štvrtok 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!

pondelok 17. augusta 2015

Tekvicový prívarok (polievka)

Vždy v lete sa teším nato, že uvarím z domácej tekvice prívarok. Mám ho veľmi rada. Horúce a suché tohoročné dni neprajú takmer ničomu v našej záhrade, ani tekviciam aj napriek tomu, že ako sme mohli tak sme polievali... je mi z toho smutno. Tekvica mi vôbec nezarodila a  som z toho veľmi sklamaná. Našťastie mám zlatú susedku, ktorá má bohatú úrodu tekvíc, nestačí ich  spotrebovať a tak mi tekvicu  rada dala za čo som jej veľmi vďačná.  





Suroviny:  tekvica, olej, slanina, cibuľa, soľ, cukor, ocot, kôpor, kyslá smotana, mlieko, hladká múka.

Postup: Na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, pridám nakrájanú cibuľu a chvíľu popražím. K cibuľovému základu pridám nakrájanú očistenú tekvicu, trošku popražím, posolím, podlejem vodou a nechám dusiť. Netrvá to dlho kým tekvica zmäkne. Mlieko zmiešam s kyslou smotanou, pridám aj trochu tekvicového vývaru, zahustím hladkou múkou a prilejem k tekvici. Posolím, dám cukor, ocot a nasekaný kôpor. Ešte chvíľu všetko spolu povarím. 

Ja mám rada tekvicu len tak, ale chlapom dávam kúsok údeného mäska alebo opečenú klobásku :)

Cestoviny so zeleninou

Ostali nám z obeda uvarené cestoviny, omáčka s mäskom  sa zjedli, a pretože mi ich bolo ľúto vyhodiť, použila som ich v kombinácii so zeleninovým základom. Rýchlo pripravené ľahké jedlo bolo na svete raz dva...



Suroviny: Uvarené cestoviny, v mojom prípade kolienka, cibuľa, cuketa, paprika, paradajky, cesnak, tavený syr, soľ, kari korenie, majoránka, trochu cukru, olej, mletá paprika.

Postup: Na oleji som opražila cibuľku, nadrobno nakrájanú, pridala som mletú papriku a na kolieska nakrájanú cuketu. Posolila som, dala som pretlačený cesnak, kari korenie a krátko som podusila. K základu som pridala 3 trojuholníky syra (Syrokrém, Karička...). Miešala som kým sa syr nerozpustil. Potom som pridala nakrájanú papriku, majoránku a asi 1 KL cukru. Za občasného miešania som dusila, kým paprika trochu nezmäkla, dala som nakrájané paradajky, ešte aj trochu cesnaku a hneď som odstavila. Nakoniec som už len primiešala uvarené cestoviny. Vrch som posypala nastrúhaným syrom.

Jedlo bolo na svete...😉


pondelok 10. augusta 2015

Výdatný tvarohový koláč

Piecť v letných horúčavách je veru náročné. Upiecť koláč s maslovou plnkou,   ktorá by sa ťažko  pripravovala  ešte ťažšie natierala a krájať koláč  je priam nemožné. Stále neviem pochopiť, ako to tie cukrárky robia, keď musia piecť  krémové zákusky aj  v horúčavách... 
Mala som v chladničke tvaroh a bolo rozhodnuté. Ďaľší z tvarohových receptov.





Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g práškového cukru, 250 g masla (alebo Hery), 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra.

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL zarovnané polohrubej múky, trošku citrónovej kôry, môžu sa dať aj hrozienka.

Postup: Hneď na úvod uvádzam, že cesta bolo dosť veľa na to, že sa použilo len do tortovej  formy. Vystačilo by aj na plech. Len plnky by bolo potrebné na plech viac.
Spracovala som všetky suroviny, zabalila do potravinovej fólie a odložila som ho  asi na hodinu do chladničky.  

Pripravila som plnku zmiešaním všetkých surovín. 

Cesto som potom rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala do kruhu, podľa veľkosti tortovej formy  (26 cm) tak, aby bolo aj po boku formy.  Vložila som cesto do formy. 

Vyliala som tvarohovú plnku, pokládla som hrozienka. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a narezala pásy. Uložila som ich na tvaroh len v jednom smere, nie ako mriežku. 
Zo zvyšku cesta som vykrojila kvietky. Použila som ich na ozdobu, uložila som ich po obvode koláča. Zvyšné kvietky som tiež upiekla.

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a ešte som dopekala asi 10 minút.




nedeľa 26. júla 2015

Koláč s čokoládovým pudingom

Krehký koláčik s čokoládovou plnkou nenáročný na prípravu.





Suroviny: 700 g hladkej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 100 ml mlieka.

Puding: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy (použila som 3x45 g Dr. Oetker), 8 - 10 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 50 g čokolády.

Postup: Najskôr som si uvarila puding. Do horúceho som primiešala čokoládu a maslo. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. 
Kym puding chladol urobila som cesto. 

Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve časti. Jedna  časť môže byť trošku väčšia a druhá menšia. Obidve som zabalila do fólie a vložila do chladničky odpočinúť.  
(Menšiu časť cesta som vložila do mrazničky aby  stuhla viac a dobre sa dala nastrúhať.) 

Keď puding vychladol, rozvaľkala som cesto, ktoré bolo v chladničke na veľkosť plechu a pomocou valčeka som ho preniesla na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. 
Na cesto som rozliala puding. 
Cesto z mrazničky som vybrala a nastrúhala na puding. 
Pri teplote 175 stupňov som koláč piekla asi 40 minút. 

Hotový vychladnutý koláč som ešte pofŕkala čokoládou.