štvrtok 6. februára 2014

Rezance s tvarohom

Dnešný obed 😊   Jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ako ho robím ja?

Suroviny: (množstvá prispôsobiť podľa počtu stravníkov)
Široké rezance - kúpené alebo doma urobené, hrudkový tvaroh, olej, slaninka podľa chuti, cibuľka, soľ, mlieko, kyslá smotana.

Postup: Dám si variť rezance. Kým sa uvaria, na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, v polovici praženia pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a pražím do zlatista. ( Ak robím rezancov viac, slaninkovo-cibuľkový základ zriedim trochou mlieka a nechám prejisť varom.)
Uvarené rezance scedím, dám do misky, pridám tvaroh a slaninku s cibuľkou, ochutím soľou a na tanieri kyslou smotanou. 

A už len dobrú chuť!



štvrtok 23. januára 2014

Vytláčané keksíky

Recept na cesto bol určený pre vytláčanie "esíčok" (S) cez mlynček. Ja z neho robím rôzne tvary použitím lisu na cesto. Tí, ktorí poznáte a používate lis na cesto určite viete, že nie vždy je to bezproblémová práca. Aspoň mne sa zdá, že pri tom treba mať trpezlivosť lebo nie každý kúsok sa pekne oddelí...aspoň ja mám takú skúsenosť, ale vynaložená námaha stojí zato.  Keksíky sú pekné, chutné a vydržia v chlade a uzatvorenej plechovej nádobe aj dva mesiace. 


Suroviny: 750 g polohrubej múky, 300 g masla (Hera), 300 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2-3 vajíčka podľa veľkosti, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 KL mletej škorice, môže sa pridať aj hrsť mletých orechov a kakao, buď do celého cesta alebo do časti, podľa chuti.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto. Nechám ho 30 minút postáť a potom už len po častiach dávam do listu a vytláčam rôzne tvary. Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem. 

Robievam aj podľa tohto receptu.

Suroviny: 550 g hladkej múky špeciál, 350 g tuku (Palmarín, Hera), 200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 1/2 prášku do pečiva, kakao.

Postup je rovnaký ako v predošlom recepte.


štvrtok 9. januára 2014

Mandľové tortičky

Medzi tradičnými  vianočnými dobrotami boli  novinkou. A určite neboli upečené prvý a zároveň poslednýkrát. 




Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g masla (Hera), 1 vajce, 100 g práškového cukru, 1 PL kakaa, 50 g mletých mandlí, menej ako 1/2 KL škorice. 

Krém: 2 menšie vajíčka, 100 g kryštálového cukru, 100 g mletých mandlí, 100 g masla, 1 PL rumu.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, odložila som ho do chladu na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska. Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov som ich piekla 12 minút.

Krém: Vajíčka spolu s cukrom som šľahala nad parou na krém. Kým vychladol, vyšľahala som maslo, primiešala som vychladnutý krém, mandle a rum. 
Vychladnuté kolieska som zlepovala po dve krémom. Vrch som namáčala do čokoládovej polevy a zdobila.