streda 24. júla 2013

Polievka z kelu

Neviem ako vy, ale ja mám veľmi rada zeleninové polievky. Nezáleží či sú robené na sladko alebo na kyslo, mne chutia a hlavne v lete, keď ich môžem uvariť z čerstvých surovín. Dnes som uvarila ľahkú polievku z kelu. 


  

Suroviny: hlávkový kel, mrkvička, petržlen, zemiaky,  cibuľka, olej, hladká múka, mletá červená paprika,  petržlenová a zelerová vňaťka, cesnak, majoránka, alebo oregano mletá rasca, soľ, vňaťka petržlenová, zelerová, ligurček.

Postup: Na oleji som do zlatista orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu.  Zaprášila som hladkou múkou a chviľu som popražila. 
Pridala som nakrájaný cesnak, nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný kel, všetko som spolu chvíľu popražila.  Potom som prisypala  mletú papriku a hneď som zaliala vodou, aby paprika nezhorela. Vody som dala iba toľko, aby zakryla zeleninu.  Pridala som mletú rascu a soľ a chvíľu som spolu všetko podusila. Doliala som vodu a pridala som aj zemiaky. Varila som do mäkka. Nakoniec som polievku dochutila ešte majoránkou. 

Do polievky sa môže počas varenia  pridať aj čerstvá petržlenová, zelerová a ligurčeková vňať a podľa chuti bujón. 
Vňať vkladám celú, zviazanú do polievky, nechám povariť a potom z polievky vyberiem.



Dobrú chuť!


pondelok 22. júla 2013

Tvarohovo-ríbezľové koláče

Zažiadalo sa nám niečo z kysnutého cesta. A čo iné by to malo byť v tomto krásnom letnom čase ako niečo v čom bude sezónne ovocie...: Kyslastá chuť ríbezlí veľmi dobre dopĺňala sladkú tvarohovú plnku. Nám doma koláčiky chutili tak vyskúšajte. 



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 350 ml mlieka, 42 g droždia, 150 g Hery, 4 žĺtky + vajíčko na potretie, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka: 250 g hrudkového tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 2 KL kukuričnej múčky, ríbezle.

Posýpka: 70 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, 50 g Hery.

Postup: Najskôr som  si urobila  kvások - rozmrvila som droždie, zasypala 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky, zaliala som  trochou vlažného mlieka a nechala vykysnúť. Múku som preosiala  do misky, pridala som  soľ - štipku, nastrúhala som citrónovú kôru z 1/2 citróna a pridal som aj šťavu. Prisypala  som  vanilkový cukor a práškový cukor. V zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala som vychladnúť aby nebola veľmi horúca. Keď vzíšiel  kvások, priliala som ho do misky s múkou a začala miesiť (ja zásadne len rukou). Postupne som prilievala mlieko a rozpustený vlažný tuk.  
Vypracovla som  vláčne cesto. Misku som zatvorila  (robievam v miske-kyske) a dala som ju na teplé miesto aby cesto nakyslo.  Počas kysnutia som ešte raz premiesila.  
Po opätovnom vykysnutí som  cesto dala na dosku,   rozdelila na 32 častí - každá mala 40 g a urobila som guľky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie - ďalej od seba. Chvíľu som ich nechala kysnúť a potom som malým pohárikom urobila v strede jamku. Tým sa guľka roztlačila do tvaru koláča. 
Kraje som natrela rozšľahaným vajíčkom, do dierky som dala tvarohovú plnku. Na tvaroh som pokládla bobuľky ríbezlí a posypala som posýpkou. Koláče som piekla pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.

Počas kysnutia cesta som si urobila plnku zmiešaním všetkých uvedených surovín: tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtok a kukuričnú múčku. 

Pripravila som si aj posýpku. Zmiešala som cukor s múkou a nakrájala som na menšie kúsky Heru. A už len prstami som všetko drobila. Posýpku som vložila do chladničky až kým som ju nepoužila.

Poznámka: Pri pečení sa koláčiky trochu deformovali ale na chuti to nevadilo,  nabudúce by som skúsila  cesto rozvaľkať  a vykrajovať kolieska. 


streda 17. júla 2013

Jogurtová torta (krok za krokom)


Aj keď recept na jogurtovú tortu  už na mojom blogu mám, rozhodla som sa  uverejniť ho ešte raz. Robím to hlavne kvôli tým, ktorí mali problémy pri príprave a z nejakého dôvodu  sa  im torta  nevydarila.  Dnes som recept  doplnila o ovocnú želatinu. 


Suroviny:  3 malé biele smotanové jogurty, 1 šľahačka v prášku, 125 ml mlieka, 1-2 vanilkové cukry, práškový cukor podľa chuti, 1 dl vody, 5 KL jemne mletej želatiny Dr.Oetker, ovocie, piškóty okrúhle.

Želé: 1 balíček červeného tortového želé, voda so sirupom.


Najskôr som si pripravila tortové želé podľa návodu na obale. Použila som vodu so sirupom.


Formu som vypláchla studenou vodou a naliala som želé. 
Naukladala som ovocie, (maliny a marhule). Formu som vložila do chladničky aby želé stuhlo.


 Do 1 dl vody som dala  napučať želatinu. Asi 5-10 minút.



 Kým želatina napučala, zmiešala som jogurty s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. 


Vyšľahala som šľahačku, ja pridávam aj do nej trochu cukru ale to už každý podľa chuti.


Napučanú želatinu som  zohrievala na miernom plameni kým sa nerozpustíila a nevznikla biela vlažná tekutina. NEVARIŤ!


Do smotanového základu som primiešala šľahačku, asi za lyžičku šľahačky som primiešala k želatine. 

Vmiešaľa som želatinu. (Tu chcem zdôrazniť, že želatina nebola studená ani stuhnutá  a horúca nemala byť prečo, nakoľko som ju zohrievala len krátko ako som to vyššie spomenula, mohla som ju hneď ako som ju rozpustila použiť).


Netreba sa zľaknúť ak nie je krém  až tak hladký, želatina ho vždy trochu zrazí ale po stuhnutí to nie je vidno. 

Asi polovicu krému som naliala na stuhnuté želé, uložila som maliny a zaliala som zvyškom krému. 
(Pretože som použila aj želé a ovocie, mala som krému trochu viac a nevmestil sa mi celý do formy.  Nakoniec som uložila piškóty a formu som uzatvorila. (Treba vypustiť vzduch z formy). 





Takto som formu vložila do chladničky a nechala som tortu dobre stuhnúť. Trvá to 8 a viac hodín. 
Potom som už len formu z Tupperwaru  postupne otvorila. Najskôr som pozorne oddelila strednú  vnútornú časť, potom spodnú a nakoniec hlavnú časť formy ale to už tí, ktorí ju majú a robia v nej určite vedia. 



Budem rada, ak som týmto podrobným postupom aspoň niekomu poradila a pomohla. 



pondelok 15. júla 2013

Ríbezľovo-orechový koláč

Znovu je tu obdobie  ríbezlí a ja si  neviem  predstaviť tento čas bez šťavnatého, krehkého ríbezľového koláčika s chrumkavou  snehovou perinkou... 
Ako každý rok, tak aj teraz  som vyskúšala niečo iné ako vlani, aj keď na pohľad takmer rovnaký koláč ako predošlé  TU a TU   
Ale tá chuť...orechy a ríbezle... nikdy by som neverila, že to môže spolu tak chutiť. 😋
Kto má rád orechové plnky nech vyskúša tento koláč,  určite nebude ľutovať. Vynikajúci.



Suroviny: 100 g Hery, 1žĺtok, 170 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 1-2 PL mlieka, trochu citrónovej kôry a pár kvapiek šťavy. 

Plnka: 120 g mletých orechov, 2 PL kryštálového cukru, 1-2 PL mlieka, ríbezľový lekvár.

Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru, 1 PL maizeny (zemiakový škrob), 400 g očistených ríbezlí, 1 PL kryštálového cukru.

Postup: Najskôr som vypracovala cesto z uvedených surovín. Cesto som zabalila do fólie a odložila do chladničky.

Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som  z nich odobrala na posypanie  a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor  aby sa ríbezle obalili.

Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. (Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom a  orechovou plnkou. 
Vložila som do rúry  vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. Piekla som 25 minút.
Vybrala som z rúry a  znížila som teplotu na 150 stupňov. 

Vyšľahala som bielky s cukrom na krémovitý sneh, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom. 
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí.

Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry. 



pondelok 8. júla 2013

Dvojfarebné orechové kvietky

Už niekoľko rokov sa stretávame širšia rodina na začiatku prázdnin pri varení gulášu, samozrejme ako sa patrí varíme ho  v kotly. Tak tomu bolo aj túto sobotu. Aj keď nám počasie neprialo až tak ako sme si predstavovali,   vďaka predvídavosti môjho brata, ktorý urobil nad kotlíkom aj striešku, sme nemali guláš ochutený dažďovou vodou,   úspešne sme ho  uvarili a pochutnali si na ňom. A pretože po dobrom guláši nielen pohár pivka ale aj nejaká sladkosť dobre padne, my sme dosť maškrtná rodina, 😃 tak som upiekla "Mrežovník s tvarohovu plnkou" recept TU  a "Dvojfarebné kvietky". 


Suroviny: 560 g hladkej múky, 370 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 2 KL mletej škorice, trochu mlieka - podľ potreby 2 PL, 1-2 PL kakaa - do 1/2 cesta, lekvár.

Postup: Zo surovín okrem kakaa som vypracovala cesto. Rozdelila som ho  na polovicu a do jednej časti som pridala kakao. 
Cestá som nechala 30 minút odpočívať v chladničke. 
Potom som každú časť zvlášť rozvaľkala na 2-3 mm a vykrajovala kolieska - kvietky plné a s otvorom tak aby sa dali spárovať. To je už na každého fantázii a chuti či chce tmavé spodné časti a bledé vrchné alebo naopak...
Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som ich piekla 13-15 minút. Vychladnuté kvietky som spájala lekvárom.  
Z uvedenej dávky mi vyšlo 75 hotových zlepených kvietkov.


Mrežovník s tvarohovou plnkou

Aj tento tvarohový mrežovník je u nás obľúbený. 



Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 125 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 1/2 KL mletej škorice, 250 g Hery, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli.

Plnka: 500 ml mlieka, 2 PL cukru, 1 vanilkový puding, 500 g mäkkého tvarohu (nie hrudkového),1 vailkový cukor   asi 4 PL práškového cukru (podľa chuti na osladenie tvarohu).

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto. 
Odložím zabalené v potravinovej  fólii do chladničky aspoň na pol hodiny. 
Potom cesto rozdelím  na dve časti - 2/3 a 1/3. 
Väčšiu časť rozvaľkám a preniesť do vymasteného a múkou vysypaného hlbokého plechu (32x38 cm). 
Na cesto natrieťm plnku. 
Menšiu časť cesta rozvaľkám  na plát a nakrájam pásiky. Tie ukladám na plnku - robím mriežku. 
(Mala som maliny, tak som do každého "okienka" vložila jednu ale to nemusí byť.) 
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45 minút, potom som ho prikryla papierom a ešte dopekala asi 5 minút. 

Príprava plnky: Z mlieka, 2 PL cukru a  pudingového prášku uvarím  puding. Nechám ho za občasného premiešania vychladnúť. 
Vymiešam tvaroh s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom a primiešam vanilkový puding.



štvrtok 4. júla 2013

Tirolský čerešňový koláč

Dávno som pokukovala po tomto recepte v mojom zošite. Páčil sa mi koláč na obrázku a k tomu poznámka "skvelý a šťavnatý".... Trochu ma zaskočili množstvá niektorých surovín a priznám sa, že niektoré som doma ani nemala a tak som si recept upravila ale myslím si, že nestratil na svojej kvalite. Bol vynikajúci. 
Ak by niekoho koláč oslovil a chcel by ho vyskúšať, uvádzam recept pôvodný a v zátvorkách s  niektorými upravenými surovinami tak, ako som ho piekla ja.




Suroviny:  200 g masla (180 g Hery), 250 g práškového cukru (200 g), 6 žĺtkov (5), kôra z 1/2 citróna, 1 KLškorice, 200 g lieskových orechov (150 g vlašských orechov), 125 g múky (dala som polohrubú 130 g), 1 KL prášku do pečiva, 200 g postrúhanej čokolády (100 g časť som nastrúhala a časť nasekala na kúsky), 300 g odkôstkovaných čerešní (nevážila som, nakrájala som ich na menšie kúsky a kládla po celom vrchu koláča). 

Postup:  Maslo som dobre  vymiešala s cukrom. Za stáleho šľahania som pridávala po jednom žĺtky, škoricu, citrónovú kôru, orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zdalo sa mi, že je cesto dosť husté, tak som pridala asi 2-3 PL mlieka. Zľahka som zamiešala sneh vyšľahaný so štipkou soli a nakoniec čokoládu. 

Cesto som vyliala do tortovej formy priemer 26 cm, ktorú som vyložila papierom na pečenie - len dno. Po vrchu koláča som pokládla vykôstkované  čerešne a dala som piecť. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, keď už začal vrch hnednúť tak som koláč prikryla papierom a dopekala kým sa cesto nechytalo na špajdlu - ako pri pečení tortového korpusu.

Vychladnutý koláč som už len pocukrovala práškovým cukrom.



streda 26. júna 2013

Selský závin

Veľmi často robievam hanácke koláče.   Postup je pracnejší ale všetkým nám chutia, tak mi to nevadí. Dostal sa mi však do rúk recept z jedného českého časopisu, ktorý mi veľmi pripomínal koláčiky, tak som ho vyskúšala. Príprava bola jednoduchšia a závin sa vyrovnal chuťou našim obľúbeným koláčom. 

Recept na hanácke koláče TU



Suroviny: 250 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 80 g cukru, 2 PL hladkej múky, 600 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 60 g masla, soľ, citrónová kôra.

Náplň: 500 - 600 g hustejšieho tvarohu, 1 vajce, 100 g práškového cukru (alebo podľa chuti), 1 vanilkový cukor, 70 g hrozienok, citrónová kôra. 

Na dokončenie: 3 PL slivkového lekváru, 1 PL rumu, vajíčko na potretie.

Posýpka: 80 g hrubej múky, 40 g práškového cukru, 30 g masla.

Postup: V polovičnej dávke  mlieka som rozmiešala  droždie, 2 PL hladkej múky a 1 PL cukru. Zakryla som a nechala  urobiť kvások. Meditým som do misky preosiala múku, primiešala soľ, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a zvyšok cukru. Priliala som zvyšné mlieko zmiešané so žĺtkami, kvások a rozpustené vlažné maslo (môže byť aj Hera). Vypracovala som vláčne cesto, zakryla a nechala vykysnúť. 

Medzitým som si pripravila náplň zmiešaním všetkých uvedených surovín a posýpku, tiež zmiešaním múky, cukru a masla. 
(Všetky suroviny jemne drobiť medzi prstami nie dlho, aby sa maslo veľmi nerozpustilo - vznikne mrvenička).

Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Každú som rozvaľkala na plát asi 28x36 cm, potrela každý tvarohovou náplňou, stočila a preložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranou dlane som záviny v strede po dĺžke potlačila a potrela lekvárom zmiešaným s rumom. Kraje závinov som potrela rozšľahaným vajíčkom.  Nakoniec som záviny posypala posýpkou a dala piecť do vyhriatej rúry. 
Piekla som pri 170 stupňoch 45 minút, potom som prikryla papierom a ešte dopekala podľa potreby.   





utorok 25. júna 2013

Svieža torta s ovocím

Je to  rýchlovka, pokiaľ niekto nepokladá upečenie korpusu za veľa roboty. Dá sa však nahradiť aj piškótami. Ovocie je možné použiť takmer akékoľvek.

Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL vody, 110 g práškového cukru, citrónová kôra, 1 PL oleja, 80 g polohrubej múky, 50 g škrobovej múčky (zemiakový škrob), 1 KL prášku do pečiva.

Krém: 500 g kyslej smotany, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vanilínový cukry, 120 g práškového cukru, 250 g šľahačkovej smotany,  4-5 KL práškovej želatiny rozpustenej v 1 dl mlieka - urobiť podľa návodu alebo 1 želatinový stužovač Dr.Oetker - za studena (ten som v recepte použila).

Želatina: 1 číre tortové želé, 1 PL cukru, 250 ml vody (ak chceme želé ovocné, miesto celého množstva vody, treba dať iba 200 ml a 50 ml ovocného sirupu), ovocie podľa chuti (jahody, maliny, černice, čučoriedky, mandarinky).

Postup: 3 bielky som vyšľahala s 3 PL vody. Keď začal sneh hustnúť, prisypala som cukor a šľahala som do tuha. Pri nižších otáčkach som pridávala po jednom žĺtky a citrónovú kôru. 
Zmiešala som múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva. Zľahka vareškou som primiešala k vaječnej zmesy. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie a jemne potrela olejom. Rozotrela som cesto a dala som piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som 20 minút.

Korpus som nechala vychladnúť a potom som ho vložila späť do formy.

Krém: kyslú smotanu som zmiešala  s jogurtom, pridala som vanilínový cukor, práškový cukor a podľa návodu pripravený želatinový stužovač. Zľahka som primiešala vyšľahanú šľahačku. 
Krém som vyliala na korpus, uložila som ovocie, jahody a čučoriedky a dala som do chladničky stuhnúť. Potom som pripravila podľa návodu na obale želatinu a poliala som ovocie. 



piatok 21. júna 2013

Citronáda

Ako  sme ešte nedávno  už všetci mali dosť tých chladných upršaných dní, tak máme asi teraz dosť tejto neznesiteľnej horúčavy. Ja osobne som veľmi teplomilný človek ale toto je už aj na mňa veľa...Musela som sa nejako osviežiť,   siahla som  po tomto nápoji. Citróny som mala v chladničke a tak som sa pustila do toho...

Odšťavila som asi 5 citrónov, mala som z toho 1,5 dcl šťavy. Cez sitko som ju preliala do džbánu, pridala som 2 PL kryštálového cukru a miešala som, kým sa cukor nerozpustil, trvalo to chvíľu. Potom som nastrúhala očistený zázvor (ďumbier) asi za 1 KL a doliala som čistou vodou. To som už dolievala podľa chuti aby som si zase nevyrobila obyčajnú citrónovú vodu, tak som radšej vodou šetrila...:) Nakoniec som pridala čerstvú mätu, nakrájané kolieska ošúpaného citrónu a ľad. Citronáda bola za chvíľu hotová.


Na zdravie!

pondelok 17. júna 2013

Skutočná kráľovná kvetov...

Och, kto by vnímal všetky ruže,ktoré dokola v tichých záhradách stoja - och, kto by všetky vnímal,musel by ako v opojení kráčať životom. 
(Christian Morgenstern)

Tu už nepomôže  nijaké úsielie! Sú tu ruže a budú kvitnúť.
(Johann Wolfgang Von Goethe)

Ruža nemá dôvod, prečo kvitne, jednoducho kvitne. Nedbá na seba, nepýta sa, či ju vidieť.
(Angellus Silesius)

    Veľkí i menej veľkí básnici ospevovali ružu ako symbol krásy a lásky.
    Nikto nevie presne povedať, odkedy existujú ruže. Najstaršie stopy vedú do treťohôr, novoveku dejín Zeme. Z tej éry sa našli skameneliny zvyškov rastlín podobných ružiam, ktoré majú asi 25 miliónov rokov. Takéto fosílie však pozostávajú vždy len z odtlačkov alebo zvyškov častí rastlín, napríklad ostňa ruže, listu alebo časti výhonkov. Vedcom tieto nálezy nestačia na to, aby ich mohli bez pochybností priradiť k rodu Rosa. Potrebujú ako pravý dôkaz zvyšky celej rastliny alebo aspoň viacerých jej častí. Možno však vychádzať z toho, že ruža rastie na našej Zemi aspoň 15 miliónov rokov. Tým je dokázané, že tu bola dávno pred človekom. 

Mám rada všetky kvety ale ruža je skutočná kráľovná medzi nimi.
Aj tohto roku moje ruže ukázali svoju krásu a robia radosť nielen mne ale aj všetkým okoloidúcim a to ma teší najviac.











Rýchly ovocný koláč

Príprava tohto cesta je skutočne rýchla a pripomína bublaninu. Ovocie sa dá použiť akékoľvek. Ja som použila čerešne.

1.cesto: 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 220 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 200 ml mlieka, 150 ml oleja.

Postup:  Všetky suroviny spolu dobre vymiešať, stačí aj vareškou. Cesto vyliať na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou. 

2. cesto:  200 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 110 g kryštálového cukru,1 1vanilkový cukor, 1 vajce, 100 ml mlieka, 50 ml oleja, v 3 PL mlieka rozmiešať 3 KL kakaa. 

Postup: Aj tieto suroviny všetky spolu dobre zmiešať. Tmavé cesto rozotrieť na svetlé cesto na plechu. Uložiť odkôstkované čerešne alebo aj iné ovocie. (Pred pečením som posypala vrch koláča mletými orechami a vanilkovým cukrom, to však nemusí byť).
Piecť pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. (Piekla som   v hlbokom plechu 40x32 cm). 

Samozrejme je možné postupovať aj tak, že sa urobí zo všetkých surovín jedno cesto, časť odobrať a prifarbiť kakaom. Príprava je  rýchla, takže urobiť dve cestá nie je  problém. Rozhodnutie je na každom...


piatok 7. júna 2013

Jahodové muffiny

Pôvodne som chcela upiecť jahodový koláč. Keď som začala čistiť jahody, čo som v záhrade pozbierala, zostalo mi toľko dobrých, že mi bolo hneď jasné, že z môjho plánu nič nebude...V chladničke som mala  jeden jahodový jogurt, a tak som urobila cesto na muffiny. 


Suroviny: 200 g polohrubej múky, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 prášku do pečiva, štipka soli, 125 g masla alebo 1 dl oleja (dala som olej), 2 vajíčka, 150 g jahodového jogurtu (použila som Jogobellu), asi 10 stredne veľkých jahôd.

Postup: V miske som zmiešala najskôr všetky sypké suroviny, zvlášť som zmiešala jogur, vajíčka a olej. Potom som tekuté prilievala k sypkým a dobre som všekto vymiešala. Stačí miešať aj vareškou. Jahody som nakrájala na menšie kúsky a vmiešala som do cesta. Cesto bolo dosť husté, tak som priliala trošku mlieka aby sa mi lepšie s nim pracovalo. 
Formičky na muffiny som naplnila do 2/3 a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Piekla som 30 minút. 
Z dávky mi vyšlo 12 muffinov. 
(Záleží na veľkosti formičiek, niektoré sú väčšie iné menšie, ja som dávala do formičiek s obsahom 75 ml).

Muffinky sú vláčne a výbornej jahodovej chuti. Vyskúšajte.



štvrtok 6. júna 2013

Palacinky

Všetci doma ich zbožňujeme. Raz za mesiac ich robím určite. Plnené tvarohom, marhuľovým alebo černicovým lekvárom, posypané cukrom alebo poliate čokoládou. Z akého množstva surovín ich robím sa radšej nepriznám :) ale  určite nie z tohto základného ktorý uvádzam...

Suroviny: 0,5 dl mlieka, 2 vajíčka, 75 ml oleja, 1 vanilkový cukor, asi 200 g hladkej múky, štipka soli.

Postup: V mlieku rozmiešam žĺtky, olej, vanilkový cukor (niekedy pridám aj trochu práškového - 1-2 KL), štipku soli a prisypávam múku. Miešam ručným mixérom aby bola hmota hladká bez hrudiek. Múku prisýpam podľa potreby aké husté cesto chcem mať a aké hrubé chcem robiť palacinky. Na tenšie palacinky  treba cesto redšie a na hrubšie palacinky robím cesto hustejšie. Nakoniec primiešam vareškou vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto nechám postáť aspoň 15 minút. Za ten čas môže cesto ešte zhustnúť. Ak sa mi zdá veľmi husté zriedim ho vodou. Panvicu si potriem olejom, dobre ju rozohrejem, musí byť zohriata  aby sa palacinky nechytali na panvicu. A už len nalejem cesto a pečiem. Upečené palacinky ešte potieram roztopeným maslom a vychladnuté plním.

Tak nech Vám chutia!



piatok 31. mája 2013

Zemiakové pagáčiky

Suroviny: 750 g hladkej múky špeciál, 120 ml oleja, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 KL soli, 4,5-5 dcl mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 450 g uvarených zemiakov, 120 g Hery, vajíčko na potretie pagáčikov, hrubozrnná soľ, rasca, sezam - na posypanie.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobiť kvások. Preosiať múku, primiešať soľ, pridať kvások, v mlieku rozšľahané vajíčko a žĺtok, olej. Vypracovať vláčne cesto a nechať vykysnúť. Kým cesto kysne, roztlačiť vidličkou ošúpané  uvarené zemiaky - vychladnuté (asi 5 stredne veľkých, po uvarení vážili 420 g). K zemiakom primiešať Heru a dochutiť soľou. Vymiešať na hladkú plnku.
Vykysnuté cesto rozvaľkať na štvorec hrúbky asi 1 cm a natrieť zemiakovou plnkou. Preložiť na 4x (z vrchu a zo spodku tak aby sa cesto prekylo  a  zprava doľava a zľava doprava tak, aby sa tiež cesto prekrylo). Rozvaľkať, prikryť utierkou a nechať kysnúť asi 15 minút. Znovu preložiť, stačí na 3x (zprava doľava, zľava doprava a zo spodu hore) a rozvaľkať, prikryť a nechať kysnúť 15 minút. Zopakovať postup ešte raz. Vykysnutý štvorec cesta jemne rozvaľkať na hrúbku 2 cm a vykrajovať pagáčiky. Ukladať na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potrieť rozšľahaným vajíčkom, posypať soľou, rascou, sezamom, nechať podkysnúť a piecť v rúre vyhriatej na 190 stupňov 25-30 minút.


pondelok 27. mája 2013

Eskimo rezy (trochu inak)

Aj keď som už tieto rezy piekla viackrát a stále nám doma chutili, tentokrát som si povedala, že recept trochu upravím. Chcela som zvýrazniť kokosovú a čokoládovú chuť a myslím si, že sa mi to celkom podarilo. Rezy boli výborné. 

Suroviny: (odmerkou je 250 ml  šálka) 2 šálky hladkej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 1 šálka mlieka, 1/2 šálky oleja, 2 vajcia.

Krém: 500 ml mlieka, 2 kokosové pudingy, 4 PL kryštálového cukru, 3 PL kokosu, 150 g masla, 7 PL práškového cukru, 200 g kyslej smotany, nutella.

Postup: Cesto urobím zmiešaním všetkých surovín. Ja si najskôr zmiešam v miske sypké suroviny a zvlášť tekuté, ktoré potom prilievam k sypkým a dobre vymiešam. Stačí miešať aj ručne vareškou. Dobre vymiešané cesto vylejem na plech vyložený papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30 minút. 

Kým cesto chladne urobím plnku: Uvarím puding z mlieka, cukru a pudingových práškov. (Ku koncu varenia som tentokrát pridala 3 PL kokosu, (čo v pôvodnom  recepte nie je, a chvíľu som ešte povarila).  Vymiešam maslo s práškovým cukrom a primiešam vychladnutý puding a kyslú smotanu. (Tiež miešam všetko ručne vareškou).

Ďaľšia zmena oproti pôvodnému receptu je tá, že som vychladnuté upečené cesto najskôr natrela vrstvou nutelly a potom som rozotrela krém. Vrch koláča som posypala kokosom a nastrúhala som tmavú a bielu čokoládu.

Tu je konečný výsledok....😊


pondelok 20. mája 2013

Zlaté halušky

Dnes som zalistovala v knižke od Petra Novotného "Ham a mňam" a vybrala som na obed recept na niečo sladké. Chuťou sa veľmi podobal dukátovým buchtičkám.


Suroviny: 400 g polohrubej múky, 100 g rastlinného tuku (z toho 50 g do cesta), 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 15 g droždia , 500 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, soľ, posekané mandle, orechy, hrozienka.

Postup: V časti vlažného mlieka som rozmiešala droždie.  Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor,  vanilkový cukor, droždie, rozpustený vlažný tuk a v mlieku rozšľahaný žĺtok. 
Vypracovala som cesto. Prikryté som ho nechala kysnúť, potom som znova premiesila a nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske na plát hrubý 1,5-2 cm, narezala som na pásy,  a tie na  menšie kúsky. Každý kúsok som namočila do roztopeného tuku (50 g) a ukladala som do vymastenej tortovej formy vedľa seba kým som nezaplnila dno. 
(Netreba ukladať až tak natesno, cesto ešte nakysne) 
Posypala som vrch mandľami (môže sa aj  orechami), hrozienkami a ukladala som druhú vrstvu, ktorú som tiež posypala mandľami a  hrozienkami. 
(Formu zaplniť len do 2/3 lebo pri pečení cesto narastie.)
Kým sa rúra vyhriala na 180 stupňov cesto ešte podkyslo. Piekla som asi 25 minút, potom som  dopekala pri 165 stupňoch do zlatova. 
Hotové halušky som nechala vychladnúť, nakrájala som a podávala preliate s vanilkovým pudingom.


A pretože som urobila viac cesta, zvýšila som si množstvá surovín o polovicu, naplnila som ešte malú tortovú formu ale s tým rozdielom, že som namiesto orechov a hrozienok použila na posypanie kúsky čokolády. K tomu som urobila čokoládový puding.




Zlaté halušky sa dajú jesť teplé preliate pudingom ale aj studené len tak potreté masielkom sú tiež výborné... . :)

Dobrú chuť!