utorok 23. augusta 2016

Rýchly dezertík

Túto super rýchlu maškrtku zvládnu  aj deti... stačí zmiešať tvaroh s kyslou smotanou, dosladiť práškovým cukrom, ochutiť vanilkovým alebo vanilínovým cukrom a dezert je hovotý. 
Už len vrstviť do pohára alebo mištičky, prekladať čerstvým ovocím a piškótami. Na pár hodín vložiť do chladničky a môže sa papkať.

Použila som veľkú kyslú smotanu Rajo, je hustá a pevná, tvaroh rozotierateľný mäkký odtučnený, (nepoužívať hrudkový tvaroh, krém by nebol hladký), okrúhle piškóty  a černice.



Kysnutý koláč s broskyňami

Kúpila som marhule. Z pekných, zdravých  som urobila kompót, z mäkkých som uvarila lekvár a niečo som nechala  len tak  na zjedenie.
A keďže mám návštevu, ľudí plný dom, upiekla som im kysnuté koláče. To by som nebola ja, keby som nevyskúšala iný recept. Je z čoho vyberať, tak prečo nie. Koláče boli výborné, mäkučké a nielen v ten deň. Niečo nám zostalo aj na druhý deň k rannému čajíku  😊 tak sme si zase pochutili.



Suroviny: 900 g hladkej múky, štipka soli, 3 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 150 g masla, kôra z citróna, 42 g čerstvého  droždia, 370-380 ml mlieka.

Plnka: 500 g mäkkého tvarohu,  1 žĺtok, 1 vanilínový cukor, práškový cukor podľa chuti, broskyne.

Posýpka: 100 g hrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 80-100 g masla. Všetky suroviny spojiť prstami na sypkú konzistenciu.

Postup: Z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL cukru a 1 KL múky som urobila kvások. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ, cukor,  nastrúhanú citrónovú kôru (citrón dobre umyť horúcou vodou). Pridala som kvások, a postupne som prilievala vlažné mlieko zmiešané s vajíčkami. Keď sa suroviny premiešali, prilievala som vlažné maslo. Rukou som vypracovala  vláčne cesto. 
Prikryté som ho nechala kysnúť asi 45 minút (záleží od teploty), potom som ho opäť premiesila a nechala kysnúť ešte 15-20 minút.

Cesto som rozdelila na dva bochníčky. Každý som položila na dobre naolejovaný plech, (39x32 cm), malým valčekom  a pomocou prstov som cesto porozťahovala na celý plech. 
Na jedno cesto som rozotrela tvarohovú plnku. Tú som si vymiešala zo všetkých surovín. Na plnku som uložila broskyne nakrájané na mesiačiky a vrch som posypala posýpkou. Druhý plech s cestom bol bez tvarohovoej plnky len s broskyňami a posýpkou. 
Koláče som nechala ešte chvíľu podkysnúť, kým sa mi nezohriala rúra a postupne upiekla pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.


utorok 9. augusta 2016

Tvarohový koláč s broskyňami

Nevymyslela som nič svetové, chcela som upiecť obyčajný koláč s tvarohovou plnkou, mala som broskyne tak som ich tam šupla. 😊 
Cesto bolo dosť mäkké, horšie sa s ním pracovalo. Len po častiach som ho pokládla na plech a malým valčekom som ho na plechu dotvarovala.  Vrchné cesto som radšej nastrúhala. 
Aj napriek menším problémom bol koláčik  výborný, voňal maslom a bol mäkkučký.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 170 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, trošku škorice, 200 g masla (Hery), 1 vajce, podľa potreby trochu kyslej smotany alebo mlieka. 

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 2 vanilínové cukry, 150 g práškového cukru, 2 vajíčka, 2 PL polohrubej múky, broskyne 3-4.

Postup: Zo surovín som vypracovala vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila na hodinku do chladničky.

Pripravila som si plnku. Zmiešala som tvaroh s cukrami, múkou a žĺtkami. Z bielkov som vyšľahala sneh a vmiešala k tvarohu.

Cesto som rozdelila na dve časti. 
Plech 32x42 som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a pomocou valčeka vložila na plech, ešte som malým valčekom dovaľkala ku krajom plechu. 
Rozotrela som plnku, uložila kúsky nakrájaných broskýň a nastrúhala som druhú časť cesta. Piekla som pri teplote 175 stupňov 40-45 minút.

Môj relax

Nikdy som si nemyslela, že práve hačkovanie  mi pomôže zrelaxovať... Od detstva sa venujem všetkým možným ručným prácam ale hačkovanie bolo na poslednom mieste. 
Najradšej som štrikovala a vyšívala. Teraz je to naopak... 

Evka, moja dcéra, mi kúpila  krásny  časopis plný nádherných hačkovaných dečiek. Nič mi neostávalo, len vybrať sa do obchodu a kúpiť si vhodnú priadzu. Potom som presedela hodinu pri vyberaní vzoru a bolo to veru veľmi ťažké, všetky dečky sa mi páčili. Ako prvú som predsa len vybrala tú, ktorá sa mi asi najviac páčila.

Teraz sa  teším na chvíľu, keď si môžem po všetkých povinnostiach okolo domácnosti konečne sadnúť k rozrobenej dečke , rátať stĺpiky a retiazkové očká... pritom zabudnem na starosti, musím sa predsa sústrediť na prácu.  

Mám už urobených aj niekoľko motívov  z ktorých chcem šiť vankúšiky ale s tými sa pochválim niekedy nabudúce, keď budú hotové. 



Nový stôl v obývačke, ktorý vyrobil Miňo, môj syn, si žiadal novú dečku, už ju má 😍





Niečo pre dcéru Evku...



...a Jarku (to je moja sestra)



Aj malá je pekná :)






Zatiaľ len toľko, ďakujem za návštevu :)))



nedeľa 17. júla 2016

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)

Máloktorá bylina je taká známa ako ľubovník bodkovaný. Patrí medzi najobľúbenejšie liečivé rastliny. Je to vysoká rastliny so zlatožltými okolíkmi kvetov na konci. Listy sú škvrnité. 

Ľubovník je mrazuvzdorná trvalka. Vysádza sa na slnečné miesto ale prispôsobí sa aj polotieňu a všetkým pôdam, nemá rád zamokrené pôdy. Po odkvitnutí a zbere sa rastlina ostrihá tesne nad zemou, aby do zimy vyhnala mladé listy. 

Ľudovo sa ľubovník nazýva aj bylina svätého Jána a na Jána (24. júna) ho aj zbierame, lebo vtedy má najviac liečivej sily. Zbierame celú rastlinu, kvety stonky a listy od Jána až do polovice augusta.

Rastlina má široké možnosti uplatnenia ako bylinkového všelieku. 
Zložky ľubovníka rôznymi spôsobmi vplývajú na chemické procesy v mozgu, čo vedie k lepšej nálade. Pomáha uvoľňovať a posilovať vyčerpanú nervovú sústavu, zaháňa smútok, strach a depresie, môže zlepšiť aj spánok a vitalitu. Pozitívne výsledky sa dostavujú do šiestich týždňov, zlepšenie nastáva asi po dvoch týždňoch.
Pomáha  pri kašli, nádche, na srdce, zlepšuje krvný obeh, prospieva pri menštruačných ťažkostiach a v klimaktériu.  Lieči pečeň, žlčník, prekyslený žalúdok, vredy, močové cesty. Jeho vynikajúce vlastnosti sa využívajú aj zvonku na rany a ako prísada do kúpeľov. 

Čaj z ľubovníka je  chutný. Ak ho pripravujeme z čerstvej vňate, na šálku dávame výhonok 5-10 cm dlhý, alebo 2 čajové lyžičky sušenej vňate. Bylinky vložíme do šálky a zalejeme prevarenou, tesne pod bod varu ochladenou vodou - tak to píšu v niektorých knihách ale určite sa najčastejšie zalejú hneď ako voda zovrie. Necháme 5 - 10 minút luhovať. Precedíme  a  podľa chuti si môžeme osladiť medom a citrónom. 
Výborný je aj v kombinácii s medovkou. 

Známy je aj ľubovníkový olej. Pripravuje sa z kvitnúcich súkvetí ľubovníka ktoré sa zbierajú v suchom a slnečnom dopoludní. Bylinky sa posekajú asi na 1 cm kúsky, vložia do číreho skleneného pohára a zalejú kvalitným olivovým olejom tak, aby boli zakryté. Obsah sa premieša a vzduchotesne uzavrie. Pohár sa postaví na slnečné miesto alebo na teplo počas 4-6 týždňov sa sfarbí na bledokarmínovo. Môže sa precediť ale ak chceme olej silnejší neprecedíme ale si vezmeme len toľko, koľko spotrebujeme. 
Olej pomáha hojiť poranenia, rezné a bodné rany, pooperačné jazvy, popáleniny. Pri žalúdočných vredoch sa užíva 1 čajová lyžičky oleja denne. 

Upozornenie: Používanie môže spôsobiť precitlivenosť na slnko. Pri užívaní predpísaných liekov ako aj antikoncepčných piluliek treba liečbu prekonzultovať s lekárom alebo fytoterapeutom. Nekombinovať s inými antidepresívami.

Informácie sú z kníh: Bylinná lekáreň - veľký iliustrovaný poradca, Bylinkový receptár - Dionýz Dugas, Nová kniha o bylinkách Jekka Mcvicar
Všeobecné rady o zbere a spracovaní nájdete aj tu
https://tvorimpreradost.blogspot.sk/2013/05/liecive-rastliny.html