pondelok 24. februára 2014

Mrkvové muffiny

Recepty na pečenie s pridaním mrkvy do cesta ma oslovili už dávno. Vybrala som si z nich práve tento na muffiny. Neuveriteľná vôňa pri pečení  prekonala všetky doteraz pečené muffiny, neviem či to bolo škoricou  alebo  aj tou mrkvou? Boli vynikajúce.


Suroviny: ( z dávky vyjde 20 kusov) 
350 g očistenej najemno nastrúhanej mrkvy, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 KL škorice, 3 vajíčka, z 1/2 citróna šťava, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 KL zarovnaná sódy bikarbóny, 150 ml oleja, 1 PL hrozienok, 2 PL nasekaných orechov.

Poleva: 5 PL práškového cukru, pár kvapiek citróna a horúca voda podľa potreby.

Postup: Do jednej misky som nastrúhala očistenú mrkvu, pridala som cukor, vanilkový cukor, škoricu, vajíčka, citrónovú šťavu a všetko som dobre premiešala.  Do druhej misky som preosiala múku, pridala som prášok do pečiva, sódu. Obidve zmesy som premiešala a priliala som olej. Nakoniec som pridala hrozienka a orechy. 
Plech na muffiny som vyložila papierovými košíčkami a plnila som ich cestom. som dávala Piekla som pri teplote 190 stupňov 20-23 minút. Po vybratí z rúry som muffiny nechala trochu vychladnúť a natrela som ich polevou.
Polevu  som urobila vymiešaním cukru, citrónovej šťavy a vody.

Dobrú chuť!


pondelok 17. februára 2014

Pizza Bianca

Aj keď mám cesto na pizzu podľa ktorého ju robím už roky a som s ním spokojná  recept TU , neodolala som a vyskúšala som recept z relácie "Vše o vaření", ktorú má v programe ČT1. Od toho môjho sa takmer neodlišuje a  pizza nám všetkým chutila.




Suroviny: 550 g hladkej múky špeciál, 5 PL olivového oleja (ja som použila slnečnicový), 1 KL soli, 1/2 kocky droždia, 1/2 KL kryštálového cukru, vlažná voda podľa potreby - použila som asi 3 dl.
Na obloženie: bravčová šunka, mozzarella

Postup: Do preosiatej múky som dala soľ, cukor, rozmrvila som droždie, priliala som olej a vodu. Vypracovala som cesto. Musí sa oddeľovať od misky a je lesklé. Cesto som prikryla a na teplom mieste som nechala kysnúť 1-1 1/2 hodiny. Rozdelila som cesto na 3 časti. (V recepte sa uvádzalo na 4 časti ale mne sa to zdalo veľmi málo cesta na jednu pizzu) Každú časť cesta som roztiahla a roztlačila na veľkosť okrúhlych plechov, v strede bolo cesto tenké a pri krajoch hrubšie. 
(Jednu pizzu som urobila tak ako to robili v relácii, rozvaľkala som cesto do kruhu a vložila do plechu, cesto presahovalo až cez okraj plechu, prehla  som ho  smerom dovnútra a tým sa vytvoril hrubší kraj pizze)
Cesto som potrela najskôr pretlačeným cesnakom zmiešaným s olivovým olejom a troškou soli - to v recepte nerobili ale ja to tak robím vždy. Potom som cesto natrela sugarom - recept na jeho prípravu je na stránke TU Ja si túto omáčku pripravujem v lete, dám do pohárikov, zasterilizujem a tak si ju uchovávam celé mesiace.
Pokládla som nakrájanú šunku a mozzarellu, na jednu pizzu som dala viac druhov syra. Pizzu som piekla na programe "pizza", (moja rúra má takýto program) pri teplote 220 stupňov 13 minút. Pizza sa môže samozrejme piecť aj pri normálnom ohreve a pri vyššej teplote. 





Maslové venčeky z kysnutého cesta

Výborné na raňajky ku kávičke...ale aj zjesť len tak 😊 a hlavne, rýchlo pripravené.




Suroviny: 600 g hladkej múky, štipka soli,  PL práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 120 ml oleja, 2 PL rozpusteného masla do cesta + 2-3 PL rozpusteného masla na potieranie cesta, 300 ml mlieka, vajíčko na potretie venčekov  a mak alebo mandle na posypanie. 
Na kvások:  3/4 kocky droždia, 2 KL kryštálového cukru, 1 dl mlieka.

Postup: Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobiť kvások. Múku preosiať, pridať soľ, práškový cukor. Zohriať mlieko, rozšľahať v ňom vajíčko a žĺtok. Vykysnutý kvások pridať do múky, prilievať mlieko, olej a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracovať cesto. Na teplom mieste nechať vykysnúť. Potom z cesta urobiť valec, nakrájať na 15 kúskov. Každý kúsok rozvaľkať na obdlžník rozmerov asi 18x10 cm, potrieť maslom, (môže sa posypať trochou kryštálového cukru, ale to len ak chceme sladšie venčeky) potom zrolovať do malej roládky, niekoľkokrát pretočiť a spojiť do kruhu - urobiť venček. 
Venčeky klásť na plech vyložený papierom na pečenie, potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať makom, alebo mandľovými lupienkami. Nechať podkysnúť a piecť pri teplote 180 stupňov 25 minút. Hotové sa môžu ešte posypať práškovým cukrom.


štvrtok 6. februára 2014

Snehové pusinky

Pečiem už veľa rokov a vyskúšala som rôzne cestá, krémy ale priznám sa, že som nikdy neskúšala robiť jednoduché snehové pusinky.  A pretože mi ostali bielky z tiramisu - recept na moje tiramisu TU  našla som si recept a pusinky som vyskúšala.


Suroviny: 3 bielky, 150 g kryštálového cukru 50 g práškového cukru.

Postup: Sneh som šľahala nad parou, tak som si bielky musela dať do misky, ktorú som mohla položiť na hrniec s pariacou sa vodou. 
K bielkom som prisypala asi polovicu kryštálového cukru a šľahala som kým sa nevytvorila biela pena, potom som prisypala zvyšok kryštálového cukru a šľahala som nad parou. Ja som použila elektrickú metličku,   trvalo asi 5 minút a vytvoril sa mi pekný hustý a lesklý sneh. 
Misku som zobrala z pary, pridala som k snehu práškový cukor a chvíľu som ešte sneh prešľahala. Sneh som hneď dala do zdobičky (keby dlho stál v miske tak by zredol)  a na plech vyložený papierom na pečenie som robila pusinky. 
(Aby mi papier na plechu "nebehal", pokvapkala som plech olejom). 
Kým som pusinky robila, vyhriala som si rúru na 90 stupňov - použila som teplovzdušný ohrev, pri obyčajnom ohreve je to asi 110-115 stupňov. Piekla som 40 minút, potom som rúru vypla a nechala v nej plech kým  vychladla. 
Pusinky som preložila na tácku a dala som ich ešte na radiátor dosušiť, stačilo by asi nechať ich dosušiť len pri izbovej teplote, treba vyskúšať.


Rezance s tvarohom

Dnešný obed 😊   Jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ako ho robím ja?

Suroviny: (množstvá prispôsobiť podľa počtu stravníkov)
Široké rezance - kúpené alebo doma urobené, hrudkový tvaroh, olej, slaninka podľa chuti, cibuľka, soľ, mlieko, kyslá smotana.

Postup: Dám si variť rezance. Kým sa uvaria, na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, v polovici praženia pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a pražím do zlatista. ( Ak robím rezancov viac, slaninkovo-cibuľkový základ zriedim trochou mlieka a nechám prejisť varom.)
Uvarené rezance scedím, dám do misky, pridám tvaroh a slaninku s cibuľkou, ochutím soľou a na tanieri kyslou smotanou. 

A už len dobrú chuť!