pondelok 12. augusta 2013

Marhuľový koláč

Čo iné v lete  upiecť ako niečo ovocné... a keď je to ešte aj rýchle tak niet nad čím uvažovať. Mala som doma posledné marhule, tak som použila do koláča tie, určite by som nič nepokazila aj akýmkoľvek iným ovocím. V pôvodnom recepte podľa ktorého som piekla, je z časopisu "Báječná žena" použili čučoriedky a posýpku, tú som ja tentokrát vynechala a posypala som   koláč makom a cukrom. Zvláštna kombinácia a chuť.




Piekla som v okrúhlej sklenenej forme s priemerom 26 cm.
Suroviny:  2 vajcia, 150  g práškového cukru, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 350 g ovocia.

Postup:  Vajíčka som vyšľahala ručným šľahačom s práškovým cukrom. Len som ich napenila, netreba do husta. Pridala som olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko som dobre premiešala. 

Formu v ktorej som piekla som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som cesto, uhľadila a poukladala marhule nakrájané na štvrtinky. Vrch som posypala mletým makom zmiešaným s kryštálovým cukrom. (Koláč je dobrý aj posypaný orechami, mandľami). 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. Vychladnutý koláč som ešte pocukrovala práškovým cukrom. 




Letná omeleta

Omelety robievam často pre ich rýchlu a rôznorodú prípravu. Či už sú len z vajíčok alebo pridám akúkoľvek zeleninu, salámu, klobásu alebo slaninku. Podľa aktuálne ponuky chladničky alebo  momentálnej chuti
V týchto extrémne horúcich dňoch keď sa mi nežiada vystávať dlho pri sporáku a ani chuť do jedla nie je taká veľká, nahrádzam nimi aj obed u nás to úplne stačí.... Omeleta je však vhodná aj na raňajky. 




Suroviny: ( podľa počtu stravníkov) 
Pre jednu  osbou dávam:  3-4 vajíčka podľa veľkosti, soľ, 1 dl mlieka (alebo sladkej smotany, môže byť aj voda), olej.
Do tejto som použila ďalej:  cibuľku, papriku, paradajku, syr.

Postup: vajíčka dobre vyšľahám metličkou so soľou a mliekom. Na panvici rozpálim olej a opražím nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita, pridám nakrájanú papriku (asi 1/2) a nakrájanú 1 paradajku. (Môže sa opiecť aj saláma, slaninka, klobása). Krátko podusím a zalejem vajíčkami. Vareškou oddeľujem zrážajúce sa vajíčka od kraja a spodku panvice.
Keď je omeleta hotová, preklopím ju na druhú stranu aby sa aj z tej opiekla. 

Ja to robím tak, že priložím k panvici plytký tanier a prudko pozorne  prevrátim. Omeleta je na tanieri a už ju len zošuchnem na panvicu a znova chvíľku opečiem. Treba si dať pozor pri pečení, nepiecť dlho aby nebola suchá.

Hotovú omeletu posypem strúhaným syrom. Na horúcej omelete sa pekne roztopí. 

utorok 6. augusta 2013

Košíček na bylinky

Už dlho som neprispela ničím   do rubriky "pletenie z papiera" a tak to idem napraviť. Nedávno som si urobila jednoduchý košík, ktorý mi slúži na zber byliniek. Možno si myslíte že je to zbytočná vec, ale vždy som po takom niečom túžila a keď som ho v jednom filme nedávno znovu  videla, rozhodla som sa urobiť si niečo podobné...:)






Mramorová bábovka

Ďaľšia z našich obľúbených báboviek. Keď ju polejem čokoládou jej chuť je ešte lepšia...



Suroviny: 125 g masla, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 250 g polohrubej múky, 50 g kukuričného škrobu (Gustin), 1 prášok do pečiva, 200 ml mlieka, 3-4 PL kakaa.

Postup: Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zmäknuté maslo vymiešam s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridávam žĺtky a šľahám, prilievam aj mlieko - časť mlieka asi 4 PL odoberiem a rozmiešam v ňom kakao. Do žĺtkovej zmesy pridám múčnu zmes a nakoniec už len zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Bábovkovú formu vytriem tukom a vysypem múkou.  Asi 2/3 cesta vylejem do pripravenej formy a k zvyšnej časti cesta primiešam kakao s mliekom. Tmavé cesto vylejem na bledé po celom obvode. Cestá jemne premiešam špajdľou aby sa vytvorilo mramorovanie. Bábovkovú formu vložím do rúry a pri teplote 170 stupňov pečiem 50-55 minút. Po vychladnutí bábovku pocukrujem alebo polejem čokoládovou plevou. 



štvrtok 1. augusta 2013

Buchty na pare

"Konečne sa mi podarili"....😃 takto som reagovala, keď som doparila posledné buchty. Možno sa vám to zdá smiešne pretože nemáte problém pri robení buchiet ale ja som mala...teda aspoň dúfam, že môžem povedať v minulom čase a že ich už budem robiť kedykoľvek nám prídu na chuť. Robila som ich pred rokmi asi dvakrát a vždy mi pri parení klesli, čo sa mi nepáčilo aj keď na chuti to nebolo poznať. Preto som radšej buchty kupovala...veru,  taká som ja bola pohodlná 😊 Dnes som sa po rokoch znova odhodlala a vyšlo to.

Suroviny:  Rozpis je na 20 buchiet 
500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 40 g práškového cukru, štipka soli.

Na plnenie: podľa chuti, v mojom prípade to bola čokoláda - pre syna a marhule (môžu byť aj zavárané) pre nás ostatných.

Na posýpku: mak, cukor, čokoláda a maslo na poliatie.

Postup: Z trošky mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL polohrubej múky som si urobila kvások. Zvyšok múky som preosiala, pridala som soľ, cukor. Vo zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčko. Hotový kvások som dala do múky, pridávala som mlieko a vypracovala som cesto. Nechala som ho kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na plát 32x40 cm a nakrájala na štvorce 8x8 cm. Do stredu som položila 1 a 1/2 kocky várovej čokolády alebo polovičku marhuly. Samozrejme sa dá použiť aj lekvár. Vytvarovala som buchtu. Buchty som nechala ešte podkysnúť. 
Do väčšieho hrnca som naliala vodu, asi tak do 1/3, na vrch hrnca som uviazala utierku a počkala som, pokiaľ sa voda nezačala variť,  potom som plameň  stiahla aby sa veľmi nevarila ale aby sa para  vytvárala. Na utierku som uložila buchty ďalej od seba  - mne vyšli štyri, zakryla som ich vyššou miskou a nastavila som si minútky na 11-12 minút. Ani som neskúšala pozrieť skôr aby náhodou zase neklesli...😊 Hotové buchty som vybrala, kládla na misku,  popichala vidličkou a poliala maslom. Na tanieri som ich znovu poliala maslom, posypala mletým makom a práškovým cukrom.

Druhú polovicu buchiet plnených čokoládou som poliala čokoládovým krémom. 
Pripravila som ho tak, že som rozpustila maslo, vo vode som rozmiešala Zlatý klas,  tak od oka podľa toho aké chcem množstvo krému (na zahustenie) a podľa toho akú hustú chcem čokoládu, kakao (2 PL). Všetko som povarila, treba miešať, radšej na miernom plameni aby to neprihorelo a nakoniec som pridala podľa chuti kryštálový cukor a kúsok čokolády na varenie (3-4 kocky).