nedeľa 3. júla 2016

Záhradná polievka

Tejto polievke som dala názov sama 😉 A prečo záhradná? Lebo všetky použité suroviny sú z našej záhrady, vlastne až na zemiaky, tie ešte nemáme také veľké aby sa dali vykopať. Polievočka by sa mohla kľudne volať aj hrášková, pretože základ tvorí zelený hrášok ale je to jedno ako sa volá, hlavne že je veľmi chutná. Pripraviť sa dá aj v zime,  ale u nás sa spája hlavne s letom a varím ju preto v lete. Mám z toho veľkú radosť, keď môžem večer vojisť do záhrady a všetkú zeleninku do poliekvy  natrhať čerstvú...




Suroviny: zelený hrášok, mrkvička, petržlen, zemiaky, kaleráb, cibuľka, olej, červená paprika, zeleninový bujón (1 kocka), soľ, trochu kari korenia, viazanička zelenej petržlenovej a zelerovej vňate s ligurčekom, nasekaná petržlenová vňať a čerstvé bylinky saturejka, tymián a oregano alebo majoránka.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujem na oleji, pridám nakrjájanú zeleninu: mrkvu, petržlen a kaleráb. Chvíľu popražím. Zeleninu posolím a zaprášim červenou paprikou, zalejem hneď vodou aby paprika nezhorela a nechám rozvariť. Do vriaceho pridám hrášok a nakrájané zemiaky, dolejem vodu, vložím viazaničku vňate a prikryté varím. Počas varenia pridám bujón, kari korenie, podľa chuti aj podravku alebo vegetu. Pred koncom varenia, do polievky zavarím halušky. Povarím ich v polievke 4-6 minút a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky a petržlenovú vňaťku. Už nevarím. 

Krupicové halušky: 1 vajíčko, 50 g nastrúhaného syra, krupica podľa potreby na zahustenie, nasekaná petržlenová vňaťka.
Halušky pripravím tak, že zmiešam vajíčko so syrom, pridávam krupicu kým nie je cesto hustejšie, aby sa dali z neho robiť halušky, primiešam aj čerstvú petržlenovú vňaťku a soľ. Z cesta odkrajujem kúsky a hádžem ich do variacej sa polievky. Chvíľu povarím.  

Nech Vám chutí!













nedeľa 19. júna 2016

Lahodná krémeška

Môže byť krémeška zlá? Hádam ani nie... Všetky,  ktoré som zatiaľ  jedla mi chutili a to nemyslím len tie, čo som sama upiekla, ale aj tie, ktoré som jedla v cukrárňach. Pre mňa je totiž krémeška  zákuskom č. 1 a keď si v cukrárni vyberám, môže v nej  byť akýkoľvek pestrý sortiment, určite vyhráva krémeška. 
Musím sa ale priznať, že zatiaľ najlepšiu krémešku  som jedla v Lučenci.

Keď som bola na poslednej kontrole, chodím pravidelne raz ročne v novembri  k ortopédovi a   konečne som mohla ísť už bez barlí, urobili sme si prechádzku mestom. 
Na hlavnej ulici plnej obchodov sme si  všimli  maďarskú cukrárničku. Nakukli sme s dcérou dnu a už sme v nej  zostali...  Zákusky, aké sa len tak nevidia, z každého by sme chceli ochutnať, ťažký výber,  ale nakoniec predsa zvíťazil maďarský krémeš. Počula som o ňom samé chváli a vždy som  túžila ochutnať ho,  splnilo sa mi to. 
Bol neskutočne dobrý. Cesto, ktoré sa rozplývalo na jazyku a ten krém....jemný vanilkový. Samozrejme sme nešetrili chválou. Staršia pani,  ktorá tam predávala trošku lámavou slovenčinou ďakovala, bola veľmi milá a priznala, že nie sme prvé, ktoré sú spokojné, že majú zákazníkov až z Banskej Bystrice. Nečudujem sa, veď nielen chuť ale aj cena bola viac ako výborná. 
Ja len verím, že cukrárnička je tam stále a stále predávajú také výborné zákusky za takú výbornú cenu a na jeseň, keď pôjdem opäť na kontrolu sa u nich určite zastavíme...



Moja krémeška sa tej maďarskej nevyrovná ale trošku mi ju  chuťou pripomínala.

Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta, 5 žĺtkov, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 4 PL hladkej múky, 3 PL Solamylu, 1 l mlieka, 125 g masla, 3 PL rumu.

Postup: Rozmrazené lísktové cestá som rozvaľkala a upiekla dva pláty. 
Pečiem ich na opaku plechu, na papieri na pečenie pri teplote 195 stupňov asi 15 minút. Pláty nechám vychladnúť.  Jeden - spodný plát zostane  v celku a vrchný nakrájam na štvorce. 
Na spodný plát natriem krém a uložím nakrájané štvorce. Trochu pritlačím, dokrojím jednotlivé kúsky krémešky a pocukrujem. 

Krém: Žĺtky som rozmiešala s cukrom a vanilínovým cukrom, priliala som trochu mlieka, primiešala som múku a Solamyl. Zvyšok mlieka som dala variť a do vriaceho som zamiešala žĺtkovú zmes. Uvarila som hustú kašu.  Odstavila som a do teplej  som zamiešala maslo a rum.



Aby ste si nemysleli, že som v Lučenci  obzerala len cukrárne a obchody, to určite nie, aspoň pár záberov z mesta...

















nedeľa 12. júna 2016

Jahodové rezy

Veľké sklamanie z tohoročnej jahodovej úrody 😕  Niektoré zničil mráz  a s tými čo zatiaľ dozreli  sa delíme  s drozdami. Samozrejme že si vyberajú  tie najkrajšie... nazobli ich a nechali tak. Žeby ich prišli ešte dojesť? 
No nech je už tak alebo tak, zvyšok jahôd čo zostal som pozbierala do malej mištičky a tých pár zelených čo zostalo asi  pri týchto búrkach  skôr zhnije ako dozrie. 
Väčšie jahôdky sme zjedli, bolo len na ochutnanie a malé  som využila na zákusok. 
Je to spojenie dvoch receptov s menšími úpravami. 


Suroviny: 4 vajcia, 200 ml horúcej vody, 200 ml oleja, 250 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 250 g hladkej múky špeciál, 1/2 prášku do pečiva.

Plnka jahodová: 400 g jahôd, 500 ml vody, 4-5 PL kukuričného škrobu,  6 PL cukru  - alebo podľa chuti a sladkosti jahôd.

Krém: 500 ml mlieka, 2 žĺtky, 2 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 3 PL hladkej múky, 6 PL cukru, 200 g masla, 50 g bielej čokolády.

Postup: Žĺtky som vymiešala s cukrom do bledej peny, prilievala som postupne vodu a šľahala som kým sa objem nezväčšil a nezhustol. Pomaly som zašľahávala olej. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a kakaom. Už len zľahka vareškou som zamiešavala do žĺtkovej hmoty. Nakoniec som primiešala aj sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. 
Cesto som rozotrela na plech. Dala som papier na pečenie a jemne som ho ešte potrela olejom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som asi 25 minút. 

Pripravila som si jahodovú plnku: Jahody som očistila, podliala 50 ml vody, zasypala cukrom a varila som, pokiaľ sa cukor nerozpustil. Odstavila som ich a ponorným mixérom rozmixovala na hladkú kašu. Vrátila som späť na sporák a keď sa začala jahodová zmes variť, zahustila som kukuričným škrobom rozpusteným v 450 ml vody. 

Krém: Z mlieka som odobrala časť, rozmiešala som v ňom  žĺtky, celé vajíčka a múku. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom a vanilínovým cukrom Do vriaceho mlieka som primiešala odobraté mlieko s vajíčkami a múkou a uvarila som hustejšiu kašu. Odstavila som, nechala som trochu vychladnúť aby nebola horúca a do vlažnej som vareškou zamiešala kúsky masla a nastrúhanú bielu čokoládu. 

Na vychladnuté cesto som rozotrela jahodovú plnku, dala som stuhnúť do chladničky a potom som rozotrela krém. Vrch zákuska som ozdobila nastrúhanou čokoládou. V chladničke som nechala stuhnúť a nakrájala som na rezy.

Zákusok je výborný s parížskou šľahačkou. Mala som jeden balíček tejto šľahačky tak som ju vyšľahala a už len na tanieriku dozdobila kto chcel, moji chlapi šľahačku nemusia tak pre nich bez a ja som si dopriala, veď čo už nejaké to deko navyše 😊 Bola to mňamka...


štvrtok 9. júna 2016

Začína už všetko kvitnúť....

aj keď zatiaľ prevažne v truhlíkoch a kvetináčoch. Ruže v záhradke poškodili mrazy, tak sa musia chúďatká z toho ešte spamätať ale určite svoj pôvab ukážu.

Prvykrát som tento rok vysadila sirôtky (zamatky) do truhlíkov a oplatilo sa, ukazujú sa už tretí mesiac vo svojej kráse, prežili aj mrazy a robia mi veľkú radosť...




Muškáty, netýkavky a bacopy moje obľúbené kvety do truhlíkov. Mám rada muškáty všetkých farieb aj druhov. Pár mi ich cez zimu vyhynulo ale našťastie väčšina prežila a ako každý rok aj tento som si kúpila aj nové. Zatiaľ kvitnú poslabšie ale určite sa "polepšia". Netýkavky sú vďačnými kvietkami do tieňa a bacopy vytvoria nádherné previsy. Nováčikom medzi mojimi kvietkami je tento rok surfinia. Pokúšala som sa ju už pestovať  ale nedarilo sa mi, tak som sa vzdala. Keď som ale videla na trhu túto krásnu červenú zdravo vyzerajúcu neodolala som a kúpila si ju. Zatiaľ sa mi už viac ako mesiac odvďačuje nádherným kvitnutím a veľmi sa tomu teším.












Zátišie v záhrade... Využila som staré tehly a nepotrebné nádoby:))) 








streda 8. júna 2016

Karfiolový šalát s dresingom

Konečne začala sezóna karfiolov... Nie, nepomiatla som sa, viem že ich dostať kúpiť aj v zime, ale tak ako väčšina zeleniny, ktorá sa predáva celosezónne, tak aj karfiol je určite lepší ten letný,  kúpený na trhu u súkromného pestovateľa, ktorý ho dopestoval u nás samozrejme teraz ešte v skleníku a nie je dovezený ani neviem z ktorej krajiny... K nám do obce chodí dvakrát do týždňa už niekoľko rokov ten istý pestovateľ. A aj keď jeho zelenina a ovocie sú o čosi drahšie ako vo veľkých hypermarketoch, majú oveľa lepšiu chuť a kvalitu. 
Včera som si vybrala paradajky a  krásny karfiol. Väčšiu časť z neho  som vypražila a zo zvyšku som urobila tento šalátik. Môžem ho len odporučiť :)

Ja som mala len trochu karfiolu, takže som si suroviny upravila ale recept je takýto:
 
Suroviny: 1 menší karfiol, 4 zemiaky, 2 vajíčka, 1 viazanička mladej cibuľky, 1 viazanička reťkovky, 5 plátkov tvrdehé syra, 1 biely jogurt, 1 syr v črievku, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Uvarila som karfiol, očistené zemiaky a vajíčka na tvrdo. Vychladnutý karfiol som rozobrala na menšie kúsky, zemiaky a vajíčka som nakrájala na malé kocky. Na kolieska som nakrájala umytú cibuľku a reťkovku, plátkový syr som nakrájala na prúžky. (Nabudúce použijem nastrúhaný syr asi bude v šaláte výraznejší).

Urobila som dresing: zmiešala som jogurt so syrom v črievku, pridala som pretlačený cesnak, korenie a soľ. Nechala som ho chvíľu odstáť. 

V miske som zmiešala všetky nakrájané suroviny a zalaiala som dresingom. Zľahka som všetko premiešala. Šalát je dobre nechať odležať aspoň hodinku.

Pomer všetkých surovín si môže každý upraviť, ja som pridala viac jogurtu lebo sa mi zdal šalát suchý.

Dobrú chuť prajem!


pondelok 30. mája 2016

Smotanová torta

Myslím, že je to veľmi obľúbený recept a každý ho robí podľa seba. Výborná torta a stále iná chuť, podľa použitého ovocia.



Suroviny: Dve 400 ml kyslé smotany, 180-200 ml bieleho smotanového jogurtu, 3 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 100 ml vody alebo šťavy z ovocia, 4 KL práškovej želatiny, 1 šľahačka v prášku, ovocie čerstvé alebo mrazené, (350 g zmes mrazeného ovocia),  okrúhle piškóty.

Postup: Do vody si dám napučať želatinu a potom postupujem podľa návodu. 
Väčšinou ju treba po napučaní rozpustiť za stáleho miešania a zahrievať - nevariť. Ale určite postupovať podľa návodu, dnes je už viac druhov želatín.

V miske zmiešam kyslé smotany, biele jogurty, vanilínové cukry a dochutím práškovým cukrom. 

Podľa návodu na obale si vyšľahám šľahačku. Primiešam ju k nie horúcej želatine a potom zľahka spojím so smotanovou zmesou. 

Dno tortovej formy  vyložím potravinovou fóliou. 

Uložím piškóty, pokvapkám šťavou z ovocia. 
Použila som mrazenú zmes lesného ovocia, ktoré som najskôr nechala rozmraziť a potom som zliala šťavu. 

Na pokvapkané piškóty som dala smotanu a ovocie, zase smotanu, preložila som piškótami, na ne zvyšok smotany a na vrch som uložila piškóty. Tortu som nechala dobre stuhnúť v chladničke. 

Výborná je so šľahačkou. 






Dobré nekysnuté cesto

Listovala som v mojom prvom receptovom zošite... Začala som si ho písať po skončení školy, nemala som ešte 19 rokov. 
Mala som šťastie,  v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli.   "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my  mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou. 
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala.  Za tie roky čo pečiem som  z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.   
Stále mám  z čoho vyberať ale hlavne,  pri  čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky  na super  kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍

Jeden z tých "prastarých" receptov je aj tento. Nerobila som ho prvykrát ale je to už viac rokov  keď som piekla podľa neho naposledy. Veľmi dobré cesto, pečivo z neho je dlho vláčne. Dajú sa z neho robiť buchty, koláče, batôžky, dokonca mám napísané pri recepte, že aj buchty na pare ale to som ešte neskúsila.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, štipky soli, 3 vajíčka, 1 kocka čerstvého droždia (42g), 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 400 ml mlieka.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia nechať vzísť kvások. Múku preosiať do misky, pridať soľ, prášok do pečiva, cukor a premiešať. K múke priliať vykysnutý kvások, striedavo po častiach zapracovať mlieko v ktorom sú rozšľahané vajíčka  a olej. 
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako  saje tekutinu. 
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť. 

Ja som robila z cesta okrúhla koláčiky. 
Rozvaľkala som cesto, vykrojila pohárom kolieska, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom, do stredu som dala tvarohovú plnku a hrozienka. 
Koláčiky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu som nechala podkysnúť a potom som piekla pri teplote 185 stupňov do zlatista. 

Plnka: 500 g tvarohu, 2 vanilínové cukry, 4 PL práškového cukru, citrónová kôra, 1 vajce, 1 PL Zlatého klasu. Všetko vymiešať.




Rozpis surovín je dosť veľký, stačí urobiť cesto aj z polovičnej dávky. 


utorok 24. mája 2016

Pečená ryba na paradajkách

Keď som bola ešte dieťa spomínam si na to, že sme jedli rybu hlavne na Vianoce a  aj to vyprážané rybie filé alebo kapra, ale toho sme so súrodencami nemali veľmi radi kvôli kostiam  a vždy nám bolo aj ľúto, keď musel odrazu opustiť našu vaňu kde trávil posledné dni svojho života  Dnes je to iné. Ryby dostať kúpiť nielen mrazené ale aj čerstvé po celý rok a nie je problém spestriť nimi  kedykoľvek  jedálny lístok. 

Suroviny: ryba podľa chuti, ja som použila mrazené filety z  tresky, korenie na ryby, soľ, mletá rasca, cibuľa, cesnak, olej, maslo,  paradajky (4-5 kusov), worcesterová omáčka, mletá červená paprika.

Postup: Ryby som pokvapkala citrónovou šťavou a nechala som ich chvíľu postáť. Zatiaľ som na oleji opražila na mesiačiky nakrájané 2 cibule, pridala som na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, soľ, nakrájané paradajky, worcesterovú omáčku a chvíľu som všetko podusila. Porcie rýb som posolila, posypala korením na ryby, mletou rascou a paprikou. Na dno pekáča som uložila tenké plátky masla a na ne porcie rýb. Posypala som ich zvyškom cesnaku a rozložila som paradajkovú zmes. Piekla som prikryté alobalom kým nebola ryba mäkká. Nakoniec som odokryla a ešte chvíľu zapiekla. 


Krémová polievka z hlávkového šalátu

Jej príprava ma zaujala v nejakom časopise a tak som ju vyskúšala. Šalátová sezóna u nás už začala. Prvý šalátik som dopestovala v skleníku. Bolo  treba urobiť miesto na vysadenie papriky, musela som šalát vytrhať a takto som ho aspoň spotrebovala.  Ako som sa naučila jesť polievku zo šalátu ja, tak som ju naučila aj manžela a syna, dcéru som veru  ani touto polievkou "nezlomila" :) Nám doma polievka chutila, vyskúšajte a uvidíte či aj vám pochutí.

Suroviny:  hlávkový šalát, zemiaky, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany na varenie, slanina, soľ, cukor, kôpor, čierne korenie, hladká múka, olej, maslo.

Postup: Slaninku som nakrájala na kocky a opiekla na oleji. Upečenú som vybrala na tanierik a do výpeku som dala očistené na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu som ich opražila, zaliala zeleninovým vývarom a varila som kým neboli zemiaky mäkké. Do polievky som natrhala umyté šalátové listy, pridala som kôpor. Varila som 5 minút. Potom som polievku rozmixovala ponorným mixérom. Zemiaky mi základ polievky veľmi nezahustili, tak som ešte v smotane rozmiešala trochu hladkej múky a priliala som do polievky. Povarila som, dochutila soľou, korením, cukrom, kôprom a nakoniec som zjemnila kúskom masla. Polievku som na tanieri dozdobila vypečenou slaninkou a opečenými kockami chleba. 

Môže sa podávať aj s nakrájaným uvareným vajíčkom a nastrúhaným syrom. 



utorok 17. mája 2016

Maslová bábovka

Kúskom bábovky ku kávičke nemôžete  nič pokaziť.  Keďže receptov na bábovku je neúrekom, stále skúšam upiecť  inú a  zatiaľ nám všetky chutili.  Aj táto maslová nesklamala.  Voňala po masle a bola dlho vláčna.


Suroviny: 250 g masla, 220 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 5 vajec, 300 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 1 PL rumu, trochu mlieka. škorica.

Postup: Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou.  Maslo som vymiešala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Primiešala som po jednom žĺtky, striedavo som prilievala mlieko a prisýpala múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka som primiešala sneh z bielkov. Dve tretiny cesta som dala do bábovkovej formy. V hrnčeku som zmiešala kakao, rum, škoricu a pridala som trochu mlieka aby vznikla kašička. Primiešala som ju k zvyšku cesta. Cesto som potom naliala do formy a trochu som ho premiešala s bielym cestom. Bábovku som piekla pri teplote 170 stupňov asi hodinu.  






Pečené zemiaky na kyslej kapuste

...a keby len na kyslej kapuste ale aj so slaninkou a klobáskou :) Veru sme dnešný obed vychutnali a určite aj dosť kalórii telu dodali 😂

Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, klobáska na pečenie, alebo údené mäso, prerastaná oravská slaninka, cibuľa, cesnak, soľ, mletá rasca.

Postup: Zemiaky som očistila, umyla a nakrájala na kolieska. Očistila som cibuľa a cesnak, nakrájala som ich na plátky.  Nakrájala som aj klobásu na kolieska a slaninu na prúžky. Pekáč som naolejovala, na dno som dala  kyslú kapustu, posypala som ju časťou cibule, cesnaku a slaninky. Nasledovala vrstva zemiakov, posolila som ich, posypala rascou, rozložila som klobásu, zvyšok cibule a cesnaku. Všetko som zakryla ďaľšou  vrstvou zemiakov, posolila som ich a posypala som zvyškom slaninky. Podliala som trochou vody. Pekáč som prikryla alobalom, popichala som ho aby mohla unikať para a piekla som kým nezmäkli zemiaky pri teplote 200 stupňov. Potom som alobal odstránila a zemiaky som zapekala pri vyššej teplote.

My máme radi keď sú upečené zemiaky chrumkavé, tak som počas zapekania všetko premiešala aby sa aj spodnejšie vrstvy mohli zapiecť. 

Dobrú chuť!



nedeľa 15. mája 2016

Makovec

Už samotný názov prezrádza, že je to koláč s makom. V tomto recepte, ktorý som našla v peknej knihe plnej výborných receptom na pečenie sú okrem maku použité aj lieskovce. Doma som mala len vlašské orechy, tak som pridala tie. Možno že s lieskovcami  by chutil makovec ešte lepšie ale ani s vlašskými nebol zlý. Na prípravu je  veľmi jednoduchý, vyskúšajte.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g mletého maku, 100 g mletých lieskovcov (použila som vlašské orechy), 400 ml mlieka, 2 vajcia, 120 ml oleja.

Postup: Do misky som preosiala múku s práškom do pečiva, pridala som cukor, vanilínový cukor, mak a orechy. Zvlášť som v mlieku rozšľahala vajíčka s olejom a pridala  som k sypkým surovinám. 
Spolu som všetko dobre premiešala. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. (Môže sa piecť aj na plechu s menšími rozmermi 20x30 cm ale taký ja nemám, tak som piekle v tortovej forme). Pri teplote 170 stupňov som piekla 40-45 minút.
Vrch koláča pri pečení trochu popraskal. 

Vychladnutý makovec sa môže pocukrovať alebo poliať cukrovou polevou. 


  

utorok 10. mája 2016

Plnené šatôčky z lístkového cesta

Upiecť z kúpeného hotového lístkového cesta dokáže určite každý 😊 V mojej mrazničke aspoň jedno balenie nikdy nesmie chýbať. Možno ma teraz niektoré gazdinky odsúdia za to, že si ho neurobím doma sama, ale mne to zatiaľ takto vyhovuje.  Páči sa mi, že sa  dá cesto použiť na sladko ale aj na slano.  Tentokrát som kúpila dve chladené lístkové cestá že urobím tvarohový a makový závin. Nakoniec som sa rozhodla inak a ani neviem prečo, možno sa mi zdalo, že urobiť šatôčky je jednoduchšie... 




Suroviny: 2 balenia chladeného lístkového cesta, 1 vajíčko na potretie, nátierkové čokoláda, černicový lekvár (môže byť aj iný).

Postup: Cesto som rozbalila, nechala na papieri. Plát som nakrájala na štvorce asi 7,5x7,5 cm, do stredu som dala kávovú lyžičku čokolády, druhé cesto som plnila lekvárom. Preložila som cesto cez plnku do šatôčky, kraj som popritláčala vidličkou. Šatôčky som uložila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ich rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 195 stupňov 15-20 minút.  



Šalát z tofu syra

Nedávno ma v časopise Život zaujal  recept na veľmi rýchly a hlavne  chutný šalát s použitím tofu. Uvedomila som si, ako dávno som z tofu nič nerobila. 
Pamätám si na časy, keď som ho prvykrát s nedôverou ochutnávala. Zachutil mi hneď ale bol problém kúpiť ho.  Dnes už patrí medzi bežne dostupné potraviny a hlavne zdravé. Aspoň tak to tvrdia odborníci. Vyrába sa zo sójových bôbov, obsahuje veľké množstvo bielkovín, vápnik, horčík, železo, vitamíny skupiny B a E. Jeho prednosťou je aj to, že neobsahuje cholesterol. 
Výhodou tofu je, že sa dá pripraviť bežnými kuchynskými postupmi či už varením, dusením, vyprážaním ale dá sa jesť aj bez tepelnej úpravy. 

Suroviny: 250 g tofu (použila som údené), 1 balenie mrazenej zeleniny - trojkombinácia hrášok, kukurica, mrkva, 1 jabĺčko, 1 cibuľa, 2 kyslé uhorky, 150 ml sójovej majonézy (použila som obyčajnú, sójovú som nedostala kúpiť).

Postup: Nakrájala som tofu na kocky, zeleninu som uvarila, jabĺčko som nastrúhala, nakrájala som aj cibuľu a uhorky. A už som len všetko zmiešala spolu aj s majonézou. Šalát som nechala odležať v chladničke.


nedeľa 24. apríla 2016

Dobrý orechovo-čokoládový zákusok

Náš víkendový zákusok bol opäť z lineckého cesta. Tentokrát som na  plnku použila mleté vlašské orechy a čokoládu. Vznikla celkom zaujímavá chuť. 



Cesto: 600 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 2 vanilínové cukry, 2 PL práškového cukru, 400 g masla (použila som 200 g Hery a 200 g masla), 2 vajíčka.

Plnka: 4 vajíčka, 200-250 g práškovhé cukru, 160 g mletých orechov, trochu škorice, 50 g nastrúhanej horkej čokolády, lekvár na potretie cesta.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Cesto som zabalila do fólie a odložila na hodinu do chladničky. 
Potom som cesto rozdelila na dve časti. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a za pomoci valčeka preniesla do tukom vytretého a múkou vysypaného plechu (32x38 cm). 
Potrela som tenkou vrstvou lekváru. Rozotrela som plnku a prikryla druhou časťou rozvaľkaného cesta. 
Trochu som vrchné cesto popritláčala a nahusto popichala špáratkom, aby mala para kade unikať pri pečení. Piekla som pri teplote 170 stupňov 40 minút.

Plnka: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom,  primiešala som orechy a trošku škorice. Bolo to dosť husté tak som priliala trošku mlieka. Nastrúhala som čokoládu a nakoniec som primiešala sneh z bielkov. 




piatok 15. apríla 2016

Krkovička na šampiňónoch a kari

Náš včerajší obed... :)





Suroviny:  krkovička bez kosti, soľ, korenie na pečené mäso, kari korenie, mletá rasca, čerstvé šampiňóny, čerstvá kápia (môže byť aj nakladaná v olejovom náleve), cibuľa, smotana na varenie, hladká múka.

Postup:  Krkovičku som nakrájala na plátky, osolila som ju, posypala korením na pečené mäso,  kari a  uložila som do vyolejovaného pekáča, podliala som vodou. Pekáč som prikryla alobalom a  piekla pri 220 stupňoch do takmer mäkka. 
(Kľudne môže byť mäsko mäkšie lebo ďalej sa len krátko zapeká).

Kým sa mäsko pieklo, pripravila som si suroviny na obloženie mäsa. 

Šampiňóny som očistila a nakrájala na plátky. Na oleji som opražila cibuľu nakrájanú na mesiačiky, pridala som šampiňóny, mletú rascu, soľ a dusila som do polomäkka. Občas som premiešala a podliala troškou vody. Pretože som použila nakladanú kápiu, pridala som ju až na konci dusenia. Hotovú zmes som rozložila na upečené plátky mäsa a celé som zaliala sladkou smotanou na varenie do ktorej som zamiešala 3 KL hladkej múky. (Ak nemáte sladkú smotanu, dá sa použiť aj kyslá ale treba ju zriediť mliekom). Odokryté mäsko som dala ešte zapiecť do zlatista.

Dobrú chuť!



štvrtok 14. apríla 2016

Tvarohový koláč s malinami z maslového cesta

Jemnú,  lahodnú a voňavú chuť tomuto koláču dodáva nielen použitá plnka z tvarohu a ovocia, ale hlavne maslo z ktorého je cesto pripravené. Ja som použila mrazené maliny ale určite aj s iným ovocím bude koláč chutný. 


Suroviny:  (rozpis je do tortovej formy s priemerom 26 - 28 cm)
300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, citrónová kôra a 1 PL mlieka.

Plnka ovocná: mrazené alebo čerstvé ovocie, v mojom prípade maliny asi 300-400 g, cukor podľa potreby, na zahustenie 2 KL Zlatého klasu (alebo Solamyl).

Plnka tvarohová: 250 g tvarohu, použila som hrudkový, 1 vanilínový cukor, 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti).

Drobenka na vrch koláča: 100 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 50-100 g masla. Suroviny spolu spojiť prstami tak, aby vznikla posýpka - drobenka.

Postup: Zo surovín   som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky najmenej na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť formy tak, aby bolo aj po bokoch formy asi 3-4 cm. Cesto som dala do tukom vytretej a múkou vysypanej formy. 

Najskôr som rozotrela tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín a na ňu som rozložila vychladnutú malinovú plnku. Pripravila som ju tak, že som maliny s cukrom rozvarila a zahustila Zlatým klasom rozmiešaným asi v 50 ml vody. 

Cesto po okraji formy bolo vyššie tak som ho pritlačila na plnku. Na celý vrch som rozdelila posýpku. (Na posypanie som použila ešte mandľové lupienky ale nie je to potrebné).

Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40-45 minút.

nedeľa 10. apríla 2016

Vrecká na bylinky

Dlho mi veru trvalo, kým som povyšívala tieto bylinkové motívy. Aj keď rada tvorím,  nerada robím niečo veľmi dlho a tak mám vždy rozrobených  viac vecí. Podľa toho na čo mám práve chuť, tak buď hačkujem, štrikujem alebo vyšívam. Pokiaľ nič z toho čo robím  nie je až tak dôležité,  s dokončením sa neponáhľam. Tak to bolo aj s týmito výšivkami. Teším sa, že som ich nielen dovyšívala ale aj ušila  vrecúška. Teraz už budú len čakať na to, kým ich v lete naplním vysušenými bylinkami. 









štvrtok 31. marca 2016

Bielková roláda

A zase mi ostati  bielky z pečenia a varenia, a tak som hľadala čo z nich... Našla  som medzi mojimi receptami roládu z bielkov s čokoládovým krémom. Rozhodla som sa pre ňu len s tým rozdielom, že som použila krém kokosový. Nielen na pohľad ale aj chuťovo je táto roláda iná ako roláda pečená aj so žĺtkami. Keďže sa žĺtky do cesta nedávajú, po upečení je bledá a aj kvalita cesta je pevnejšia. Pri stáčaní sa mi na kúsku aj nalomila ale našťastie po natretí krémom sa nalomenina stratila, pekne stuhla a dala sa bez problémov aj nakrájať. 




Suroviny: 6 bielkov, 170 g práškového cukru, 170 g hrubej múky (dala som polohrubú), 60 g rozpusteného vlažného masla, 1 KL prášku do pečiva.

Z bielkov som vyšľahala sneh, prisypala som cukor a šľahala som kým nebol tuhý. Už len vareškou som zamiešala zľahka múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec maslo. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, ten som jemne potrela olejom. Piekla som pri 180 stupňoch do ružova asi 10-12 minút. Upečené cesto som hneď prevrátila na pocukrovanú utierku, stiahla som papier a roládu som stočila. Nechala som ju vychladnúť. Potom som ju pozorne roztočila, natrela malinovým lekvárom, krémom a stočila som ju. Časť krému som si nechala aj na potretie rolády, môže  byť aj v hrubšej vrstve potretá. Nakoniec som roládu posypala kokosom a dala do chladničky dobre stuhnúť. 

Krém: v recepte - 400 ml mlieka, 2 PL hrubej múky, 2 žĺtky, 80 g čokolády na varenie, 80 g práškového cukru, 150 g masla.
V časti mlieka rozmiešať múku a žĺtky. Zvyšné mlieko, rozlámanú čokoládu a cukor variť. Do vriaceho priliať mlieko so žĺtkami a múkou a variť na hladkú kašu. Do vychladnutej primiešať maslo.

Krém kokosový: použitý v mojej roláde - 300 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 120 g kokosu, 200 g masla, 160 g práškového cukru, kokos na posypanie.
V časti mlieka som rozmiešala múku, zvyšné som dala variť aj s vanilínovým cukrom. Do vriaceho som pridala odobraté mlieko s múkou a varila som do husta, prisypala som kokos a ešte chvíľu som všetko spolu povarila. Vymiešala som maslo s cukrom a primiešala som po častiach aj vychladnutú kašu. 




           

utorok 22. marca 2016

Veľkonočné bochníčky

Pri tomto recepte sa mi akosi žiada zastaviť sa pri význame veľkonočných sviatkov.

Kvetná nedeľa
Kresťanom na celom svete otvorila šiesta pôstna nedeľa Palmarum (známa aj Kvetná alebo Pašiová), nazvaná podľa palmových ratolestí, ktorými v Jeruzaleme vítali prichádzajúceho Ježiša Krista. V kostole sa na Kvetnú nedeľu čítajú pašie, state o utrpení Ježiša. Kvetná nedeľa pripomenula triumfálny príchod Ježiša Krista medzi vítajúce davy. Kňazi posvätia vŕbové prútiky - bahniatka. Ľutia si ich dávajú ešte aj dnes v dome za okno, aby sa tak bránili pred búrkami a bleskami.

Veľký tichý týždeň
Podľa ľudovej tradície všetky dni v tomto týždni majú svoje mená a význam.
Modrý pondelok
Svoje meno odvodzuje od farby tmavobelasého rúcha, ktorým v minulosti prikrývali oltáre. 
Žltý utorok
Má svoje meno podľa farby po zime najvytúženejšieho jarného slniečka. Stretávame sa aj s názvom sivý utorok, pretože so svojou šedivosťou ostáva v porovnaní s inými dňami svätého týždňa najnenápadnejším.
Škaredá streda
O názov tohto dňa sa pričinil Judáš, ktorý za príslovečný Judášov groš zradil Ježiša. Predtým na neho škaredo zazeral. 
Zelený štvrtok
Ježiš slávil so svojimi učeníkmi Poslednú večeru. Názov je podľa jednej verzie odvodený zo spomienky na sviežu zeleň pre Ježiša takej osudovej Getsemanskej záhrady. Najrozšírenejším symbolom tohto dňa je však ticho. Práve v tento deň mlčia na kostolných vežiach zvony, ktoré, ako hovorí ľudová tradícia, odlietajú do Ríma, aby sa vrátili po západe slnka až na Bielu sobotu. Namiesto zvonov sa používali rapkáče. Ľudia sa umývali v potokoch, aby boli zdraví a krásni po celý rok.
Veľký piatok
V kresťanskom svete jeden z najtrúchlivejších dní roka, pretože je to deň Ježišovej mučeníckej smrti na kríži. Pre mnohých veriacich rôznych náboženstiev je to deň prísneho, často úplného pôstu, tichého rozjímania a dobrovoľnej izolácie od hlučných zábav. Deň má strohý a meditatívny charakter. Pozostáva z bohoslužby slova, ktorej vyvrcholením je spev alebo čítanie pašií podľa evanjelistu Jána. Domov sa odchádza v tichu. Nesmelo sa kopať v zemi, „lebo pán Ježiš bol vtedy v hrobe.
Biela sobota
Nový oheň symbolizoval nový život. Radostná oslava zmŕtvychvstania sa začína až večer po západe slnka posvätením ohňa, zapáli  sa večná lampa a novoposvätená veľkonočná sviečka – paškal. Na podvečerných bohoslužobných obradoch už znejú „rozviazané“ zvony. Veriaci často celú noc bdejú v chrámoch, aby tu privítali najväčší sviatok.
Veľkonočná nedeľa
Je radostným sviatkom Vzkriesenia Ježiša. Najväčší katolícky sviatok roka je aj dňom svätenia a konzumovania obradových jedál. Končí sa obdobie prísneho pôstu. 
Veľkonočný pondelok
Tento deň je už síce v novom týždni, ale patrí k hlavným veľkonočným sviatkom a v roku k najveselším. Zvyk šibania má preniesť symbolicky na ľudí po dlhej zime sviežosť. Oblievačka je znázorneným želaním po čistote a zdraví a vajíčka sú symbolom života. 


Veľkonočný týždeň je výnimočný nielen týmito dňami, ale aj jedlami, ktoré sú pre niektoré dni charakteristické. U nás to bude vo štvrtok niečo zelené, určite špenát, v piatok určite ryba, v sobotu údenina.  Keďže utorok dostal prívlastok žltý a zároveň je aj najnenápadnejším, ja som ho trošku zviditelnila takýmito veľkonočnými bochníčkami.
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 220 g masla (Hera maslová), 220 g práškového cukru, 4 žĺtky, 60 g droždia, 500 ml mlieka, citrónová kôra, vanilkový cukor, 40 g hrozienok, 70 g mandľových lupienkov, štipka soli, vajíčko na potretie.
Postup: Do trošky vlažného mlieka, 1 KL cukru a KL múky som rozmrvila droždie a nechala som vzísť kvások.
Zvyšnú múku som preosiala do misky a zmiešala so soľou. Maslo som si dala zmäknúť a vymiešala som ho s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou (z 1/2 citróna) a žĺtkami. K vymiešanému maslu som prisypala múku, mlieko a kvások. Všetko som najskôr zmiešala vareškou v miske, potom som cesto spracovala rukou. Cesto bolo mäkučké, dobre sa s ním robilo. Keď sa už nelepilo, zapracovala som doň nasekané mandle a hrozienka, ktoré som pred použitím prepláchla vodou. 

Cesto som prikryla a dala som ho kysnúť. Keď zdvojnásobilo objem, rozdelila som ho na 5 menších častí a tie som vyválala na bochníky. Na plech som dala papier na pečenie, trochu som ho potrela maslom a uložila som bochníčky. Kým sa mi vyhriala rúra, na plechu podkysli. Potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami. 
Vrch som nožom nakrojila do kríža. Piekla som najskôr pri teplote 185 stupňov 20 minút, potom som teplotu znížila na 175 a dopekala som ešte asi 15 minút. V polovici pečenia som bochníčky prikryla papierom aby veľmi nestmavli. 

Dobre je pred pečením ešte jednotlivé bochníčky na plechu po bokoch potrieť olejom aby sa nezlepili dohromady a dali sa oddeliť.