utorok 6. januára 2015

Rýchle medové rezy

Kvôli mojim zdravotným problémom (som po operácii bedrového kĺbu) to vyzeralo u nás tak, že na vianočné pečenie môžeme zabudnúť. Všetci by sme to boli doma prežili,   stačilo by pár kúpených kúskov, ale syn sa s tým nechcel zmieriť, a tak sa pustil do pečenia on. Už od malička sa rád motal okolo mňa keď som piekla, vykrajovanie bolo vždy jeho ale teraz sa do pečenia pustil naplno. 

Ako zákusok si vybral medové rezy, bez ktorých  Vianoce u nás nemôžu byť. Miňo ich nerobil  podľa tradičného receptu, vyskúšal iný jednoduchší recept.
Sám vypracoval cesto, rozvaľkal, upiekol, ja som mu pomohla s krémom, sám ich naplnil a aj nakrájal.  Neostalo len pri tomto jednom.  
A tak sme mali okrem medových rezov aj medovníčky a ďalších 5 druhov pečiva. Musím priznať, že  syn zvládol všetko na výbornú. A to je vyučený stolár 😊




Suroviny: 600 g hladkej múky, 140 g práškového cukru, 3 PL medu, 150 g Hery, 2 vajcia, 2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 700 ml mlieka, 3 PL kopcovité Gustinu (kukuričný škrob), 250 g masla, 1 vanilínový cukor, 230 g práškového cukru (alebo podľa chuti).

Postup: Do preosiatej múky zamiešať preosiaty cukor a sódu bikarbónu. Pridať nakrájanú Heru, med, vajíčka a spracovať na cesto. 
Ak by bolo treba, pridať trochu mlieka. Vznikne mäkké cesto, ktoré sa dá dobre rozvaľkať.
Cesto rozdeliť na 3 časti, každú rozvaľkať na veľkosť plechu. Opak plechov potrieť tukom a vysypať múkou. Cestá je dobre popichať vidličkou.  Piecť pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. Ešte teplé pláty stiahnuť z plechu.

Krém: V troche mlieka rozmiešať kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dať variť s vanilínovým cukrom a potom do vriaceho priliať odobraté mlieko. Uvariť kašu a za občasného premiešania nechať vychladnúť - nie do studena, stačí aby tepolota bola asi taká ako teplota masla.
Maslo s cukrom vyšľahať a po častiach primiešavať kašu.

Upečené a vychladnuté pláty spájať krémom. Pod krém na jeden plát sa môže natrieť ríbezľový alebo malinový lekvár, prípadne podľa chuti. Hotové rezy dať stuhnúť a potom poliať čokoládovou polevou.

Naše medové rezy sú s kakaovou polevou.
Poleva: Nad parou rozpustiť 100 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 2 KL kukuričného škrobu, 1 PL mlieka (ak treba aj viac). Potom odstaviť a primiešať 100-120 g masla. 




utorok 23. decembra 2014



Všetkým Vám, ktorí ste aj tento rok navštívili môj blog, našli ste inšpiráciu alebo iba tak  nakukli srdečne ďakujem
Eva






streda 5. novembra 2014

Dvojfarebná kysnutá bábovka

No čo už napísať k tejto bábovke...kto má rád bábovky a všetko z  kysnutého  cesta, tak nech vyskúša aj takúto bábovku.






Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 0,25 l mlieka (nepoužila som ani polovicu), 4 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g masla, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk  a múk na vymastenie a vysypanie formy.

Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka som urobila kvások. Do misky som dala maslo, pridala som cukor a vanilínový cukor. Vymiešala som a pridala som žĺtky. Miešala som vareškou kým sa všetky suroviny nespojili a nenapenili. Potom som pridala múku, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracovala som hladké cesto. Rozdelila som ho na dve časti, do jednej som pridala kakao rozmiešané v troche teplej vody s cukrom, dobre som ho do cesta zapracovala. Obe cestá som dala vykysnúť. Potom som každé cesto sformovala do valca,  spolu som ich splietla a vložila do formy. (Môže sa postupovať aj tak, že každé cesto sa rozvaľká, obidve sa na seba položia a stočia)

Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút a potom som teplotu znížila na 160 stupňov a dopekala asi 45 minút. Po miernom vychladnutí som vyklopila bábovku z formy a posypala práškovým cukrom.










nedeľa 19. októbra 2014

Ryžový nákyp

...ako ho robím ja.

Suroviny: 350-400 g ryže guľatej, 1 l mlieka, 3 vajíčka, 100 g masla, vanilínový cukor, práškový cukor, štipka soli, ovocie kompótové (slivky, marhule) alebo čerstvé jabĺčka.

Postup: Ryžu premyjem vodou a dám variť do mlieka so štipkou soli. Varím kým ryža zmäkne a mlieko sa vyvarí. (Ak je ryža ešte tvrdá a mlieko minuté,  tak sa môže dovariť aj vo vode). Keď je ryža uvarená, primiešam k nej maslo,  cukor podľa chuti a vanilínový cukor.   Potom primiešam žĺtky. Pekáč vytriem maslom a vysypem strúhankou. Navrstvím polovicu ryže, uložím ovocie (tentokrát som použila nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou a trochou cukru a kompótové slivky), dám zvyšok ryže, uhladím a vložím do rúry piecť. Keď je nákyp upečený na vrch natriem sneh vyšľahaný z bielkov a práškového cukru, nechám zapiecť v rúre do bledo hneda. 
Hotový ryžový nákyp na tanieri prelejem šťavou z kompótu, prípadne ešte posypem práškovým cukrom.


streda 1. októbra 2014

Dobrý jabĺčkový koláč

Recept je  z "Kuchyne Lidla". Koláčik bol výborný 😊




Suroviny: 280 g hladkej múky (dala som 300), 100 g práškového cukru, 1 vajce, 150 g masla, 2 KL prášku do pečiva.

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 1 vanilínový cukor, škorica, trochu kryštálového cukru, vajíčko na potretie koláča.

Postup: Zmiešala som múku s práškom do pečiva a cukrom. Pridala som vajíčko a zmäknuté maslo. Vypracovala som vláčne cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky na 30 minút.

Cesto som rozdelila na dve časti a rozvaľkala som na veľkosť okrúhlej formy. 
Jednu časť som vložila do formy, navrstvila som nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Prikryla som druhým cestom, popichala som vrch vidličkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. 

Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. 



Výborný je aj s plnkou z nastrúhaných jabĺčok, pridať nasekané vlašské orechy a hrozienka 😊