utorok 4. septembra 2012

Zaujímavosti o bylinkách a praktické tipy a recepty z byliniek

Bylinka je vo všeobecnosti rastlina, na ktorej oceňujeme jej chuť, vôňu či liečivé vlastnosti. Tisícky rokov sa používajú bylinky na ochucovanie, liečenie, konzervovanie jedál, hubenie škodcov. Spájajú sa však aj s najúžasnejšími mýtmi, legendami i folklórom. 
Dajte vo svojom každodennom živote priestor kráse a užitočnosti byliniek. Prinesú úžitok nielen v kuchyni, ale aj ako liečivá, prísady do kozmetických prípravkov a ako dekorácie do bytu.

Rozhodla som sa predstaviť aspoň tie najčastejšie používané bylinky, vyzdvihnúť ich vlastnosti, použitie a  pridávam aj  pár receptov z nich. 

Anízovec pravý (badián)
Je základnou ingredienciou v ázijskej kuchyni. Badián môžeme použiť celý, drvený alebo mletý. Pridávame ho k bravčovému, kuraciemu alebo kačaciemu mäsu. Celé hviezdičky badiánu vložíme dovnútra kurčaťa alebo kačice pred pečením.

Rasca lúčna
Uvoľňuje kŕče tráviacej sústavy, spoľahlivý liek pri plynatosti, črevnej kolike a nadúvaní, prináša úľavu pri hnačkách. V kuchyni s ňou ochucujeme klobásy, kapustné jedlá, syry, polievky, guláše, jedlá z bravčoviny, huby.

Bazalka pravá
Hovorí sa o nej že je "kráľovná byliniek". Ak použijeme na krájanie bazalky nôž, listy stmavnú a môžeme ich pomliaždiť. Preto ju do šalátov a cestovín, kde záleží na vzhľade jedla, radšej potrháme prstami. Mladé listy chutia najlepšie, staršie majú ostrejšiu chuť. Ak bazalku varíme v jedle, stráca
arómu a tmavne. Preto ju pridávame do jedla počas varenia pre chuť a pre vôňu a ozdobu jedla zamiešame lístky pred podávaním.

Pažítka
Ľahodnú chuť pažítky zničíme vysokou teplotou, preto ju pridávame do jedla až pred dovarením, alebo ňou posypeme na tanieri už hotové jedlo. Lepšie je, ak ju striháme ako posekáme nožom. Jemne nastrihanú pažítku môžeme zamraziť vo forme na ľadové kocky, aby ostala čerstvá.

Petržlen
"Poctivý a pracovitý vidiečan pripraví z dobrého chleba, soli a trošky petržlenu s opraženou cibuľou chutné jedlo."
Petržlenová vňať sa používa v mnohých bylinkových a koreninových zmesiach na celom svete. Keď zjeme denne aspoň 30 g čerstvej petržlenovej vňate, získame dostatočné množstvá vitamínu C, železa a vápnika. 

Čili papričky
Omáčka z nich ku grilovanej a pečenej rybe a zelenine. Jedlo ňou potrieme alebo podávame samostatne. 
2 čerstvé červené čily papričky
1 PL morskej soli
250 ml limetkovej šťavy
Ak nechceme,  aby bola omáčka príliš štipľavá, odstránima semienka a žilky. Papričky najemno nakrájame a dáme do pohára. V limetkovej šťave rozpustíme soľ a zalejeme papričky. Zatvoríme a uložíme na chladné miesto aspoň na 4 dni. Použiť ju môžeme aj 4 týždne.

Ďumbier - zázvor
Ak si kupujeme ďumbier tak vyberáme guľaté a pevné podzemky, pevne ich zabalíme do fólie a skladujeme v priehradke na ovocie a zeleninu v chladničke aj niekoľko týždňov. Na dlhodobejšie skladovanie môžeme ďumbier sterilizovať, konzervovať v alkohole alebo kandizovať. Kandizovaný alebo v sirupe skladujeme vo vzduchotesných pohároch na chladnom a suchom mieste. Vydrží až rok. 
Zázvor je bezpečný a účinný liek na žalúdočné nevoľnosti, poruchy trávenia, koliky a plynatosť. Pomáha chrániť srdce, cievy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a znižuje hladinu cholesterolu. 
Veľmi dobrý je pri prechladnutí a bolesti hrdla. Do pohára nakrájať zázvor na plátočky, zaliať horúcou vodou, pridať vrecúško čaju a nechať luhovať. Teplý nápoj vypiť. 

Chren dedinský a wasabi
Patria do tej istej botanickej čeľade kapustovitých rastlín. Využívajú sa korene alebo podzemky. Majú liečivé účinky. Uvoľňujú dýchacie cesty. 
Chren strúhame v dobre vetranej miestnosti, aby sme sa zbavili silných výparov. K 250 ml chrenovej drene pridáme 125 ml bieleho vínneho octu a 1/4 lyžičky soli. Skladujeme prikryté v chladničke. 

Levanduľa
Podľa Biblie levanduľu priniesli Adam a Eva z rajskej záhrady, preto sú jej dejiny staré takmer ako samo ľudstvo. Starovekí Egypťania si do levanduľovej vody namáčali rúcha a Rimania ňou prevoniavali verejné kúpele - odtiaľ pochádza jej latinské meno lavare čo znamená "umývať".Podľa ľudových legiend ňou Panna Mária údajne navoňala Ježiškovu zainovačku a Mária Magdaléna ňou pomazala Ježišove nohy. V stredoveku ju mali v obľube mnísi, ktorí ju používali na liečenie všetkého možného od pôrodných bolestí až po posadnutosť diablom.
  • sušené listy a kvety používame na zhotovenie vrecúšok na odpudenie molí
  • ak necháme vyluhovať čerstvé alebo sušené kvety aj listy získame lacný a veľmi účinný sprej s dezinfekčnými účinkami použiteľný na rôzne povrchy v domácnosti
  • navlhčíme vatový tampón a pridáme pár kvapiek levanduľového éterického oleja, vhodíme do odpadkového koša alebo do vrecúška vo vysávači, eliminujeme zápach
  • kandizované kvety sa dajú využiť ako ozdoby torty a cukroviniek
Ako na to:

Kandizované kvety (nielen levanduľové)
1 bielok izbovej teploty zmiešame s pár kvapkami vody a vidličkou zľahka šľaháme, kým nezačne peniť. Do plytkej misky nasypeme 230 g kryštálového jemného cukru. V jednej ruke držíme lupienok alebo kvietok a v druhej ruke štetec. Ponoríme ho do bielka a zľahka kvietok alebo lupienok natrieme. Treba aby bol natretý celý a primeraným množstvom. Posypeme cukrom. Položíme na mriežku vyloženú papierom na pečenie a necháme zaschnúť. Kvety a lupienky musia byť pred použitím suché - za 12 až 36 hodín. Kvietky skladujeme vo vzduchotesne uzatvorenej nádobe.

Rozmarín
Rozmarín sa spája s Pannou Máriou. Traduje sa, že keď svätá rodina utekala pred Herodesovými vojakmi, Mária rozprestrela svoj modrý plášťna rozmarínový ker s bielymi kvetmi, aby vyschol. Keď však plášť zodvihla, biele kvety sa na jej počesť zmenili na modré. V Británii sa spája aj so starodávnou magickou tradíciou. Viazaničky vešali v domoch, aby odháňali zlodejov a čarodejnice. 
  • za hrsť listov a malých stoniek povaríme asi 30 minút vo vode, precedíme a používame ako dezinfekčný prostriedok
  • kefy a hrebene na vlasy vydezinfikujeme a zbavíme pachu tak, že ich namočíme do roztoku z 250 ml horúcej vody, 1 lyžice jedlej sódy a 5 kvapiek rozmarínového éterického oleja
  • sušený používame vo vrecúškach na odpudzenie molí a do potpourii


Pár bylinkových receptov

Provensalské korenie
4 lyžice sušených rozmarínových listov
3 lyžice sušených listov majoránu
2 lyžice sušených listov dúšky tymiánovej
3 lyžice sušených listov saturejky
2 lyžice sušených listov levandule
2 lyžička sušených listov šalvie
Bylinky zmiešame a nasypeme do vzduchotesnej nádoby. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste maximálne 4 mesiace.

Bylinkové maslá
Maslo s nivou a bylinkami
Zmiešame 250 g zmäknutého masla a 125 g postrúhaného syra niva. Pridáme po 1 lyžici posekanej čerstvej pažítky, mäty a kôpru. Vmiešame lyžicu bileho vína.
Chrenovo-horčicové maslo
Zmiešame 250 g zmäknutého masla, 2 lyžice strúhaného chrenu, 1 lyžicu dijonskej horčice a 2 lyžice najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňaťky.

Všetky bylinkové maslá pripravujeme rovnakým spôsobom. Môžeme pridať iné čerstvé alebo sušené bylinky podľa fantázii a chuti, mleté druhy korenia, sušené paradajky, posekané orechy, horčicu, víno, citrónovú šťavu a mnohé ďalšie ingrediencie. Vytvarované do valčekov a pevne zabalené vo fólii vydržia mesiac v mrazničke a 5 dní v chladničke. Krájame ich na kolieska. 

Harissa
8 sušených čili papričiek (môžu sa použiť aj čerstvé, v tom prípade vynecháme namáčanie)
2 ošúpané strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky soli
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička mletej rasce
1 lyžička mletého koriandra
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
Sušené čili papričky namočíme na 30 minút do veľmi horúcej vody. Scedíme, odstránime stopky a semienka. Do kuchynského robota dáme čili, cesnak, soľ a olej a zmixujeme na kašu. Pridáme zvyšné koreniny a rozmixujeme. Naplníme do nádoby a zalejeme tenkou vrstvou oleja, dobre uzatvoríme. V chladničke vydrží mesiac. Pred použitím zriedime olejom a citrónovou šťavou alebo horúcim vývarom. Používame na ochutenie vaječných jedál a kuskusu. Je to veľmi pálivá omáčka.

Jogurtová omáčka 
4 lyžice zmesi posekaných čerstvých byliniek, ako sú pažítka, koriander, kôpor, medovka alebo petržlenová vňať
1 pretlačený strúčik cesnaku
2 lyžice citrónovej šťavy
1 šálka (250 g) jogurtu
soľ, mleté korenie, štipka mletej papriky
Všetky ingrediencie zmiešame. Bylinky môžeme aj zmeniť ale vždy použijeme aspoň tri druhy. Podávame k šalátom, karí alebo ako dip.

Pesto
2 veľké ošúpané strúčiky cesnaku
30 g píniových jadierok
30 g čerstvo postrúhaného parmezánu
4 vrchovaté lyžice čerstvých bazlkových listov (stonky hrubšie odstránime)
3 lyžice olivového oleja
Všetko dôkladne zmixujeme a zároveň rovnomerným prúdom pridávame olej. Zmes by mala byť jemne zrnitá. Naplníme do pohárov a na vrch zalejeme tenkou vrstvou oleja. Dobre uzavrieme a vložíme do chladničky. Spotrebujeme do 2 týždňov. 
Toto bazalkové pesto je veľmi dobré na teplom chlebe.

Chlieb
320 g polohrubej múky
3 lyžičky kypriaceho prášku
1 veľké vajce
375 ml cmaru
5 lyžíc bazalkového pesta
4 lyžice pesta zo sušených paradajok
40 g sušených paradajok naložených v oleji a nasekaných
30 g postrúhaného parmezánu
Preosejeme múku s kypriacim práškom do misky. Pridáme vajíčko, cmar a bazalkové pesto. Vymiešame. Formu na pečenie chleba veľkosť 10,5 x 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto dávame po lyžiciach do formy. Do vrchnej časti bochníka vmiešame rajčiakové pesto a posypeme sušenými rajčiami a parmezánom.
Vložímie do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme 40 - 45 minút. Vyberiem a vyklopíme na mriežku. Podávame teplý natretý bazalkovým pestom.

Bylinkové knedličky do polievky
190 g múky
60 g stuhnutého masla nakrájaného na kocky
2 lyžice strúhaného parmezánu
1 lyžica najemno posekanej čerstvej pažítky
1 lyžica najemno posekanej petržlenovej vňate
125 ml mlieka
Maslo a múku prstami rozmrvíme na masu pripomínajúcu strúhanku. Varecho vmiešame parmezán a bylinky. Pridáme mlieko aby vzniklo cesto. Rukami tvarujeme malé gulaté knedličky. Hádžeme do polievky a varíme prikryté 15 minút na miernom ohni. 

Persiláda - zmes posekanej čerstvej petržlenovej vňate a cesnaku. Dodá jedlu výraznú chuť, ak ju do pokrmov pridávame tesne pred dovarením. Namiesto petržlenovej vňate sa dá použiť estragón alebo tymian. Na 2 strúčky cesnaku použijeme 1/2 šálky petržlenovej vňate. 

Omáčka chimichurri - argentínska omáčka, používa sa s grilovným mäsom. Zmiešame 6 strúčikov najemno nasekaného cesnaku, 2 lyžice čerstvého oregana a za hrsť petržlenovej vňate. Pridáme 1 lyžicu pokrájanej červenej cibule, kúsok sušenej čili papričky, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 150 ml olivového oleja a 6 lyžíc červeného vína. Podľa chuti osolíme. Nádobu uzavrieme, obsah pretrepeme  a necháme aspoň 4 hodiny stáť.



Petržlenovú vňaťku, ktorú chcete použiť na zdobenie chlebíčkov a šalátov, treba vložiť do pohára s vodou a vložiť na 2 hodiny do chladničky. (Aj iné bylinky, ktoré potrebujete  aby ostali na tanieri dlho svieže).


Rascové sušienky


400 g lístkového cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Jeden vaječný žĺtok šľaháme s 2 lyžicami vody kým sa nespoja, zmesou zľahka potrieme cesto. Potom cesto nakrájame na štvorce 5x5 cm. Zmiešame po 2 lyžiciach makových, rascových a slnečnicových semienok a posekanných mandlí. Zmesou posypeme štvorce a pečieme pri 200 stupňoch C 10 - 15 minút do zhnednutia. Vyjde 36 kusov.

Všetky uvedené poznatky ako aj recepty  som čerpala z inšpiratívnej a bohato ilustrovanej mojej najobľúbenejšej  knihy, "Veľká kniha byliniek." Táto kniha je pre mňa studnicou vedomostí o bylinkách. Vďaka nej som sa mohla aj s vami podeliť o tieto užitočné informácie a recepty. Určite sa k nej čoskoro vrátim a prinesiem ďalšie dobré rady.










streda 29. augusta 2012

Okrúhle kysnuté koláče

V chladničke tvaroh, v miske pár sliviek a černíc, chuť niečo upiecť...tu je výsledok...


Suroviny:  400 g polohrubej múky, 60 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 30 g  droždia, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Hery.

Plnka: 250-300 g jemného tvarohu, 20 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, 150 g práškového cukru. 

Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 PL múky a droždia urobím kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ a cukor. V mlieku rozmiešam vajíčka a rozpustím si tuk. Keď kvások vykysne, prilejem ho k sypkým surovinám a prilievam mlieko a postupne aj vlažný tuk. 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho vykysnúť. 
Kým cesto kysne pripravím si plnku. Všetky suroviny na plnku spolu dobre vymiešam.  Rozpolím slivky, očistím jalčka a nakrájam ich na mesiačiky. Vymastím olejom okrúhle formy. 
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, rozvaľkám a prenesiem do formy. Na jedno cesto dám tvarohovú plnku a vtlačím do nej černice - množstvo podľa chuti a na druhé cesto uložím rozpolené slivky a jabĺčka. Posypem vanilkovým cukrom a škoricou. Môže sa dať aj posýpka.
Koláče nechám ešte podkysnúť a pečiem. Pri teplote 175 stupňov 20 minút a potom dopekám pri 180 stupňoch 15 minút. Samozrejme čas je orientačný lebo každému môže rúra piecť inak.

Dobrú chuť!

piatok 24. augusta 2012

Muffiny s černicami

Už mám na blogu recept na Študentské muffiny. Použila som ho aj teraz, len namiesto zamiešania čokolády do cesta, som nechala cesto čisté. 

Uvedená dávka je na 12 ks muffin.
(Tentoraz som použila aj keramické mištičky na muffiny, preto som si urobila  väčšiu dávku cesta).

Suroviny:   120 g masla  dala som  Heru, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g práškového cukru,  220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, černice.
 
Postup: Zmiešam sypké suroviny a prilejem   k nim zmiešané tekuté suroviny ( Heru treba rozpustiť a použiť vlažnú nie horúcu). Všetko chvíľu premiešam ponorným mixérom. Po lyžiciach  rozdelím cesto do  vymasteného plechu na muffiny. Do každej muffiny vtlačím 4-5 černíc.
Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.


pondelok 20. augusta 2012

Bylinkový olej

U nás doma je obľúbený bazalkový olej. Využívame ho na špagety ako aj ostatné cestovinové jedlá a tiež na zeleninové šaláty. Jeho príprava je jednoduchá.

Do čistých fľaštičiek som vložila niekoľko vetvičiek bazalky, oregana, strúčiky cesnaku a pre ostrejšiu chuť som dala do jednej fľaštičky aj štipľavú papričku. Zaliala som olivovým olejom.  A už som len zatvorila a odložila na dva týždne  na chladné miesto. Občas ich premiešam pretrepaním fľaštičky. 
Niektoré recepty uvádzajú, že po dvoch týždňoch treba olej precediť  ale ja ho nechávam aj s bylinkami, olej je potom aromatickejší.

Vyskúšajte a nech vám chutí!


Sušené paradajky naložené v oleji



Tento rok sa mi podarilo dopestovať celkom peknú úrodu paradajok. Veľmi ma to teší a preto som vyskúšala usušiť ich.

Najskôr som ich nakrájala na 1 cm plátky a uložila na plech vystlaný papierom. Položila som ich na slniečko a musím povedať, že do večera sa celkom pekne presušili. Na druhý deň bolo zamračené, takže z môjho sušenia nebolo nič. Musela som vybrať sušičku a paradajky som dosušila tam. A aby som využila celú kapacitu sušičky tak som nakrájala ďalšie a ďalšie paradajky a sušila som celý deň...:) 



Usušené paradajky som vložila do pohárikov, pridala som nasekanú bazalku, nadrobno nasekaný cesnak aj plátky cesnaku  a trošku soli. Zaliala som olejom slnečnicovým, olivový som minula na bylinky...:))) Poháriky som zatvorila a odložila na chladné miesto. Po dvoch týždňoch sa môžu papkať. 






nedeľa 19. augusta 2012

Linecké kolieska s kokosovým snehom

Suroviny v tomto receptíku som si upravila na väčšie množstvo, pretože som chcela upiecť aj obyčajné linecké kolieska. Uvádzam pôvodné množstvo surovín na kolieska s kokosovým snehom a v zátvorke upravené množstvá.

Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál (600 g), 100 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky (4), 200 g Hery (400 g).

Sneh: 4 - 5 bielkov, na jeden bielok 50 g práškového cukru a 50 g kokosu.

Postup: Zo surovín vypracujem rýchlo cesto. Linecké cesto nechce dlhé miesenie. Cesto zabalím do fólie a vložím na 1 hodinu do chladničky. Potom rozvaľkám na hrúbku 4 mm a vykrajujem kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, na každé dám do stredu trochu lekváru, dávam marhuľový ale môže byť akýkoľvek inakší a okolo lekváru zdobičkou nanášam sneh. 

Sneh vyšľahám nad parou s cukrom, potom odstavím a do vychladnutého primiešam kokos.
Pečiem  pri teplote 165 stupňov. 

A tu sa musím priznať, že tentokrát som sneh nedávala zdobičkou, ale prstami. 😃 Bola to moja chyba že snehová hmota bola tvrdá, nevyšľahala som dostatočne sneh. Závisí aj na veľkosti vajíčok bielka môžu byť menšie a množstvo kokosu je potom veľké, takže kokos radšej pridávať postupne, možno bude stačiť aj menej ako uvádza recept. Sneh bol  taký hustý, že nešiel cez zdobičku. Bolo to síce zdĺhavé zdobenie ale chuť koláčikov to nepokazilo.


Keďže som urobila cesto z väčšej dávky, zvyšné kolieska bez snehu som upiekla a spojila lekvárom a pre radosť som urobila tieto tváričky... a slniečko...



Kysnutý slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou, môže byť niečo lepšie? U mňa koláč č. 1. Ešte teraz si viem predstaviť tú chuť z detstva, keď som takéto koláče jedávala u starkej. Sliviek plná záhrada a keď prišiel čas ich dozrievania to bolo krásne obdobie. V kotli na dvore sa varil pravý tmavý a hustý slivkový lekvár, vôňa sa šírila až k susedom. Popri tom sa piekol koláč dobre hrubé cesto obložené slivkami s bohatou posýpkou...na to sa veru zabudnúť nedá.

Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už  akékoľvek,  hlavne že sú slivky a  z nich výborný koláč. 😋



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g),  5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.


Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.

Posýpka:  300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).

Postup:  Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja). 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim  a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami). 
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím. 

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku  posypem troškou vanilkového  cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť)  a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku. 
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky). 
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.


utorok 14. augusta 2012

Pletenie z papiera II.


...konečne hotový...

koš využívame   na uskladnenie pletených ponožiek, samozrejme tie sú pletené z vlny :) .








malý košíček je mojou prvotinou...






.


















a niečo do kúpeľne...zásobník na toaletný papier a
košíček na drobnosti

streda 8. augusta 2012

Šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne

Od vtedy, ako som urobila šišky podľa tohto receptu prvykrát, ubehlo už veľa času. Šišky boli dobré, tak ich robím stále a nevyhľadávam nový recept. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do kvásku som priliala mlieko, vajíčka, žĺtky a cukor. Šľahala som metličkou, postupne som pridávala citrónovú šťavu, kôru, rum a olej, prisypala som múku. 
Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť. 
Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť. 
V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikryjem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne. 
(Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou. 

Pena: bielka čo mi ostali z cesta vyšľahám na hustý sneh spolu s práškovým cukrom a primiešam lekvár podľa chuti. 


pondelok 6. augusta 2012

Osie hniezda

Aj osy by sa oblizovali z týchto sladkých koláčikov plných orechov, kakaa a vône vanilky a škorice. 😋



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 žĺtky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva (nemusí byť), 150 g Palmarínu, 5 dl mlieka, soľ, vajíčko na potretie.

Náplň:
Orechová: 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru, 2 bielky, hrozienka, škorica, vanilkový cukor.

Škoricová:  200 g masla (môže byť aj Palmarín) 8 KL škorice, 8 - 10 PL práškového cukru .   
Kakaovo-škoricová: 200 g masla (môže byť Palmarín), 200 g práškového cukru, 2 - 3PL kaka, 2 KL škorice.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku a zmiešam ju so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, s práškom do pečiva a pridám kvások. Začnem miesiť cesto (robím to najradšej rukou), prilievam rozpustený vlažný tuk a vlažné mlieko. Mlieko pridávať postupne podľa potreby, niekedy stačí aj menej ale niekedy múka vpije viac tekutiny tak treba pridať aj viac mlieka. V mlieku si rozmiešam aj žĺtky. 
Vypracujem vláčne nelepivé cesto a prikryté nechám kysnúť. Po čiastočnom nakysnutí opäť premiesim, robím to pri každom kysnutom ceste a nechám znovu kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkám na plát asi 0,5 cm - 1 cm hrubý a natriem náplňou. Stočím do závinu a krájam na kolieska 1,5 - 2 cm široké. Reznou stranou kladiem na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám chvíľku podkysnúť. Pečiem pri teplote 160 stupňov 15 minút a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopekám asi 15 - 20 minút.
Suroviny na náplne sú uvedené na celú dávku  cesta. Ja robievam z polovičnej dávky cesta orechové a z druhej časti cesta kakaovo-škoricové hniezda. Upravím si preto množstvo surovín na náplne na polovicu.

Prípava náplní: pri orechovej vymiešam bielky s cukrom a pridám ostatné suroviny, ak je plnka veľmi hustá, zriedim ju mliekom. 
Náplň kakaovú a škoricovú pripravím vymiešaním všetkých surovín na hladký krém.


Jabĺčková štrúdľa z lístkového cesta

Aj takto sa dá upiecť štrúdľa,  veľmi jednoduchá ale dobrá ...

Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 450 g očistených na malé kúsky nakrájaných jabĺčok, 200 g kryštálového cukru, 70 g nasekaných orechov, škorica, vanilkový cukor, hrozienka, 10 okrúhlych piškót, vajíčko na potretie.

Postup: Lístkové cesto som rozvaľkala  na tenký plát, nastrúhala som naň 5 piškót, rozložila som jabĺčka, posypala cukrom, vanilkovým cukrom škoricou, orechami a zvyšné piškóty som nadrobno nakrájala, posypala som ešte hrozienkami. 
Plát som zrolovala a položila na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch štrúdli som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 50 minút. 


piatok 3. augusta 2012

Ruže ovlažené letným dažďom...








krásna ľalia - jedna z posledných, škoda že som neodfotila všetky ktoré kvitli, boli skutočne nádherné






Dobré cesto na koláče

Pod takýmto názvom mám recept už viac ako 30 rokov. Dostala som ho ako mladá začínajúca cukrárka od  kolegyne, ktorá pekávala  pre rodinu každý víkend a nikdy nezabudla doniesť zo svojich výborných zákuskov a koláčov ochutnať.  A my sme sa v kancelárii na to samozrejme každý pondelok  veľmi tešili. 😊


Cesto sa dá použiť  na akýkoľvek plnený koláč, či už  s plnkou tvarohovou, orechovou, makovou alebo jablkovou.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu alebo Smetolu, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, asi 1 dl mlieka - alebo podľa potreba.

Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, vanilkový cukor, hrozienka, 100-150 g práškového cukru. Všetko vymiešať.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila som do chladničky na 30 minút odpočinúť.

Potom som ho rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na plech vymastený a vysypaný múkou.  

Na cesto som dala plnku. Použila som tvarohovú. Podľa receptu sa mala aj druhá časť cesta rozvaľkať a položiť na plnku, popichať vidličkou a upiecť. 

Ja som chcela koláč trošku obzvláštniť, tak som druhú časť cesta rozdelila na polovicu, do jednej som pridala kakao a cestá som nastrúhala na plnku. Piekla som pri 175 stupňoch asi 35-40 minút.