štvrtok 29. júna 2017

Rožkové knedličky


Zostali vám rožky z predošlého dňa? Vyskúšajte tento recept. Je rýchly a knedličky sa dajú posypať nielen strúhankou... a aby chutili ešte lepšie, keďže nie sú ničím plnené, my doma si dávame  k nim trochu džemu. 😋



Suroviny: 4-5 rožkov, 250 g tvarohu, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, detská krupica a mlieko.

Na posýpku: strúhanka (v mojom prípade len domáca z rožkov), maslo, práškový cukor.

Postup: Rožky som nakrájala na menšie kúsky a zaliala mliekom. K nasiaknutým rožkom som pridala tvaroh, vanilínový cukor, vajíčko a toľko krupice aby vzniklo nie veľmi tuhé cesto. 
Z cesta som trhala kúsky a tvarovala guličky - knedličky vo veľkosti vlašského orecha. Knedličky som dávala do vriacej vody a pri miernej teplote som varila keď vyplávali na povrch asi 8 minút. 
(Knedličky po vložení do vody klesnú na dno, treba ich premiešať aby sa neprilepili).
Na troche oleja som medzitým kým sa knedličky varili opražila strúhanku do bledo hneda.
Uvarené knedličky som vybrala a preliala roztopeným maslom, posypala strúhankou a práškovým cukrom. K tomu trošku džemíku a hotovo.

Nech Vám chutí!



štvrtok 22. júna 2017

Kysnuté knedle s jahodami

Už tretí rok je veľmi slabý na jahody. Jeden rok pohnili, lebo keď mali dozrievať tak stále pršalo, vlani zase zamrzli a aby toho nebolo málo, tak tento rok tie čo prežili sucho sú maličké a zvyšok nedozretých plodov uschol. A tak boli bohato zakvitnuté...😢 Prvý a zároveň posledný zber mám za sebou, pár väčších jahôd sme zjedli, skoro sme sa objedli 😄 a ostatné som spotrebovala do týchto knedlí a jahodového pudingu. 





Páčil sa mi recept v letáku kuchyni lidla, tak som ho vyskúšala. Pôvodne sú v recepte  čučoriedky ale aj s jahodami boli knedle dobré. 


Suroviny: 500 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajíčko, 1 PL práškového cukru, trochu soli.

Plnka: jahody, (čučoriedky ale aj iné menšie ovocie), kryštálový cukor.

Na vrch: roztopené maslo, jemný hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, cukor.

Postup: Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Odobrala som z neho časť do ktorej som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Prikryla som a nechala som vykysnúť kvások. 
Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, vajíčko a kvások, priliala som aj zvyšok mlieka. Ručne som vypracovala vláčne cesto. Misku som zatvorila a nechala na teplom mieste aby cesto vykyslo. Vykysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem. 
Cesto som preložila na dosku, rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, vykrojila som z neho kruhy s priemerom 7 cm, do stredu som dala jahody, posypala som cukrom a spojila som cesto tak, aby vznikla guľka. Hotové guľky som prikryla utierkou a nechala som podkysnúť asi 10 minút. 
Zatiaľ som dala do hrnca variť vodu s trochou soli. Knedle som varila v zakrytom hrnci, asi 13 minút lebo boli po vykysnutí dosť veľké. Menšie stačí variť aj menej do 8 minút. Hneď ako som ich vybrala popichala som každú vidličkou a potrela rozpusteným maslom.
Na tanieri som knedle poliala ešte  maslom, posypala tvarohom, preliala smotanou zmiešanou s cukrom a dozdobila jahodami. 
Knedle boli veľmi dobré, neboli sladké tak kto chce môže si ich po vrchu posypať ešte práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!



Zvyšok jahôd som zmiešala s cukrom, uvarila som klasický puding: z 1 l mlieka, 2 balíčkov jahodového pudingového  prášku  a cukru, podľa návodu na obale. Keď bol puding uvarený, nechala som ho chvíľu vychladnúť, sem tam som ho  premiešala a keď nebol veľmi horúci primiešala som do pudingu 1 kyslú smotanu.
Do pohárov som dávala puding, jahody, puding, ale to už podľa každého chuti....😋





piatok 16. júna 2017

Pre potešenie

Ani tento rok nesmie chýbať pár rozkvitnutých záberov. Pofotila som moje kvietky aby som urobila radosť všetkým vám, ktorí navštívite môj blog. 
Veru sa tento rok  nemám  veľmi čím chváliť...silné  mrazy tohoročnej zimy veľmi uškodili mojim ružiam, niektoré som musela odstrániť a tie čo zostali sa nevedia spamätať a len veľmi slabučko začínajú kvitnúť. Na takýto rok sa veru nepamätám...Ľalie sú tiež bez života a jarné mrazy zničili aj hortenzie a ja zisťujem, že v záhradke nemá vlastne čo kvitnúť toto leto, som z toho smutná. 😢

Aspoň kvietky v kvetináčoch mi robia radosť.  Ako každý rok,  aj tento je to u mňa klasika...nekúpila som  nič nové, stále tie isté kvietky. Sadím si ich hlavne preto, že sa mi páčia, po rokoch pestovania som získala skúsenosti a viem ako sa mám o ne starať. 








utorok 6. júna 2017

Dnes som zozbierala kvitnúcu vňať alchemilky. Nezbieram ju v prírode, lebo ju pestujem medzi ostatnými bylinkami. Tento rok sa mimoriadne vydarila, krásne a bohato zakvitla.  









Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)

Už od stredoveku sa využívajú liečivé účinky alchemilky. Ľudovo sa nazýva aj "ženský plášť", jej listy pripomínajú poskladané záhyby plášťa alebo sukničky. V stredoveku sa verilo, že dokáže ženám prinavrátiť panenstvo, možno aj preto sa stretávame aj s názvom panenská.

Na listoch alchemilky sa objavuje ojedinelá kvapôčka rosy, ktorá žiari na slnku ako perla. Alchymisti ju nazvali "nebeská rosa" a používali ju pri hľadaní kameňa mudrcov. 

Nájdeme ju na všetkých vlhkých miestach, na mokrých lúkach, pri potokoch, na okraji lesa.

Zbiera sa kvitnúca vňať v júni a júli. V tieni sa pomaly usuší, pričom získava sivozelenú farbu. 

Hlavnou súčasťou alchemilky panenskej je vysoký obsah trieslovinových látok. Má preto sťahujúce vlastnosti. 

Alchemilka je nenahraditeľná ako pomoc pri všetkých ženských chorobách. Posilňuje maternicu, čím zvyšuje pravdepodobnosť počatia a znižuje riziko potratu. Je súčasťou čajov na zastavenie ženkého krvácania, prospieva pri menštruačných ťažkostiach, zápale vaječníkov a v prechode - klimaktériu.
Jej vlastnosti osožia aj ostatným orgánom. 
Na čistenie krvi použiť 25 g sušenej vňate zaliať 250 ml vriacej vody, nechať 5 minút odstáť a užívať. Tento odvar je možné použiť aj na omývanie menších hnisavých poranení. V niektorých krajinách sa odvar z čerstvých listov používa na večerné umývanie tváre, vraj čistí pleť.

Pri bolestivej menštruácii sa odporúča čaj namiešaný z alchemilky, z myšochvosta a hluchavky rovnakým dielo: 3 KL zmesi zaliať 250 ml vriacej vody. Piť denne, počas menštruácie si urobiť prestávku. Ak je menštruácia bolestivá alebo silné krvácanie, môže sa piť čaj denne. Tento istý čaj piť aj pri klimaktériu, pol litra denne.
Aj pri cystách a myómoch pomáha čaj z alchemilky a myšochvosta. 
Dobré vlastnosti alchemilky osožia nielen ženám ale aj mužom, pritom táto bylinka nemá žiadne nepríjemné účinky ani pri dlhodobom užívaní.


Všetky informácie o alchemilke som zozbierala v knižkách:
"Ako sa liečiť rastlinami" MUDr. Blahoslav Hruška
"Bylinkový receptár" Dionýz Dugas
"Domáca lekáreň" Eva Aschenbrennerová 


utorok 30. mája 2017

Tvarohový koláč s drobenkou

Z nespočetného množstva koláčov s tvarohom ma práve tento oslovil. Na fotke vyzeral veľmi dobre, všetko potrebné som mala doma a tak bolo rozhodnuté: "Upečiem ho". Môj síce vyzeral po upečení trochu inak ako ten v časopise ale to je asi  normálne,  nevadilo mi to, hlavne že chutil.  Tvarohová plnka, kakaová drobenka ochutená kávou a škoricou, ktorú som len tak doplnila, dodávala koláčiku príjemnú chuť. 



Suroviny: 
Cesto: 175 g hladkej múky, štipka soli, 120 g masla (Hera maslová), 50 g kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 KL prášku do pečiva, citrónová šťava asi 1/2 KL.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 3 vanilínové cukry, 1 vanilkový cukor, 3 PL škrobovej múčky.

Drobenka: 120 g hladkej múky, 1 PL kakaa, 1 KL instantnej kávy, 1/2 KL mletej škorice, 80 g kryštálového cukru, 80 g masla.

Postup: Múku som preosiala a zmiešala so soľou a cukrom. Pridala som nakrájané maslo a vajce. Rýchlo som spracovala na hladké cesto. Ak je treba, môže sa pridať trochu studenej vody. Cesto som zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky, v mojom prípade od večera do rána ale stačí 30 minút. 

Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. Cesto som rozvaľkala o niečo väčšie ako dno tortovej formy aby bolo aj na  bokoch formy asi do výšky 3 cm. Tvarohovú plnku som rozotrela na cesto, uhladila som, posypala drobenkou a piekla som pri teplote 180 stupňov asi 45 minút, potom som dopekala pri teplote 175 stupňov. Celková doba pečenia bola 60 minút. Asi v polovici pečenia som koláč prikryla papierom. 

Príprava plnky: Žĺtky som vymiešala s cukrom, a vanilínovými cukrami. Primiešala som tvaroh, škrobovú múčku a zľahka som vmiešala tuhý sneh z bielkov. 

Drobenka: Do múky som primiešala cukor, kakao, kávu, škoricu a maslo. Prstami som vypracovala mrveničku. 



štvrtok 25. mája 2017

Pečené kuracie krídelká na zemiakoch

A opäť niečo z kuracieho mäska. Tentokrát krídelká ale kľudne  sa môže  podľa receptu pripraviť akékoľvek kuracie mäsko. Použité ingrediencie dávajú mäsku výbornú chuť a pečené zemiačiky k tomu...no u nás si veru vždy  pochutnáme 😋




Suroviny: kuracie krídelká (alebo akékoľvek kuracie mäso), plátky slaniny, cibuľa, olej, soľ.

Na marinádu: horčica, kečup, worcesterská omáčka, sojová omáčka, majoránka, mletá rasca, vegeta, čierne mleté korenie. 

Postup: Na vymastený pekáč som uložila očistené a na osminky nakrájané zemiaky, osolila som ich a posypala rascou. Kúsky kuraťa som nasolila a uložila na zemiaky.

Všetky suroviny na marinádu som zmiešala, dávala som asi po 4 PL horčice, kečupu, 2 KL worcesterskej omáčky, 3 KL sojovej omáčky a ostatné  koreniny podľa chuti. Marinádu som rozdelila na porcie kurčaťa, posypala som cibuľou nakrájanou na mesiačiky (kľudne môže byť cibule viac kto má rád) a obložila som mäso plátkami slaniny. Pekáč som prikryla a piekla do mäkka. Potom som ešte odokryté zapiekla. 

Aj keď je v recepte uvedené piecť mäso spolu so zemiakmi, keď potrebujem toho viac, tak dávam mäso na jeden pekáč a zemiaky na druhý.  Mám teplovzdušnú rúru, takže nie je problém, piecť naraz viacej pekáčikov, alebo plechov. 



Dobrú chuť! 

piatok 19. mája 2017

Veľmi ťažké rozhodutie...

Dnes tak trochu k mojej, v posledných mesiacoch, najobľúbenejšej činnosti - hačkovaniu. 

O tom, že je to pre mňa úžasný relax a výborné odreagovanie sa od problémov som už písala. Zatiaľ je to stále tak. Teším sa každý deň na tú chvíľu, keď môžem do ruky zobrať háčik a rozhačkovanú dečku. Tým, že sa musím sústrediť na vzor, počítanie a sledovanie riadkov, myseľ mi neblúdi po iných veciach ale dokážem pri tom sledovať televíziu, no sledovať, to sú nie tie správne slová, skôr počúvať. Ale to mi úplne stačí.

Nepatrím k ženám, ktoré musia mať každý ženský časopis. Kupujem ich len občas. Ja hľadám medzi časopismi také, ktoré majú trvalú hodnotu. Rada mám časopisy špeciálne zamerané na záhradu, bylinky, recepty, akékoľvek ručné práce  a v posledných rokoch k nim pribudli aj časopisy s hačkovanými vzormi. Už ich mám niekoľko, je teda z čoho vyberať. K tomu mám ešte mnoooožstvo vzorov uložených aj na pintereste. Sú to všetko nádherné vzory a vždy mi trvá aj niekoľko dní, kým sa rozhodnem ktorú dečku začnem robiť...

Takto to vyzerá, keď vyberám vzor...😊




A ešte vám chcem ukázať posledné dielka 😏










streda 10. mája 2017

Pečené zabíjačkové mäso (Tajomstvo mojej kuchyne)

Pravidelne sledujem reláciu "Tajomstvo mojej kuchyne." Pozornosť venujem hlavne sladkým receptom, zákuskom a koláčom ale aj príprava niektorých jedál je  zaujímava. Pred časom ma zaujal jeden recept  z mäsa. Jedlo vyzeralo veľmi dobre a tak som ho s mojimi úpravami a doplnenými surovina urobila. Recept je teda už iný ale ďakujem autorke za inšpiráciu. 






Suroviny: bravčové plece, slanina, kuracie pečienky, cibuľa, cesnak, 4 ks bobkový list, 4 ks nové korenie, celá rasca, majoránka, masť, soľ.

Postup: Nakrájala som mäso, slaninu a cibuľu na väčšie kúsky.  Mäso som najskôr opiekla na rajnici s trochou masti, pridala som  koreniny okrem majoránky, nakrájaný cesnak  a časť cibule. Chvíľu som všetko opekala. Pekáč som vytrela trochou masti a rozložila som zmes z rajnici.Posypala som majoránkou.a soľou.  Medzi kúsky mäsa som vložila slaninu a pečienku. Vrch som posypala cibuľou. (Kto má rád cibuľu, môže dať viac). Podliala som vodou, prikryla a v rúre som dusila. Keď bolo mäso mäkké, odokryté som  ešte zapiekla. 

Zemiakové lokše: 1 kg uvarených zemiakov v šupke som očistila a postrúhala. Pridala som soľ a podľa potreby hladkú múku  (300-400 g, záleží od zemiakov), cesto by nemalo byť veľmi mäkké aby sa dalo rozvaľkať. Z cesta som urobila šúľok, nakrájala na kúsky a každý kúsok som rozvaľkala na pomúčenej doske. Rozohriala som panvicu (bez tuku) a jednotlivé lokše som z každej strany opekala. Dobre je ich pred pečením na panvici popichať alebo jemne nakrojiť. Opečené lokše som potrela výpekom z mäsa.
Zemiakové lokše som už robila aj z obyčajných uvarených zemiakov (bez šupky), keď mi zostali z obeda. Nevidela som žiadny rozdiel, možno mi  také ešte viac chutili. 

Mäsko som podávala so zemiakovými lokšami a čalamádou z kapusty a cvikly


Pôvodný recept je TU


A po obede niečo sladké. Tento víkend to bola  Krémeška,  aj so šľahačkou 😋 







Čalamáda kapustovo-cviklová

Zdravá a chuťovo tiež dobrá. A hlavne, dá sa urobiť kedykoľvek. 

Suroviny: 3 kg bielej kapusty, 2 kg uvarenej cvikle, 1 kg cibule 1,5 l vody, 300 ml octu, 300 g cukru, 1 balenie mletej rasce, čierne mleté korenie, soľ.

Postup: Kapustu som nakrájala na rezančeky, tiež uvarenú a očistenú cviklu, cibuľu som nakrájala na mesiačiky. Spolu som všetko zmiešala. Do vody som naliala ocot, pridala cukor, soľ, rascu a korenie a povarila som, kým sa cukor nerozpustil.  
(Koreniny, soľ a ocot sa môžu upraviť podľa chuti, kto má ako rád, sladšie alebo kyslejšie, aj rasce nemusí byť toľko).
Horúcim nálevom som zaliala zeleninu. Nechala som prikryté v chlade postáť 24 hodín. Potom som čalamádu dala do zaváraninových pohárov a pri 80 stupňoch som sterilizovala 20 minút.





  

streda 3. mája 2017

Torta tropica (ananásovo-mandarinková)

Upiecť tortu je vždy tak trochu výzva. Majsterky v pečení nádherných tort si prídu určite na svoje, veď sú to väčšinou hotové umelecké diela. Mňa sa to však netýka 😊 Ja pečiem torty obyčajné ako ja hovorím: "na zjedenie" nie na obdivovanie.  
Aj táto moja torta je preto jednoduchá no  našťastie to nikomu nevadilo a dala sa zjesť aj keď nebola vyčačkaná 😃




Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL studenej vody, 120 g práškového cukru, citrónová šťava (1 KL), 70 g polohrubej múky, 40 g zemiakového škrobu, 1 KL prášku do pečiva, 3 PL oleja.

Krém I.: 350 ml mlieka, 1 balíček kokosového pudingového prášku, 3-4 PL kryštálového cukru, 100 g masla.

Krém II.: 250 g jemného tvarohu, 2-3 PL bieleno smotanového jogurtu, 150 g masla, 1 vanilínový cukor, 120 g práškového cukru.

Okrem toho: konzerva ananásu a mandariniek, 2 KL kopcovité jemnej potravinárskej želatiny, 700 ml šťavy z kompótov (doliať do potrebného množstva vodou), 1 Zlatý klas. 2 PL kryštálového cukru, okrúhle piškóty, sirup alebo šťava z kompótu.

Postup: Najskôr som rozšľahala bielky so štipkou soli do bielej peny. Prišľahávala som po lyžiciach vodu. Postupne som prisypala práškový cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Po jednom som na nižších obrátkach prišľahala žĺtky a citrónovú šťavu. 
Zmiešala som múku so zemiakovým škrobom a práškom do pečiva. Už len zľahka vareškou som múčnu zmes a olej primiešala do vyšľahanej hmoty. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm, tú som vyložila papierom na pečenie - dno a ešte som jemne potrela dno aj boky olejom. 
Tortový korpus som piekla pri teplote 175 stupňov. Nechala som vychladnúť.

Krémy: Do mlieka som zamiešala pudingový prášok a cukor. Uvarila som puding. Ešte do teplého (nie hneď do horúceho) som primiešala maslo. (Na zvýraznenie chuti som zamiešala aj 1 PL mletého kokosu, ale to nemusí byť).
Druhý krém som pripravila tak, že som vymiešala maslo s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom, stačí aj ručne vareškou a primiešala som tvaroh. (Pridala som ešte trochu cukru, lebo bol tvaroh kyslejší :))
Zo 700 ml šťavy, ktorú som si pripravila z kompótových štiav a vody,  som odobrala 50 ml a zamiešala som do nej želatinu.  Pripravila som ju podľa návodu na obale. Nakoniec som želatinu primiešala k tvarohu. Časť ananásu som nakrájala na malé kusky a pridala som ho k tvarohovému krému.

Kým som krémy pripravila, korpus mi vychladol a tak som sa mohla pustiť do dokončenia.

Vložila som korpus do formy, pokvapkala som ho sirupom (šťavou), natrela som kokosový krém. Na krém som uložila piškóty, natrela som tvarohový krém, uložila som ananás a mandarinky a tortu som dala na chvíľu stuhnúť do chladničky. 
Zo 650 ml šťavy, 2 PL kryštálového cukru a 1 Zlatého klasu som uvarila želé. Tým som poliala ovocie na torte. Vrch torty som posypala kokosom.