utorok 24. apríla 2012

Kakaové rožteky

Ak si chcete vychutnať lahodnú chuť a vôňu orechov a  škorice, určite si upečte tieto rožteky. Ich chuť sa zvýrazní keď pár dní odležia, vôbec sa nič preto nestane, ak ich upečite aj dva týždne pred Vianocami. 

Suroviny: 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 250 g tuku Hera, (Hélia), 100 g mletých orechov, 2 PL kakaa, 1 vanilkový cukor, 1/2 KL škorice, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 vajce, štipka soli.


Postup: Všetky suroviny spracujem na cesto a nechám ho odpočívať aspoň 30 minút. Potom cesto rozdelím na  dve časti, každú  rozšúľam na hrúbku tušky , nakrájam na kúsky a tvorím rožteky. Ukladám na plech vyložený papierom na pečenie, trošku ďalej od seba lebo sa pri pečení jemne roztečú. Pečiem pri teplote 175 stupňov asi 13 minút. Hotové upečené a vychladnuté rožteky  máčam v čokoláde.



pondelok 23. apríla 2012

Orechové kolieska

Je to náš rodinný recept, čo však neznamená, že by sme ho vymysleli, ale už moja mamina podľa neho pekávala, a preto  mám už od  detstva tieto kolieska veľmi rada. 

Suroviny: 400 g hladkej  múky, 150 g práškového cukru, 100-120 g mletých orechov, 320 g Hery.


Postup: Všetky suroviny spracujem  na cesto a  nechám odpočívať aspoň 30 minút.  Potom cesto rozvaľkám  a vykrajujem plné kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 175 stupňov. Hotové vychladnuté kolieska spájam lekvárom a polievam čokoládou.  



Vianočné hviezdičky

Tieto hviezdičky sú k Vianociam priam stvorené...orechy, škorica, kakao, to všetko im dáva príjemnú chuť a vôňu. Vyskúšajte.

Suroviny: 420 g hladkej  múky, 150 g práškového cukru, 280 g Hery  alebo Palmarínu, 80 g mletých orechov, 2 KL škorice, 2 PL kakaa, trochu mlieka.


Postup: Do misky preosejem múku, cukor, primiešam aj orechy a škoricu. Tuk nakrájam na tenké plátky. Zo surovín spracujem cesto. Ak treba, prilejem trošku mlieka (len po lyžiciach). Cesto rozdelím na polovicu a do jednej časti zapracujem kakao. Cesto nechám hodinu odpočívať. Potom rozvaľkám obidve cestá a z každej vykrajujem hviezdičky plné a s otvorom v takom počte, aby sa dali upečené zliepať lekvárom. Pečiem pri teplote 180 stupňov.  Hotové hviezdičky zdobím podľa fantázie.


piatok 20. apríla 2012

Mazanec pečený v pekárničke

Suroviny: 600 g polohrubej múka, 1 vajce, 1 žľtok, 300 ml mlieka,100 g rastlinného tuku, 1 PL oleja, 7 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 KL sušeného droždia alebo 1/4 kocky čerstvého droždia, 1PL rumu, šťava a kôra z citróna, hrozienka, mandle, soľ.
Postup:Do pekárničky dám najskôr všetky tekuté suroviny: vlažné mlieko v ktorom rozšľahám vajce a žĺtok, potom roztopený tuk, olej, rum, šťavu a kôru z citróna. Pridám cukor a vanilkový cukor, múku, soľ a droždie. Mám pekárničku Moullinex takže nastavím program 4 (sladký), váhu 750g, kôrku svetlú. Pekárnička začne miesiť. Po zaznení signálu pridám hrozienka a opražené mandle nakrájané na hranolčeky alebo lupienky. Potom už len počkám pokiaľ pekárnička neurobí aj ostatné kroky: miesenie, kysnutie a pečenie. Ak sa mi zdá, že je mazanec ešte nie dosť je bledý, predĺžim čas pečenia o 10minút. Potom vyberiem mazanec na mriežku a nechám vychladnúť. 
Dobrú chuť!



pondelok 16. apríla 2012

Lahodný veľkonočný baranček

Suroviny: 80 g masla ( Hera), 80 g práškového cukru 25 g vanilkového cukru, 2 vajíčka, 80 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1PL rumu, 80 g škrobovej múčky, 80 g mletých orechov, štipka soli, čokoládová poleva
Postup:  Vymiešam maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, vajíčkami a rumom. Pridám múku zmiešanú so soľou a škrobovou múčkou, nakoniec vmiešam orechy. Cesto nalejem do vymastenej a múkou vysypanej formy (má obsah 0,8 l) a dám piecťpri teplote 160 stupňov asi 50 minút. Upečeného barančeka nechám vo forme vychladnúť a potom ho vyberiem z formy. Polejem čokoládovou polevou.