štvrtok 3. mája 2012

Kakaové rezy


Ochutnala som ich na jednej skvelej akcii. Rezy nielen že chutili dobre, ale aj pekne vyzerali. Poprosila som o recept a vyskúšala. Netreba sa zľaknúť toho, že upečené pláty sú tvrdé. Krémom odmäknú, dajú sa nakrájať a nič už nechýba k tomu, aby ste si ich vychutnali.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 200g práškového cukru, 70 g Palmarínu alebo Hery, 1 KL sódy bikarbóny, 3 PL kakaa, 100 ml mlieka, 2 vajcia.

Krém: 1 l mlieka, 5 PL polohrubej múky, 2 vanilínové cukry, 250 g masla, 180 g práškového cukru.

Postup:  Z múky, cukru, sódy bikarbóny, kakaa, vajec, masla a mlieka som vypracovala vláčne cesto. 
(Mlieko je napísané orientačne, možno bude stačiť aj menej a možno bude treba pridať viac). 
Cesto som rozdelila  na 4 časti, každú som rozvaľkala  na veľkosť plechu. Cestá som piekla na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pláty sú tenké, netreba dlho piecť. Pri teplote 175-180 stupňov 8-10 minút.

Krém: Z mlieka som odobrala asi 200 ml a rozmiešala v ňom múku. Zvyšné mlieko som dala variť s vanilínovými cukrami. Keď mlieko začalo vrieť, za stáleho miešania som prilievala mlieko s múkou a varila som do husta. 
(Netreba sa zľaknúť ak sa začnú tvoriť hrčky, miešaním a varením sa stratia). 
Za občastného miešania som kašu schladila a postupne prišľahala k maslu vymiešanému s práškovým cukrom. Krém som dochutila rumom.  

Vychladnuté pláty som naplnila krémom,  koláč som zaťažila a dala stuhnúť. 
Nakoniec som poliala čokoládovou polevou. 

Polevu pripravujem tak, že nalámem do kastrólika čokoládu, nakrájam tuk a položím nad hrniec s horúcou vodou. Miešam do rozpustenia. 

Pozor pri miešaní aby sa nedostala do polevy voda a aby voda nevrela! Kastrólik s čokoládou by sa tiež nemal dotýkať vody. 
Keď je čokoláda a tuk rozpustený, odložím z kúpela a pridám k čokoláde 1 KL oleja. Robím to preto, aby sa čokoláda leskla. Keď čokoláda trochu vychladne, použijem ju. 



4 komentáre:

  1. Chcem ta poprosit, robila som tento zakusok, ale su spravne uvedene miery ? co sa tyka plnky neslo mi to zhustnut... 1 l mlieka + iba 5 PL muky ? bolo to stale riedke, porad mi prosim... a kremu by sa hodilo i viac....., alebo mas iny rozmer plechu ?
    Chcem robit i gastanovu kocku podla teba, prosim daj mi vediet na aky plech su to rozmery... dakujem krasne....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj neznáma...suroviny sú v zákusku uvedené správne. 5 PL na 1 liter mlieka, ja dávam lyžice vrchovaté nie zarovnané ale uvarená kaša je taká redšia, nie je hustá a keď sa spojí s maslom tak je tiež redšia, nevadí to, ona stuhne. Kľudne si môžeš dávku krému zvýšiť ešte o polovicu ak sa ti žiada viac krému, ja to tiež robievam pri zákuskoch častokrát ale uvádzam v receptoch suroviny tak, ako sú pôvodné, pri niektorých v zátvorkách moje upravené. Pri tomto zákusku dávku krému nezvyšujem, ale ako som napísala, urob si podľa seba. Ja pečiem na plechu veľkosti 32x39 cm (vnútro plechu). Aj gaštanové rezy som piekla na tomto plechu. Verím, že sa ti vydaria a budem rada, ak potom napíšeš. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte ti poradím, pri varení plnky či je to už z mlieka s múkou alebo zlatým klasom nemá sa variť veľmi dlho, lebo krém dlhým varením redne, možno aj to bola príčina, že si mala kašu veľmi riedku. Vyskúšaj, kľudne sa opýtaj ak budeš zase niečo potrebovať, ak budem vedieť poradím. ahoj

      Odstrániť
  3. AHOj Evi,

    dakujem ti krasne....a ja som stale cakala, ze krem zhustne...o:)) inak zakusok je vyborny . vdaka este raz.......zajtra budem robit tu gastanku, plech mam 33x33, tak snad mi to vyjde... ahoj Megen

    OdpovedaťOdstrániť