streda 29. augusta 2012

Okrúhle kysnuté koláče

V chladničke tvaroh, v miske pár sliviek a černíc, chuť niečo upiecť...tu je výsledok...


Suroviny:  400 g polohrubej múky, 60 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 30 g  droždia, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Hery.

Plnka: 250-300 g jemného tvarohu, 20 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, 150 g práškového cukru. 

Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 PL múky a droždia urobím kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ a cukor. V mlieku rozmiešam vajíčka a rozpustím si tuk. Keď kvások vykysne, prilejem ho k sypkým surovinám a prilievam mlieko a postupne aj vlažný tuk. 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho vykysnúť. 
Kým cesto kysne pripravím si plnku. Všetky suroviny na plnku spolu dobre vymiešam.  Rozpolím slivky, očistím jalčka a nakrájam ich na mesiačiky. Vymastím olejom okrúhle formy. 
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, rozvaľkám a prenesiem do formy. Na jedno cesto dám tvarohovú plnku a vtlačím do nej černice - množstvo podľa chuti a na druhé cesto uložím rozpolené slivky a jabĺčka. Posypem vanilkovým cukrom a škoricou. Môže sa dať aj posýpka.
Koláče nechám ešte podkysnúť a pečiem. Pri teplote 175 stupňov 20 minút a potom dopekám pri 180 stupňoch 15 minút. Samozrejme čas je orientačný lebo každému môže rúra piecť inak.

Dobrú chuť!

piatok 24. augusta 2012

Muffiny s černicami

Už mám na blogu recept na Študentské muffiny. Použila som ho aj teraz, len namiesto zamiešania čokolády do cesta, som nechala cesto čisté. 

Uvedená dávka je na 12 ks muffin.
(Tentoraz som použila aj keramické mištičky na muffiny, preto som si urobila  väčšiu dávku cesta).

Suroviny:   120 g masla  dala som  Heru, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g práškového cukru,  220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, černice.
 
Postup: Zmiešam sypké suroviny a prilejem   k nim zmiešané tekuté suroviny ( Heru treba rozpustiť a použiť vlažnú nie horúcu). Všetko chvíľu premiešam ponorným mixérom. Po lyžiciach  rozdelím cesto do  vymasteného plechu na muffiny. Do každej muffiny vtlačím 4-5 černíc.
Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.


pondelok 20. augusta 2012

Bylinkový olej

U nás doma je obľúbený bazalkový olej. Využívame ho na špagety ako aj ostatné cestovinové jedlá a tiež na zeleninové šaláty. Jeho príprava je jednoduchá.

Do čistých fľaštičiek som vložila niekoľko vetvičiek bazalky, oregana, strúčiky cesnaku a pre ostrejšiu chuť som dala do jednej fľaštičky aj štipľavú papričku. Zaliala som olivovým olejom.  A už som len zatvorila a odložila na dva týždne  na chladné miesto. Občas ich premiešam pretrepaním fľaštičky. 
Niektoré recepty uvádzajú, že po dvoch týždňoch treba olej precediť  ale ja ho nechávam aj s bylinkami, olej je potom aromatickejší.

Vyskúšajte a nech vám chutí!


Sušené paradajky naložené v oleji



Tento rok sa mi podarilo dopestovať celkom peknú úrodu paradajok. Veľmi ma to teší a preto som vyskúšala usušiť ich.

Najskôr som ich nakrájala na 1 cm plátky a uložila na plech vystlaný papierom. Položila som ich na slniečko a musím povedať, že do večera sa celkom pekne presušili. Na druhý deň bolo zamračené, takže z môjho sušenia nebolo nič. Musela som vybrať sušičku a paradajky som dosušila tam. A aby som využila celú kapacitu sušičky tak som nakrájala ďalšie a ďalšie paradajky a sušila som celý deň...:) 



Usušené paradajky som vložila do pohárikov, pridala som nasekanú bazalku, nadrobno nasekaný cesnak aj plátky cesnaku  a trošku soli. Zaliala som olejom slnečnicovým, olivový som minula na bylinky...:))) Poháriky som zatvorila a odložila na chladné miesto. Po dvoch týždňoch sa môžu papkať. 






nedeľa 19. augusta 2012

Linecké kolieska s kokosovým snehom

Suroviny v tomto receptíku som si upravila na väčšie množstvo, pretože som chcela upiecť aj obyčajné linecké kolieska. Uvádzam pôvodné množstvo surovín na kolieska s kokosovým snehom a v zátvorke upravené množstvá.

Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál (600 g), 100 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky (4), 200 g Hery (400 g).

Sneh: 4 - 5 bielkov, na jeden bielok 50 g práškového cukru a 50 g kokosu.

Postup: Zo surovín vypracujem rýchlo cesto. Linecké cesto nechce dlhé miesenie. Cesto zabalím do fólie a vložím na 1 hodinu do chladničky. Potom rozvaľkám na hrúbku 4 mm a vykrajujem kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, na každé dám do stredu trochu lekváru, dávam marhuľový ale môže byť akýkoľvek inakší a okolo lekváru zdobičkou nanášam sneh. 

Sneh vyšľahám nad parou s cukrom, potom odstavím a do vychladnutého primiešam kokos.
Pečiem  pri teplote 165 stupňov. 

A tu sa musím priznať, že tentokrát som sneh nedávala zdobičkou, ale prstami. 😃 Bola to moja chyba že snehová hmota bola tvrdá, nevyšľahala som dostatočne sneh. Závisí aj na veľkosti vajíčok bielka môžu byť menšie a množstvo kokosu je potom veľké, takže kokos radšej pridávať postupne, možno bude stačiť aj menej ako uvádza recept. Sneh bol  taký hustý, že nešiel cez zdobičku. Bolo to síce zdĺhavé zdobenie ale chuť koláčikov to nepokazilo.


Keďže som urobila cesto z väčšej dávky, zvyšné kolieska bez snehu som upiekla a spojila lekvárom a pre radosť som urobila tieto tváričky... a slniečko...



Kysnutý slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou, môže byť niečo lepšie? U mňa koláč č. 1. Ešte teraz si viem predstaviť tú chuť z detstva, keď som takéto koláče jedávala u starkej. Sliviek plná záhrada a keď prišiel čas ich dozrievania to bolo krásne obdobie. V kotli na dvore sa varil pravý tmavý a hustý slivkový lekvár, vôňa sa šírila až k susedom. Popri tom sa piekol koláč dobre hrubé cesto obložené slivkami s bohatou posýpkou...na to sa veru zabudnúť nedá.

Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už  akékoľvek,  hlavne že sú slivky a  z nich výborný koláč. 😋



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g),  5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.


Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.

Posýpka:  300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).

Postup:  Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja). 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim  a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami). 
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím. 

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku  posypem troškou vanilkového  cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť)  a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku. 
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky). 
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.


utorok 14. augusta 2012

Pletenie z papiera II.


...konečne hotový...

koš využívame   na uskladnenie pletených ponožiek, samozrejme tie sú pletené z vlny :) .








malý košíček je mojou prvotinou...






.


















a niečo do kúpeľne...zásobník na toaletný papier a
košíček na drobnosti

streda 8. augusta 2012

Šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne

Od vtedy, ako som urobila šišky podľa tohto receptu prvykrát, ubehlo už veľa času. Šišky boli dobré, tak ich robím stále a nevyhľadávam nový recept. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do kvásku som priliala mlieko, vajíčka, žĺtky a cukor. Šľahala som metličkou, postupne som pridávala citrónovú šťavu, kôru, rum a olej, prisypala som múku. 
Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť. 
Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť. 
V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikryjem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne. 
(Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou. 

Pena: bielka čo mi ostali z cesta vyšľahám na hustý sneh spolu s práškovým cukrom a primiešam lekvár podľa chuti. 


pondelok 6. augusta 2012

Osie hniezda

Aj osy by sa oblizovali z týchto sladkých koláčikov plných orechov, kakaa a vône vanilky a škorice. 😋



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 žĺtky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva (nemusí byť), 150 g Palmarínu, 5 dl mlieka, soľ, vajíčko na potretie.

Náplň:
Orechová: 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru, 2 bielky, hrozienka, škorica, vanilkový cukor.

Škoricová:  200 g masla (môže byť aj Palmarín) 8 KL škorice, 8 - 10 PL práškového cukru .   
Kakaovo-škoricová: 200 g masla (môže byť Palmarín), 200 g práškového cukru, 2 - 3PL kaka, 2 KL škorice.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku a zmiešam ju so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, s práškom do pečiva a pridám kvások. Začnem miesiť cesto (robím to najradšej rukou), prilievam rozpustený vlažný tuk a vlažné mlieko. Mlieko pridávať postupne podľa potreby, niekedy stačí aj menej ale niekedy múka vpije viac tekutiny tak treba pridať aj viac mlieka. V mlieku si rozmiešam aj žĺtky. 
Vypracujem vláčne nelepivé cesto a prikryté nechám kysnúť. Po čiastočnom nakysnutí opäť premiesim, robím to pri každom kysnutom ceste a nechám znovu kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkám na plát asi 0,5 cm - 1 cm hrubý a natriem náplňou. Stočím do závinu a krájam na kolieska 1,5 - 2 cm široké. Reznou stranou kladiem na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám chvíľku podkysnúť. Pečiem pri teplote 160 stupňov 15 minút a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopekám asi 15 - 20 minút.
Suroviny na náplne sú uvedené na celú dávku  cesta. Ja robievam z polovičnej dávky cesta orechové a z druhej časti cesta kakaovo-škoricové hniezda. Upravím si preto množstvo surovín na náplne na polovicu.

Prípava náplní: pri orechovej vymiešam bielky s cukrom a pridám ostatné suroviny, ak je plnka veľmi hustá, zriedim ju mliekom. 
Náplň kakaovú a škoricovú pripravím vymiešaním všetkých surovín na hladký krém.


Jabĺčková štrúdľa z lístkového cesta

Aj takto sa dá upiecť štrúdľa,  veľmi jednoduchá ale dobrá ...

Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 450 g očistených na malé kúsky nakrájaných jabĺčok, 200 g kryštálového cukru, 70 g nasekaných orechov, škorica, vanilkový cukor, hrozienka, 10 okrúhlych piškót, vajíčko na potretie.

Postup: Lístkové cesto som rozvaľkala  na tenký plát, nastrúhala som naň 5 piškót, rozložila som jabĺčka, posypala cukrom, vanilkovým cukrom škoricou, orechami a zvyšné piškóty som nadrobno nakrájala, posypala som ešte hrozienkami. 
Plát som zrolovala a položila na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch štrúdli som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 50 minút. 


piatok 3. augusta 2012

Ruže ovlažené letným dažďom...








krásna ľalia - jedna z posledných, škoda že som neodfotila všetky ktoré kvitli, boli skutočne nádherné






Dobré cesto na koláče

Pod takýmto názvom mám recept už viac ako 30 rokov. Dostala som ho ako mladá začínajúca cukrárka od  kolegyne, ktorá pekávala  pre rodinu každý víkend a nikdy nezabudla doniesť zo svojich výborných zákuskov a koláčov ochutnať.  A my sme sa v kancelárii na to samozrejme každý pondelok  veľmi tešili. 😊


Cesto sa dá použiť  na akýkoľvek plnený koláč, či už  s plnkou tvarohovou, orechovou, makovou alebo jablkovou.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu alebo Smetolu, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, asi 1 dl mlieka - alebo podľa potreba.

Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, vanilkový cukor, hrozienka, 100-150 g práškového cukru. Všetko vymiešať.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila som do chladničky na 30 minút odpočinúť.

Potom som ho rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na plech vymastený a vysypaný múkou.  

Na cesto som dala plnku. Použila som tvarohovú. Podľa receptu sa mala aj druhá časť cesta rozvaľkať a položiť na plnku, popichať vidličkou a upiecť. 

Ja som chcela koláč trošku obzvláštniť, tak som druhú časť cesta rozdelila na polovicu, do jednej som pridala kakao a cestá som nastrúhala na plnku. Piekla som pri 175 stupňoch asi 35-40 minút.



utorok 24. júla 2012

Puding v miske

Názov receptu ako aj celý recept som si vymyslela len tak,  bolo treba zahnať chuť na niečo sladké....😊

Suroviny:  tu musím napísať, že keď budem robiť recept druhykrát, tak určite zvýšim davku a uvarím puding z väčšieho množstva, lebo miska do ktorej som puding dávala bola dosť veľká...takže suroviny podľa veľkosti misky. Samozrejme aj puding a ovocie sa dá skombinovať podľa chuti a možnosti.


Použila som: 0,5 l mlieka, 1 smotanovo-vanilkový pudingový prášok, 3 PL cukru, piškóty, banány, šľahačku, čokoládu v tube Pikao.

Postup: 
Uvarila som puding

Do misky s okrúhlym dnom som uložila piškóty - vyložila som dno a steny misky do výšky asi dvoch piškót.(piškóty som po obvode ukladala do výšky ako bolo treba - kým som misku plnila). 

Naliala som časť pudingu, vlastne skôr som ho dávala lyžicou, lebo po prudkom naliati piškóty vyplávali...😊 

Uložila som banány nakrájané na kolieska, znovu puding, banány, puding a ukončila som piškótami. 

Misku som vložila do chladničky a keď puding dobre stuhol, vyklopila som ho na tanier, nakrájala som, ozdobila  čokoládovým mliekom Pikao a šľahačkou...


utorok 17. júla 2012

Bylinková záhradka


Pestovaniu byliniek sa venujem už niekoľko rokov. Takmer všetky bylinky som si vypestovala sama zo semiačok, nepodarili sa mi vypestovať tymián a oregano, kúpila som si teda mladé rastlinky. V lete rada varím z čerstvých byliniek čaj,  hlavne z medovky, mäty, nechtíka a šalvie a samozrejme si ich  nasuším  aj do zásoby aby bolo z čoho uvariť čajík aj v zime. Bylinky dávam aj do varených jedál a šalátov. Viem, že niektorým ľuďom nevyhovuje chuť a vôňa niektorých aromatických byliniek, moja rodina si už na to zvykla a preto ich  používam skoro do každého jedla, hlavne v lete, keď sú čerstvé.

A ktoré patria k tým mojim najobľúbenejším?

Bazalka

Je jednoročná bylina. V marci vysejem semeno  naširoko do debničiek v skleníku, alebo po štipkách do kvetináčov – príliš husto vysiata hynie a nemá rada presádzanie. Klíči 14-20 dní. Prepichujem po dvojiciach do črepníkov a postupne otužujeme. Vysádzame von po jarných mrazoch. Osvedčilo sa mi aj priame vysievanie semien do pôdy. Mladú rastlinku je dobre zostrihnúť aby sa rozvetvila.  Denne zalievam a  pravidelne hnojím. Má rada humóznu živinovú pôdu, vyžaduje slnko. Zaštipujem aby som zabránila nežiaducemu kvitnutiu.


Používam  v kuchyni: dáva vynikajúcu arómu pečeným a mletým mäsám, hydine, rybám, jedlám z vajec a  omáčkam. Pridávam  pred koncom varenia (krátkym varom sa jej chuť zosilní). Čerstvá je dobrá do paradajkových a syrových šalátov do špagiet a ostatných cestovín.
Dobre sa nakladá do oleja a octu.

Čaj zvyšuje chuť do jedla, posilňuje žalúdok, zmierňuje žalúdočné potiaže kašeľ a plynatosť, lieči nervové vypätie. 
 
Majoránka

Je to jednoročná rastlina. Vysievam v marci do črepníčkov, postupne otužujeme a na záhon vysádzam v máji. Vyžaduje humóznu pôdu a slnko, pravidelné zalievanie. Vo výške 10 cm rastlinu skrátim. Zberám na začiatku kvitnutia a suším v tieni na vzdušnom mieste.

Pridávam do polievok, omáčok a mäsitých jedál., na pizzu, paradajky, do jedál zo zemiakov, údenín, do jedál zo strukovín.

Čaj podporuje vylučovanie žlče a tráviacich štiav, ukľudňuje nervy.

Pamajorán obyčajný 

 
Je trváca korenisto aromatická rastlina 45 cm vysoká známa aj ako oregano. Na jar ju hlboko zrežem, množí sa delením.  Vysievam ju v marci až apríli do črepníčkov ale aj priamo na záhon.
Na liečebné účely sa zberám celá vňať. Strihám  kvitnúcu vňať s listami pred obedom, suším v tieni v prievane alebo zavesenú vo zväzkoch.  Aromaticky vonia a chutí horko. Listy a konce výhonkov obsahujú najviac silíc v dobe kvitnutia.

Je to vynikajúca korenina na mleté mäso a diviny, na šaláty a dusenú zeleninu., cestoviny, na pizzu, polievky, zemiakové jedlá. Dá sa naložiť aj do oleja. Môže sa aj zamraziť. 

Nachádza sa v čajoch proti kašľu, uvoľňuje hlieny a potláča kŕčovité záchvaty, lieči nechutenstvo.

Saturejka


Rada má priepustnú pôdu a slnko, neznáša premokrenie. Vysievam  vo februári alebo v marci do črepníčkov, alebo od polovice mája na záhon – ľahko pritlačiť. Keď má výšku 10 cm tak ju zostrihnem. Pravidelným strihaním vytvára veľa aromatických výhonkov.
Zberám  vňať tesne pred kvitnutím alebo v dobe kvitnutia od júna do septembra. Suším rýchlo v tieni na vzdušnom mieste. Vňaťsa dá naložiť do oleja alebo zmraziť.

Používam ako korenie na strukoviny, mastné mäso, šaláty a cestoviny, na huby, zeleninu, ryžu (používa sa  iba malé množstvo - nahrádza soľ a korenie).

Čaj má ukľudňujúci účinok pri zažívacích ťažkostiach.

Palina dračia 

Je trváca bylina, známa aj ako estragon, vysoká 1-1,2 m. Kvitne drobnými červeno-ružovými kvetmi od 7. do 9. mesiaca.  Má rada teplé, slnečné stanovište a veľa miesta. Vysievame ju v apríli až máji priamo na záhon do riadkov 50x60 cm. Množí sa podzemnými odrezkami. Vyžaduje zalievanie a odstraňovanie kvetov, na jeseň zostrihať a prikryť.

Je to cenná kuchynská bylina s korenistou vôňou a trochu horkastou štipľavou chuťou. Používajm listy, ktoré majú prenikavú štipľavú korenistú chuťa preto  ju pridávam  do jedla veľmi opatrne. Ochucuje hydinu, ryby, paradajky, dobrá je  do šalátov, dressingov, do ryžových pokrmov, omáčok. Lístky zmrazené v kockách ľadu sa používajú do studených nápojov na dosiahnutie zaujímavej arómy.

Na liečivé účely zberám vňať pred kvitnutím   a suším v malých zväzkoch zavesenú alebo v tenkej vrstve bez obracania v tieni. V lete používam  k priamej spotrebe konce výhonkov s malými lístkami. Z usušených zväzkov obtrhávam lístky a dávam  do dóz. 
Používa sa ako čaj na zvýšenie chuti do jedla, povzbudzuje trávenie a látkovú výmenu, proti kašľu, uvoľňuje hlieny, ako kloktadlo, pri nespavosti.
 
Tymian

Pestovať v dobre priepustnej pôde na chránených miestach. Po odkvitnutí v lete treba upraviť zrezaním, rovnako aj na jeseň. Chrániť pred silným mrazom.  Listy zbierať v lete pred kvitnutím. Môže sa sušiť alebo vylúhovať v oleji a octe.
Používam  často spolu s petržlenom a bobkovým listom na dochutenie marinád, plniek, nálevov, omáčok a polievok, môže sa pridať aj do syrov, pizzy, k strukovinám. 

Čaj pôsobí proti kašľu, kloktadlo pri boľavom hrdle, zápale ďasien, uvoľňovaní hlienov, podporuje trávenie, proti nadúvaniu
 
Pažítka

Je to trvalka asi 30 cm vysoká. Darí sa jej vo vápenato-humóznej pôde na slnku.
Vysieva sa vo februári – marci, von v apríli – máji. Rozmnožuje sa delením trsov. Staršiu a vädnúcu rastlinu zrezať a pohnojiť. Strihať do polovice trsov. Nesuší sa, môže sa mraziť.

Dávam ju  do šalátov, pomazánok, obsahuje veľa minerálnych látok a vitamínu C.

Ligurček – maggi

Je to trvalka, množí sa delením trsov alebo semenom.
Používam  vňať, do polievok v ktorých sa varí, pridávam do omáčok, k mäsu, šalátom, ryži, všade tam, kde vegetu. (Používať opatrne lebo listy majú prenikavú chuť)

Koreň sa pridáva do žlčníkových čajových zmesí, proti nadúvaniu, pri zápale mechúra

Kôpor

Dáva dobrú chuť kyslým polievkám, šalátom, rybám, mäsu, zemiakom, uhorkovým šalátom a nakladaným uhorkám.
Má aj liečivé účinky. Čaj z neho podporuje spánok a uvoľňuje kŕče. Lyžičku semien na jednu šálku vriacej vody, necháme 15 minút vylúhovať.

Rozmarín lekársky

V jarnom a letnom období odoberám odrezky a dávame zakoreňovať do pohára s vodou. Zakorenené ich presadím do menších črepníčkov. Slabo rastúce rastliny v máji zmladím rezom, korene skrátim na polovicu a zasadím voľne do pôdy na slnečný  záhon, kde ostane až do septembra. Potom ich presadím do nádoby. Za teplého počasia výdatne zalievam a raz za 14 dní prihnoím. Na konci leta prenesiem do chladnej mistnosti kde prezimuje. Málo polievam.  Na jar presadím a vždy skrátim korene.Veľmi rýchlo rastie, preto ho počas vegetácie zrezávam, dobre to znáša.  Staršie rastliny a slabo rastúce výhonky je potrebné na jar zmladiť hlbokým rezom, čím sa podporí rast.   Rozmarín vyžaduje časté presádzanie a zmladzovanie koreňov.
Zbiera sa zelená vňať pred kvitnutím, listy v čase kvitnutia, konce výhonkov celé leto, listy obsahujú až 2 % silíc, triesloviny a iné látky.

Sušené listy a čerstvé jemne roztlačené listy používam  na pečené ryby, jahňacinu,  omáčky, pizzu, cestoviny do zeleninových a mäsitých jedál ako aj šalátov, marinád, do  hubových jedál, do gulášov a do pokrmov talianskej a španielskej kuchyne . V pokrme  iba povarím a vyberiem.
Droga je vo väčších dávkach škodlivá, preto ju používam v malom množstve a  s mierou!
Dá sa nakladať do oleja a octu.

Vnútorne pôsobí priaznivo na žalúdočnú a črevnú činnosť, choroby žlčníka,  pri nízkom krvnom tlaku, nervozite, ako upokojujúci prostriedok v klimaktériu, na uvoľnenie napätia a vyčerpanosti. Nevhodný pre tehotné.

Yzop lekársky



Je to husto rozkonárený trváci 20-60 cm vysoký okrasný, voňavý   a liečivý poloker.  Kvitne v auguste a septembri fialovými kvetmi. Darí sa mu v teplejších, slnečných a pred vetrami chránených oblastiach. Pestuje sa ako viacročná rastlina. Predpestovanie sa robí vo februári až marci tradičným spôsobom.  V júni – júli sa vysadia asi 10 cm vysoké sadenice na pozemok.  Množí sa odrezkami. Môžeme ho rozmnožiť aj delením starých trsov. Vysádzame ich v marci až apríli do dobre kompostom i hnojivom zásobenej pôdy. Na jar rastlinu zrezať na požadovaný tvar. V zime je dobre zakryť ju.
Bohato olistenú vňať asi 30 cm vysokú zberám  vždy na začiatku kvitnutia aj dvakrát do roka začiatkom júla a septembra. Na koreni ponechám asi desaťcentimetrové drevnaté strnisko.
Vňať suším prirodzeným teplom. Usušená vňať má sivú farbu, korenistú, gáfrovú vôňu a príjemne horkú, korenistú chuť. 
Používam aj čerstvú aj sušenú vňať.

V kuchyni  používam do šalátov. Listy i vňať  pridávam do polievok, zeleninových, zemiakových a rybacích šalátov, mäsových plniek, na grilované ryby, do vaječných pokrmov.  
Nesmú tehotné!

Droga znižuje potenie, v menšej miere pôsobí na odkašliavanie a odhlieňovanie a tiež pri nechutenstve. Používa sa pri bolestiach žalúdka, zlom trávení, aj ako slabé preháňadlo, pri nadúvaní. Lieči bronchitídu, kašeľ, prechladnutie, chronický katar nosnej sliznice. V čínskej medicíne na rany, zvracanie, angínu a hnačky. Potláča pocity úzkosti, upokojuje nervy.

Nechtík lekársky

Je vysoký 20-30 cm, kvety má svetlooranžovej farby. Má rád slnečné, teplé a suché podnebie. Rastie aj v pôde chudobnej na živiny. 
Sejem  priamo na stanovište  po štipkách v jeseni alebo v marci až apríli do hĺbky 2 cm, vyklíči asi o týždeň. Rastlinu neskôr vyjednotím, odstránim buriny a okopem. Môžeme si tiež predpestovať priesady a v máji ich vysadiť na záhon. Ak chcem predĺžiť kvitnutie, odstraňujem odkvitnuté súkvetia. 
Zberám buď celé súkvetie, alebo jazykovité kvety v čase čerstvo rozkvitnutého kvetu každý druhý až tretí deň,  v čase medzi 10.-11. hodinou a za suchého počasia. Suším pri normálnej teplote v tenkých vrstvách na tienistých a vzdušných miestach čo najrýchlejšie. Môže sa sušiť aj na slnku.   

Nechtík pôsobí dezinfekčne, protizápalovo a hojivo na poškodené tkanivá. Používa sa vo forme záparu i odvaru alebo ako súčasť zložených čajovín proti kŕčom svalstva, na vylučovanie žlče, posilnenie činnosti srdca, zvýšenie krvného tlaku a ako potopudný čaj. Olejové výťažky sa pridávajú do hojivých krémov na popukané ruky, zapareniny, popáleniny a omrzliny. 
Lieči rany, hnisajúce vredy a kožné rany, popáleniny, odreniny a iné povrchové poranenia, kloktadlo pri aftoch, pri zápaloch ústnej dutiny, žalúdočné vredy. Kvety utišujú nervovú sústavu, znižujú krvný tlak, zosilňujú činnosť srdca.

Zápar: 2 PL rozdrvených kvetov zaliať 400 ml vriacej vody nechať 2 hodiny lúhovať, užívať 100 ml 3 x denne pred jedlom.
2 PL rozdrvených kvetov zaliať 600 ml vriacej vody a lúhovať 1 hodinu. Používať na kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny.

Čerstvá šťava sa používa aj na odstránenie bradavíc.

Odvar: 2 PL rozdrvených kvetov zaliať 600 ml vriacej vody, variť 3 minúty a lúhovať 1 hodinu. Použiť na výplach ústnej dutiny a zvonku.

Levanduľa

Je náročná na hnojenie, preto pôdu každý rok na jar prihnojujem, častejšie okopávam. Na jednom mieste môže rásť šesť až osem rokov.
V auguste až septembri  rozmnožujem a to vrcholovými odrezkami. Odrezky dlhé 5-8 cm zapichujem do substrátu na rozmnožovanie rastlín. Zeminu udržujem stále vlhkú. Prezimujú v chladnom a svetlom priestore.
V prvej polovici augusta, po dokvitnutí urobím rez levandule. Rastlina vytvorí množstvo nových výhonkov, ktoré do príchodu zimy vyzrejú.
Radikálnejší rez urobím až začiatkom budúcej jari. Nikdy nerežem až po staré drevo. Minuloročné výhonky skrátime o 2,5 cm aj viac, časť olistených konárikov ponechám.  
Každoročný spätný rez je veľmi dôležitý.  
Základom dobrej starostlivosti o levanduľu je pravidelný rez, ktorého cieľom je zabrániť vybehnutiu do starého dreva z ktorého  by už nešli nové výhonky, starý základ je lepšie zlikvidovať.
Kvety a vňať zberám pred úplným rozkvitnutím teda od júla do augusta. Kvety zrezávam tesne nad vňaťou. Pri zbere vňate s kvetom odrezávam celé kvetonostné stonky nad drevenou časťou. Zber robíme v ranných alebo podvečerných hodinách za suchého počasia.  Suším zavesenú v zväzkoch v tieni. Uskladňujem na suchom a tmavom mieste. 

Používa sa ako korenie do zeleninových jedál a to spolu s kôprom a šalviou.
 
Levanduľa pôsobí proti kŕčom a upokojujúco, prii  reumatických bolestiach. Suchú ju môžeme použiť aj proti moliam. 
Lieči zažívanie, plynatosť, žalúdočné a črevné, obličkové koliky, kúpeľ pi podráždení, vyčerpaní, depresii, liečba kožných ochorení.

Dúška tymianová (Materina dúška)

Je to trvalý nízky poloker. Kvitne od mája do augusta a celá rastlina aromaticky vonia. Vyhovuje jej pôda piesočnato-hlinitá, zásobená humusom a vápnom. Počas drsnej zimy ľahko vymrzne. Na pôdach vlhkých, studených a piesočnatých sa jej nedarí. Vysievame ju  vo februári až začiatkom marca. Rastlinky chránime pred zimou ale aj pred prudkých slnkom. Začiatkom mája môžeme vysadiť von. Vysádzame po štyroch kusoch do jedného trsu. 
Rozmnožujeme na začiatku leta odrezkami, najvhodnejšie sú jednoročné zdrevnatené, alebo delením trsov. Kríčkovito rastúce druhy zostávajú husté po pravidelnom spätnom reze skoro na jar alebo hneď po odkvete. Výhonky skracujeme o 2/3 až do dreva.
Zberám vňať od začiatku kvitnutia až po rozkvitnutie v suchom počasí po rannej rose,  vo výške 8-10 cm od zeme nad drevnatou časťou. Vňať vo zväzkoch alebo vrstvách suším v tieni pri dostatočnom prúdení vzduchu a teplote. Keďže sa láme a drobí, neprevraciam ju, len jemne natriasame. Dobre usušená droga si zachováva vôňu a farbu. 

Pridávam k mastným pečeným zemiakom, do praženice, mäsových plniek, do údenín, fazuľových, šošovicových a hrachových polievok, omáčok a zemiakových šalátov.

Droga pomáha pri trávení, bronchitíde,  tíši kašel, uvoľňuje hlieny, posilňuje žalúdok a nervy, zmierňuje nadúvanie, koliky. Nálev pred spaním ukľudňuje. Slúži aj na výplach úst, na rany. Kloktadlo pri krčných infekciách, infekciách ústnej dutiny. Používa sa   pri chudokrvnosti, nespavosti, reumatizme, kožných a nervových ochoreniach.

Šalvia lekárska

Je trváca bylina, ktorá tvorí 20-70 cm vysoký poloker. Je to teplomilná rastlina, ktorá obľubuje suchšie, vápenaté pôdy na slnečných chránených miestach. Na jednom mieste sa môže pestovať 5-10 rokov. Pestujeme ju z priamej sejby, z predpestovaných priesad alebo delením starých trsov. Na jar o 1/3 zrezať. Rozmnožuje sa aj koncovými odrezkami v lete. Po odkvitnutí zaštipnúť na koci leta a ľahko prikryť.
Lisy vrátane mladých výhonkov zberám stále.  Najviac účinkov majú listy pred kvitnutím v máji až júni. Zberám za suchého počasia. Prvý zber robíme koncom mája až v júni, druhý v auguste až septembri. Vňať suším prirodzeným teplom v tieni a v prievane v tenkých vrstvách. Počas sušenia  opatrne obraciam.  Listy majú výraznú, ostro korenistú chuť, nesmú mať čierne škrvrny.  Používa sa čerstvá aj sušená.

Používa sa ako korenie do polievok, omáčok, šalátov, grilovaných a mäsitých jedál.

Droga  pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, proti kašľu, pri žalúdočných a črevných kataroch, pri obličkových a močových kameňoch. Zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny, zubov a hrdla.  Pri nočnom potení, pri klimaktériu,  zle sa hojacich ranách a ekzémoch.
Čaj je vhodný na depresie, nervové vypätie, zlepšuje pamäť.                    
Šalviový čaj upokojuje nervy a zlepšuje náladu.
Zápar: 1-2 PL nadrobno posekanej šalvie zalejeme 400 ml vriacej vody a necháme vylúhovať 20 minút. Zápar precedíme a užívame trikrát denne 120 ml pred jedlom. Na kloktanie používame taký istý zápar.  Postačí piť tri týždne po dve šálky denne. Silný vývar hojí rezné rany, používa sa na kloktanie, pri krvácavosti ďasien a bolesti hrdla. 
V čínskej medicíne sa používa na bolesti brucha a nespavosti.
Nepoužívať v tehotenstve!
Vo veľkom a častom používaní škodí zdraviu!
Pridáva sa do čajových zmesí.

Medovka lekárska

Je to trváca bylina. Vysievame do debničiek v marci, klíči 3 – 4 týždne. Riedko sejeme do riadkov vzdialených od seba 3 cm. Vhodné je semeno pomiešať s jemnými pilinami alebo pieskom. Zasypeme 2-3 cm vrstvou jemného preosiateho piesku. Vysádzame na stanovište v máji vo vzdialenosti 50x50 cm. Dbáme na to, aby na koreňoch sadením zostalo čo najviac zeminy. Ihneď po presadení polejeme, treba ich dobre polievať, kým dobre nezakorenia. Na jednom mieste ju pestujeme 8-10 rokov.

Vňať zberám za suchého počasia na začiatku kvitnutia.  Prvý zber robím koncom júna alebo začiatkom júla. Olistenú vňať zrežem asi 5-10 cm nad zemoui vždy až nad drevnatou časťou. Opatrne kladiem aby nesčernela. Suším v tenkej vrstve alebo zavesenú v zväzočkoch na tienistom mieste.   Správne usušená má peknú zelenú farbu  s nádychom sivej, citrónovú vôňu a štipľavú chuť. Uchovávam ju na suchom a vzdušnom mieste maximálne jeden rok. Pri pomalom sušení listy hnednú a droga je bezcenná.  Vňať a listy po odkvitnutí nie sú vhodné na zber,  hlboko zrezať aby sa nevysemeňovala.

Čerstvá sa dáva do šalátov, do polievok, k hydine, rybám, do zeleninových polievok. Neodporúča sa ju variť, ale dávať do hotových jedál.

Používa sa proti nadúvaniu a kŕčom, pôsobí posilňujúco a upokojujúco a dodáva chuť do jedla. Podporuje tvorbu žlče, tlmenie žlčníkových kolík, menštruačných kŕčov a je účinná pri ochorení močových ciest. Pomáha pri odkašliavaní a uvoľňovaní hlienu, ako koktadlo pri zápale mandlí a ďasien. Čaj posilňuje žalúdok a priaznivo pôsobí proti nadúvaniu. Upokojuje nervovú sústavu, pri srdcových ochoreniach, podporuje chuť do jedla, zmierňuje koliku a plynatosť, na zosilnenie zraku, pri závratoch, mozgových poruchách, bolestivej menštruácii, reumatizme. Pomáha pri nervozite, nespavosti, bolesti hlavy, pri prechladnutí a chrípke, podporuje trávenie. Na naparovanie tváre, umývanie mastných vlasov.

Zápar: 2 PL zaliať 400 ml vriacej vody – lúhovať 20 minút, užívať 3 x denne 120 ml pred jedlom 15 minút. 

Mäta pieporná


Je trvalka asi 60 cm vysoká, vonia a chutí ako mentol. Darí sa jej v tieni vo vlhkej, humóznej pôde, vytvára plazivé výhonky. Rozmnožuje sa delením podzemných výbežkov, alebo rozdelením rastliny na jar, netvorí semená. Je potrebné pleť burinu rastúcu v jej blízkosti. V lete zostrihnúť.
Zbiera sa vňať (listy) priebežne na použitie a na sušenie zostrihať výhonky tesne pred kvitnutím asi 20-30 cm dlhé, sušiť v tieni na sieti. V lete hlboko zostrihnúť.
 
Do punčov, likérov, ovocných šalátov, miešaných nápojov.

Čaj povzbudzuje funkciu žlčníka, vylučovanie štiav, proti nevoľnosti, nadúvaniu, bolesti hlavy, podporuje sústredenie. Pri ochorení žalúdka, žlčových ciest, žlčových kameňoch, tráviacich ťažkostiach, nevoľnosti, zvracaní, hnačkách, zápalových ochoreniach dýchacích ciest, pri závratoch, nespavosti, mozgovej porážke. Pri nervovom vypätí, nespavosti. Podporuje sústredenie.
Odvar z listov  na kožné vyrážky,  na kúpeľ  pri nervovom vypätí, úľava pri reumatických ťažkostiach, na kloktanie pri zápale ďasien.

Zápar: 2 ČL zaliať 200 ml vriacej vody – 20 minút lúhovať, piť 3 x denne po jedle 200 ml.


To sú aspoň niektoré koreniny a bylinky ktoré v mojej bylinkovej záhradke  pestujem a používam. Uvedené údaje sú prevzaté z kníh o liečivých bylinkách, ktorých mám doma niekoľko (Veľká kniha byliniek, Nová kniha o bylinkách, Bylinná lekáreň, Domáca lekáreň)