štvrtok 3. mája 2012

Srnčí chrbát

Moje detstvo...už ako dieťa som tento koláč milovala. Robievala ho moja teta ku ktorej som často chodievala cez víkendy. Bolo to ešte v čase, keď sme bývali v meste. Teta, maminina sestra, žila s otcom, mojim starým otcom na dedine. Dnes tu žijeme takmer celá rodina, v rodisku    mojich rodičov.
Je to aj môj prvý recept ktorý som si ešte ako školáčka zapísala do zošita a aj urobila. Bola som rada, že ho dokážem sama urobiť.  


Suroviny: 1 krabica BB pudingu, 250 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 250 g Palmarínu, 1 vajce, 1 balenie piškó dlhých alebo okrúhlych, trochu mlieka.

Postup: Pripravím si formu na srnčí chrbát - vysteliem ju celú potravinovou fóliou alebo aj navlhčeným celofánovým papierom.

Do misky dám palmarín (je najvhodnejší z tukov na tento recept) a rozpúšťam ho nad parou (misku položím nad hrniec v ktorom sa varí voda). 
Keď sa tuk rozpustí, prisypem BB puding - prášok, práškový cukor, kakao, pridám celé vajíčko a dobre zamiešam. 
Vytvorí sa hmota, ktorá  vyzerá tak trochu ako zrazená. To napravím pridaním malého množstva mlieka, prilievam len po troche a dobre miešam. 
Vtedy už misa nemusí byť nad parou. To mlieko ozaj opatrne len na vyhľadenie hmoty nie na zriedenie!

Keď je hmota už pekná hladká, tak ju lyžicou dávam do pripravenej formy:
jedna vrstva na spodok, poukladám piškóty (okrúhle alebo dlhé, to je jedno), znova vrstva pudingovej hmoty, piškóty.... pokračovať až kým všetko neminiem, vrchná vrstva musí byť pudingová hmota. 

Takto naplnenú formu vložím do chladničky, najlepšie na pár hodín kým to neztuhne a potom už len vyklopím, stiahnem papier alebo fóliu a krájam.


Piškóty vytvoria na reze pekné fliačky ako na chrbte srnky, možno aj preto tento rýchly koláčik dostal taký názov - Srnčí chrbát. Alebo žeby to bolo kvôli tej forme v ktorej sa robí? Uvidíte sami ak vyskúšate. 

Nech sa vám podarí a dobrú chuť!






Kakaové rezy


Ochutnala som ich na jednej skvelej akcii. Rezy nielen že chutili dobre, ale aj pekne vyzerali. Poprosila som o recept a vyskúšala. Netreba sa zľaknúť toho, že upečené pláty sú tvrdé. Krémom odmäknú, dajú sa nakrájať a nič už nechýba k tomu, aby ste si ich vychutnali.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 200g práškového cukru, 70 g Palmarínu alebo Hery, 1 KL sódy bikarbóny, 3 PL kakaa, 100 ml mlieka, 2 vajcia.

Krém: 1 l mlieka, 5 PL polohrubej múky, 2 vanilínové cukry, 250 g masla, 180 g práškového cukru.

Postup:  Z múky, cukru, sódy bikarbóny, kakaa, vajec, masla a mlieka som vypracovala vláčne cesto. 
(Mlieko je napísané orientačne, možno bude stačiť aj menej a možno bude treba pridať viac). 
Cesto som rozdelila  na 4 časti, každú som rozvaľkala  na veľkosť plechu. Cestá som piekla na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pláty sú tenké, netreba dlho piecť. Pri teplote 175-180 stupňov 8-10 minút.

Krém: Z mlieka som odobrala asi 200 ml a rozmiešala v ňom múku. Zvyšné mlieko som dala variť s vanilínovými cukrami. Keď mlieko začalo vrieť, za stáleho miešania som prilievala mlieko s múkou a varila som do husta. 
(Netreba sa zľaknúť ak sa začnú tvoriť hrčky, miešaním a varením sa stratia). 
Za občastného miešania som kašu schladila a postupne prišľahala k maslu vymiešanému s práškovým cukrom. Krém som dochutila rumom.  

Vychladnuté pláty som naplnila krémom,  koláč som zaťažila a dala stuhnúť. 
Nakoniec som poliala čokoládovou polevou. 

Polevu pripravujem tak, že nalámem do kastrólika čokoládu, nakrájam tuk a položím nad hrniec s horúcou vodou. Miešam do rozpustenia. 

Pozor pri miešaní aby sa nedostala do polevy voda a aby voda nevrela! Kastrólik s čokoládou by sa tiež nemal dotýkať vody. 
Keď je čokoláda a tuk rozpustený, odložím z kúpela a pridám k čokoláde 1 KL oleja. Robím to preto, aby sa čokoláda leskla. Keď čokoláda trochu vychladne, použijem ju. 



Kokosky

Kokosky mám rada už od detstva. Kupovala som si ich ako študentka spolu s veterníkom a krémeškou v cukrárni. Boli veľké a  výborne chutili. Hľadala som dlho recept,  ktorý aspoň približne pripomína ich chuť. Vyzerajú síce inak ako tie z cukrárne ale chutia takmer tak isto a o to mi predsa išlo... 


Suroviny: 6 ks bielkov, 300 g práškového cukru, 250 g strúhaného kokosu.

Postup: Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha!  Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu. Ak sú vajíčka menšie, stačí aj menej kokosu, zmes by nemala byť veľmi hustá. Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm. Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska . Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.

Cesto na kolieska: 400 g hladkej múky, 200 g Palmarínu, 120 g práškového cukru, 1 vajce

Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto. Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.

Krém: 250 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 1 zlatý klas, 1 žĺtok, 250 g masla, 1-2 PL kakaa, 100 g práškového cukru.

Do mlieka nasypem kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu. Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu. 


Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať. 

Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou). Na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám dobre stuhnúť do chladničky a potom kraje kokosiek namáčam v čokoládovej poleve. 

Polevu si pripravím zo 100 g čokolády na varenie a asi z takého istého množstva Cery. Čokoládu nalámem, pridám nakrájaný tuk a vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja.






 Koliesok bolo viac ako kokosiek, aj krém zostal, tak som s ním zvyšné kolieska spojila..