streda 6. marca 2013

Judáše s orechami

Judáše sú tradičné veľkonočné  pečivo. Aj keď sviatky budú až o pár týždňov, ja som ich upiekla už teraz, veď na Veľkú noc bude iného pečiva a zákuskov až až...


Suroviny: 600 g polohrubej múky, 120 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 30 g droždia, štipka soli, citrónová kôra, hrozienka, nasekané orechy, žĺtok na potretie, nasekané orechy, med,  práškový cukor na posypanie.

Postup: Asi do 1 dcl vlažného mlieka som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a trošku  múky. Nechala som vykysnúť. Zatiaľ som preosiala múku, pridala cukor, vanilkový cukor soľ a citrónovú kôru - z 1/2 citróna. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozšľahala vajíčka, rozpustila som Heru. 
Do múky som priliala vykysnutý kvások, zamiešala som a postupne som prilievala mlieko a vlažný tuk. Vypracovala som tuhšie cesto. Nakoniec som vmiešala 3 PL nasekaných orechov (môžu sa pridať aj mandle), 1 PL  hrozienok namočenok namočených  v rume. Cesto som dala kysnúť na teplé miesto.  Kyslo hodinu. 
Potom som si cesto rozvážila na 24 kusov - po 50 gramov. Každú časť som rukou rozválala do tvaru valčeka dlhého 25 cm a ľubovolne vytvarovala. 


Judášiky som poukladala na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som ich žĺtkom do ktorého som pridala 1 PL masla a nechala som ešte podkysnúť. Piekla som pri teplote 185 stupňov 15 minút, potom som ich prikryla papierom a ešte dopekala 5-10 minút. Po vybratí z rúry som niektoré hneď potrela medom a posypala orechami, ostatné som posypala práškovým cukrom. 



piatok 1. marca 2013

Dusené kura na šampiňónoch

Myslím si, že tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. O to viac prekvapí chutný výsledok.



Suroviny: kura, čerstvé šampiňóny, cibuľa, cesnak, konzervované paradajky, soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, olej.

Postup: Kura najskôr rozporcujem a zbavím kože. V  hrnci alebo kastróli v ktorom kura robím, v mojom prípade je to tlakový hrniec, rozpálim olej, opražím nadrobno nakrájanú cibuľku, pridám nasekaný cesnak a kráto orestujem. Potom pridám šampiňóny nakrájané na plátky, korenie, rascu, soľ a chvíľku spolu popražím. Na pripravený  základ pridám porcie kuraťa, opražím a potom  podlejem vodou. Hrniec zatvorím a nechám asi 20-25 minút dusiť. (Ak sa dusí v klasickom hrnci občas treba premiešať a podliať vodou). Keď je mäsko mäkké,  vyberiem ho a do šťavy pridám konzervované paradajky aj so šťavou, môžu sa pridať aj čerstvé paradajky. Zahustím hladkou múkou rozmiešanou v troche vody a chvíľu povarím, prípadne dochutím ak treba soľou.  
  • utorok 19. februára 2013

    Jemná orechová bábovka

    Dnes som upiekla dve bábovky Prvá bola šľahačková, ktorej recept mám uverejnený TU a orechovú som robila prvykrát. Bábovka je  jemná, výbornej orechovej chuti. 

    Suroviny: 250 g Hery, 250 g práškového cukru, 4 vajíčka, 120 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 5 PL mlieka, citrónová kôra.

    Postup: Heru som vyšľahala s práškovým cukrom, postupne som pridávala a zašľahávala žĺtky. Potom som pridala citrónvú kôru,  orechy a mlieko. Všetko som premiešala šľahačom a odstavila. Po častiach som zľahka vareškou primiešala múku a sneh. Cesto som dala do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Piekla som 45 minút, potom som teplotu znížila na 175 stupňov, formu som prikryla papierom a ešte takmer 20 minút dopekala. Upečenú bábovku som vybrala z rúry, nechala som ju vo forme asi 10 minút a potom som ju vyklopila na mriežku.  Keď vychladla, posypala som ju práškovým cukrom. 





    sobota 16. februára 2013

    Valentínske srdiečko

    Keď je už ten Valentín a všetko sa točí okolo srdiečok, tak prečo si neupiecť srdiečkovú tortu 😊





    Suroviny: 4 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 1 KL prášku do pečiva, 4 PL oleja, 1-2 PL kakaa. 

    Krém: 2 šľahačkové smotany, 100 g horkej čokolády, 100 g bielej čokolády, čokoládová poleva, hotový marcipán Dr.Oetker - 50 g (balenie je 150 g)

    Postup: Šľahala som v šľahači bielky so štipkou soli kým nezačali hustnúť. Prisypala som k nim cukor a šľahala som kým nebol hustý sneh. K snehu som postupne prišľahávala po jednom žĺtky a po lyžici olej. 
    Múku som preosiala, zmiešala s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Už len zľahka ručne som primiešala k snehu. 
    Cesto som vyliala do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie a jemne som dno a boky potrela olejom. Vložila som do rúry predhriatej na 170 stupňov a piekla som 35 minút, potom som teplotu znížila na 165 stupňov, prikryla som formu papierom a dopekala som ešte 10 minút. 
    Po vybratí z rúry som korpus nechala chvíľu chladnúť vo forme a potom so ho vybrala a preložila na mriežku.

    Urobila som  krém. Do jednej šľahačkovej smotany (objem 250 ml) som nalámala horkú čokoládu, (pridala som aj trochu práškového cukru, lebo sa mi to zdalo dosť horké, to už každý podľa chuti). Do druhej šľahačkovej smotany (250 ml) som nalámala bielu čokoládu. 

    Každú šľahačku s čokoládou som na miernom ohni miešala kým sa čokoláda nerozpustila, keď sa začala šľahačka variť, odstavila som a odložila do chladničky vychladnúť do druhého dňa.
    Na druhý deň som obidve šľahačky dotuha vyšľahala na krém.  

    Srdiečko som rozkrojila na tri časti. Spodnú časť som potrela tmavým krémom, stredný diel bielym krémom. Z každého krému som si trochu nechala aby som mohla potrieť aj boky a vrch torty. Potom som už len dozdobila rozpustenou čokoládou a srdiečkami, ktoré som si vykrojila z rozvaľkaného marcipánu. 

    Forma má veľkosť: 22x20 cm


    sobota 9. februára 2013

    Boloňské špagety

    Špagety patria k obľúbeným jedlám. Dajú sa pripraviť s rôznymi omáčkami. Najradšej pripravujem túto

    Suroviny: mleté mäso, prerastaná slanina, cibuľa, mrkva, zeler, cesnak, paradajkový pretlak, paradajky (ak nie sú čerstvé môžu byť aj z konzervy), mäsový vývar (hovädzí bujón), biele víno, bobkový list, čierne korenie, korenie na špagety,  bazalka, oregano, soľ, smotana sladká na varenie, špagety.

    Postup: Na oleji opražím nakrájanú cibuľku, pridám nakrájanú slaninu a popražím. Potom pridám nakrájanú mrkvu,  zeler, mleté mäso a chvíľu orestujem. Po chvíľke pridám paradajkový pretlak, cesnak a víno.  Dochutím soľou, čiernym korením, korením na špagety, bobkovým listom. Prikryté dusím za občasného  miešania kým sa víno nevyvarí. Prilejem paradajkovú šťavu aj s paradajkami (v lete čerstvé paradajky) a ďalej dusím a podlievam vývarom. Dusenie trvá asi 30 minút.  Nakoniec pridám sladkú smotanu, znovu cesnak,  bazalku s oreganom a ak treba posolím. 

    Hotovú omáčku servírujem s uvarenými špagetami a nastrúhaným syrom.

    Dobrú chuť!