nedeľa 15. júla 2018

Parádna krkovička

Výborná chuť, príprava tiež rýchla a mäso sa dá upiecť aj na grile aj klasicky v rúre. Pár hodín pred samotným pečením je potrebné mäso naložiť do marinády a tá mu dodá nielen chuť ale aj vláčnosť.
Ja som mäso piekla v rúre ale určite ho pripravím teraz v lete aj na grile. 


Suroviny: bravčová krkovička bez kosti, olej, sojová omáčka, kečup, med, červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, cibuľa, cesnak, plátky prerastenej slaniny (použila som slaninu na opekanie).

Postup: Urobila som marinádu. Do misky (z jenského skla) som dala olej, sojovú omáčku, kečup, červenú papriku, korenie a med. 
(Množstvá surovín si treba upraviť podľa množstva mäsa). 
Všetko som premiešala.
Krkovičku som nakrájala na plátky asi 1,5 cm hrubé, jemne naklepala,  nasolila som ich a vložila do marinády.
(Mäso by malo byť ponorené v marináde).  
Misku som prikryla a odložila do druhého dňa do chladničky.
Plech som vytrela olejom a uložila som plátky mäsa. Obložila som plátkami cibule,  cesnakom nadrobno nakrájaným a plátkami slaniny. Vrch som poliala zvyškom marinády. 
Zakryla som a piekla pri teplote 210 stupňov kým mäsko nezmäklo. Potom som odokryla a dopekala do zlatova.



utorok 3. júla 2018

Cuketové karbonátky

Už to začalo...tento rok je asi cuketový, aspoň u nás, zatiaľ... Cukety začali rodiť tak, že každý týždeň môžem niečo z nich uvariť. Už bolo lečo, placky a teraz tieto karbonátky. Boli fakt dobré a určite ich ešte urobím, len nech cuketky pekne rastú 😊


Suroviny: väčšia cuketa, moja mala 1 kg, cibuľa, cesnak, 2 vajcia, 1 PL Solamylu (zemiakový škrob), 1 PL hladkej múky, soľ, vegeta, majoránka, 150-200 g nastrúhaného syra, strúhanka.

Postup: Očistila som cuketu a nastrúhala. Posolila som ju a nechala aby pustila šťavu. Potom som šťavu zliala a cuketu som ešte vyžmýkala. Pridala som k nej vajíčka, múku, Solamyl, vegetu, majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku. Nakoniec som zamiešala nastrúhaný syr a zahustila som strúhankou. Z cuketovej hmoty som tvorila placky - karbonátky, ktoré som ešte obalila v strúhanke a pomaly vyprážala v rozohriatom oleji. 

Určite vyskúšajte, nám doma karbonátky chutili a to aj synovi, ktorý cuketu nemusí a keby som mu nebola prezradila že ju práve je v tých karbonátkoch,  tak by ani nezbadal že papká cuketu 😉

Dobrú chuť!

utorok 26. júna 2018

Levanduľový sirup

Písať o liečivých účinkoch levandule nemá veľký význam. Všetci ich asi poznáte.
Musím sa priznať, že aj keď o nich viem, neskúšala som si z nej urobiť ani len čaj.  Vždy si z nej  urobím  pár kytičiek,  nasuším si ju do voňavých vrecúšok. A to je všetko, na čo ju využívam. Teším sa hlavne z jej krásy a vône. 


Nedávno som si prečítala o využití levanduľového sirupu.
V článku sa písalo, že koncentrovaný sirup asi 1 polievková lyžica sa používa pri migrénach, bolestiach brucha, na upokojenie, dobrý spánok, pôsobí ako mierne sedatívum, spasmolytikum a anxiolytikum. Pije sa na upokojenie nervov, pri búšení srdca, podráždenosti, závratoch, nespavosti, tlmí kolikové bolesti, podporuje trávenie, tvorbu žlče.
Riedený sa podáva s minerálkou, pridáva sa do čaju, vína kokteilov, na ochutenie zmrzlín, koláčov a podobne.
Keď som to dočítala bola som prekvapená koľko pozitívnych účinkov má táto voňavá kráska...
Povedala som si že to musím vyskúšať, veď jej mám doma veľa, krásne sa jej tento rok zadarilo tak som si sirup urobila. 
Nielen krásnou farbou, ale aj vôňou a chuťou ma sirup dostal. 


Recept: 1,5 l vody, 1 kg cukru (ak sa použije biely cukor bude mať takúto peknú farbu), 80-100 g čerstvých levanduľových kvietkov - len kvietky bez stoniek, tie sú vraj horké. (Pracne som teda odtrhávala kvietky zo stonky 😊), 30 g kyseliny citrónovej, 1 citrón nakrájaný na plátky.

Postup: Prevarila som vodu a rozpustila som v nej cukor. Pridala som levanduľové kvietky, citrónové plátky a kyselinu citrónovú. 
Zamiešala som a pohár som prikryla utierkou. Pri izbovej teplote som nechala odpočívať. V recepte bolo uvedené 24 hodín, ale ja som nechala dlhšie. Sem-tam som premiešala vareškou. 
Potom som precedila a povarila 5 minút. Sirup som naliala do čistých suchých fliaš a uzatvorila. 
Môže sa dať sterilizovať na 15-20 minút ak chceme aby sirup dlhšie vydržal. 
Ja som to nerobila. Niečo som rozdala a čo mi zostalo som odložila do chladničky. 
Myslím, že sa nebude mať kedy pokaziť lebo ho pravidelne pijem.



Višňový (čerešňový) koláč s mandľovou posýpkou

Koláč je z veľmi peknej knižky "Pomôžem ti piecť". Knižku som dostala ešte na Vianoce a keď som ju prvykrát prelistovala, hneď som vedela, že tento koláč budem určite v lete piecť. Čakala som len na čerstvé čerešne aj keď v tomto prípade by som kľudne použila aj zavárané višne. Určite je koláč vynikajúci aj s nimi aspoň tak ako bol s čerešňami.

V knižke sú okrem množstva  pekných receptov  aj základné recepty na cestá a rady pri ich príprave.  Zrozumiteľné postupy a pekná ilustrácia jednotlivých receptov priam lákajú k pečeniu a vyskúšaniu všetkého čo v nej je.😋 



Recept uvádzam ako je v knižke. (V zátvorkach sú niektoré upravené množstvá ako som robila ja).

Suroviny: 200 g múky, (250 g polohrubej múky), 1/2 ČL kypriaceho prášku, 60 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 125 g masla pokrájaného na kúsky (130 g masla), 1 vajce.

Obloženie: strúhanka na posypanie cesta, 400-500 g vykôstkovaných zaváraných višní (450 g čerstvých vykôstkovaných čerešní).

Posýpka: 1 žĺtok, 75 g cukru (4 PL kryštálového cukru), 1 PL vanilkového cukru (1 vanilínový cukor), 15 g maizeny (1 PL Solamylu), 3 PL smotany (1 PL kyslej smotany), 100 g mandľových lupienkov.

Obloženie: Čerešne som dala variť so 4 PL kryštálového cukru. Chvíľu som povarila, dochutila som mletou škoricou a zahustila 2 KL Solamylu rozmiešaného s 50 ml vody. 

Posýpka: Vymiešala som žĺtok s cukrami, maizenou (Solamylom) a smotanou. 
Musím upozorniť, že aj keď som dala oproti receptu menej smotany, posýpka bola riedka. 
Vmiešala som ešte mandľové lupienky.

Postup: Preosiatu múku som zmiešala s ostatnými surovinami. Vypracovala som hladké cesto, zabalila do potravinovej fólie a vložila do chladničky (minimálne na 30 minút).
Z krehkého cesta som vyvaľkala placku o trochu väčšiu ako forma. 
Použila som sklenenú formu s priemerom 26 cm. Vytrela som ju maslom a vysypala múkou. Do formy som vložila placku z cesta a vytvarovala som zvýšený okraj, ktorý presahoval cez okraje formy.
Dno cesta som popichala vidličkou, posypala strúhankou a rozložila som čerešňovú plnku (alebo použiť kompótové višne).
Na plnku som rozložila posýpku. 
Ako som už spomínala, posýpka je riedka a nedá sa drobiť ako obyčajná posýpka. 
Nechala som väčší okraj cesta, mala som rozvaľkanú väčšiu placku,  tak som z krajov cesto  trochu skrojila a rozdrobila pomedzi posýpku. 
Zvyšný okraj cesta som   preložila cez plnku.

Koláč som piekla do svetlohneda pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. 
Vychladnutý koláč som pocukrovala.

Koláč bol veľmi dobrý. Voňal a chutil maslom a ovocie mu dalo sviežosť. Určite vyskúšajte.



Bublanina s čerešňami

Leto, nielen čas dovoleniek ale aj  bublanín 😊...veru tak, pripravia sa rýchlo a dajú sa upiecť s akýmkoľvek čerstvým ovocím.  V zime sa dá použiť aj  kompótové ovocie, ale ja to nerobím. Nám doma chutia s čerstvým ovocím, preto pečiem bublaniny iba v  lete. 😊


Suroviny: 6 vajec, 250 g práčškového cukru, 1 vanilínový cukor, 360 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 120 ml mlieka (vody), 120 ml oleja, citrónová kôra,  odkôstkované čerešne.

Postup: Z bielkov a štipky soli som vyšľahala pevný sneh. Žĺtky som vyšľahala s cukrami do peny, prilievala som postupne mlieko, olej, citrónovú kôru a šľahala som do hustej bielej peny. 
Už len vareškou som do cesta zľahka  zamiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva, striedavo so snehom. 
Cesto som rozotrela na plech (32x38 cm) vystlaný papierom na pečenie. 
Po vrchu cesta som rozložila vykôstkované čerešne obalené v práškovom cukre. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Upečenú a vychladnutú bublaninu som posypala práškovým cukrom.



pondelok 18. júna 2018

Nepečená torta s tvarohom a šľahačkou

Čo takto urobiť niečo z posledných jahôd? Tohoročná úroda u nás nebola najlepšia, ale v porovnaní s  vľaňajšou predsa len o trochu lepšia. Niečo sa zjedlo, mäkké skončili v lekváriku a v mliečnych  nápojoch, a aj na túto tortičku zostalo. 
Základom receptu je tvaroh a šľahačka, určite sa môžu jahody nahradiť aj iným ovocím a aj tak bude torta chutiť vynikajúco. 😊 


Suroviny: Okrúhle piškóty, 300-400 g jahôd, 4 PL kryštálového cukru, 2-3 KL kukuričného škrobu (alebo Zlatý klas), 750 g jemného tvarohu, 3 PL práškového cukru, 2 šľahačkové smotany (180 ml balenia), sladené kondenzované mlieko,  25 g granulovanej želatiny, 2 šľahačky v prášku, mlieko, 2 stužovače šľahačky, práškový cukor a kakao.

Postup: Najskôr som pripravila jahodové želé:

Jahody som očistila a dala do kastróla variť spolu s kryštálovým cukrom. Chvíľu som varila aby jahody zmäkli a potom som ich zahustila kukuričnným škrobom rozmiešaným asi v 50 ml vody. Povarila som kým nebolo želé tak akurát husté aby sa dalo rozotrieť. Nechala som vychladnúť. 
Rozotrela som na piškóty vo forme. Dno aj boky formy som vyložila potravinovou fóliou.

Pripravila som tvarohový krém:

Jemné tvarohy som zmiešala s práškovým cukrom (ten si môžete upraviť podľa seba, ak treba pridať alebo ubrať, podľa chuti tvarohu), priliala som šľahačky a šľahala som spolu. Primiešala som aj sladené karamelové kondenzované mlieko v tube zn. Condé. 
(Dostať kúpiť v Lidl.  Nemusela som zbytočne otvárať konzervu Salka). 

Krém bol riedky. Trochu ma to prekvapilo, lebo už viackrát som šľahala tvaroh so šľahačkovou smotanou a vznikol mi vždy hustý krém. Preto som použila radšej aj želatinu.
Podľa návodu na obale som pripravila želatinu. 
K vlažnej, nie stuhnutej želatine som primiešala asi 2 PL tvarohovo-šľahačkového krému a potom som zmiešala so zvyškom krému. 

Kým som krém pripravila, jahodové želé na piškótach stuhlo. Pomaly som zaliala krémom a dala do chladničky dobre stuhnúť. 
Mala som pár čučoriedok, tak som ich povtláčala do krému 😊

Šľahačku v prášku som pripravila podľa návodu na obale. Ozdobne som nastriekala na stuhnutú tortu a posypala som kakaom.







Jahodový lekvár

Variť lekvár z trochy jahôd...to u nás neexistovalo. Pamätám sa na roky, keď sme ich zbierali do vedier taká bola úroda. Zdravé a pevné plody sa zavárali a ostatné skončili v lekvári. 
Vo veľkom hrnci sa jahody najskôr rozvarili s cukrom a potom sa odoberalo do menších kastrólikov a varili sa kým nemal lekvár požadovanú hustotu. No, požadovanú...tá bola vždy iná, aj keď sa skúšal kvapnutím na tanierik či je už akurát hustý,  málokedy sa podarilo navariť tú správnu hustotu. A ešte to  bola  poriadna babračka.  Vlastne si ale  neviem ani predstaviť, ako by sa uvarilo  také množstvo lekváru naraz v jednom veľkom hrnci, išlo by to vôbec? 

Ja som varila len z málo jahôd, po odvážení ich bolo 650 gramov. Samozrejme som varila naraz v jednom hrnci a pomohla som si modernými pomocníkmi na varenie lekvárov a džemov, ktorých je už na trhu niekoľko. Len si treba vybrať a vyskúšať.


Postup prípravy je jednoduchý:  
Jahody som umyla, očistila, odvážila a dala do hrnca.  Trochu som ich premixovala ponorným mixérom a dala som ich  variť. Cukor som zmiešala so želírovacím prípravkom tak ako to uvádzal návod na obale, použila som značku Džemko 1:1.  Čas varenia som predĺžila asi na 10 minút. 
Horúci lekvár som naliala do čistých pohárov, uzatvorila, prikryla utierkami a nechala som do druhého dňa vychladnúť.  


streda 23. mája 2018

Tvarohový mrežovník

Jemný koláč s tvarohovým krémom, ktorého chuť je zvýraznená lekvárom a škoricou. 
Opäť som suroviny v recepte upravila pre  väčší plech (32x38 cm), jedno cesto som chcela tmavé, tak som pridala kakao a aj skladanie plnky s cestami som urobila podľa seba. 😊 Tak vznikol vlastne nový recept...

Pôvodný recept je z knižky "Recepty zo života č. 7." 


Suroviny: 600 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 300 g tuku  (Palmarín,Hera, maslo...), trochu škorice, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 KL kakaa.

Plnka: 500 ml mlieka, 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou, 2 PL kyštálového cukru, 500 g jemného tvarohu, 4-5 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 KL Zlatého klasu alebo Solamylu, lekvár (malinový, ríbezľový).

Postup: Zmiešala som preosiatu múku, prášok do pečiva, cukor, pridala som vanilínový cukor, zmäkutý tuk (Heru), mlieko, rum, škoricu, rozšľahané vajce a žĺtok. Vypracovala som hladké cesto. 
Cesto som rozdelila  na tri časti a do jednej som ešte zapracovala kakao. 
(Aby sa lepšie kakao do cesta zapracovalo, pridala som trošku mlieka). 
Cestá som zabalila do potravinovej fólie a odložila do chladničky.

Pripravila som si plnku: Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru som uvarila puding. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. 
Vymiešala som tvaroh s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a Zlatým klasom. Spojila som s vychladnutým pudingom a vyšľahala som na hladký krém. (Bolo to riedke).

Hlbší plech som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Jeden bledý diel cesta som rozvaľkala a vložila do plechu. Natrela som ho lekvárom. Rozvaľkala som tmavý diel cesta a položila na lekvárové cesto. Popichala som vidličkou a rozotrela som tvarohovú plnku. 
Tretí diel cesta som rozvaľkala na plát a nakrájala na pásiky asi 1,5 cm. Uložila som ich na plnku - vytvorila som mriežku. 

Koláč som piekla v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 50 minút.



streda 16. mája 2018

Mramorované cupcakes so šľahačkou

Dávno som už nepiekla tieto malé obľúbené koláčiky, ktoré ja všetky volám muffiny...ale nechcem zmeniť názov receptu podľa ktorého som  piekla, tak sú to tentokrát cupcakes 😉 
Možno budú teraz niektorí namietať, že predsa muffiny a cupcakes nie je to isté, to ja viem, aj v tomto článku je to pekne napísané https://zena.sme.sk/c/7974389/cupcakes-vs-muffiny-viete-co-peciete.html ale dôležité je že chutia, nie to ako ich kto nazýva či? 😊





Suroviny: 100 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 vajcia, 100 ml šľahačkovej smotany, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 PL kakaa, 150 g hladkej múky.

Vrch: 200 ml šľahačkovej smotany, 2 vanilínové cukry, 1 stužovač šľahačky
(Použila som 1 šľahačku práškovú, priravenú podľa návodu)

Postup: Do misky som dala maslo, cukor a vanilinový cukor. Vymiešala som na krém. Po jednom som zamiešala vajíčka. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a striedavo so smotanou som primiešala k maslovo-vajíčkovému krému. 

Polovicu cesta som rozdelila do 12 silikonových formičiek na muffiny. Môže sa použiť samozrejme aj plech na muffiny, ktorý treba vyložiť papierovými košíčkami, prípadne dobre vytrieť tukom a vysypať múkou. 

Druhú polovicu cesta som zmiešala s kakaom a tmavé cesto som rozdelila na svetlé cesto. Vidličkou som cestá zdola nahor jemne premiešala aby vzniklo mramorovanie. 

Plech som vložila do vyhriatej rúry na 180 stupňov a piekla som asi 20 minút.

Vychladnuté cupcakes som ozdobila šľahačkou a posypala kakaom. 

Dobrú chuť!









utorok 17. apríla 2018

Parádne linecké rezy

Výborné sú a ešte aj pekne vyzerajú... neviem čo viac  by som o týchto rezoch s orechovou chuťou napísala. Asi len to, že recept je  z knižky "Recepty zo života 6", rezy som piekla už veľakrát a trochu som si recept upravila. Podľa veľkosti plechu som zvýšila množstvá surovín.  
Výhodou rezou  je aj to, že  sú bez krémovej plnky a pokiaľ sa nezjedia, tak dlho vydržia mäkké.  



Suroviny: V zátvorkách uvádzam množstvá surovín ako som ich ja upravila. Piekla som na plechu s rozmermi 28x37 cm - vnútorný rozmer plechu).

Cesto I.: 350 g hladkej múky (430g), 200 g masla (250g), 2 žĺtky (3), 100 g práškového cukru (125g), 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany.

Zo všetkých surovín som vypracovala vláčne cesto a rozdelila som ho na dve časti. Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila do chladničky na 30 minút. 

Cesto II.: 50 g masla (100 g), 250 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky, 200 ml mlieka, 220 g mletých orechov, 150 g hrubej múky (dala som polohrubú a 1 KL prášku do pečiva),  4 bielky.

Maslo som vymiešala s cukrom, pridávala som žĺtky, mlieko a orechy. Nakoniec som zamiešala aj múku a sneh vymiešaný zo 4 bielkov. 

Plech som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Vybrala som cesto z chladničky. Jednu časť som rozvaľkala na veľkosť plechu a na plechu som ho potrela lekvárom. Vyliala som aj orechové cesto a uložila som druhú rozvaľkanú časť cesta. Po vrchu som dobre popichala vidličkou. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 40-45 minút. 

Vychladnutý koláč som poliala polevou: 300 g práškového cukru, šťava z 1 citróna a 2-3 PL horúcej vody. Všetko som spolu dobre vymiešala.

Keď poleva stuhne koláč sa môže nakrájať. Ja som ešte dozdobila čokoládovou polevou.  






nedeľa 8. apríla 2018

Výborné rezy s dvomi plnkami

Názov neklame, fakt sú rezy výborné. 
Základ je kakaové piškótové cesto a kombinácia kokosovej a čokoládovej plnky je veľmi lahodná. Jediný problém bol s natieraním  kokosovej plnky lebo je dosť drobivá ale dá sa to zvládnuť. 
Možno by plnke pomohlo primiešať trochu masla,  bola by vláčnejšia a lepšie by sa na koláč dávala, neviem...  nabudúce vyskúšam a dám vedieť či to pomohlo 😊 
Ale ináč, super koláčik.😋



Suroviny: 6 vajec, 200 g kryštálového cukru, 6 PL oleja, 4 PL vlažnej vody, 220 g polohrubej múky, 1 a 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Kokosová plnka: 200 ml mlieka, 125 g Cery, 200 g kryštálového cukru, 200 g kokosovej múčky.
Čokoládová plnka: 4 vajcia, 220 g kryštálového cukru, 2 PL kakaa, 100 g čokolády na varenie, 250 g masla.

Postup: Bielky som vyšľahala so štipkou soli do peny. Postupne som pridávala cukor a šľahala do husta. Po jednom som prišľahávala na najnižších otáčkach žĺtky, olej a vodu. Prišľahala som aj múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. 

Cesto som rozotrela na plech (30x40 cm) vyložený papierom na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 30 minút.

Kokosová plnka: Mlieko som zvarila s cukrom a Cerou. Keď sa začalo variť, prisypala som kokosovú múčku a chvíľu som povarila (3 minúty).

Čokoládová plnka: Do misky vhodnej nad parný kúpeľ som dala celé vajíčka a cukor. Prešľahala som metličkou a zľahka som zamiešala aj kakao (preto zľahka, aby neroztrekovalo na všetky strany).
Misku som položila nad hrniec s horúcou vodou a nad parou som šľahala kým hmota nezhustla.

Čokoládu som najskôr tiež rozpustila nad parou a pridala k vaječnej hmote. Môže sa pridať aj priamo do vajíčok nalámaná na kúsky, ale horšie sa roztápa, dlhšie to trvá.

Pozor, aby sa miska nedotýkala horúcej vody a ani voda sa nemusí veľmi prudko variť aby sa hmota nezrazila. 
Keď bol krém hustý misku som odložila a nechala som krém vychladnúť, sem-tam som premiešala.
Medzitým som vyšľahala maslo a potom som už len po častiach zašľahala čokoládový krém. 

Z vychladnutého upečeného cesta som stiahla papier a natrela lekvárom. Rozotrela som kokosovú plnku a na ňu aj čokoládovú plnku. Koláč som dala stuhnúť do chladničky.  Potom som ho poliala čokoládovou polevou.

Poleva: 150 g čokolády na varenie, 70-100 g Cery.
Čokoládu nalámať, pridať nasekanú Ceru a nad parným kúpelom pomaly rozpúšťať. Dobre vymiešať.

(Ja som robila polevu zo šľahačkovej smotany a čokolády).
150 g čokolády som nalámala na menšie kúsky a zaliala som asi 100-150 ml horúcej šľahačkovej smotany. Chvíľu som nechala postáť kým čokoláda nezmäkla a potom som dohladka vymiešala. 
(Ak je to veľmi husté, treba priliať ešte smotanu).
Výhoda tejto polevy je v tom, že pri krájaní sa neláme.