štvrtok 19. decembra 2019

Čokoládový likér


Na Vianoce nesmie chýbať váječný likér, aspoň u nás 😊. Tento rok bude zmena, urobila som čokoládový likér. Je mňamkový 😋

Výroba likéra je jednoduchá a rýchla

Do 250 ml šľahačkovej smotany som rozlámala 3 tyčinky čokoládky Kaštany, pridala som ešte 4 kocky mliečnej čokolády. Zohrievala som a miešala kým sa čokoláda nerozpustila. Chvíľu som povarila. Možno minútku, dve...
Čokoládovú zmes som nechala  vychladnúť a potom som zmiešala s 1 konzervou Salka.
Priliala som  pol litra Umu (Rumu 😉).
Všetko som ešte prešľahala ponorným mixérom a likér bol hotový. 

Už som len naliala do fľašky a s dcérou sme mohli "degustovať". 😊  

Fľaška na fotke nebola plná, ešte jedna takáto ale plná, je odložená na Vianoce, pekne v chlade zrie... 😄


Na zdravie!




Maslové kolieska (trvanlivé)

Maslo dáva cestu úplne inú chuť, lepšiu a voňavejšiu. Určite sa oplatí vyskúšať.


Suroviny: 500 g hladkej múky, 280 g masla, 90 g práškového cukru, kôra z pol citróna, 1 balíček vanilínového cukru, 1/2 KL prášku do pečiva, 4 žĺtky, 2-3 PL mlieka.

Postup: Všetky suroviny som zmiešala a vypracovala hladké cesto. 
Zabalila som ho do potravinovej fólie a nechala 4 hodiny v chlade. 
Potom som cesto rozvaľkala na 3-4 mm a vykrajovala kolieska. 
Uložené na plechu vystlanom papierom na pečenie som piekla pri teplote 170 stupňov.

Vychladnuté som spájala lekvárom. Najlepší je malinový alebo ríbezľový.


Kávové koláčiky

Dochutiť cesto kávou je tiež dobrý nápad 😊 aj keď v prípade tohto receptu by som pridala do cesta kávy viac. Výborný je však krém použitý na spájanie kvietkov, zvýrazní kávovú chuť.




Suroviny: 500 g hladkej múky, 370 g masla, 150 g práškového cukru, 150 g orechov, 2 KL mletej čiernej kávy.

Krém: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 2 čokoládky Kofila, 1 PL kaka, 250 g masla, 3 PL uvarenej čiernej kávy.

Postup: 
Zo surovín som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a nechala v chlade odpočívať 1 hodinu. 
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3-4 mm a vykrajovala som vločky a srdiečka.  Kládla som  na plech s papierom na pečenie a piekla som pri teplote 175 stupňov.

Upečené a vychladnuté  som spájala krémom. 

Krém: 
Nad parou som šľahala vajíčka s cukrom, kakaom a čokoládkami kým hmota nezhustla. (Treba dávať pozor, aby sa miska v ktorej šľaháme nedotýkala vody, krém by sa mohol zraziť, scukornatieť.)
Maslo som vymiešala a postupne som zamiešala vychladnutý čokoládový krém. Nakoniec som pridala vychladnutú kávu. 



Mesiačiky

Krehké orechové mesiačiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. 




Suroviny: 360 g hladkej múky, 250 g masla (Hery), 80 g práškového cukru, 150 g mletých orechov, 1 žĺtok.

Postup: Vypracovala som cesto a zabalené vo fólii som ho nechala v chlade 1 hodinu odpočívať. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 4 mm a vykrajovala som mesiačiky. 

Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút. 
Ešte horúce mesiačiky som obalovala v zmesy práškového a vanilínového cukru. 




Bratislavské tortičky

Veľmi chutné sú tieto mandľové tortičky, určite vyskúšajte.



Cesto: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 220 g tuku (maslo, Hera, Palmarín), 2 PL kopcovité kakaa, 50 g mletých mandlí, 2 žĺtky, 1-2 PL mlieka (podľa potreby).

Krém: 250 ml mlieka, 1 pudingový prášok mandľový, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 60 g mletých mandlí, 1 KL kakaa.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Nechala som ho v chlade hodinu odpočívať. 
Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska.

Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 12-14 minút. 
Vychladnuté som spájala krémom a zdobila bielou čokoládovou polevou. 

Krém: Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Zatiaľ som vymiešala maslo s cukrom, primiešala som kakao, vychladnutý puding a mandle.