piatok 16. novembra 2012

Krémová brokolicová polievka

Jednoducho....výborná! Pre všetkých, ktorí obľubujú brokolicu.

Suroviny: 500 g brokolice, olej, cibuľa, cesnak, smotana sladká na varenie, 3 zemiaky, zeleninový bujón, mlieko, hladká múka, soľ. 
Postup: Na polievku som použila dve brokolice, pretože som varila väčšie množstvo.
Obidve som umyla a rozobrala na ružičky.Jednu som v parnom hrnci  uparila do mäkka. ( Keď som parný hrniec ešte nemala, robila som to tak, že som časť brokolice varenej so zemiakmi vybrala a odložila som si aby som mala čo pridať do hotovej polievky na tanieri).  
Očistila som si cibuľu a cesnak - asi 8 strúčikov, podľa toho, kto aké cesnakové má rád, môže byť aj viac alebo menej. Očistila som zemiaky a nakrájala na kocky. Do hrnca som dala trochu oleja a opražila som na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Pridala som nakrájané 4 strúčiky cesnaku a chvíľu som popražila. Na cibuľovo-cesnakový základ som dala zemiaky, brokolicu a soľ. Chvíľu som popražila a potom som zaliala vývarom, ktorý som v mojom prípade získala z parenej brokolice, môže sa však zaliať aj vodou. Pridala som  zeleninový bujón a varila som  kým nebola brokolica aj zemiaky mäkké až rozvarené.
Hrniec som odstavila a ručným mixérom všetko dobre rozmixovala. Vrátila som hrniec na sporák a do vriaceho som priliala rozmiešanú sladkú smotanu s mliekom a troškou múky. (Múky ozaj len trochu, asi 1-2 KL,  pretože zemiaky polievku dostatočne zahustia)
Chvíľu som povarila, pridala som ešte zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku a zjemnila som kúskom masla. (Ak treba, polievku ešte dosolím, môže sa dochutiť troškou cukru a octu, ale to už podľa každého chuti.)
Polievočka je uvarená. Podávam ju na tanieri s ružičkami uparenej brokolice a opečenými kúskami chleba. 

Nech Vám chutí!



pondelok 12. novembra 2012

Výborné kura

Kura doma pripravujem veľmi často. Robím ho na veľa spôsobov.  Od klasicky pečeného a vyprážaného rada  skúšam nové recepty. Tu je jeden z nich.

Suroviny: Kura, alebo iba kuracie stehná, to už podľa chuti každého, 3-4 PL hladkej múky, 2 KL majoránky, 2 KL červenej sladkej papriky (kto chce môže aj pálivú), 2 KL vegety, 4-5 strúčikov cesnaku-nasekať, 2 cibule, dala som červené ale nemusia byť, môže byť aj biela,  sladká smotana alebo šľahačková, tvrdý syr, olej, slanina, cibuľa.

Postup: Kura som si naporcovala a posolila. Pekáč som vytrela olejom.  Zmiešala som múku, majoránku, papriku, vegetu a nasekaný cesnak. V zmesy som obalila porcie kurčaťa kládla som ich na plech. Zvyšok som rozsypala po vrchu. Uložila som cibuľu nakrájanú na kolieska, prerastanú slaninku na plátky a zaliala som všetko smotanou. Pekáč som prikryla alobalom a dala som piecť. Keď bolo mäsko mäkké alobal som odstránila,  nastrúhala som syr a dala  zapiecť do zlatista.

Ako prílohu som urobila pečené zemiaky. Tie som len nakrájala na osminky, posolila, posypala rascou a piekla som spolu s kurčaťom. (Mám teplovzdušnú rúru tak sa to dá, piecť naraz viac plechov).

Dobrú chuť!




piatok 9. novembra 2012

Šatôčky z lístkového cesta

Aby som ani tento týždeň neporušila tradíciu pečenia s jabĺčkami..., neviem dokedy to u nás doma ešte vydržia 😃 a zároveň  chcem priniesť niečo ku kávičke k priateľom, kde som dnes pozvaná, rozhodla som sa pre tieto šatôčky, ktoré sa mi veľmi páčili na stránke wwww.varecha a sú od @tatranky. Ďakujem jej za inšpiráciu.



Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto (ja som použila dve), strúhané jabĺčka (nastrúhala som 10 stredne veľkých), 2 vanilkové cukry, škorica, mleté orechy, mak a práškový cukor, hrozienka vajíčko na potieranie.

Plnka: Jabĺčka som nastrúhala, mali dosť šťavy, tak som ich trochu vyžmýkala a  rozdelila som si ich na polovicu. Do jednej som pridala orechy a do druhej mletý mak. Každú časť som dochutila škoricou, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a hrozienkami.

Postup: Rozvaľkala som lískové cesto na obdlžník s rozmermi 42x35 cm a nakrájala som na menšie obdlžníčky s rozmermi 14x7 cm.
A tie som takto upravila...  potrela po obvode vajíčkom, dala som plnku a preložila. Kraje som popritláčala.





Šatôčky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ich vajíčkom Piekla som pri teplote 200 stupňov 15 minút, potom som teplotu znížila na 180 a ešte som piekla asi 15-20 minút, kým neboli pekné do zlata upečené. Z jedného cesta vyšlo 15 ks. (Ja som mala  30). Dobre vychladnuté šatôčky som posypala práškovým cukrom.