pondelok 18. júna 2018

Jahodový lekvár

Variť lekvár z trochy jahôd...to u nás neexistovalo. Pamätám sa na roky, keď sme ich zbierali do vedier taká bola úroda. Zdravé a pevné plody sa zavárali a ostatné skončili v lekvári. 
Vo veľkom hrnci sa jahody najskôr rozvarili s cukrom a potom sa odoberalo do menších kastrólikov a varili sa kým nemal lekvár požadovanú hustotu. No, požadovanú...tá bola vždy iná, aj keď sa skúšal kvapnutím na tanierik či je už akurát hustý,  málokedy sa podarilo navariť tú správnu hustotu. A ešte to  bola  poriadna babračka.  Vlastne si ale  neviem ani predstaviť, ako by sa uvarilo  také množstvo lekváru naraz v jednom veľkom hrnci, išlo by to vôbec? 

Ja som varila len z málo jahôd, po odvážení ich bolo 650 gramov. Samozrejme som varila naraz v jednom hrnci a pomohla som si modernými pomocníkmi na varenie lekvárov a džemov, ktorých je už na trhu niekoľko. Len si treba vybrať a vyskúšať.


Postup prípravy je jednoduchý:  
Jahody som umyla, očistila, odvážila a dala do hrnca.  Trochu som ich premixovala ponorným mixérom a dala som ich  variť. Cukor som zmiešala so želírovacím prípravkom tak ako to uvádzal návod na obale, použila som značku Džemko 1:1.  Čas varenia som predĺžila asi na 10 minút. 
Horúci lekvár som naliala do čistých pohárov, uzatvorila, prikryla utierkami a nechala som do druhého dňa vychladnúť.  


streda 23. mája 2018

Tvarohový mrežovník

Jemný koláč s tvarohovým krémom, ktorého chuť je zvýraznená lekvárom a škoricou. 
Opäť som suroviny v recepte upravila pre  väčší plech (32x38 cm), jedno cesto som chcela tmavé, tak som pridala kakao a aj skladanie plnky s cestami som urobila podľa seba. 😊 Tak vznikol vlastne nový recept...

Pôvodný recept je z knižky "Recepty zo života č. 7." 


Suroviny: 600 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 300 g tuku  (Palmarín,Hera, maslo...), trochu škorice, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 KL kakaa.

Plnka: 500 ml mlieka, 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou, 2 PL kyštálového cukru, 500 g jemného tvarohu, 4-5 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 KL Zlatého klasu alebo Solamylu, lekvár (malinový, ríbezľový).

Postup: Zmiešala som preosiatu múku, prášok do pečiva, cukor, pridala som vanilínový cukor, zmäkutý tuk (Heru), mlieko, rum, škoricu, rozšľahané vajce a žĺtok. Vypracovala som hladké cesto. 
Cesto som rozdelila  na tri časti a do jednej som ešte zapracovala kakao. 
(Aby sa lepšie kakao do cesta zapracovalo, pridala som trošku mlieka). 
Cestá som zabalila do potravinovej fólie a odložila do chladničky.

Pripravila som si plnku: Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru som uvarila puding. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. 
Vymiešala som tvaroh s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a Zlatým klasom. Spojila som s vychladnutým pudingom a vyšľahala som na hladký krém. (Bolo to riedke).

Hlbší plech som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Jeden bledý diel cesta som rozvaľkala a vložila do plechu. Natrela som ho lekvárom. Rozvaľkala som tmavý diel cesta a položila na lekvárové cesto. Popichala som vidličkou a rozotrela som tvarohovú plnku. 
Tretí diel cesta som rozvaľkala na plát a nakrájala na pásiky asi 1,5 cm. Uložila som ich na plnku - vytvorila som mriežku. 

Koláč som piekla v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 50 minút.



streda 16. mája 2018

Mramorované cupcakes so šľahačkou

Dávno som už nepiekla tieto malé obľúbené koláčiky, ktoré ja všetky volám muffiny...ale nechcem zmeniť názov receptu podľa ktorého som  piekla, tak sú to tentokrát cupcakes 😉 
Možno budú teraz niektorí namietať, že predsa muffiny a cupcakes nie je to isté, to ja viem, aj v tomto článku je to pekne napísané https://zena.sme.sk/c/7974389/cupcakes-vs-muffiny-viete-co-peciete.html ale dôležité je že chutia, nie to ako ich kto nazýva či? 😊





Suroviny: 100 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 vajcia, 100 ml šľahačkovej smotany, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 PL kakaa, 150 g hladkej múky.

Vrch: 200 ml šľahačkovej smotany, 2 vanilínové cukry, 1 stužovač šľahačky
(Použila som 1 šľahačku práškovú, priravenú podľa návodu)

Postup: Do misky som dala maslo, cukor a vanilinový cukor. Vymiešala som na krém. Po jednom som zamiešala vajíčka. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a striedavo so smotanou som primiešala k maslovo-vajíčkovému krému. 

Polovicu cesta som rozdelila do 12 silikonových formičiek na muffiny. Môže sa použiť samozrejme aj plech na muffiny, ktorý treba vyložiť papierovými košíčkami, prípadne dobre vytrieť tukom a vysypať múkou. 

Druhú polovicu cesta som zmiešala s kakaom a tmavé cesto som rozdelila na svetlé cesto. Vidličkou som cestá zdola nahor jemne premiešala aby vzniklo mramorovanie. 

Plech som vložila do vyhriatej rúry na 180 stupňov a piekla som asi 20 minút.

Vychladnuté cupcakes som ozdobila šľahačkou a posypala kakaom. 

Dobrú chuť!









utorok 17. apríla 2018

Parádne linecké rezy

Výborné sú a ešte aj pekne vyzerajú... neviem čo viac  by som o týchto rezoch s orechovou chuťou napísala. Asi len to, že recept je  z knižky "Recepty zo života 6", rezy som piekla už veľakrát a trochu som si recept upravila. Podľa veľkosti plechu som zvýšila množstvá surovín.  
Výhodou rezou  je aj to, že  sú bez krémovej plnky a pokiaľ sa nezjedia, tak dlho vydržia mäkké.  



Suroviny: V zátvorkách uvádzam množstvá surovín ako som ich ja upravila. Piekla som na plechu s rozmermi 28x37 cm - vnútorný rozmer plechu).

Cesto I.: 350 g hladkej múky (430g), 200 g masla (250g), 2 žĺtky (3), 100 g práškového cukru (125g), 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany.

Zo všetkých surovín som vypracovala vláčne cesto a rozdelila som ho na dve časti. Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila do chladničky na 30 minút. 

Cesto II.: 50 g masla (100 g), 250 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky, 200 ml mlieka, 220 g mletých orechov, 150 g hrubej múky (dala som polohrubú a 1 KL prášku do pečiva),  4 bielky.

Maslo som vymiešala s cukrom, pridávala som žĺtky, mlieko a orechy. Nakoniec som zamiešala aj múku a sneh vymiešaný zo 4 bielkov. 

Plech som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Vybrala som cesto z chladničky. Jednu časť som rozvaľkala na veľkosť plechu a na plechu som ho potrela lekvárom. Vyliala som aj orechové cesto a uložila som druhú rozvaľkanú časť cesta. Po vrchu som dobre popichala vidličkou. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 40-45 minút. 

Vychladnutý koláč som poliala polevou: 300 g práškového cukru, šťava z 1 citróna a 2-3 PL horúcej vody. Všetko som spolu dobre vymiešala.

Keď poleva stuhne koláč sa môže nakrájať. Ja som ešte dozdobila čokoládovou polevou.  






nedeľa 8. apríla 2018

Výborné rezy s dvomi plnkami

Názov neklame, fakt sú rezy výborné. 
Základ je kakaové piškótové cesto a kombinácia kokosovej a čokoládovej plnky je veľmi lahodná. Jediný problém bol s natieraním  kokosovej plnky lebo je dosť drobivá ale dá sa to zvládnuť. 
Možno by plnke pomohlo primiešať trochu masla,  bola by vláčnejšia a lepšie by sa na koláč dávala, neviem...  nabudúce vyskúšam a dám vedieť či to pomohlo 😊 
Ale ináč, super koláčik.😋



Suroviny: 6 vajec, 200 g kryštálového cukru, 6 PL oleja, 4 PL vlažnej vody, 220 g polohrubej múky, 1 a 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Kokosová plnka: 200 ml mlieka, 125 g Cery, 200 g kryštálového cukru, 200 g kokosovej múčky.
Čokoládová plnka: 4 vajcia, 220 g kryštálového cukru, 2 PL kakaa, 100 g čokolády na varenie, 250 g masla.

Postup: Bielky som vyšľahala so štipkou soli do peny. Postupne som pridávala cukor a šľahala do husta. Po jednom som prišľahávala na najnižších otáčkach žĺtky, olej a vodu. Prišľahala som aj múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. 

Cesto som rozotrela na plech (30x40 cm) vyložený papierom na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 30 minút.

Kokosová plnka: Mlieko som zvarila s cukrom a Cerou. Keď sa začalo variť, prisypala som kokosovú múčku a chvíľu som povarila (3 minúty).

Čokoládová plnka: Do misky vhodnej nad parný kúpeľ som dala celé vajíčka a cukor. Prešľahala som metličkou a zľahka som zamiešala aj kakao (preto zľahka, aby neroztrekovalo na všetky strany).
Misku som položila nad hrniec s horúcou vodou a nad parou som šľahala kým hmota nezhustla.

Čokoládu som najskôr tiež rozpustila nad parou a pridala k vaječnej hmote. Môže sa pridať aj priamo do vajíčok nalámaná na kúsky, ale horšie sa roztápa, dlhšie to trvá.

Pozor, aby sa miska nedotýkala horúcej vody a ani voda sa nemusí veľmi prudko variť aby sa hmota nezrazila. 
Keď bol krém hustý misku som odložila a nechala som krém vychladnúť, sem-tam som premiešala.
Medzitým som vyšľahala maslo a potom som už len po častiach zašľahala čokoládový krém. 

Z vychladnutého upečeného cesta som stiahla papier a natrela lekvárom. Rozotrela som kokosovú plnku a na ňu aj čokoládovú plnku. Koláč som dala stuhnúť do chladničky.  Potom som ho poliala čokoládovou polevou.

Poleva: 150 g čokolády na varenie, 70-100 g Cery.
Čokoládu nalámať, pridať nasekanú Ceru a nad parným kúpelom pomaly rozpúšťať. Dobre vymiešať.

(Ja som robila polevu zo šľahačkovej smotany a čokolády).
150 g čokolády som nalámala na menšie kúsky a zaliala som asi 100-150 ml horúcej šľahačkovej smotany. Chvíľu som nechala postáť kým čokoláda nezmäkla a potom som dohladka vymiešala. 
(Ak je to veľmi husté, treba priliať ešte smotanu).
Výhoda tejto polevy je v tom, že pri krájaní sa neláme.  


Jarná nálada...

Aj keď ružová farba asi nepatrí k typickým jarným farbám, neviem... urobila som si  dečku v tejto farbe tak, ako som ju videla v časopise   a neľutujem. 


nedeľa 25. marca 2018

Podplamenník

Zvrchu chrumkavý a vo vnútri mäkký koláč s fantastickou chuťou ponúkaný na jarmokoch sa dá veľmi jednoducho upiecť aj doma. Pekávali ho už naše prababičky a tie veru vedeli čo je dobré...😊 Už  bohaté obloženie slaninkou, cibuľou a syrom je zárukou, že to bude niečo výborné, čo si zamilujete. Uznajte, čo   môže byť nechutné na tejto kombinácii? K tomu všetkému ešte aj zasýti.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 1 vajce, 1/2 kocky čerstvého droždia (20-30 g), 2 uvarené zemiaky, 1 KL soli, 3 PL oleja.

Obloženie: 1 kyslá smotana, 200-250 g prerastanej slaninky, 2 cibule, 140 g syru Niva.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka a droždia. Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, pretlačené uvarené zemiaky, olej, vajce a kvások. 
Vypracovala som cesto a nechala som ho prikryté na teplom mieste vykysnúť. Ešte raz som ho prepracovala a nechala kysnúť asi 15 minút. 

Pripravila som si suroviny na obloženie.
Nakrájala som nadrobno slaninku, cibuľu som očistila a nakrájala na väčšie kúsky. Plech som dobre vytrela masťou.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. 
Potrela som ho dobre kyslou smotanou, rozložila som slaninu, cibuľu, nastrúhala som syr a ešte som pokvapkala zvyškom smotany. 
Nechala som podplamenník  chvíľu podkysnúť. 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 190 stupňov a dopekala som do zlatista. Trvalo to dosť dlho asi 25 minút, záleží od rúry. 



streda 21. marca 2018

Výborné orechové ružičky

Takto som si dovolila premenovať recept z relácie "Tajomstvo mojej kuchyne". Urobila som to hlavne kvôli tomu, že recept na osie hniezda už mám  TU  a tiež preto, lebo po upečení mi orechové kolieska naskladané tesne vedľa seba vo forme  pripomínali ružičky. Nech je už  názov receptu taký alebo onaký, na výslednej chuti sa nič nezmení. Vynikajúce...



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 kocka droždia (40 g), mlieko podľa potreby, asi 100 ml, štipka soli.
Cesto je robené bez tuku. Vôbec to nevadí. Vláčnosť mu dodá maslová plnka a preliatie smotanou.

Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru 3 PL orechov (ja som dala 6 PL a štipku škorice).

Na poliatie: 1 šľahačková smotana (250 ml), 2 balíčky vanilínového cukru.

Postup: Urobila som kvások z droždia    1 KL kryštálového cukru, 1 KL polohrubej múky a trochy vlažného mlieka. 
(Zdalo sa mi veľa droždia   na tak málo múky, preto som použila  menej).

Do misky som preosiala múku, cukor, pridala som soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Podľa potreby som prilievala vlažné mlieko. 
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť.

Na plnku som zmiešala maslo (stačilo by  aj menej), cukor a prisypala som orechy a trochu škorice. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. 
(Dobre je použiť vyššiu formu. Ja mám sklenenú formu plytšiu, tak niektoré kolieska pri pečení "prekúkali" cez kraj formy. 😊

Vykysnuté cesto som ešte prepracovala a potom rozvaľkala na obdlžník približne 30x32 cm.
Cesto som natrela plnkou a stočila som do závinu. Nakrájala som 16 koliesok, toľko sa mi vmestilo do formy. Ukladala som ich tesne vedľa seba. Nechala som chvíľu podkysnúť.


Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút. Vybrala som formu z rúry a preliala časťou smotany zmiešanej s vanilínovým cukrom. Opakovala som prelievanie ešte dvakrát asi po 7 minútach a po poslednom preliatí som dopiekla ešte do zlatohneda asi 10 minút.



Moja ochutnávky...urobila som si k tomu banánové mlieko 😋


DOBRÚ CHUŤ! 

pondelok 12. marca 2018

Prežili...

Keď ich vo februári zasypal sneh a prišli silné mrazy bola by som ich išla hádam aj zakryť 😊 
Teraz som si už celkom istá, že prežijú zimu aj napriek tomu, že vystrčia svoje jemné biele hlávky ešte v čase, keď je vonku poriadna zima.
Dočítala som sa o nich na tejto stránke pár zaujímavostí. 

Stačilo pár dní oteplenia, sneh sa pobral do nenávratna a slniečko ich prebudilo ku kvitnutiu.
Dnes sú už takéto krásne...


Trasené rezy

Sobota u nás, bola trochu "oslavná". Zišli sme sa najbližšia rodina. Aká by to bola oslava bez dobrého zákuska. 
Trasenú tortu všetci doma poznáme a pozná ju hádam každý. Upravila som teda recep aby bolo všetkého dosť na plech a aby mohli byť namiesto torty rezy. 
A  boli to obrovské rezy 😊 Piškótové cesto ktoré som použila ma prekvapilo najviac. Krásne narástlo a bolo vláčne. Nečakala som to. Určite by stačilo upiecť ho z menšej dávky surovín, možno 2/3 by stačili... Urobila som  radšej aj väčšiu dávku krému.  Šľahačky nie je nikdy dosť, aspoň čo sa mňa týka, tak som aj tej dopriala. 
Konečný výsledok bol takýto...



Suroviny: 6 vajec, 260 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 3 mandarinkové kompóty (jedna konzerva mala 312 g), 3 šľahačkové smotany (po 250 ml), 3 Olé vanilkové pudingové prášky (puding bez varenia), 1 PL kakaa, 1 PL práškového cukru.

Šľahačka: 3 balíčky práškovej šľahačky, 450 ml mlieka, 3 PL práškového cukru, 2 stužovače šľahačky.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom na penu. Postupne som pridávala striedavo olej a mlieko. Vyšľahala som hustú bledú penu. 
Ručne vareškou som primiešala postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov a štipky soli. 
Hlboký plech  (32x38 cm) som vyložila papierom na pečenie a rozotrela som cesto. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. 

Krém: Robila som ho na dvakrát. Použila som misku-kysku, ale môže byť akákoľvek, len nech sa dá dobre uzatvoriť.

2 mandarinkové kompóty som zliala, mandarinky som nakrájala na menšie kúsky. 
Šťavu (bolo jej vyše 200 ml) som zmiešala s 2 šľahačkovými smotanami (500 ml), pridala som 2 pudingové prášky a nakrájané mandarinky. 
Misku som zatvorila a obsah som dobre zatrepala kým nevznikol hustý krém. 

1 mandarinkový kompót som zliala, tiež som mandarinky nakrájala. 
Do šťavy (bolo jej 100 ml) som primiešala 1 šľahačkovú smotanu (250 ml), 1 pudingový prášok, 1 PL kaka a 1 PL práškového cukru a mandarinky. 
Misku som zatvorila a dobre pretrepala.

Šľahačka: Do mlieka som prisypala šľahačku v prášku a stužovače šľahačky.  Prešľahala som, potom som dosladila a vyšľahala do tuha. 

Vychladnuté cesto som prevrátila a stiahla papier. Opäť som ho prevrátila na plytký plech. Natrela som najskôr bledý krém, vložila som do chladničky a zatiaľ som pripravila tmavý krém. Natrela som ho na koláč. Nechala som v chladnička pár hodín a potom som natrela šľahačku a dozdobila nastrúhanou čokoládou.