piatok 27. apríla 2012

Rýchly koláč

Je veľa receptov podľa ktorých sa dá pripraviť rýchly a dobrý koláč. Tento k nim určite patrí. Robím ho často a rada, zatiaľ chutil každému. Vyskúšajte.

Suroviny: 250 g  polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 180 g práškového cukru, 2 dcl prevareného mlieka, 140 g Hery alebo Palmarínu, 2 vajcia, 1-2 PL kakaa, 1 KL škorice, 2 jablká, 50 g v rume namočených hrozienok, 60 g čokolády na varenie.
  
Poleva: 2 dcl mlieka, 50 g stuženého tuku Cera, 100 g práškového cukru, 3 KL krémového prášku Zlatý klas, 2PL kakaa.


Postup: Do prevareného vlažného mlieka  som rozšľahala vajíčka. Pridala som vlažný rozpustený tuk. V miske, som zmiešala múku, cukor, sódu bikarbónu, pridala som škoricu a kakao. K sypkým surovinám som priliala tekuté a ručným šľahačom som všetko dobre premiešala.Nakoniec som k cestu už len vareškou primiešala nasekanú čokoládu, hrozienka (mohli by sa pridať aj nasekané orechy ale ja som nedala) a nastrúhané jabĺčka. 
Hotové cesto som vylalia do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy....a dala som piecť. Piekla som pri teplote 175 stupňov 35 minút. 

Poleva: Z mlieka som odliala trošku a rozmiešala som Zlatý klas. Zvyšok mlieka som dala do misky s cerou, práškovým cukrom a kakaom. Všetko som miešala nad parou a keď sa tuk rozpustil a všetko sa spojilo, pridala som zvyšok mlieka so Zlatým klasom. Už som len miešala pokiaľ masa nezhustla. Zdalo sa mi to dosť husté, tak som ešte priliala mlieko. Nechala som vychladnúť. Polevou som poliala vychladnutý koláč.




Čokoládové srdiečka

Srdiečka skrývajú chuť medovníkov, veď ako by aj nie keď sa med pridáva do cesta, k tomu škorica a pri pečení vonia celá kuchyňa 😊

Suroviny: 400 g hladkej múky, 120 g medu,  60 g Hery,160 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice, 1 KL sódy bikarbóny, lekvár, čokoládová poleva.


Postup: Múku zmiešam s práškovým cukrom, škoricou a sódou bikarbónou. Pridám tekutý med, zmäknutú Heru nakrájanú na plátky, rozšľahané vajíčka a vypracujem  hladké cesto. Cesto vložím do mikroténového vrecka a odložím asi na 20 minút do mrazničky. Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujem srdiečka. Kladiem na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečiem pri 180 stupňoch asi 10 minút do ružova. Vychladnuté srdiečka natriem ľubovoľným lekvárom a spájam po dve. Hotové namáčam v čokoládovej poleve, ktorú si urobíme z čokolády na varenie a Cery. Ľubovoľne ozdobím.
 
Čerstvé srdiečka sú chrumkavé ale za pár dní zmäknú. 


utorok 24. apríla 2012

Kokosové strapáčiky

Pečiem ich už veľa rokov vždy na Vianoce.  


Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g kokosovej múčky, 250 g tuku Palmarín, (Hera), 80 g práškového cukru, 30 g kakaa, 1 vajce, nutella, čokoládová poleva, kokos na posypanie.


Postup: Všetky suroviny  spracujem  na cesto. Nechám ho postáť aspoň pol hodinu. Potom cesto rozvaľkám, ide to trochu ťažko lebo je tuhé, radšej to robím po častiach. Vykrajujem menšie kolieska. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Keď kolieska dobre vychladnú, spájam po dve nutellou. Potom namáčam do čokoládovej polevy a posypem kokosom. 



Kakaové rožteky

Ak si chcete vychutnať lahodnú chuť a vôňu orechov a  škorice, určite si upečte tieto rožteky. Ich chuť sa zvýrazní keď pár dní odležia, vôbec sa nič preto nestane, ak ich upečite aj dva týždne pred Vianocami. 

Suroviny: 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 250 g tuku Hera, (Hélia), 100 g mletých orechov, 2 PL kakaa, 1 vanilkový cukor, 1/2 KL škorice, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 vajce, štipka soli.


Postup: Všetky suroviny spracujem na cesto a nechám ho odpočívať aspoň 30 minút. Potom cesto rozdelím na  dve časti, každú  rozšúľam na hrúbku tušky , nakrájam na kúsky a tvorím rožteky. Ukladám na plech vyložený papierom na pečenie, trošku ďalej od seba lebo sa pri pečení jemne roztečú. Pečiem pri teplote 175 stupňov asi 13 minút. Hotové upečené a vychladnuté rožteky  máčam v čokoláde.



pondelok 23. apríla 2012

Orechové kolieska

Je to náš rodinný recept, čo však neznamená, že by sme ho vymysleli, ale už moja mamina podľa neho pekávala, a preto  mám už od  detstva tieto kolieska veľmi rada. 

Suroviny: 400 g hladkej  múky, 150 g práškového cukru, 100-120 g mletých orechov, 320 g Hery.


Postup: Všetky suroviny spracujem  na cesto a  nechám odpočívať aspoň 30 minút.  Potom cesto rozvaľkám  a vykrajujem plné kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 175 stupňov. Hotové vychladnuté kolieska spájam lekvárom a polievam čokoládou.