nechala pokysnúť. (To už v recepte nebolo). Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, tupou hranou noža som naznačila do cesta mriežku a vykrajovala som pagáčiky s priemerom 5 cm. Pagáčiky som ukladala na plech s papierom na pečenie, nechala chvíľu podkysnúť  a nakoniec som ich potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 185 stupňov 28-30 minút. 









nedeľa 12. marca 2017

Francúzske jablkové rezy

Krehké tenučké cesto s bohatou jablkovou plnkou a mandľovou posýpkou dávajú koláču výbornú 
Suroviny: 250 g hladkej múky, 125 g masla (alebo Hery), 1 vajce, štipka soli, 60 g práškového cukru, 3-4 jabĺčka (podľa veľkosti), škorica, vanilínový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, hrozienka, mandľové lupienky, plátky masla.

Postup: Z múky, masla, vajca, práškového cukru a štipky soli som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky. (Ja som z neho robila až na druhý deň ale to nie je podmienka aby tak dlho odpočívalo, stačí aspoň 30 minút).

Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy vytretej maslom a vysypanej múkou, popichala som ho vidličkou. Pri teplote 190 stupňov som cesto predpiekla asi 12 minút. 

Jabĺčka som očistila a nakrájala na mesiačiky. Uložila som ich na predpečené cesto, posypala vanilínovým a kryštálovým cukrom, škoricou, hrozienkami a obložila som plátkami masla. 
Vrch som posypala mandľovými lupienkami.  
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 35-38 minút.


štvrtok 9. marca 2017

Šatôčky s čokoládou

Pochmúrny, upršaný deň ma podozrivo pokúšal aby som niečo upiekla. Akoby nebolo dosť, že budem zajtra piecť na sobotňajšiu rodinnú oslavu. 😏 Rozmrazila som lístkové cesto a už som len rozmýšľala čo z neho urobím. Tvaroh som doma nemala, takže závin neprichádzal do úvahy, mak bolo treba  zomlieť a to sa mi veľmi nechcelo. Ostávali už len lekvár, jabĺčka a čokoláda. Zvíťazila čokoláda, bolo rozhodnuté...





Šatôčky som robila z mrazeného lístkového  cesta. Nechala som ho pri izbovej teplote rozmraziť, potom som ho rozvaľkala, nakrájala na menšie  štvorce. Na každý som položila kúsok mliečnej čokolády - polovicu z kocky, cesto som preložila do šatôčky, kraje dobre popritláčala vidličkou a celé som potrela rozšľahaným vajíčkom. Plech som vyložila papierom na pečenie, uložila som šatôčky a piekla pri teplote 200 stupňov.  




Viem že to nie je nič svetoborné, veď takáto jednoduchá príprava - nič nové pod slnkom, 😊ale šatôčky s čokoládou boli aj tak veľmi dobré.


Karfiolové karbonátky

Dnešný obed u nás  ľahší zeleninový. Kúpila som pekný karfiol a nechcela som urobiť len klasický vyprážaný alebo zapekaný, tak som vyskúšala nový recept. Vlastne sú to skombinované dva recepty. Výsledok ma milo prekvapil. Karbonátky boli mäkké a chuť karfiolu vylepšil nastrúhaný syr. Recept stojí za vyskúšanie.




Suroviny: stredne veľký karfiol, (alebo   akýkoľvek veľký karfiol podľa toho pre aké množstvo stravníkov sa budú karbonátky pripravovať), 2 biele žemle alebo 2-3 rožky, mlieko, 100-150 g tvrdého syra (tiež podľa chuti obyčajný alebo údený), 2 vajcia, cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, vegeta, mletá rasca, strúhanka, olej.

Postup: Karfiol som  predvarila a potom vychladnutý vidličkou roztlačila na kašu. Žemle som namočila v mlieku, vyžmýkala a pridala som ku karfiolu, postupne aj ostatné suroviny: nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, soľ, vegetu, trochu mletej rasce (nemusí byť), nastrúhaný syr. Všetko som dobre zmiešala a keďže bola hmota dosť riedka, zahusťovala som strúhankou. Potom som už len tvarovala placky, obalovala v strúhanke a vyprážala v oleji. 


Dobrú chuť! 





štvrtok 23. februára 2017

Pečené placky

Keď varím doma nejakú kyslú polievku, vždy sa mi k nej  žiada urobiť aj niečo slané z kysnutého cesta. Náhodou som na internete zbadala recept na pečené langoše. Vyzerali veľmi chutne a tak som ich vyskúšala. Len názov som si zmenila nech langoše ostanú langošami, ktoré musia byť vyprážané a mastné 😊. Tieto pečené sú nemastné ale chutia dobre. Recept sa takmer ničím nelíši od tých vyprážaných, suroviny podobné len konečná príprava je iná.


Suroviny: 500 g hladkej múky, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1 KL soli, 1/2 kocky (20 g) čerstvého droždia, 200 ml kyslej smotany, 240 ml vlažného mlieka.

Postup: Z trošky mlieka a droždia som nechala vykysnúť kvások. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ, sódu bikarbónu. Pridala som vykysnutý kvások, smotanu a za postupného prilievania mlieka som vypracovala vláčne cesto. Cesto som prikryla a dala na teplé miesto kysnúť. Asi po pol hodine som cesto opäť prepracovala a nechala kysnúť tiež asi 30 minút. Potom som z cesta urobila 8 bochníčkov. Chvíľu som ich nechala zase podkysnúť a potom som každý roztiahla na placku. S cestom sa veľmi dobre pracovalo, bolo vláčne a dobre sa rozťahovalo. Vytvorila som placky s priemerom 15-16 cm. Ukladala som ich na plech s papierom na pečenie. Rúru som si vyhriala na 230 stupňov a placky som piekla asi 7-8 minút, potom som ich otočila, potrela zmesou: olej, voda, soľ a roztlačený cesnak a znovu som vložila do rúry piecť. Po vybratí z rúry som ich hneď potrela opäť cesnakovou zmesou.