pondelok 30. mája 2016

Dobré nekysnuté cesto

Listovala som v mojom prvom receptovom zošite... Začala som si ho písať po skončení školy, nemala som ešte 19 rokov. 
Mala som šťastie,  v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli.   "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my  mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou. 
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala.  Za tie roky čo pečiem som  z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.   
Stále mám  z čoho vyberať ale hlavne,  pri  čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky  na super  kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍

Jeden z tých "prastarých" receptov je aj tento. Nerobila som ho prvykrát ale je to už viac rokov  keď som piekla podľa neho naposledy. Veľmi dobré cesto, pečivo z neho je dlho vláčne. Dajú sa z neho robiť buchty, koláče, batôžky, dokonca mám napísané pri recepte, že aj buchty na pare ale to som ešte neskúsila.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, štipky soli, 3 vajíčka, 1 kocka čerstvého droždia (42g), 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 400 ml mlieka.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia nechať vzísť kvások. Múku preosiať do misky, pridať soľ, prášok do pečiva, cukor a premiešať. K múke priliať vykysnutý kvások, striedavo po častiach zapracovať mlieko v ktorom sú rozšľahané vajíčka  a olej. 
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako  saje tekutinu. 
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť. 

Ja som robila z cesta okrúhla koláčiky. 
Rozvaľkala som cesto, vykrojila pohárom kolieska, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom, do stredu som dala tvarohovú plnku a hrozienka. 
Koláčiky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu som nechala podkysnúť a potom som piekla pri teplote 185 stupňov do zlatista. 

Plnka: 500 g tvarohu, 2 vanilínové cukry, 4 PL práškového cukru, citrónová kôra, 1 vajce, 1 PL Zlatého klasu. Všetko vymiešať.




Rozpis surovín je dosť veľký, stačí urobiť cesto aj z polovičnej dávky. 


utorok 24. mája 2016

Pečená ryba na paradajkách

Keď som bola ešte dieťa spomínam si na to, že sme jedli rybu hlavne na Vianoce a  aj to vyprážané rybie filé alebo kapra, ale toho sme so súrodencami nemali veľmi radi kvôli kostiam  a vždy nám bolo aj ľúto, keď musel odrazu opustiť našu vaňu kde trávil posledné dni svojho života  Dnes je to iné. Ryby dostať kúpiť nielen mrazené ale aj čerstvé po celý rok a nie je problém spestriť nimi  kedykoľvek  jedálny lístok. 

Suroviny: ryba podľa chuti, ja som použila mrazené filety z  tresky, korenie na ryby, soľ, mletá rasca, cibuľa, cesnak, olej, maslo,  paradajky (4-5 kusov), worcesterová omáčka, mletá červená paprika.

Postup: Ryby som pokvapkala citrónovou šťavou a nechala som ich chvíľu postáť. Zatiaľ som na oleji opražila na mesiačiky nakrájané 2 cibule, pridala som na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, soľ, nakrájané paradajky, worcesterovú omáčku a chvíľu som všetko podusila. Porcie rýb som posolila, posypala korením na ryby, mletou rascou a paprikou. Na dno pekáča som uložila tenké plátky masla a na ne porcie rýb. Posypala som ich zvyškom cesnaku a rozložila som paradajkovú zmes. Piekla som prikryté alobalom kým nebola ryba mäkká. Nakoniec som odokryla a ešte chvíľu zapiekla. 


Krémová polievka z hlávkového šalátu

Jej príprava ma zaujala v nejakom časopise a tak som ju vyskúšala. Šalátová sezóna u nás už začala. Prvý šalátik som dopestovala v skleníku. Bolo  treba urobiť miesto na vysadenie papriky, musela som šalát vytrhať a takto som ho aspoň spotrebovala.  Ako som sa naučila jesť polievku zo šalátu ja, tak som ju naučila aj manžela a syna, dcéru som veru  ani touto polievkou "nezlomila" :) Nám doma polievka chutila, vyskúšajte a uvidíte či aj vám pochutí.

Suroviny:  hlávkový šalát, zemiaky, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany na varenie, slanina, soľ, cukor, kôpor, čierne korenie, hladká múka, olej, maslo.

Postup: Slaninku som nakrájala na kocky a opiekla na oleji. Upečenú som vybrala na tanierik a do výpeku som dala očistené na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu som ich opražila, zaliala zeleninovým vývarom a varila som kým neboli zemiaky mäkké. Do polievky som natrhala umyté šalátové listy, pridala som kôpor. Varila som 5 minút. Potom som polievku rozmixovala ponorným mixérom. Zemiaky mi základ polievky veľmi nezahustili, tak som ešte v smotane rozmiešala trochu hladkej múky a priliala som do polievky. Povarila som, dochutila soľou, korením, cukrom, kôprom a nakoniec som zjemnila kúskom masla. Polievku som na tanieri dozdobila vypečenou slaninkou a opečenými kockami chleba. 

Môže sa podávať aj s nakrájaným uvareným vajíčkom a nastrúhaným syrom. 



utorok 17. mája 2016

Maslová bábovka

Kúskom bábovky ku kávičke nemôžete  nič pokaziť.  Keďže receptov na bábovku je neúrekom, stále skúšam upiecť  inú a  zatiaľ nám všetky chutili.  Aj táto maslová nesklamala.  Voňala po masle a bola dlho vláčna.


Suroviny: 250 g masla, 220 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 5 vajec, 300 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 1 PL rumu, trochu mlieka. škorica.

Postup: Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou.  Maslo som vymiešala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Primiešala som po jednom žĺtky, striedavo som prilievala mlieko a prisýpala múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka som primiešala sneh z bielkov. Dve tretiny cesta som dala do bábovkovej formy. V hrnčeku som zmiešala kakao, rum, škoricu a pridala som trochu mlieka aby vznikla kašička. Primiešala som ju k zvyšku cesta. Cesto som potom naliala do formy a trochu som ho premiešala s bielym cestom. Bábovku som piekla pri teplote 170 stupňov asi hodinu.  






Pečené zemiaky na kyslej kapuste

...a keby len na kyslej kapuste ale aj so slaninkou a klobáskou :) Veru sme dnešný obed vychutnali a určite aj dosť kalórii telu dodali 😂

Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, klobáska na pečenie, alebo údené mäso, prerastaná oravská slaninka, cibuľa, cesnak, soľ, mletá rasca.

Postup: Zemiaky som očistila, umyla a nakrájala na kolieska. Očistila som cibuľa a cesnak, nakrájala som ich na plátky.  Nakrájala som aj klobásu na kolieska a slaninu na prúžky. Pekáč som naolejovala, na dno som dala  kyslú kapustu, posypala som ju časťou cibule, cesnaku a slaninky. Nasledovala vrstva zemiakov, posolila som ich, posypala rascou, rozložila som klobásu, zvyšok cibule a cesnaku. Všetko som zakryla ďaľšou  vrstvou zemiakov, posolila som ich a posypala som zvyškom slaninky. Podliala som trochou vody. Pekáč som prikryla alobalom, popichala som ho aby mohla unikať para a piekla som kým nezmäkli zemiaky pri teplote 200 stupňov. Potom som alobal odstránila a zemiaky som zapekala pri vyššej teplote.

My máme radi keď sú upečené zemiaky chrumkavé, tak som počas zapekania všetko premiešala aby sa aj spodnejšie vrstvy mohli zapiecť. 

Dobrú chuť!



nedeľa 15. mája 2016

Makovec

Už samotný názov prezrádza, že je to koláč s makom. V tomto recepte, ktorý som našla v peknej knihe plnej výborných receptom na pečenie sú okrem maku použité aj lieskovce. Doma som mala len vlašské orechy, tak som pridala tie. Možno že s lieskovcami  by chutil makovec ešte lepšie ale ani s vlašskými nebol zlý. Na prípravu je  veľmi jednoduchý, vyskúšajte.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g mletého maku, 100 g mletých lieskovcov (použila som vlašské orechy), 400 ml mlieka, 2 vajcia, 120 ml oleja.

Postup: Do misky som preosiala múku s práškom do pečiva, pridala som cukor, vanilínový cukor, mak a orechy. Zvlášť som v mlieku rozšľahala vajíčka s olejom a pridala  som k sypkým surovinám. 
Spolu som všetko dobre premiešala. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. (Môže sa piecť aj na plechu s menšími rozmermi 20x30 cm ale taký ja nemám, tak som piekle v tortovej forme). Pri teplote 170 stupňov som piekla 40-45 minút.
Vrch koláča pri pečení trochu popraskal. 

Vychladnutý makovec sa môže pocukrovať alebo poliať cukrovou polevou. 


  

utorok 10. mája 2016

Plnené šatôčky z lístkového cesta

Upiecť z kúpeného hotového lístkového cesta dokáže určite každý 😊 V mojej mrazničke aspoň jedno balenie nikdy nesmie chýbať. Možno ma teraz niektoré gazdinky odsúdia za to, že si ho neurobím doma sama, ale mne to zatiaľ takto vyhovuje.  Páči sa mi, že sa  dá cesto použiť na sladko ale aj na slano.  Tentokrát som kúpila dve chladené lístkové cestá že urobím tvarohový a makový závin. Nakoniec som sa rozhodla inak a ani neviem prečo, možno sa mi zdalo, že urobiť šatôčky je jednoduchšie... 




Suroviny: 2 balenia chladeného lístkového cesta, 1 vajíčko na potretie, nátierkové čokoláda, černicový lekvár (môže byť aj iný).

Postup: Cesto som rozbalila, nechala na papieri. Plát som nakrájala na štvorce asi 7,5x7,5 cm, do stredu som dala kávovú lyžičku čokolády, druhé cesto som plnila lekvárom. Preložila som cesto cez plnku do šatôčky, kraj som popritláčala vidličkou. Šatôčky som uložila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ich rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 195 stupňov 15-20 minút.  



Šalát z tofu syra

Nedávno ma v časopise Život zaujal  recept na veľmi rýchly a hlavne  chutný šalát s použitím tofu. Uvedomila som si, ako dávno som z tofu nič nerobila. 
Pamätám si na časy, keď som ho prvykrát s nedôverou ochutnávala. Zachutil mi hneď ale bol problém kúpiť ho.  Dnes už patrí medzi bežne dostupné potraviny a hlavne zdravé. Aspoň tak to tvrdia odborníci. Vyrába sa zo sójových bôbov, obsahuje veľké množstvo bielkovín, vápnik, horčík, železo, vitamíny skupiny B a E. Jeho prednosťou je aj to, že neobsahuje cholesterol. 
Výhodou tofu je, že sa dá pripraviť bežnými kuchynskými postupmi či už varením, dusením, vyprážaním ale dá sa jesť aj bez tepelnej úpravy. 

Suroviny: 250 g tofu (použila som údené), 1 balenie mrazenej zeleniny - trojkombinácia hrášok, kukurica, mrkva, 1 jabĺčko, 1 cibuľa, 2 kyslé uhorky, 150 ml sójovej majonézy (použila som obyčajnú, sójovú som nedostala kúpiť).

Postup: Nakrájala som tofu na kocky, zeleninu som uvarila, jabĺčko som nastrúhala, nakrájala som aj cibuľu a uhorky. A už som len všetko zmiešala spolu aj s majonézou. Šalát som nechala odležať v chladničke.


nedeľa 24. apríla 2016

Dobrý orechovo-čokoládový zákusok

Náš víkendový zákusok bol opäť z lineckého cesta. Tentokrát som na  plnku použila mleté vlašské orechy a čokoládu. Vznikla celkom zaujímavá chuť. 



Cesto: 600 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 2 vanilínové cukry, 2 PL práškového cukru, 400 g masla (použila som 200 g Hery a 200 g masla), 2 vajíčka.

Plnka: 4 vajíčka, 200-250 g práškovhé cukru, 160 g mletých orechov, trochu škorice, 50 g nastrúhanej horkej čokolády, lekvár na potretie cesta.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Cesto som zabalila do fólie a odložila na hodinu do chladničky. 
Potom som cesto rozdelila na dve časti. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a za pomoci valčeka preniesla do tukom vytretého a múkou vysypaného plechu (32x38 cm). 
Potrela som tenkou vrstvou lekváru. Rozotrela som plnku a prikryla druhou časťou rozvaľkaného cesta. 
Trochu som vrchné cesto popritláčala a nahusto popichala špáratkom, aby mala para kade unikať pri pečení. Piekla som pri teplote 170 stupňov 40 minút.

Plnka: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom,  primiešala som orechy a trošku škorice. Bolo to dosť husté tak som priliala trošku mlieka. Nastrúhala som čokoládu a nakoniec som primiešala sneh z bielkov. 




piatok 15. apríla 2016

Krkovička na šampiňónoch a kari

Náš včerajší obed... :)





Suroviny:  krkovička bez kosti, soľ, korenie na pečené mäso, kari korenie, mletá rasca, čerstvé šampiňóny, čerstvá kápia (môže byť aj nakladaná v olejovom náleve), cibuľa, smotana na varenie, hladká múka.

Postup:  Krkovičku som nakrájala na plátky, osolila som ju, posypala korením na pečené mäso,  kari a  uložila som do vyolejovaného pekáča, podliala som vodou. Pekáč som prikryla alobalom a  piekla pri 220 stupňoch do takmer mäkka. 
(Kľudne môže byť mäsko mäkšie lebo ďalej sa len krátko zapeká).

Kým sa mäsko pieklo, pripravila som si suroviny na obloženie mäsa. 

Šampiňóny som očistila a nakrájala na plátky. Na oleji som opražila cibuľu nakrájanú na mesiačiky, pridala som šampiňóny, mletú rascu, soľ a dusila som do polomäkka. Občas som premiešala a podliala troškou vody. Pretože som použila nakladanú kápiu, pridala som ju až na konci dusenia. Hotovú zmes som rozložila na upečené plátky mäsa a celé som zaliala sladkou smotanou na varenie do ktorej som zamiešala 3 KL hladkej múky. (Ak nemáte sladkú smotanu, dá sa použiť aj kyslá ale treba ju zriediť mliekom). Odokryté mäsko som dala ešte zapiecť do zlatista.

Dobrú chuť!



štvrtok 14. apríla 2016

Tvarohový koláč s malinami z maslového cesta

Jemnú,  lahodnú a voňavú chuť tomuto koláču dodáva nielen použitá plnka z tvarohu a ovocia, ale hlavne maslo z ktorého je cesto pripravené. Ja som použila mrazené maliny ale určite aj s iným ovocím bude koláč chutný. 


Suroviny:  (rozpis je do tortovej formy s priemerom 26 - 28 cm)
300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, citrónová kôra a 1 PL mlieka.

Plnka ovocná: mrazené alebo čerstvé ovocie, v mojom prípade maliny asi 300-400 g, cukor podľa potreby, na zahustenie 2 KL Zlatého klasu (alebo Solamyl).

Plnka tvarohová: 250 g tvarohu, použila som hrudkový, 1 vanilínový cukor, 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti).

Drobenka na vrch koláča: 100 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 50-100 g masla. Suroviny spolu spojiť prstami tak, aby vznikla posýpka - drobenka.

Postup: Zo surovín   som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky najmenej na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť formy tak, aby bolo aj po bokoch formy asi 3-4 cm. Cesto som dala do tukom vytretej a múkou vysypanej formy. 

Najskôr som rozotrela tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín a na ňu som rozložila vychladnutú malinovú plnku. Pripravila som ju tak, že som maliny s cukrom rozvarila a zahustila Zlatým klasom rozmiešaným asi v 50 ml vody. 

Cesto po okraji formy bolo vyššie tak som ho pritlačila na plnku. Na celý vrch som rozdelila posýpku. (Na posypanie som použila ešte mandľové lupienky ale nie je to potrebné).

Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40-45 minút.

nedeľa 10. apríla 2016

Vrecká na bylinky

Dlho mi veru trvalo, kým som povyšívala tieto bylinkové motívy. Aj keď rada tvorím,  nerada robím niečo veľmi dlho a tak mám vždy rozrobených  viac vecí. Podľa toho na čo mám práve chuť, tak buď hačkujem, štrikujem alebo vyšívam. Pokiaľ nič z toho čo robím  nie je až tak dôležité,  s dokončením sa neponáhľam. Tak to bolo aj s týmito výšivkami. Teším sa, že som ich nielen dovyšívala ale aj ušila  vrecúška. Teraz už budú len čakať na to, kým ich v lete naplním vysušenými bylinkami. 









štvrtok 31. marca 2016

Bielková roláda

A zase mi ostati  bielky z pečenia a varenia, a tak som hľadala čo z nich... Našla  som medzi mojimi receptami roládu z bielkov s čokoládovým krémom. Rozhodla som sa pre ňu len s tým rozdielom, že som použila krém kokosový. Nielen na pohľad ale aj chuťovo je táto roláda iná ako roláda pečená aj so žĺtkami. Keďže sa žĺtky do cesta nedávajú, po upečení je bledá a aj kvalita cesta je pevnejšia. Pri stáčaní sa mi na kúsku aj nalomila ale našťastie po natretí krémom sa nalomenina stratila, pekne stuhla a dala sa bez problémov aj nakrájať. 




Suroviny: 6 bielkov, 170 g práškového cukru, 170 g hrubej múky (dala som polohrubú), 60 g rozpusteného vlažného masla, 1 KL prášku do pečiva.

Z bielkov som vyšľahala sneh, prisypala som cukor a šľahala som kým nebol tuhý. Už len vareškou som zamiešala zľahka múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec maslo. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, ten som jemne potrela olejom. Piekla som pri 180 stupňoch do ružova asi 10-12 minút. Upečené cesto som hneď prevrátila na pocukrovanú utierku, stiahla som papier a roládu som stočila. Nechala som ju vychladnúť. Potom som ju pozorne roztočila, natrela malinovým lekvárom, krémom a stočila som ju. Časť krému som si nechala aj na potretie rolády, môže  byť aj v hrubšej vrstve potretá. Nakoniec som roládu posypala kokosom a dala do chladničky dobre stuhnúť. 

Krém: v recepte - 400 ml mlieka, 2 PL hrubej múky, 2 žĺtky, 80 g čokolády na varenie, 80 g práškového cukru, 150 g masla.
V časti mlieka rozmiešať múku a žĺtky. Zvyšné mlieko, rozlámanú čokoládu a cukor variť. Do vriaceho priliať mlieko so žĺtkami a múkou a variť na hladkú kašu. Do vychladnutej primiešať maslo.

Krém kokosový: použitý v mojej roláde - 300 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 120 g kokosu, 200 g masla, 160 g práškového cukru, kokos na posypanie.
V časti mlieka som rozmiešala múku, zvyšné som dala variť aj s vanilínovým cukrom. Do vriaceho som pridala odobraté mlieko s múkou a varila som do husta, prisypala som kokos a ešte chvíľu som všetko spolu povarila. Vymiešala som maslo s cukrom a primiešala som po častiach aj vychladnutú kašu. 




           

utorok 22. marca 2016

Veľkonočné bochníčky

Pri tomto recepte sa mi akosi žiada zastaviť sa pri význame veľkonočných sviatkov.

Kvetná nedeľa
Kresťanom na celom svete otvorila šiesta pôstna nedeľa Palmarum (známa aj Kvetná alebo Pašiová), nazvaná podľa palmových ratolestí, ktorými v Jeruzaleme vítali prichádzajúceho Ježiša Krista. V kostole sa na Kvetnú nedeľu čítajú pašie, state o utrpení Ježiša. Kvetná nedeľa pripomenula triumfálny príchod Ježiša Krista medzi vítajúce davy. Kňazi posvätia vŕbové prútiky - bahniatka. Ľutia si ich dávajú ešte aj dnes v dome za okno, aby sa tak bránili pred búrkami a bleskami.

Veľký tichý týždeň
Podľa ľudovej tradície všetky dni v tomto týždni majú svoje mená a význam.
Modrý pondelok
Svoje meno odvodzuje od farby tmavobelasého rúcha, ktorým v minulosti prikrývali oltáre. 
Žltý utorok
Má svoje meno podľa farby po zime najvytúženejšieho jarného slniečka. Stretávame sa aj s názvom sivý utorok, pretože so svojou šedivosťou ostáva v porovnaní s inými dňami svätého týždňa najnenápadnejším.
Škaredá streda
O názov tohto dňa sa pričinil Judáš, ktorý za príslovečný Judášov groš zradil Ježiša. Predtým na neho škaredo zazeral. 
Zelený štvrtok
Ježiš slávil so svojimi učeníkmi Poslednú večeru. Názov je podľa jednej verzie odvodený zo spomienky na sviežu zeleň pre Ježiša takej osudovej Getsemanskej záhrady. Najrozšírenejším symbolom tohto dňa je však ticho. Práve v tento deň mlčia na kostolných vežiach zvony, ktoré, ako hovorí ľudová tradícia, odlietajú do Ríma, aby sa vrátili po západe slnka až na Bielu sobotu. Namiesto zvonov sa používali rapkáče. Ľudia sa umývali v potokoch, aby boli zdraví a krásni po celý rok.
Veľký piatok
V kresťanskom svete jeden z najtrúchlivejších dní roka, pretože je to deň Ježišovej mučeníckej smrti na kríži. Pre mnohých veriacich rôznych náboženstiev je to deň prísneho, často úplného pôstu, tichého rozjímania a dobrovoľnej izolácie od hlučných zábav. Deň má strohý a meditatívny charakter. Pozostáva z bohoslužby slova, ktorej vyvrcholením je spev alebo čítanie pašií podľa evanjelistu Jána. Domov sa odchádza v tichu. Nesmelo sa kopať v zemi, „lebo pán Ježiš bol vtedy v hrobe.
Biela sobota
Nový oheň symbolizoval nový život. Radostná oslava zmŕtvychvstania sa začína až večer po západe slnka posvätením ohňa, zapáli  sa večná lampa a novoposvätená veľkonočná sviečka – paškal. Na podvečerných bohoslužobných obradoch už znejú „rozviazané“ zvony. Veriaci často celú noc bdejú v chrámoch, aby tu privítali najväčší sviatok.
Veľkonočná nedeľa
Je radostným sviatkom Vzkriesenia Ježiša. Najväčší katolícky sviatok roka je aj dňom svätenia a konzumovania obradových jedál. Končí sa obdobie prísneho pôstu. 
Veľkonočný pondelok
Tento deň je už síce v novom týždni, ale patrí k hlavným veľkonočným sviatkom a v roku k najveselším. Zvyk šibania má preniesť symbolicky na ľudí po dlhej zime sviežosť. Oblievačka je znázorneným želaním po čistote a zdraví a vajíčka sú symbolom života. 


Veľkonočný týždeň je výnimočný nielen týmito dňami, ale aj jedlami, ktoré sú pre niektoré dni charakteristické. U nás to bude vo štvrtok niečo zelené, určite špenát, v piatok určite ryba, v sobotu údenina.  Keďže utorok dostal prívlastok žltý a zároveň je aj najnenápadnejším, ja som ho trošku zviditelnila takýmito veľkonočnými bochníčkami.
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 220 g masla (Hera maslová), 220 g práškového cukru, 4 žĺtky, 60 g droždia, 500 ml mlieka, citrónová kôra, vanilkový cukor, 40 g hrozienok, 70 g mandľových lupienkov, štipka soli, vajíčko na potretie.
Postup: Do trošky vlažného mlieka, 1 KL cukru a KL múky som rozmrvila droždie a nechala som vzísť kvások.
Zvyšnú múku som preosiala do misky a zmiešala so soľou. Maslo som si dala zmäknúť a vymiešala som ho s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou (z 1/2 citróna) a žĺtkami. K vymiešanému maslu som prisypala múku, mlieko a kvások. Všetko som najskôr zmiešala vareškou v miske, potom som cesto spracovala rukou. Cesto bolo mäkučké, dobre sa s ním robilo. Keď sa už nelepilo, zapracovala som doň nasekané mandle a hrozienka, ktoré som pred použitím prepláchla vodou. 

Cesto som prikryla a dala som ho kysnúť. Keď zdvojnásobilo objem, rozdelila som ho na 5 menších častí a tie som vyválala na bochníky. Na plech som dala papier na pečenie, trochu som ho potrela maslom a uložila som bochníčky. Kým sa mi vyhriala rúra, na plechu podkysli. Potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami. 
Vrch som nožom nakrojila do kríža. Piekla som najskôr pri teplote 185 stupňov 20 minút, potom som teplotu znížila na 175 a dopekala som ešte asi 15 minút. V polovici pečenia som bochníčky prikryla papierom aby veľmi nestmavli. 

Dobre je pred pečením ešte jednotlivé bochníčky na plechu po bokoch potrieť olejom aby sa nezlepili dohromady a dali sa oddeliť. 


pondelok 21. marca 2016

Snehové tyčinky

Aj vy si dávate zamraziť bielky z vajíčok ak vám náhodou ostanú pri pečení alebo varení? Ja áno. A je to super vec. Keď ich potrebujem tak ich dám len von z mrazničky, pri izbovej teplote sa rýchlo rozmrazia a sú prirpavené na použitie. Ani s vyšľahaním nie je problém. Vyskúšajte.

Upratovala som mrazničku a zdalo sa mi, že v nej mám   bielkov už akosi priveľa. Vybrala som nádobku s piatimi a urobila som tieto tyčinky. 


Suroviny: 5 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Krém: 2 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 6 KL kakaa, 50 g čokolády na varenie (ak chcem krém výraznejší čokoládový ale nemusí byť), 150 g masla.

alebo

Krém II.: 150 ml mlieka, 5 žĺtkov, 2 PL polohrubej múky, 50 g kakaa, 50 g čokolády, 200 g masla, 150 g práškového cukru.
Tento krém je výhodnejšie robiť vtedy, keď nemáme bielky a treba použiť celé vajíčka, tak sa využijú aj bielky aj žĺtky.

Postup: Sneh sa robí nad parou, preto treba zvoliť vhodnú misku, ktorá sa môže položiť nad horúcu vodnú paru. 
Bielky som najskôr  rozšľahala  v miske na nižšom stupni so štipkou soli do peny, prisypala som polovicu dávky kryštálového cukru a misku som položila nad paru. Šľahala som  chvíľu a prisypala som zvyšok kryštálového cukru. Zvýšila som obrátky šľahača a šľahala som sneh,  kým nebol  hustý a lesklý. Trvalo mi to asi 8 minút. Potom som misku so snehom odložila  z pary a prišľahala som ešte  práškový cukor. To stačí už len chvíľu.

Plechy  som si  vyložila papierom na pečenie a zdobičkou som robila paličky. Rúru som vyhriala na 70 stupňov, zapla som ju na teplovzdušné pečenie, vložila som plechy a tyčinky som sušila 70-80 minút.
(pri použití obyčajného pečenia - vrch aj spodok, piecť pri teplote 90-100 stupňov)
Skúsila som či sú tyčinky dostatočne vysušené, rúru som vypla a nechala som plechy v nej kým nevychladla. 

Pripravila som si krém, použila som prvý.

Krém: Tiež som šľahala nad parou. Do misky som dala vajíčka, cukor, kakao a šľahala som nad parou kým krém nezhustol. 
(Treba dávať pozor, aby nezačal cukornatieť, nešľahať príliš dlho). 
Do horúceho krému som pridala ešte čokoládu a miešala som kým sa nerozpustila. Krém som odstavila a nechala vychladnúť. Vyšľahala som ho so zmäknutým maslom. 
A už som len spájala vychladnuté tyčinky.

streda 2. marca 2016

Hačkujem...hačkujem....

Ďalšie podložky a k nim malé dečky, na želanie...





Bravčové kocky na hrášku

Jednoduché jedlo a keďže ho pripravujem v tlakovom hrnci, tak aj rýchlo hotové. Veď nemusí byť vždy vyprážaný rezeň 😃

Suroviny:  bravčové stehno, olej, cibuľa, mletá červená paprika, mrazený alebo čerstvý hrášok, mleté korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, kyslá smotana alebo smotana na varenie, hladká múka. 


Postup:  Bravčové stehno som nakrájala na menšie kocky. V tlakovom hrnci som na oleji opražila do skovita nakrájanú cibuľu, primiešala som papriku a hneď som pridala aj mäso aby paprika nezhorela. Premiešala som, osolila, okorenila, vhodila som celé nové korenie a bobkový list. Chvíľku som ešte miešala kým mäsko nepustilo šťavu, zaliala som vodou a zatvorila som hrniec. Nastavila som čas na 22 minút.

(Ak varíte klasicky, treba miešať a podlievať kým nebude mäsko takmer mäkké, potom pridať hrášok a ešte dusiť do mäkka).

Po uplynutí času sa hrniec ozval pípaním, vypustila som všetkú paru a hrniec som otvorila. Pridala som mrazený hrášok a opäť som hrniec zatvorila. Čas som natavila na 10 minút. (Časy sú orientačné záleží od veľkosti nakrájaných mäsových kociek).

Mäsko aj hrášok boli akurát mäkké. Vybrala som bobkový list a guličky korenia. 

Na zahustenie som použila kyslú smotanu, máme ju radšej ako sladkú.  Smotanu som si rozriedila mliekom lebo bola hustá, primiešala som hladkú múku, trochu odobratého vývaru z duseného mäsa a všetko som dobre rozmiešala aby neboli hrčky.  Priliala som k mäsu a ešte chvíľu povarila. Nakoniec som ešte posolila, na zvýraznenie chute som dala trošku cukru a ocot.

(K mäsu sa môže pridať spolu s hráškom aj nakrájaná mrkva).

Kým sa mäso dusilo, uvarila som cestoviny, u nás obľúbené kolienka,  tak nám to chutí doma najlepšie a obed bol hotový.


Dobrú chuť!






nedeľa 28. februára 2016

Miešané vajíčka so šunkou

Aj takéto jednoduché jedlo rýchlo pripravené vie nasýtiť a pochutiť sa na ňom tiež dá...Porušila som môj takmer každodenný ranný jogurtový rituál a zhrešila som týmto kalorickejším jedlom.

Príprava je veľmi jednoduchá: Očistila a nakrájala som si cibuľu, na prúžky som nakrájala bravčovú šunku, rozšľahala som si v mojom prípade dve vajíčka. Na oleji som opražila najskôr cibuľku, potom som pridala šunku, jeden tavený trojuholníkový syr Karička ale samozrejme môže byť aj iný. Miešala som kým sa syr neroztopil a zaliala som vajíčkami. Premiešala som aby vajíčka stuhli a odstavila som zo sporáka. 
K vajíčkam  som si urobila hrianky v hriankovači.

Bolo to ozaj dobré a iné od obyčajnej praženičky, ktorú mám samozrejme tiež veľmi rada. 








pondelok 15. februára 2016

Punčová torta

Neviem si predstaviť narodeninovú  oslavu bez torty.   Deti sú už dospelé ale torte sa vždy potešia. Keď môžem, rada im nejakú upečiem. 





Korpus I.: 6 vajíčok, 120 g práškového cukru, 2 PL horúcej vody, 140 g polohrubej múky, 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Korpus II.: 3 vajíčka, 60 g práškového cukru, 1 PL horúcej vody, 70 g polohrubej múky, 1/4 KL prášku do pečiva, 1 PL oleja.

Punč: 200 ml malinového sirupu, 3 PL rumu, punčová aróma 1 KL,  150 ml pomarančovej šťavy (potrebovala som odšťaviť 1 a 1/2 pomaranča), šťava z 1/2 citróna, 2 PL práškového cukru, marhuľový lekvár.

Postup:Našľahala som 6 žĺtkov, prisypala som cukor, priliala som  horúcu vodu a šľahala som kým nebola hustá bledá pena. 
Vareškou som primiešala múku s práškom do pečiva, sneh z bielkov a nakoniec olej. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm, vyložila som dno papierom na pečenie, ktorý som  potrela  jemne olejom. Piekla som pri 175 stupňoch 30 minút.

Tak isto som pripravila aj druhý korpus z 3 vajíčok.

Po vychladnutí som väčší korpus prekrojila na polovicu - dva pláty. Tenký korpus som nechala tak.

Punč: Sirup som zmiešala s rumom a punčovou arómou, pomarančovú a citrónovú šťavu som zmiešala s cukrom.
Mala som vlastne dva punče na polievanie.

Dokončenie: Jednu časť prekrojeného korpusu som položila na podnos, pokvapkala som ho rumom, potrela marhuľovým lekvárom, priložila som tenký korpus (upečený z troch vajíčok), striedavo som ho polievala jedným a druhým punčom -  všetko sa  nakoniec zlialo. Vôbec to nevadilo, chute sa aspoň prepojili. 
Druhú časť prekrojeného plátu som potrela lekvárom a natretou  stranou som priložila k punčovému plátu. 
Tortu som zaťažila a dala do druhého dňa do chladu. 
Potom som vrch poliala punčovou polevou v prášku, pripravenou podľa návodu.



utorok 9. februára 2016

Karamelovo-orechové rezy

Nádherné rezy, ktoré som objavila na internete  a musela vyskúšať... Mne sa síce nepodarili také krásne, ale chuťovo boli rezy  vynikajúce. Veď čo môže byť zlé na tom keď sa spoja orechy s karamelom...mňamka 

(Recept som si  mierne upravila pridaním oleja do cesta a skaramelizovaním cukru pri príprave plnky, čo v pôvodnom recepte nebolo). 

Suroviny: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 ml vlažnej vody, 100 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL oleja.


Krém: 1 l mlieka, 3 karamelové pudingové prášky, 1 vanilínový cukor, 200 g kryštálového cukru, 250 g masla, 2 PL práškového cukru.


Postup: Celé vajcia som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, postupne som počas šľahania prilievala vodu a šľahala som pokiaľ nebola masa hustá a biela. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a už len  vareškou som spolu s orechami primiešala k vajíčkam. Nakoniec som zamiešala olej. 
Cesto som rozotrela na plech, vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Piekla som na plechu 39x32 cm.

Krém: Z cukru som pripravila v kastróli so širším dnom  tmavší karamel, zložila som ho z ohňa a zaliala som ho asi 500 ml mlieka (pozor, začne dosť kypieť a karamel stvrdne). Hrniec som dala opäť na oheň a miešala som kým sa karamel  nerozpustil. Vo zvyšku mlieka som rozmiešala pudingové prášky a priliala som ku karamelovému mlieku. Uvarila som hustý puding. Ten som za občasného premiešania nechala vychladnúť. Vymiešala som si maslo s práškovým cukrom a potom som prišľahala takmer vychladnutý puding. Všetko som spolu ešte dobre vyšľahala. 

Krém som natrela na vychladnutý upečený plát cesta. Vrch som posypala orechami a čokoládou. Zákusok som dala dobre stuhnúť a potom som krájala na rezy.

Neviem prečo, ale nemám dobrú skúsenosť s prípravou piškótového cesta, ktoré sa robí šľahaním celých vajíčok... už veľakrát som si povedala, že to nebudem tak robiť, že budem postupovať podľa bežných postupov teda šľahať zvlášť žĺtky s cukrom, alebo najskôr bielky ale zase som sa dala presvedčiť receptom.  A možno som aj dúfala, že tentokrát mi to konečne vyjde.

Vyšľahané piškótové cesto bolo  nádherne nadýchané a bolo ho tak veľa, že som bola rada, aj upečené vyzeralo dobre. Krém tiež bez problémov ale krájanie ma nemilo prekvapilo. Cesto bolo jemné a drobilo sa.  
Keď  budem rezy robiť nabudúce a to ich  určite budem robiť, tak postup pri príprave cesta bude určite iný... alebo ak mi niekto viete poradiť čo môže byť dôvodom rozpadávania sa cesta, prečo bolo také jemné, kde som mohla urobiť chybu, budem rada a vopred ďakujem.





Vajíčková nátierka

Dnes pridávam ešte túto nátierku z vajíčok. 

Suroviny: 4-5 vajíčok, maslo, tavený syr, cibuľa, horčica, soľ. Množstvá surovín si upravím podľa chuti. 

Postup: Vajíčka uvarím na tvrdo, ošúpem ich a cez koliesko na zemiaky ich pretlačím - robím to tak preto, aby som ich nemusela krájať :). V miske si vymiešam maslo so syrom a horčicou. Primiešam pretlačené vajíčka.  Cibuľku nakrájam nadrobno a primiešam k vajíčkam a už len dochutím soľou. 

Zmes má síce väčšie kúsky a dá sa jesť aj lyžičkou ako šalát ale dobre sa rozotiera aj  na chlebík.

Dobrú chuť!


sobota 30. januára 2016

Bryndzová nátierka

Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom - mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Charakteristickým znakom výroby Slovenskej bryndze je drvenie a mletie vyzretého ovčieho alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra a ich miešanie so soľou alebo špeciálne pripraveným soľným roztokom, čím sa táto výroba odlišuje od výroby iných druhov ovčieho  syra vyrábaných mimo územia Slovenska. Výroba Slovenskej bryndze je realizovaná v bryndziarňach, ktoré ovčiu a kravskú hrudku nakupujú alebo si vyrábajú samy.

Ovčí syr a Slovenská bryndza boli najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska základným článkom obživy obyvateľstva. Od 16.–17. storočia sa na skladovanie ovčieho syra v čase, keď ho bol prebytok, používalo jeho natlačenie do ovčej alebo kozej kože. Neskôr sa ovčia hrudka podrvila a natláčala spolu so soľou do drevených sudov. Takáto prirodzene konzervovaná hrudka označovaná ako sudovaná bryndza vydržala a bola dôležitým zdrojom obživy v období nedostatku mlieka. 

Výroba bola veľmi pracná a náročná a realizovali ju iba gazdovia pre svoju domácu spotrebu. Takáto domáca výroba pre vlastnú spotrebu bola široko rozšírená až do polovice 20. storočia, najmä v severnej časti Slovenska na Orave. Priemyselná výroba Slovenskej bryndze začína v 2. polovici 18. storočia, keď vznikli bryndziarne v Detve (1787) a Zvolenskej Slatine (1797). V prvej polovici 19. storočia už vznikajú ďalšie bryndziarne na Liptove, Považí a Pohroní. Z nich dodnes pracujú bryndziarne vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Výroba Slovenskej bryndze ako roztierateľného syra s nižším obsahom soli bola zavedená koncom 19. storočia vo Zvolene a rýchlo sa rozšírila po celom Slovensku.

(Informácie sú z internetu - Úrad priemyselného vlastníctva SR)

Bryndza má zaujímavú a dlhú históriu...pre nás, dovolím si tvrdiť väčšiny Slovákov, patrí k obľúbeným potravinám a spájame ju hlavne s bryndzovými haluškami, ale jej využitie v kuchyni je širšie.

Výborná je aj jednoduchá nátierka z nej.

Suroviny:  100 g bryndze, 100 g masla, cibuľka, 1/2 KL mletej červenej  papriky, soľ.

Postup: Zmiešať bryndzu s maslom a  paprikou, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, trochu soli. 

A už len dobrý čerstvý chlebík a k tomu pohár mlieka alebo šálku čaju.




streda 20. januára 2016

Rybacia nátierka

Dnes  ľahká večera. Hriankovač už pečie hrianky, nátierka hotová, ovocný čaj uvarený môžeme sa pustiť do jedenia....😊

Suroviny: 1 konzerva rýb v oleji, (ja najradšej používam drveného tuniaka alebo sardinky), 3 PL masla alebo nátierky, 2 trojuholníky taveného syra, nadrobno nakrájaná cibuľka, soľ, 1-2 KL horčice.

Postup: V miske som vymiešala maslo so syrom, pridala som už rozdrveného tuniaka, nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a soľ. Všetko som premiešala.
Nátierka je  hotová raz - dva.

Dobrú chuť!


sobota 16. januára 2016

Syrová nátierka

Nátierka sa dá urobiť z rôznych surovín. Výhodou je, že sa pripraví rýchlo a použité suroviny sa dajú skombinovať na veľa spôsobov. Syr je u nás veľmi obľúbený a konzumujeme ho každý deň. Urobiť z neho nátierku nie je nič zložité.

Suroviny: Podľa chuti akýkoľvek tavený syr, ( tvrdý syr, plesnivý syr, Hermelín..., cibuľa, cesnak, soľ, maslo, horčica a ak treba na zriedenie trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Postup: Tavený syr som rozmiešala s maslom, pridala som nastrúhané dva druhy syra, mala som doma obyčajný a údený, primiešala som nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (množstvo kto má ako rád). Všetko som dobre premiešala, posolila, dochutila som horčicou (horčica sa môže vynechať) a zjemnila som trochou bieleho jogurtu. 

Dobrú chuť!