štvrtok 19. decembra 2019

Bratislavské tortičky

Veľmi chutné sú tieto mandľové tortičky, určite vyskúšajte.



Cesto: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 220 g tuku (maslo, Hera, Palmarín), 2 PL kopcovité kakaa, 50 g mletých mandlí, 2 žĺtky, 1-2 PL mlieka (podľa potreby).

Krém: 250 ml mlieka, 1 pudingový prášok mandľový, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 60 g mletých mandlí, 1 KL kakaa.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Nechala som ho v chlade hodinu odpočívať. 
Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska.

Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 12-14 minút. 
Vychladnuté som spájala krémom a zdobila bielou čokoládovou polevou. 

Krém: Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Zatiaľ som vymiešala maslo s cukrom, primiešala som kakao, vychladnutý puding a mandle. 



pondelok 16. decembra 2019

Adventný čas

Tak čo milí priatelia, už to u vás rozvoniava vanilkou, škoricou a medovníčkami? U nás už  áno, od minulého týždňa... 

Linecké všetkého možného druhu už upečené, niektoré čakajú na plnenie, ale to bude ešte za pár dní, nechcem aby boli plnky staré.😉
Medové pláty sú už tiež upečené, ešte sa chystám na parížske rožky a dosť.

A čo už mám napečené? 
Vanilkové rožky, medvedie labky, fúkané kokosové rožky, nugátové rožteky, kokosovo-karamelové zvončeky, škoricové hviezdičky, kávové vločky, orechové kolieska, arašidové sušienky, princezsky, orechové košíčky, mlynčekové pečivo...samozrejme medovníčky. Tie sú už nazdobené. Ako vždy ich vycifrovala moja dcéra Evka 😊







Želám Vám veľa úspechov pri pečení a nech nám všetkým tie posledné predvianočné, adventné dni ubiehajú v pokoji a radosti.

Arašidové sušienky

K tradičným vianočným koláčikom som tento rok pridala aj tieti sušienky. Pre mňa to bolo niečo doteraz nevyskúšané, pridať do cesta arašidy. Vyskúšala som a s výsledkom som bola spokojná. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 140 g práškového cukru, 140 g mletých nesolených arašidov, 1 vajce. 

Postup: 
Zo surovín som vypracovala cesto. 

Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila na pol hodinu do chladu. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3 mm a vykrajovala som rôzne tvary. 

Sušienky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175  stupňov asi 12 minút.

Aj keď to nebolo v recepte, vyskúšala som časť sušienok pred pečením potrieť bielkom a posypať sekanými arašidami. 
Hotové sušienky som spájala pomarančovým džemom a tie posypané arašidami nutelou.
Ale to v recepte tiež nebolo, sušienky mali byť bez zliepania, len také jednoduché 😊