pondelok 18. novembra 2013

Rýchly jablkový koláč

Z receptu na bábovku som úpravou surovín urobila koláč pečený na plechu. Príprava je veľmi rýchla a chuť hotového koláča je veľmi príjemná.

ako mierku som použila 250 ml hrnček
Suroviny: 3 hrnčeky polohrubej múky, 1 a 1/2 hrnčeka práškového cukru, 1 a 1/2 hrnčeka mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, 1 hrnček nastrúhaných jabĺk, 3 vajíčka, 2 PL kokosu, 1 prášok do pečiva, 50 g nahrubo nasekanej horkej čokolády, štipka soli, lekvár, 1 čokoládová poleva Dr. Oetker, kokos na posypanie.

Postup: Najskôr som zmiešala múku s práškom do pečiva, soľou a kokosom. Vajíčka som zmiešala s cukrom, mliekom a olejom a priliala som k múčnej zmesy. Pridala som jabĺčka a nasekanú čokoládu. 
(Ak je cesto veľmi husté, môže sa pridať ešte trochu mlieka). 

Cesto som vareškou dobre premiešala a naliala na plech 30x40 cm  vyložený papierom na pečenie. Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 35 minút. 
Hotový som nechala vychladnúť a vlažný som potrela tenkou vrstvou lekváru, ozdobne som poliala rozpustenou polevou a posypala kokosom. 


utorok 5. novembra 2013

Syrovo-orechové pagáčiky

Pre mňa sú tieto pagáčiky ako "droga", keď ich začnem jesť, neviem prestať...:)))

Suroviny: 300 g hladkej špeciál múky, 300 g polohrubej múky, 1 Hera, 2 celé vajíčka, 1 prášok do pečiva, 150 g nastrúhaného tvrdého syra, 150 g nasekaných vlašských orechov, 180 ml. šľahačkovej smotany, 2 vrchovaté kávové lyžičky soli, 1 kocka droždia (42 g),1 KL cukru, trochu teplej vody.
Postup: Urobím kvások. Droždie rozmrvím, pridám cukor a prilejem asi 1/2 dl vlažnej vody a také isté množstvo šľahačkovej smotany. Kým kvások nakysne, preosejem obidva druhy múky, pridám prášok na pečenie, syr, orechy, vo zvyšnej smotane rozšľahané vajíčka a nakrájanú Heru. Suroviny zmiešam a prilejem kvások. Vypracujem mäkké cesto. Ak sa veľmi lepí, prisypem  ešte trochu múky. Cesto prikryjem a nechám 15-30 minút postáť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkám na hrúbku 5-7 mm a vykrajujem malé kolieska-pagáčiky. Kladiem ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dám hneď piecť, netreba nechať podkysnúť ani potierať vajíčkom. Pečiem pri teplote 180 stupňov .

Pagáčiky sú výborné chrumkať len tak...alebo zapíjať vínkom, pivkom..

Dobrú chuť!


štvrtok 31. októbra 2013

Mäsko na čínsky spôsob

Určite sa vám oplatí tento recept vyskúšať.  Názov  receptu som si vymyslela, u nás doma je toto jedlo obľúbené, často pripravované a my ho  voláme jednoducho "Čína". Recept mi dal pred mnohými rokmi môj švagor, hudobník a kuchár.  Aký je výborný profesionálny klarinetista, taký je výborný aj kuchár amatér... 😊




Suroviny: množstvo podľa počtu stravníkov a podľa chuti sa dajú použiť  kuracie prsia, morčacie prsia, bravčové karé, žĺtok, Solamyl, sójová omáčka, soľ, korenie na čínu, kari korenie,  vegeta.

Na šalát: biela kapusta, kápia čerstvá alebo nakladaná, biele víno, ocot, cukor, cibuľka, voda.

Na omáčku: voda, Solamyl, sójová omáčka, zázvor mletý, cesnak, bujón.

Postup: Aspoň deň vopred si pripravím mäso. Robievam z kuracích alebo morčacích pŕs. Nakrájam ich na menšie kocky, alebo pásiky a dám do misky. Pridám žĺtok, 2-3 PL sójovej omáčky, 1-2 PL Solamylu, korenie na čínu, kari korenie, soľ, môže sa aj trochu vegety. Dobre premiešam a nechám v chladničke prikryté stáť najmenej 24 hodín, (vydrží  aj dlhšie 2-3 dni.) 

Pripravím si šalát: Menšiu kapustovú hlávku nakrájam na pásiky, pridám nakrájanú kápiu, cibuľku, soľ, 2-3 PL vody, 2 PL octu, 3 PL sójovej omáčky, 3 PL bieleho vína,  2 KL cukru, 1/2 KL soli. Premiešam a nechám pár hodín postáť, občas premiešam. 
Na rozpálenom oleji opekám mäso do mäkka, pridám kapustový šalát a spolu všetko prehrievam 5-8 minút, nemusí byť kapusta mäkká. 

Urobím omáčku: Asi do 2 dcl vody dám variť bujón a pretlačené 3-4 strúčiky cesnaku. Kým sa to varí, rozmiešam v 1 dcl vody 1/2 KL mletého zázvoru a 3-4 PL sójovej omáčky. Vlejem do vody s bujónom a povarím. Nakoniec zahustím Solamylom rozmiešaným v troche vody. 
K mäsku podávam varenú ryžu a hranolky. Prelejem omáčkou. (Kto nechce nemusí omáčku podávať k mäsu, je to dobré aj bez nej).



streda 30. októbra 2013

Parížska torta

Upiekla som ju cez víkend len tak, ku kávičke 😉 




Suroviny: 4 vajcia, 160 g kryštálového cukru, 160 g hladkej múky, 2 PL oleja,1 KL prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Kakaový krém: 3 vajíčka, 180 g kryštálového cukru, 200 g masla, 2 PL kaka, marhuľový lekvár na potretie.

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 25 g Cery.

Postup: Vajcia som vyšľahala s kryštálovým cukrom do hustej peny, pridala som olej a premiešala. Vareškou som zľahka vmiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som naliala do tortovej formy s priemerom 26 cm (lepšia by bola asi menšia forma, korpus bol nízky). Dno formy som vystlala papierom na pečenie, ktorý som ešte jemne potrela olejom aj boky formy som potrela olejom a vysypala múkou. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 25-30 minút. 
Po upečení som nechala korpus vychladnúť a potom so ho rozkrojila na 3 časti.

Krém: Vajcia s cukrom som vyšľahala nad parou do zhustnutia a nechala som vychladnúť.
(Pri šľahaní nad parou treba dávať pozor, aby sa miska nedotýkala vody a veľmi nevrela). 
Vymiešala som maslo s kakaom a postupne som zašľahala vaječný krém. 
Spodnú časť korpusu som natrela lekvárom, prikryla som druhou časťou a potrela krémom. Prikryla som zvyšnou časťou korpusu, dala do chladničky stuhnúť. Celú tortu som ešte potrela lekvárom a poliala čokoládovou polevou. 



štvrtok 17. októbra 2013

Hačkované zvončeky

Hľadala som na internete inšpiráciu na nejaké  vianočné ozdoby. Pri pohľade na množstvo tých krásnych výtvorov, ozdôb a všakovakých vecičiek som bola ohúrená... Kreativita a ľudská šikovnosťje skutočne obdivuhodná.   

Veľmi ťažko sa mi z toľkej nádhery vyberalo. Nakoniec som sa rozhodla pre zvončeky.  Kúpila som si potrebnú priadzu, háčiky doma mám, nič mi teda nebránilo začať...

Podľa  nákresov som stvorila pár celkom vydarených zvončekov. Hotové som namočila do cukrového  roztoku, natiahla na vhodné sklenené poháriky a nechala dobre vyschnúť. Zvončeky nielenže spevneli ale aj pekne zbeleli... "sú ako z cukru", povedala moja kamarátka keď ich videla, ani netušila že hovorí pravdu 😊