pondelok 15. júla 2013

Ríbezľovo-orechový koláč

Znovu je tu obdobie  ríbezlí a ja si  neviem  predstaviť tento čas bez šťavnatého, krehkého ríbezľového koláčika s chrumkavou  snehovou perinkou... 
Ako každý rok, tak aj teraz  som vyskúšala niečo iné ako vlani, aj keď na pohľad takmer rovnaký koláč ako predošlé  TU a TU   
Ale tá chuť...orechy a ríbezle... nikdy by som neverila, že to môže spolu tak chutiť. 😋
Kto má rád orechové plnky nech vyskúša tento koláč,  určite nebude ľutovať. Vynikajúci.



Suroviny: 100 g Hery, 1žĺtok, 170 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 1-2 PL mlieka, trochu citrónovej kôry a pár kvapiek šťavy. 

Plnka: 120 g mletých orechov, 2 PL kryštálového cukru, 1-2 PL mlieka, ríbezľový lekvár.

Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru, 1 PL maizeny (zemiakový škrob), 400 g očistených ríbezlí, 1 PL kryštálového cukru.

Postup: Najskôr som vypracovala cesto z uvedených surovín. Cesto som zabalila do fólie a odložila do chladničky.

Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som  z nich odobrala na posypanie  a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor  aby sa ríbezle obalili.

Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. (Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom a  orechovou plnkou. 
Vložila som do rúry  vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. Piekla som 25 minút.
Vybrala som z rúry a  znížila som teplotu na 150 stupňov. 

Vyšľahala som bielky s cukrom na krémovitý sneh, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom. 
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí.

Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry. 



pondelok 8. júla 2013

Dvojfarebné orechové kvietky

Už niekoľko rokov sa stretávame širšia rodina na začiatku prázdnin pri varení gulášu, samozrejme ako sa patrí varíme ho  v kotly. Tak tomu bolo aj túto sobotu. Aj keď nám počasie neprialo až tak ako sme si predstavovali,   vďaka predvídavosti môjho brata, ktorý urobil nad kotlíkom aj striešku, sme nemali guláš ochutený dažďovou vodou,   úspešne sme ho  uvarili a pochutnali si na ňom. A pretože po dobrom guláši nielen pohár pivka ale aj nejaká sladkosť dobre padne, my sme dosť maškrtná rodina, 😃 tak som upiekla "Mrežovník s tvarohovu plnkou" recept TU  a "Dvojfarebné kvietky". 


Suroviny: 560 g hladkej múky, 370 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 2 KL mletej škorice, trochu mlieka - podľ potreby 2 PL, 1-2 PL kakaa - do 1/2 cesta, lekvár.

Postup: Zo surovín okrem kakaa som vypracovala cesto. Rozdelila som ho  na polovicu a do jednej časti som pridala kakao. 
Cestá som nechala 30 minút odpočívať v chladničke. 
Potom som každú časť zvlášť rozvaľkala na 2-3 mm a vykrajovala kolieska - kvietky plné a s otvorom tak aby sa dali spárovať. To je už na každého fantázii a chuti či chce tmavé spodné časti a bledé vrchné alebo naopak...
Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som ich piekla 13-15 minút. Vychladnuté kvietky som spájala lekvárom.  
Z uvedenej dávky mi vyšlo 75 hotových zlepených kvietkov.


Mrežovník s tvarohovou plnkou

Aj tento tvarohový mrežovník je u nás obľúbený. 



Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 125 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 1/2 KL mletej škorice, 250 g Hery, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli.

Plnka: 500 ml mlieka, 2 PL cukru, 1 vanilkový puding, 500 g mäkkého tvarohu (nie hrudkového),1 vailkový cukor   asi 4 PL práškového cukru (podľa chuti na osladenie tvarohu).

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto. 
Odložím zabalené v potravinovej  fólii do chladničky aspoň na pol hodiny. 
Potom cesto rozdelím  na dve časti - 2/3 a 1/3. 
Väčšiu časť rozvaľkám a preniesť do vymasteného a múkou vysypaného hlbokého plechu (32x38 cm). 
Na cesto natrieťm plnku. 
Menšiu časť cesta rozvaľkám  na plát a nakrájam pásiky. Tie ukladám na plnku - robím mriežku. 
(Mala som maliny, tak som do každého "okienka" vložila jednu ale to nemusí byť.) 
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45 minút, potom som ho prikryla papierom a ešte dopekala asi 5 minút. 

Príprava plnky: Z mlieka, 2 PL cukru a  pudingového prášku uvarím  puding. Nechám ho za občasného premiešania vychladnúť. 
Vymiešam tvaroh s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom a primiešam vanilkový puding.