nedeľa 20. mája 2012

Moje "tiramisu"

Viem, že základnou surovinou pravého tiramisu je mascarpone. U nás doma mu však nevieme prísť na chuť 😊Z množstva receptov som si preto vybrala taký, do ktorého sa mascarpone  nepridáva ale je nahradené nátierkovým maslom. Mne sa recept páči a  aj doma všetkým chutí. Ak si nepotrpíte na pravom tiramisu, vyskúšajte aj takéto...


Suroviny: 2 nátierkové smotanové maslá neochutené (Bánovecké), 2 šľahačkové smotany, 3 vanilkové cukry, 3 žĺtka, práškový cukor, piškóty, kakao, rum, uvarená čierna káva.

Postup: Najskôr si vyšľahám nad parou žĺtky s 2 vanilkovými cukrami do hustého krému. Odstavím a za občasného miešana nechám vychladnúť.

Nátierkové maslá vymiešam s práškovým cukrom, ten dávam podľa chuti 2-3 PL. 
Vyšľahám šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. 
K maslám primiešam žĺtkový krém a zľahka aj šľahačku. 

Na tácku položím potravinovú fóliu a uložím vrstvu piškót, ktoré namáčam v čiernej káve dochutenej rumom. (Ak dávam okrúhle piškóty tak kladiem 10x6 ks, vyjde mi to presne na veľkosť tácky ktorú používam). Môžu sa dávať dlhé ale aj okrúhle piškóty.

Krém rozdelím na tri časti. Prvú časť krému  natriem na piškóty, znovu položím vrstvu piškót namočených v káve s rumom, potom  krém, piškóty a vrch tvorí zvyšok krému, ktorý posypem husto kakaom. 

Niekedy tiramisu vylepším čerstvým ovocím, výborné sú jahody, maliny alebo banány. Hotové tiramisu dám do chladničky dobre stuhnúť.


sobota 12. mája 2012

Vtáčie mlieko

Pamätám sa na časy, keď sme ako žiaci základnej školy chodili ešte do školy v prírode. A práve s týmto obdobím sa mi spája aj vtáčie mlieko. Vždy som sa tešila na dni keď sme ho dostávali na olovrant spolu s pomarančovými sušienkami.  Chuť na vtáčie mlieko mi zostala dodnes 😋 preto ho aj robievam, len tie sušienky k nemu mi chýbajú, z obchodov sa už dávno vytratili, čo je veľká škoda.

Suroviny: 1 l mlieka, 2 vanilkové cukry, 4 vajcia, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL hrubej múky.


Postup: Z mlieka odlejem  asi 3 dl a  pridám žĺtky a múku (nie kopcovité lyžice), dobre rozšľahám. 

Zvyšok mlieka dám  variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. 

Z bielkov vyšľahám  tuhý sneh, lyžicou odkrajujem  z neho kúsky- halušky a kladiem  na vriace mlieko. Chvíľku povarím z jednej strany, potom ich otočím a nechám povariť aj z druhej strany. Vyberiem na misku a vložím ďalšie halušky, pokračujem pokiaľ neminiem celý sneh. 


Keď začne mlieko vrieť, prilejem odobraté mlieko zmiešané s múkou a žĺtkami a uvarím krém. Krém je redší.

Hotové vtáčie mlieko nalejem do pohárov, rozdelím  snehové halušky a podľa chuti prizdobím lekvárom.

... mňamka je hotová....



 

Káva Farizej

Niečo pre milovníkov kávy.



Suroviny:  300 ml uvarenej čiernej kávy, 2-3 KL kryštálového cukru 1-2 KL kakaového prášku, 60 ml rumu, šľahačka.
   
Postup: Pripravím si čiernu kávu. V šálke rozmiešam cukor, rum a kakao. Zalejem horúcou kávou. Ozdobím šľahačkou a postrúhanou čokoládou.

Na zdravie!



Kvety, moja radosť...


Milujem kvety a rada ich pestujem. Poteší ma každý kvietok v byte ale aj v záhradke. Je to môj relax pohybovať sa medzi rozkvitnutými ružami, ľaliami ktoré sú mojimi najobľúbenejšími...radosť mi však robia aj zakvitnuté kvetináče plné muškátov a iných balkónoviek.

                                               







štvrtok 10. mája 2012

Kysnutá bábovka orechová

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého droždia, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Palmarínu, citrónvá kôra.

Plnka: mleté orechy, škorica, kryštálový cukor, rozpustené maslo (alebo tuk).

Postup:  Do trošky vlažného mlieka som rozdrobila droždie. Múku som zmiešala s cukrom, štipkou soli a citrónovou kôrou. V časti mlieka som rozšľahala vajíčka. Kvások som pridala k múke, priliala som mlieko s vajíčkami, rozpustený nie horúci Palmarín a podľa potreby aj ostatné mlieko. Vypracovala som cesto a prikryté som ho nechala vykysnúť. Cesto som rozvaľkala na obdlžník, potrela roztopeným maslom, posypala orechami, cukrom a škoricou. Stočila som ho ako závin a vložila som do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a dopekala som asi 15 minút.