štvrtok 3. mája 2012

Kakaové rezy


Ochutnala som ich na jednej skvelej akcii. Rezy nielen že chutili dobre, ale aj pekne vyzerali. Poprosila som o recept a vyskúšala. Netreba sa zľaknúť toho, že upečené pláty sú tvrdé. Krémom odmäknú, dajú sa nakrájať a nič už nechýba k tomu, aby ste si ich vychutnali.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 200g práškového cukru, 70 g Palmarínu alebo Hery, 1 KL sódy bikarbóny, 3 PL kakaa, 100 ml mlieka, 2 vajcia.

Krém: 1 l mlieka, 5 PL polohrubej múky, 2 vanilínové cukry, 250 g masla, 180 g práškového cukru.

Postup:  Z múky, cukru, sódy bikarbóny, kakaa, vajec, masla a mlieka som vypracovala vláčne cesto. 
(Mlieko je napísané orientačne, možno bude stačiť aj menej a možno bude treba pridať viac). 
Cesto som rozdelila  na 4 časti, každú som rozvaľkala  na veľkosť plechu. Cestá som piekla na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pláty sú tenké, netreba dlho piecť. Pri teplote 175-180 stupňov 8-10 minút.

Krém: Z mlieka som odobrala asi 200 ml a rozmiešala v ňom múku. Zvyšné mlieko som dala variť s vanilínovými cukrami. Keď mlieko začalo vrieť, za stáleho miešania som prilievala mlieko s múkou a varila som do husta. 
(Netreba sa zľaknúť ak sa začnú tvoriť hrčky, miešaním a varením sa stratia). 
Za občastného miešania som kašu schladila a postupne prišľahala k maslu vymiešanému s práškovým cukrom. Krém som dochutila rumom.  

Vychladnuté pláty som naplnila krémom,  koláč som zaťažila a dala stuhnúť. 
Nakoniec som poliala čokoládovou polevou. 

Polevu pripravujem tak, že nalámem do kastrólika čokoládu, nakrájam tuk a položím nad hrniec s horúcou vodou. Miešam do rozpustenia. 

Pozor pri miešaní aby sa nedostala do polevy voda a aby voda nevrela! Kastrólik s čokoládou by sa tiež nemal dotýkať vody. 
Keď je čokoláda a tuk rozpustený, odložím z kúpela a pridám k čokoláde 1 KL oleja. Robím to preto, aby sa čokoláda leskla. Keď čokoláda trochu vychladne, použijem ju. 



Kokosky

Kokosky mám rada už od detstva. Kupovala som si ich ako študentka spolu s veterníkom a krémeškou v cukrárni. Boli veľké a  výborne chutili. Hľadala som dlho recept,  ktorý aspoň približne pripomína ich chuť. Vyzerajú síce inak ako tie z cukrárne ale chutia takmer tak isto a o to mi predsa išlo... 


Suroviny: 6 ks bielkov, 300 g práškového cukru, 250 g strúhaného kokosu.

Postup: Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha!  Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu. Ak sú vajíčka menšie, stačí aj menej kokosu, zmes by nemala byť veľmi hustá. Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm. Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska . Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.

Cesto na kolieska: 400 g hladkej múky, 200 g Palmarínu, 120 g práškového cukru, 1 vajce

Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto. Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.

Krém: 250 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 1 zlatý klas, 1 žĺtok, 250 g masla, 1-2 PL kakaa, 100 g práškového cukru.

Do mlieka nasypem kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu. Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu. 


Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať. 

Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou). Na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám dobre stuhnúť do chladničky a potom kraje kokosiek namáčam v čokoládovej poleve. 

Polevu si pripravím zo 100 g čokolády na varenie a asi z takého istého množstva Cery. Čokoládu nalámem, pridám nakrájaný tuk a vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja.






 Koliesok bolo viac ako kokosiek, aj krém zostal, tak som s ním zvyšné kolieska spojila..


streda 2. mája 2012

Koláč "Prešívaná deka"

Pripravte si šálku s objemom 250 ml a môžete začať. 😊

Suroviny: 2 šálky  polohrubej múky, 1,5 šálky práškového cukru, 1 šálka mlieka, 2 vajíčka, 2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.


Plnka: 500 g tvarohu, 2 vajíčka, 1 vanilkový puding alebo zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 1-2 PL práškového cukru, podľa chuti, balíček hrozienok, ak treba plnku zriediť priliať trochu mlieka.


Pre upresnenie uvádzam, že ja som použila šálku 300 ml. Piekla som na plechu 32x38 cm.

Postup: Všetky suroviny na cesto poriadne spolu vymiešam a vylejem na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech.

Suroviny na plnku tiež dobre vymiešam, mlieko dávame podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka ale ani hustá. Na cesto lyžičkou spúšťam tvarohovú plnku tak, aby sa tvorila tzv. prešívaná deka, (ako keby som chcela vytvoriť šachovnicu). Pečiem vo vyhriatej rúre nie veľmi prudko. Keď sa kraje začnú oddeľovať od plechu, dopečiem. Krájam na štvorce. Koláč posypem práškovým cukrom.


pondelok 30. apríla 2012

Študentské muffiny

Prvé muffiny ktoré som piekla sú tieto a preto že som dala do nich čokoládu "študentská pečať" tak som ich podľa nej aj pomenovala. 

Suroviny: 120 g masla alebo iného tuku (Hera, Palmarín), 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g čokolády študentská pečať.

Postup: Maslo si rozpustím a pridám k nemu vajíčka a mlieko. Dobre premiešam.
Sypké suroviny: múku, cukor a prášok do pečiva premiešam a pridám k tekutým. Všetko spolu miešam ponorným mixérom do vtedy, kým sa všetko pekne nespojí a nie sú v ceste hrčky. Nakoniec zľahka primiešam nasekanú horkú čokoládu Študentská pečať. Použitím tejto čokolády dosiahnem, že v muffinkách cítiť nielen kúsky čokolády ale aj oriešky, hrozienka a všetko čo čokoláda obsahuje.
Hotové cesto rozdelím do vymastenej formy na muffinky a dám piecť. 

Upečené posypem práškovým cukrom alebo len tak pofřkam čokoládou. 


Výborné medovníčky


Od vtedy, ako som vyskúšala tieto medovníčky už iné nerobím. Každá máme ten svoj recept a určite ho robíme najradšej práve preto, že je odskúšaný a dobrý a tak je to aj so mnou a s týmto receptom. Medovníčky majú dobrú chuť a nie sú ani tvrdé. Pečiem ich aspoň dva týždne pred Vianocami a odkladám ich do hlinených krčahov, ktoré mám špeciálne len na tento účel. Vrch prekryjem alobalom a mám ich uložené v kuchyni. 

Suroviny: 1 kg hladkej múky, (ako začali robiť múku Babičkina voľba tak používam tú), 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 vajíčka, 150 g Palmarínu, 2 KL sódy bikarbóny, 25 g korenie do medovníčkov, 1 KL škorice.


Postup: Múku preosejem,  zmiešam s cukrom, sódou bikarbónou, škoricou a korením na medovníčky. Prilejem tekutý med, roztopený vlažný tuk a rozšľahané vajíčka. Vypracujem cesto. Ak je veľmi mäkké a zle sa spája prisypem múku. Nie však veľa, lebo by boli medovníčky tvrdé, cesto musí byť mäkšie.  Potom cesto  odložím zabalené do potravinovej fólie do chladu  zrieť. Ja nechávam aj viac ako  týždeň. Neuškodí mu to. 

Potom nechám cesto  2-3 hodiny pri izbovej teplote aby sa dalo s nim pracovať, lebo je tuhé. Premiesim a po častiach rozvaľkám  na hrúbku 3-4 mm. A už len vykrajujem rôzne tvary. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Ak ich upečené nechcem zdobiť cukrovou polevou, zdobím ich pred upečením mandľou alebo hrozienkami. Pečiem  pri teplote 190 stupňov 9 minút. Po vybratí z rúry potriem rozšľahaným bielkom alebo rozšľahaným vajíčkom.
(Medovníčky sa môžu potrieť vajíčkom aj pred pečením a potom aj po upečení sú pekné lesklé ale stačí len po upečení).

A už len treba vyzdobiť, ale to ja nerobím, nechávam to na Evku 😃