streda 26. júna 2013

Selský závin

Veľmi často robievam hanácke koláče.   Postup je pracnejší ale všetkým nám chutia, tak mi to nevadí. Dostal sa mi však do rúk recept z jedného českého časopisu, ktorý mi veľmi pripomínal koláčiky, tak som ho vyskúšala. Príprava bola jednoduchšia a závin sa vyrovnal chuťou našim obľúbeným koláčom. 

Recept na hanácke koláče TU



Suroviny: 250 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 80 g cukru, 2 PL hladkej múky, 600 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 60 g masla, soľ, citrónová kôra.

Náplň: 500 - 600 g hustejšieho tvarohu, 1 vajce, 100 g práškového cukru (alebo podľa chuti), 1 vanilkový cukor, 70 g hrozienok, citrónová kôra. 

Na dokončenie: 3 PL slivkového lekváru, 1 PL rumu, vajíčko na potretie.

Posýpka: 80 g hrubej múky, 40 g práškového cukru, 30 g masla.

Postup: V polovičnej dávke  mlieka som rozmiešala  droždie, 2 PL hladkej múky a 1 PL cukru. Zakryla som a nechala  urobiť kvások. Meditým som do misky preosiala múku, primiešala soľ, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a zvyšok cukru. Priliala som zvyšné mlieko zmiešané so žĺtkami, kvások a rozpustené vlažné maslo (môže byť aj Hera). Vypracovala som vláčne cesto, zakryla a nechala vykysnúť. 

Medzitým som si pripravila náplň zmiešaním všetkých uvedených surovín a posýpku, tiež zmiešaním múky, cukru a masla. 
(Všetky suroviny jemne drobiť medzi prstami nie dlho, aby sa maslo veľmi nerozpustilo - vznikne mrvenička).

Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Každú som rozvaľkala na plát asi 28x36 cm, potrela každý tvarohovou náplňou, stočila a preložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranou dlane som záviny v strede po dĺžke potlačila a potrela lekvárom zmiešaným s rumom. Kraje závinov som potrela rozšľahaným vajíčkom.  Nakoniec som záviny posypala posýpkou a dala piecť do vyhriatej rúry. 
Piekla som pri 170 stupňoch 45 minút, potom som prikryla papierom a ešte dopekala podľa potreby.   





utorok 25. júna 2013

Svieža torta s ovocím

Je to  rýchlovka, pokiaľ niekto nepokladá upečenie korpusu za veľa roboty. Dá sa však nahradiť aj piškótami. Ovocie je možné použiť takmer akékoľvek.

Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL vody, 110 g práškového cukru, citrónová kôra, 1 PL oleja, 80 g polohrubej múky, 50 g škrobovej múčky (zemiakový škrob), 1 KL prášku do pečiva.

Krém: 500 g kyslej smotany, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vanilínový cukry, 120 g práškového cukru, 250 g šľahačkovej smotany,  4-5 KL práškovej želatiny rozpustenej v 1 dl mlieka - urobiť podľa návodu alebo 1 želatinový stužovač Dr.Oetker - za studena (ten som v recepte použila).

Želatina: 1 číre tortové želé, 1 PL cukru, 250 ml vody (ak chceme želé ovocné, miesto celého množstva vody, treba dať iba 200 ml a 50 ml ovocného sirupu), ovocie podľa chuti (jahody, maliny, černice, čučoriedky, mandarinky).

Postup: 3 bielky som vyšľahala s 3 PL vody. Keď začal sneh hustnúť, prisypala som cukor a šľahala som do tuha. Pri nižších otáčkach som pridávala po jednom žĺtky a citrónovú kôru. 
Zmiešala som múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva. Zľahka vareškou som primiešala k vaječnej zmesy. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie a jemne potrela olejom. Rozotrela som cesto a dala som piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som 20 minút.

Korpus som nechala vychladnúť a potom som ho vložila späť do formy.

Krém: kyslú smotanu som zmiešala  s jogurtom, pridala som vanilínový cukor, práškový cukor a podľa návodu pripravený želatinový stužovač. Zľahka som primiešala vyšľahanú šľahačku. 
Krém som vyliala na korpus, uložila som ovocie, jahody a čučoriedky a dala som do chladničky stuhnúť. Potom som pripravila podľa návodu na obale želatinu a poliala som ovocie. 



piatok 21. júna 2013

Citronáda

Ako  sme ešte nedávno  už všetci mali dosť tých chladných upršaných dní, tak máme asi teraz dosť tejto neznesiteľnej horúčavy. Ja osobne som veľmi teplomilný človek ale toto je už aj na mňa veľa...Musela som sa nejako osviežiť,   siahla som  po tomto nápoji. Citróny som mala v chladničke a tak som sa pustila do toho...

Odšťavila som asi 5 citrónov, mala som z toho 1,5 dcl šťavy. Cez sitko som ju preliala do džbánu, pridala som 2 PL kryštálového cukru a miešala som, kým sa cukor nerozpustil, trvalo to chvíľu. Potom som nastrúhala očistený zázvor (ďumbier) asi za 1 KL a doliala som čistou vodou. To som už dolievala podľa chuti aby som si zase nevyrobila obyčajnú citrónovú vodu, tak som radšej vodou šetrila...:) Nakoniec som pridala čerstvú mätu, nakrájané kolieska ošúpaného citrónu a ľad. Citronáda bola za chvíľu hotová.


Na zdravie!

pondelok 17. júna 2013

Skutočná kráľovná kvetov...

Och, kto by vnímal všetky ruže,ktoré dokola v tichých záhradách stoja - och, kto by všetky vnímal,musel by ako v opojení kráčať životom. 
(Christian Morgenstern)

Tu už nepomôže  nijaké úsielie! Sú tu ruže a budú kvitnúť.
(Johann Wolfgang Von Goethe)

Ruža nemá dôvod, prečo kvitne, jednoducho kvitne. Nedbá na seba, nepýta sa, či ju vidieť.
(Angellus Silesius)

    Veľkí i menej veľkí básnici ospevovali ružu ako symbol krásy a lásky.
    Nikto nevie presne povedať, odkedy existujú ruže. Najstaršie stopy vedú do treťohôr, novoveku dejín Zeme. Z tej éry sa našli skameneliny zvyškov rastlín podobných ružiam, ktoré majú asi 25 miliónov rokov. Takéto fosílie však pozostávajú vždy len z odtlačkov alebo zvyškov častí rastlín, napríklad ostňa ruže, listu alebo časti výhonkov. Vedcom tieto nálezy nestačia na to, aby ich mohli bez pochybností priradiť k rodu Rosa. Potrebujú ako pravý dôkaz zvyšky celej rastliny alebo aspoň viacerých jej častí. Možno však vychádzať z toho, že ruža rastie na našej Zemi aspoň 15 miliónov rokov. Tým je dokázané, že tu bola dávno pred človekom. 

Mám rada všetky kvety ale ruža je skutočná kráľovná medzi nimi.
Aj tohto roku moje ruže ukázali svoju krásu a robia radosť nielen mne ale aj všetkým okoloidúcim a to ma teší najviac.











Rýchly ovocný koláč

Príprava tohto cesta je skutočne rýchla a pripomína bublaninu. Ovocie sa dá použiť akékoľvek. Ja som použila čerešne.

1.cesto: 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 220 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 200 ml mlieka, 150 ml oleja.

Postup:  Všetky suroviny spolu dobre vymiešať, stačí aj vareškou. Cesto vyliať na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou. 

2. cesto:  200 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 110 g kryštálového cukru,1 1vanilkový cukor, 1 vajce, 100 ml mlieka, 50 ml oleja, v 3 PL mlieka rozmiešať 3 KL kakaa. 

Postup: Aj tieto suroviny všetky spolu dobre zmiešať. Tmavé cesto rozotrieť na svetlé cesto na plechu. Uložiť odkôstkované čerešne alebo aj iné ovocie. (Pred pečením som posypala vrch koláča mletými orechami a vanilkovým cukrom, to však nemusí byť).
Piecť pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. (Piekla som   v hlbokom plechu 40x32 cm). 

Samozrejme je možné postupovať aj tak, že sa urobí zo všetkých surovín jedno cesto, časť odobrať a prifarbiť kakaom. Príprava je  rýchla, takže urobiť dve cestá nie je  problém. Rozhodnutie je na každom...


piatok 7. júna 2013

Jahodové muffiny

Pôvodne som chcela upiecť jahodový koláč. Keď som začala čistiť jahody, čo som v záhrade pozbierala, zostalo mi toľko dobrých, že mi bolo hneď jasné, že z môjho plánu nič nebude...V chladničke som mala  jeden jahodový jogurt, a tak som urobila cesto na muffiny. 


Suroviny: 200 g polohrubej múky, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 prášku do pečiva, štipka soli, 125 g masla alebo 1 dl oleja (dala som olej), 2 vajíčka, 150 g jahodového jogurtu (použila som Jogobellu), asi 10 stredne veľkých jahôd.

Postup: V miske som zmiešala najskôr všetky sypké suroviny, zvlášť som zmiešala jogur, vajíčka a olej. Potom som tekuté prilievala k sypkým a dobre som všekto vymiešala. Stačí miešať aj vareškou. Jahody som nakrájala na menšie kúsky a vmiešala som do cesta. Cesto bolo dosť husté, tak som priliala trošku mlieka aby sa mi lepšie s nim pracovalo. 
Formičky na muffiny som naplnila do 2/3 a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Piekla som 30 minút. 
Z dávky mi vyšlo 12 muffinov. 
(Záleží na veľkosti formičiek, niektoré sú väčšie iné menšie, ja som dávala do formičiek s obsahom 75 ml).

Muffinky sú vláčne a výbornej jahodovej chuti. Vyskúšajte.



štvrtok 6. júna 2013

Palacinky

Všetci doma ich zbožňujeme. Raz za mesiac ich robím určite. Plnené tvarohom, marhuľovým alebo černicovým lekvárom, posypané cukrom alebo poliate čokoládou. Z akého množstva surovín ich robím sa radšej nepriznám :) ale  určite nie z tohto základného ktorý uvádzam...

Suroviny: 0,5 dl mlieka, 2 vajíčka, 75 ml oleja, 1 vanilkový cukor, asi 200 g hladkej múky, štipka soli.

Postup: V mlieku rozmiešam žĺtky, olej, vanilkový cukor (niekedy pridám aj trochu práškového - 1-2 KL), štipku soli a prisypávam múku. Miešam ručným mixérom aby bola hmota hladká bez hrudiek. Múku prisýpam podľa potreby aké husté cesto chcem mať a aké hrubé chcem robiť palacinky. Na tenšie palacinky  treba cesto redšie a na hrubšie palacinky robím cesto hustejšie. Nakoniec primiešam vareškou vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto nechám postáť aspoň 15 minút. Za ten čas môže cesto ešte zhustnúť. Ak sa mi zdá veľmi husté zriedim ho vodou. Panvicu si potriem olejom, dobre ju rozohrejem, musí byť zohriata  aby sa palacinky nechytali na panvicu. A už len nalejem cesto a pečiem. Upečené palacinky ešte potieram roztopeným maslom a vychladnuté plním.

Tak nech Vám chutia!



piatok 31. mája 2013

Zemiakové pagáčiky

Suroviny: 750 g hladkej múky špeciál, 120 ml oleja, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 KL soli, 4,5-5 dcl mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 450 g uvarených zemiakov, 120 g Hery, vajíčko na potretie pagáčikov, hrubozrnná soľ, rasca, sezam - na posypanie.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobiť kvások. Preosiať múku, primiešať soľ, pridať kvások, v mlieku rozšľahané vajíčko a žĺtok, olej. Vypracovať vláčne cesto a nechať vykysnúť. Kým cesto kysne, roztlačiť vidličkou ošúpané  uvarené zemiaky - vychladnuté (asi 5 stredne veľkých, po uvarení vážili 420 g). K zemiakom primiešať Heru a dochutiť soľou. Vymiešať na hladkú plnku.
Vykysnuté cesto rozvaľkať na štvorec hrúbky asi 1 cm a natrieť zemiakovou plnkou. Preložiť na 4x (z vrchu a zo spodku tak aby sa cesto prekylo  a  zprava doľava a zľava doprava tak, aby sa tiež cesto prekrylo). Rozvaľkať, prikryť utierkou a nechať kysnúť asi 15 minút. Znovu preložiť, stačí na 3x (zprava doľava, zľava doprava a zo spodu hore) a rozvaľkať, prikryť a nechať kysnúť 15 minút. Zopakovať postup ešte raz. Vykysnutý štvorec cesta jemne rozvaľkať na hrúbku 2 cm a vykrajovať pagáčiky. Ukladať na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potrieť rozšľahaným vajíčkom, posypať soľou, rascou, sezamom, nechať podkysnúť a piecť v rúre vyhriatej na 190 stupňov 25-30 minút.


pondelok 27. mája 2013

Eskimo rezy (trochu inak)

Aj keď som už tieto rezy piekla viackrát a stále nám doma chutili, tentokrát som si povedala, že recept trochu upravím. Chcela som zvýrazniť kokosovú a čokoládovú chuť a myslím si, že sa mi to celkom podarilo. Rezy boli výborné. 

Suroviny: (odmerkou je 250 ml  šálka) 2 šálky hladkej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 1 šálka mlieka, 1/2 šálky oleja, 2 vajcia.

Krém: 500 ml mlieka, 2 kokosové pudingy, 4 PL kryštálového cukru, 3 PL kokosu, 150 g masla, 7 PL práškového cukru, 200 g kyslej smotany, nutella.

Postup: Cesto urobím zmiešaním všetkých surovín. Ja si najskôr zmiešam v miske sypké suroviny a zvlášť tekuté, ktoré potom prilievam k sypkým a dobre vymiešam. Stačí miešať aj ručne vareškou. Dobre vymiešané cesto vylejem na plech vyložený papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30 minút. 

Kým cesto chladne urobím plnku: Uvarím puding z mlieka, cukru a pudingových práškov. (Ku koncu varenia som tentokrát pridala 3 PL kokosu, (čo v pôvodnom  recepte nie je, a chvíľu som ešte povarila).  Vymiešam maslo s práškovým cukrom a primiešam vychladnutý puding a kyslú smotanu. (Tiež miešam všetko ručne vareškou).

Ďaľšia zmena oproti pôvodnému receptu je tá, že som vychladnuté upečené cesto najskôr natrela vrstvou nutelly a potom som rozotrela krém. Vrch koláča som posypala kokosom a nastrúhala som tmavú a bielu čokoládu.

Tu je konečný výsledok....😊


pondelok 20. mája 2013

Zlaté halušky

Dnes som zalistovala v knižke od Petra Novotného "Ham a mňam" a vybrala som na obed recept na niečo sladké. Chuťou sa veľmi podobal dukátovým buchtičkám.


Suroviny: 400 g polohrubej múky, 100 g rastlinného tuku (z toho 50 g do cesta), 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 15 g droždia , 500 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, soľ, posekané mandle, orechy, hrozienka.

Postup: V časti vlažného mlieka som rozmiešala droždie.  Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor,  vanilkový cukor, droždie, rozpustený vlažný tuk a v mlieku rozšľahaný žĺtok. 
Vypracovala som cesto. Prikryté som ho nechala kysnúť, potom som znova premiesila a nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske na plát hrubý 1,5-2 cm, narezala som na pásy,  a tie na  menšie kúsky. Každý kúsok som namočila do roztopeného tuku (50 g) a ukladala som do vymastenej tortovej formy vedľa seba kým som nezaplnila dno. 
(Netreba ukladať až tak natesno, cesto ešte nakysne) 
Posypala som vrch mandľami (môže sa aj  orechami), hrozienkami a ukladala som druhú vrstvu, ktorú som tiež posypala mandľami a  hrozienkami. 
(Formu zaplniť len do 2/3 lebo pri pečení cesto narastie.)
Kým sa rúra vyhriala na 180 stupňov cesto ešte podkyslo. Piekla som asi 25 minút, potom som  dopekala pri 165 stupňoch do zlatova. 
Hotové halušky som nechala vychladnúť, nakrájala som a podávala preliate s vanilkovým pudingom.


A pretože som urobila viac cesta, zvýšila som si množstvá surovín o polovicu, naplnila som ešte malú tortovú formu ale s tým rozdielom, že som namiesto orechov a hrozienok použila na posypanie kúsky čokolády. K tomu som urobila čokoládový puding.




Zlaté halušky sa dajú jesť teplé preliate pudingom ale aj studené len tak potreté masielkom sú tiež výborné... . :)

Dobrú chuť!

pondelok 13. mája 2013

Rozkvitnutá jar

Z krásnych jarných dní sa tešíme nielen my ľudia, ale aj príroda okolo nás...Zakvitnuté ovocné stromy sú balzamom na dušu tak, ako aj moja nádherne zakvitnutá skalka. Využila som posledné minulotýždňové slnečné dni a všetkú tú krásu som si takto uchovala...



















utorok 7. mája 2013

"Domáca lekáreň" tak sa volá knižka, v ktorej autorka Eva Aschenbrennerová veľmi zaujímavo opisuje jej najobľúbenejšie liečivé rastliny a ich použitie. Zrozumiteľnou formou približuje jednotlivé liečivé účinky byliniek ako aj rady na  rôzne zdravotné problémy a recepty na čaje. 


Púpava lekárska (Taraxacum officinale  agg.)
Rastie ako jedna z prvých jarných bylín a niet snáď človeka, ktorý bu ju nepoznal. Okrem iného obsahuje vitamíny, horčiny a triesloviny, väčšie množstvo minerálnych látok. Na jeseň obsahuje iné účinné  látky ako na jar.
Zbierame listy, keď sú veľké 6-10 cm, väčšie nezbierame, sú prihorké. V jeseni vykopávame a zbierame koreň. 

Liečivá bylina má močopudný a žlčopudný efekt. Čistí krv a podporuje tvorbu krvi. Pomáha pri rôznych kožných problémoch (vhodná je kombinácia s lopúchom) a  aj pri celkovej slabosti. 

Z listov varíme čaj, pridávame ju do šalátov, polievok a zeleninových prívarkov. 
Z kvetov púpavy, ktoré zbierame zavčas ráno, pripravujeme med. A práve táto jej príprava ma zaujala, odlišuje sa od známych postupov, kde sa kvietky luhujú vo vode a potom sa výluh varí s cukrom...neviem koľko výživných látok sa v takom tzv. mede zachová... 
Jej postup je iný. Hlávky kvietkov bez stopiek dáme do kvalitného medu a necháme 2 týždne luhovať. A už len natierať na chlebík. Kvety jeme spolu s medom. 

Na jeseň môžeme vykopať korene púpavy a pripraviť pálenku. Do flaše so širokým hrdlom dáme kúsky umytého a očisteného koreňa. Flašu zaplníme do polovice a dolejeme čírym alkoholom. Na 6 týždňov ju postavím na slnečné miesto a z času na čas potrasieme. Pálenka pomáha pri ťažkostiach s kĺbmi. Jednu čajovú lyžičku zriedenú s vodou užívať každý deň.

Jarná kúra
Nazbierame si za hrsť púpavových listov, umyjeme ich a odložíme do misky. Hodinu necháme odstáť a potom ich zjeme pred obedom. Kúra má trvať asi 4 týždne. Alebo dva razy po 4 týždne si robíme púpavový čaj a pijeme 250 ml denne. 




Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)
Je skvelým príkladom buriny, ktorá je hodnotná ako potravina i liečivo. Je bohatá na železo, vápnik, horčík, fosfor a chlorofyl. 

Zberá sa list a vňať na začiatku kvitnutia a to od mája do septembra. Sušíme ju v tieni na dobre vetranom mieste. 

Prečisťuje celé telo. Má močopudný účinok, pomáha pri nedostatku železa a magnézia v tele. Má krv čistiaci účinok.
V zmesi s nechtíkom lekárskym sa používa na liečbu chronických kožných ochorení. Čaj pijeme pri nízkom tlaku, ak máme vysoký tlak nemali by sme ju jesť ani piť. Odvar z koreňa pomáha vlasom, pôsobí proti lupinám a proti masteniu vlasov. 
Čaj môžeme piť v rozpätí 3 týždňov raz denne. (1 PL zaliať 250 ml vody, krátko povariť - 3-5 sekúnd a hneď odstaviť. Nechať 10 minút vyluhovať, precediť a piť po dúškoch).

Uprostred leta sa dajú zberať aj semená ktoré sa sušia a môžu sa použiť do jedla. Pomáha to pri raste vlasov. 
Pŕhľavové listy môžeme pripraviť podobne ako špenát, alebo pridávať do polievok, k zelenine, vaječným jedlám. Nekonzumujeme ju surovú. 


Liečivé rastliny

Dnes chcem pridať po dlhšom čase niečo nové do mojej rubriky "Bylinky na varenie a liečenie".  Prelistovala som moje obľúbené knihy a vybrala som z nich pre vás pár dobrých rád a zaujímavostí...




Bezpečné používanie byliniek

     Veľmi ľahko sa dá podľahnúť predstave, že bylinky sú celkom bezpečné len preto, lebo sú prírodné. Existujú však aj riziká, na ktoré netreba zabúdať. V prípade, ak trpíme nejakou závažnou chorobou alebo máme silné príznaky choroby, v tehotenstve, počas dojčenia, je potrebná rada a pomoc odborníka - lekára.

     Ak si bylinky zberáme sami, tiež by sme mali mať istotu, že ich skutočne dobre poznáme a v prípade ak sa obrátime na bylinkára, tiež by sme mali vybrať skúseného.

     Aktívne zložky v bylinkách majú schopnosť ovplyvňovať fyziologické funkcie tela - niektoré pôsobia mierne, iné sú extrémne silné. Platí teda, že čím silnejší je úcinok bylinky, tým nižšiu dávku potrebujeme, aby sme dosiahli potrebný účinok. Naše znalosti správneho dávkovania byliniek sa zakladajú hlavne na tradičnom poznaní, ktoré sa získavalo po stáročia, a v poslednom období sa dopĺňajú o nové poznatky z vedeckých výskumov.

     Znalosti ľudí o tom ako bylinné lieky pôsobia, sa vo svete značne líšia. V mnohých tradičných spoločenstvách panuje názor, že za účinok rastliny sú zodpovední duchovia, zatiaľ čo v iných spoločenstvách je to vzhľad a štruktúra rastliny, čiže "poznávacie znamenie", čo indikuje jej použitie ako liečiva.


Zber a spracovanie bylinných liečív


     Ak pestujeme bylinky doma, mali by sme ich pestovať na takom mieste záhrady, kde im nehrozí znečistenie. Vo voľnej prírode sa vyhýbajme miestam, kde hrozia poľnohospodárske postreky a vyhýbajme sa aj rastlinám rastúcim pri rušných cestách kde sú vystavované výfukovým plynom.


Ako zberáme jednotlivé časti rastlín a kedy:

  • Listy mladé a zdravé odtrhneme,  ostriháme alebo odtrhneme výhonky alebo celé stonky.
  • Kvety   zberáme krátko po otvorení púčikov. Kvety, ktoré rastú v súkvetiach napr. baza čierna, archangelika, alebo kvety na dlhých stonkách ako má levanduľa môžeme trhať aj so stonkami. Ináč zberáme okvetné lístky kvietkov napr. nechtík.
  • Semená zberáme koncom leta v krátkom období medzi dozrením tobolky a momentom, keď praskne a semená sa rozletia po okolí. Tobolku odrežeme z rastliny aj s časťou stonky, spojíme si ich do viazaničiek a tie vložíme do papierového vrecka. Motúzikom stiahneme otvor vrecka okolo stopiek a zavesíme na teplé a vetrané miesto.
  • Korene a podzemky zberáme na jeseň v niektorých prípadoch aj na jar. Vykopeme celú rastlinu aj s koreňom. Opatrne oddelíme koreň, ktorý chceme použiť a zvyšok presadíme. Korene očistíme od pôdy a opláchneme vodou. Čisté korene nakrájame na malé kúsky a vysušíme v rúre pri veľmi nízkej teplote 50 - 60 stupňov. Dvierka necháme pootvorené a korene pravidelne obraciame. Potom ich necháme vychladnúť a uskladníme.
  • Presvedčíme sa, či zberáme správnu bylinku a jej správnu časť, pretože použitie nesprávnej časti môže byť tiež nebezpečné. 
  • Nezberáme bylinky napadnuté hmyzom alebo inak znečistené.
  • Zberáme v slnečné suché ráno po odparení rosy.
  • Lunárny kalendár odporúča zber byliniek medzi novom a splnom.
     Bylinky môžeme pred sušením opláchnuť vodou.( Iná kniha však uvádza, že špinu z listov len jemne zotrieme ale neumývame vodou. Čo je teda správne neviem, ale ja umývam.) Najlepšie je sušiť bylinky   na tienistom a dobre vetranom mieste. Pred samotným sušením nasekané bylinky  uložíme na baliaci papier. Ak ich sušíme v celosti, po dôkladnom usušení ich nalámeme alebo nasekáme na menšie kúsky. Stonky menších byliniek môžeme sušiť aj tak, že ich zbavíme spodných listov, zviažeme do kytičiek a zavesíme dole hlavou.  Skladujeme ich v sklenených pohároch na tmavom mieste alebo v papierových vreckách. Správne uskladnené bylinky vydržia rok.

Všeobecné rady prípravy bylinných liečív


     Čaje alebo zápary sú najjednoduchším spôsobom prípravy bylinného liečiva z čerstvých alebo sušených listov a kvetov.

Čaj
 

Na  vyluhovanie byliniek sa používa sklenený alebo keramický hrnček alebo šálka s pokrývkou - nie kovové. 
1 vrchovatú  čajovú lyžičku čerstvej bylinky alebo 1 zarovnanú čajovú lyžičku sušenej bylinky zalejeme  250 ml  vriacej  vody a prikryté  luhujeme 10 minút. Potom scedíme a pijeme.  Príprava čaju je rýchla a jednoduchá, možno kombinovať niekoľko byliniek, použiť čerstvé alebo sušené bylinky. Čaj je vhodný aj na kloktanie, omývanie, oplachovanie vlasov apod. Treba ho však použiť najneskôr do 24 hodín uchovaný v chladničke.

Odvar

Vhodný je   pri použití bobúľ, koreňov a kôry.
1 vrchovatú čajovú lyžičku sušeného alebo čerstvého bylinného materiálu  zalejeme 300-350 ml vody a pomaly  uvedieme do varu. (Nepoužívať hliníkové nádoby) Varíme  20 minút. Ak treba pripraviť väčšie množstvo, tak použiť 25 g byliniek a 500 ml vody. Tekutinu potom hneď scedíme a vypijeme. Odvar je vhodné použiť aj ako ústnu vodu, kloktadlo, omývadlo. Spotrebovať treba do 48 hodín, uchovávať v chladničke.

Tinktúra

Pripravuje sa maceráciou (máčaním) posekaného bylinného materiálu ktorejkoľvek časti rastliny v liehovom roztoku. Na sušený rastlinný materiál sa používa zvyčajne lieh nižšej koncentrácie 25 % a na čerstvý materiál 40 % lieh. Niekedy sa namiesto liehu používa ocot. Tinktúry možno uchovať tri roky aj viac. Použitím zmesi liehu a vody možno extrahovať vo vode rozpustné a nerozpustné zložky, čím sa získa koncentrovanejší produkt ako čaj alebo odvar. Koncentrácia bežne dostupných tinktúr je zvyčajne 1 diel bylinného materiálu a 3 diely vodno-liehového roztoku.
1 diel sušeného bylinného materiálu a 3 diely liehového roztoku. Posekaný bylinný materiál - koreň, list, kvet, plod dáme do čistého, podľa možnosti sterilizovaného skleneného pohára alebo panvice a nalejeme lieh. Na každých 100 g bylinného materiálu pridáme 300 ml liehového roztoku. Premiešame, aby bylinky boli ponorené, zatvoríme. Obsah každý deň, po dobu 10 dní dôkladne premiešame alebo potrasieme. Potom scedíme do sklenenej fľaše, uzatvoríme a odložíme na chladné miesto.  






pondelok 29. apríla 2013

Tvarohový koláč s jahodami

Neodolala som akciovým jahodám a kúpila som jedno balenie. Bolo to prvykrát čo som kúpila toto ovocie. Zatiaľ som jedla len domáce z našej záhrady a veru tie  kúpené nemajú nič spoločné s našimi... Domáce sú voňavé, sladké a výborne chutia, pokiaľ samozrejme majú tie najlepšie podmienky aby dozreli, ale tie z obchodu okrem vôňe, ktorá ma  po otvorení krabičky omámila nemali s jahodami nič spoločné, boli bez chuti. A tak som si povedala, že ich použijem do nejakého koláča, tam sa tá ich nevýrazná až žiadna chuť hádam  stratí. Podarilo sa.  Jahody som  dochutila a v koláči ich chuť trochu vynikla. Tak vznikol tento lahodný koláč.



Suroviny: 200 g hladkej múky, 2 KL kypriaceho prášku, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce.

Krém: 500 g  jemného krémového tvarohu (použila som tvaroh Milblu z Kauflandu) ale samozrejme môže byť aj iný jemný tvaroh, 2 vanilkové cukry, 4-5 PL práškového cukru (podľa chuti), 2 šľahačkové smotany, 100 ml mlieka, 20 g jemnej mletej želatiny Dr. Oetker (Želatina na sladké i slané použitie), 500 g jahôd.

Postup: Zo surovín som  vypracovala cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky  na pol hodiny. 

Zatiaľ som jahody očistila, odložila som si na ozdobenie a ostatné som nakrájala na menšie kúsky.  K jahodám som dala 2 PL kryštálového cukru,  troškou vody a udusila som ich do mäkka. Vzniklo mi jahodové pyré. 

Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy s priemerom 25 cm, ktorú som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
(Cestom som vyložila celú formu, aj boky). 
Popichala som cesto vidličkou. Na vrch som položila papier na pečenie a nasypala som suchú strukovinu - hrach, fazuľu. 
(Je to len kvôli zaťaženiu cesta aby sa pri pečení nezdvihlo-nevytvorilo bubliny). 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 10 minút, potom som odstránila papier aj s hrachom a ešte som dopekala asi 7-10 minút. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho vybrala z formy. 

Kým koláč chladol, urobila som krém. 
Do mlieka som vysypala želatinu, premiešala a nechala 10-15 minút napučať. Želatina zhustla, vpila celú tekutinu. 
Medzitým som vyšľahala tvaroh so smotanami a cukrami do hustého krému. 
Želatinu  som  zohrievala na miernom ohni kým sa nerozpustila, vznikla tekutá vlažná kašička. Hneď som ju prilievala za stáleho miešana vareškou k tvarohovému krému.

Na upečený vychladnutý koláč som natrela jahodové pyré a zaliala som krémom. Vrch som ozdobila jahodami a nastrúhanou bielou čokoládou. Koláč som vložila do chladničky stuhnúť. 


pondelok 22. apríla 2013

Ľahký šalátik

Na nekonečne dlhú zimu nespomínam v dobrom. :(  Ani neviem ako ale  nalepilo sa na mňa 6 zbytočných kíl...a musím s nimi súrne niečo urobiť. Pohyb už mám v záhrade, aj cvičiť som začala,  ešte zmeniť stravovacie návyky a zrušiť večerné "prežieranie sa" pri televízore v mojom prípade hlavne nejesť sladkosti.
Nakúpila som zeleninu a začínam....

Suroviny: ľadový šalát, uhorka, paradajky, paprika, mladá cibuľka, cesnak, olivový olej, pažítka, soľ.

Postup: Šalát len natrhám na menšie kúsky, nakrájam papriku, paradajku, cibuľku a uhorku. Všetko dám do misky, polejem olivovým olejom, nastrúham alebo pretlačím cesnak, nasekám pažítku a už len dochutím soľou, niekedy si urobím aj trochu nálevu z vody, jabĺčneho octu a trošky cukru ale to nemusí byť, teda myslím ten nálev. 
K šalátiku si dám už len v hriankovači  opečenú hrianku. 





utorok 2. apríla 2013

Roláda kokosová a čokoládová

Rolády nepatria k mojim najobľúbenejším zákuskom, nie však preto, že by sme ich nemali radi ale pri ich pečení mám vždy obavu, či sa mi podaría bez problémov stočiť..:) 
Po dlhšom čase som sa rozhodla, že to risknem, veď ak sa mi nepodaria, urobím guľky. 
Najskôr som upiekla jednu a keďže som bola s výsledkom spokojná, urobila som ešte jednu. A tak sme mali rolády dve. Jednu som naplnila kokosovou plnkou a druhú čokoládovou s banánom.

Suroviny: (na jednu roládu) 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 6 PL hladkej múky, 1/2 KL prášku do pečiva
Postup: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom do peny. Zľahka po lyžiciach som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný tuhý sneh. Cesto som rozotrela  na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som  pri teplote 185 stupňov 13 minút. Upečenú roládu som vyklopíla na papier na pečenie, ktorý som jemne poprášila hladkou múkou. Stiahla som papier na ktorom sa roláda piekla a zrolovala.  (Papier nestáčam spolu s roládou) 

Krém kokosový: Dala som variť 2 dcl mlieka s 1 vanilkovým cukrom a do vriaceho som prisypala  200 g strúhaného kokosu. Premiešala som a odstavila. Vymiešala som 250 g masla so 150 g práškového cukru. a pridala som  vychladnutý kokos. 
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela ríbezľovým lekvárom a 2/3 krému. Roládu som zvinula a zvyšným krémom som potrela roládu zvrchu. Husto som posypala kokosom.





Krém čokoládový:  Vo vodnom  kúpeli - nad parou som v miske šľahala 3 vajíčka, s 1 vanilkovým cukrom a 200 g kryštálového cukru. Nalámala som 100 g čokolády na varenie. (Môže sa pridať ešte 1-2 PL kakaa aby bol krém tmavší) Metličkou som šľahala kým sa čokoláda  nerozpustila a krém nezačal hustnúť. (Nešľahať pridlho, lebo krém sa zvykne scukornatieť).  Krém som  odložíla vychladnúť, občas som prešľahala. Maslo som šľahačom vymiešala  na penu a prišľahala  vychladnutý čokoládový krém. 
Roládu som  natrela  väčšou časťou krému, položíla som 2 ošúpané banány - na ten kraj od ktorého som začala stáčať roládu. Zvyškom krému som potrela  celú roládu a dala som ju  stuhnúť. Potom som poliala  čokoládovou polevou. 



Linecké orechové rezy

Ďalší výborný recept zo stránky varecha.sk. Autorke patrí moja vďaka za tento super koláčik. 

Suroviny:
Cesto I.: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 200 g masla (Hera), 100 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli, citrónová kôra.

Cesto II.: 250 g masla (Hera), 250 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 150 g mletých orechov, 7 bielkov, 2 PL rumu, citrónová kôra.

Žĺtková poleva: 7 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 2 PL rumu.

Postup:  Zo surovín na cesto I. zmiesením vypracujem linecké cesto. Zabalím do fólie a odložím na chladné miesto aspoň na 2 hodiny. 
Potom cesto  rozvaľkám a prenesiem na plech vyložený papierom alebo vytretý tukom a vysypaný múkou. Popichám vidličkou.

Pripravím cesto II. tak, že maslo vyšľahám s cukrom, pridám rum a citrónovú kôru. Zľahka zamiešavam múku zmiešanú s orechami, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov. Cesto rozotriem na plech s lineckým cestom. 
Pečiem pri teplote 160-165 stupňov 45 minút. 
Upečený koláč nechám trochu vychladnúť aby nebol horúci a rozotriem polevu.

Poleva: 7 žĺtkov vymiešam s práškovým cukrom a rumom. Miešam len ručne vareškou.


Oriešková lahôdka

Tento vynikajúci zákusok som objavila na stránke  varecha.sk. Určite sa oplatí vyskúšať ho, je veľmi dobrý a vhodný na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. 

Suroviny: 9 vajec, 9 PL kryštálového cukru, 3 PL polohrubej múky, 3 PL strúhanky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 PL oleja, sekané orechy.

Krém: 1 l mlieka, 2 a 1/2 balíčka vanilkového pudingu (asi 90-100 g), 1 vanilkový cukor, 9 PL kryštálového cukru, 300 g masla, 2 PL kakaa.

Šľahačka: 2 balíčky práškovej šľahačky, mlieko, stužovač šľahačky. Nutela na potretie.

Postup: Ušľahám tuhý sneh z bielkov. Počas šľahania pridávam cukor. Prišľahám olej a už len zľahka vareškou primiešam múku zmiešanú so strúhankou a práškom do pečiva. Plech na pečenie vyložím papierom na pečenie, potriem ho olejom a posypem sekanými orechami. 
(Nemusí byť hrubá vrstva orechov) 
Na orechy rozotriem cesto. 
(Treba rozotierať jemne, aby sa nepremiešalo cesto s orechami, robí sa to trošku horšie ale dá sa to zvládnuť). 
Cesto vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem 18-20 minút. Po upečení a vychladnutí upečený plát prevrátim tak, aby boli orechy na vrchu. Natriem ich vrstvičkou  nutely. 

Krém:  V časti mlieka rozmiešam pudingové prášky a všetkých 9 žĺtkov. Zvyšok mlieka dám variť s cukrom a vanilkovým cukrom. K vriacemu mlieku  prilejem odobratú časť mlieka a uvarím puding. Puding nechám vychladnúť za občasného premiešania. Zatiaľ vyšľahám maslo a keď je puding už nie horúci ale len vlažný, pridávam k maslu a dobre vyšľahám. Krém rozdelím na dve časti a do jednej primiešam kakao. Mám jeden biely krém a jeden tmavý.

Na plát natretý nutelou kladiem lyžicou striedavo kopček bieleho a tmavého cesta vedľa seba.  Potom vrch zarovnám a dám stuhnúť. 
(Krém sa môže aj vidličkou trochu premiešať aby sa vytvorilo mramorovanie a až potom zarovnať). 
Vyšľahám šľahačku s mliekom podľa návodu na obale, primiešam stužovač šľahačky. 
Na krém natriem šľahačku a už len ozdobím nastrúhanou čokoládou.