Listovala som v mojom prvom receptovom zošite... Začala som si ho písať po skončení školy, nemala som ešte 19 rokov.
Mala som šťastie, v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli. "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou.
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala. Za tie roky čo pečiem som z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.
Stále mám z čoho vyberať ale hlavne, pri čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky na super kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍
Mala som šťastie, v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli. "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou.
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala. Za tie roky čo pečiem som z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.
Stále mám z čoho vyberať ale hlavne, pri čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky na super kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍
Jeden z tých "prastarých" receptov je aj tento. Nerobila som ho prvykrát ale je to už viac rokov keď som piekla podľa neho naposledy. Veľmi dobré cesto, pečivo z neho je dlho vláčne. Dajú sa z neho robiť buchty, koláče, batôžky, dokonca mám napísané pri recepte, že aj buchty na pare ale to som ešte neskúsila.
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, štipky soli, 3 vajíčka, 1 kocka čerstvého droždia (42g), 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 400 ml mlieka.
Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia nechať vzísť kvások. Múku preosiať do misky, pridať soľ, prášok do pečiva, cukor a premiešať. K múke priliať vykysnutý kvások, striedavo po častiach zapracovať mlieko v ktorom sú rozšľahané vajíčka a olej.
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako saje tekutinu.
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť.
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako saje tekutinu.
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť.
Rozvaľkala som cesto, vykrojila pohárom kolieska, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom, do stredu som dala tvarohovú plnku a hrozienka.
Koláčiky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu som nechala podkysnúť a potom som piekla pri teplote 185 stupňov do zlatista.
Plnka: 500 g tvarohu, 2 vanilínové cukry, 4 PL práškového cukru, citrónová kôra, 1 vajce, 1 PL Zlatého klasu. Všetko vymiešať.
Rozpis surovín je dosť veľký, stačí urobiť cesto aj z polovičnej dávky.