pondelok 28. augusta 2017

Koláčik raz-dva

Rýchlo pripravený koláčik je vláčny a poleva mu dodáva príjemnú chuť.


Suroviny: 500 ml acidofilného mlieka, 350 g kryštálového cukru, 100 ml oleja, 3 vajíčka, 300 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 1 vanilínový cukor, 2 PL kakaa, sekané orechy (nemusia byť).

Postup: Najskôr som rozšľahala vajíčka s cukrom metličkou, pridala som acidofilné mlieko, olej, vanilínový cukor, múku so sódou bikarbónou, kakao a nakoniec orechy.
Cesto som dobre vymiešala aby sa všetky suroviny spojili a vyliala som ho  na plech potretý tukom a vysypaný hrubou múkou. (plech 38x29 cm vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Po vybratí z rúry som nechala koláč vychladnúť a potrela som ho lekvárom.

Poleva: 200 g čokolády na varenie som rozpustila a vlažnú som primiešala k 250 ml kyslej smotany.
Natrela som koláč.




Zmes na špagety - špagetka


Ak potrebujem pripraviť rýchly obed, stačí uvariť špagety, môže byť aj iná cestovina a pridať špagetku, kečup, syr a jedlo je hotové. 
Oplatí sa mať pár pohárov v zásobe.

Suroviny: 1 kg paradajok, 1 kg očistenej papriky, 1 kg očistenej cibule, 240 g sterilizovanej kukurice, 270 g sterilizovaných šampiňónov, 7 dl pohár sterilizovaných uhoriek, 1 veľký alebo 2 malé paradajkové pretlaky, 1 dl oleja, menej ako 1 dl octu, 100 g kryštálového cukru, 3 KL soli.

Postup: Paradajky, papriku a cibuľu nakrájať na malé kúsky. Chvíľu spolu podusiť, pridať olej, ocot, soľ, cukor, paradajkový pretlak a znovu povariť. Netreba dlho, aby sa zelenina veľmi nerozvarila. Potom pridať všetky ostatné suroviny (kukuricu, uhorky nakrájané na malé kúsky a šampiňóny) a už len nechať prejisť varom 2-3 minúty. 
Naplniť poháre a uzatvoriť ich. Sterilizovať pri teplote 80 stupňov asi 10 minút. 









Paradajky, rajčiny...

O tom, že za paradajky vďačíme Američanom, lebo tak ako zemiaky aj paradajky  sa dostali k nám z Ameriky vie asi každý, ale to, že sa viedli spory o tom, či je paradajka zelenina alebo ovocie tak  o tom som ja  nevedela 😄 Tento spor ukončil až súd v roku 1893. Za dovoz ovocia sa totiž v tom čase neodvádzala daň. Vyššia moc ju teda nakoniec zaradila medzi zeleninu a tam patrí dodnes.

Okrem toho, že je paradajka chutná potravina, ukrýva v sebe množstvo výživných a liečivých látok. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je v nej zastúpený v takom množstve, že stačí zjesť jednu väčšiu paradajku a pokryjeme odporúčanú dennú dávku. Kálium, ktoré obsahuje je vynikajúce ako prevencia srdcovo-cievnych chorôb a pravidelná konzumácia zabraňje infarktu. Dokonca prospievajú pľúcam a očiam. Spomaľujú stárnutie, podporujú obnovu buniek. 

Pomocou paradajok môžeme účinne bojovať proti rakovine maternice, pankreasu, prsníka, pľúc, prostaty a tráviaceho traktu. Obsahujú látku lykopén, ktorý je dokázateľne účinný pri zabraňovaní rastu rakovinových buniek. Tak paradajky pomáhajú v boji s touto zákernou chorobou a riziko vzniku nádoru dokážu znížiť až o 73 %. Táto látka sa však lepšie uvoľňuje  a jej množstvo rastie po tepelnej úprave. Najlepšie je, ak sú paradajky pripravené v kombinácii s olivovým olejom, ktorý zlepšuje celkové vstrebávanie tejto látky do tela.


Tohoročná úroda...





Takto som už časť úrody spracovala:







 cesnakovo bazalkový olej 

Paradajkové šupky ktoré mi zostali pri príprave omáčky sugo, keďže sa paradajky musia ošúpať, som usušila a použijem ich pri varení mäsového vývaru. Čítala som, že pridaním šupiek ho pekne sfarbia...vyskúšam.


utorok 8. augusta 2017

Oriešková penová torta

Nie som pravidelnou čitateľkou ženských časopisov ale sem-tam si nejaký kúpim hlavne vtedy, keď ma zaujmú recepty. Nedávno boli v jednom z nich kartičky na koláče z ríbezlí. Jeden sa mi tak zapáčil, že som ho musela vyskúšať. A tak posledné obraté ríbezle išli do tejto torty. Kyslastá orechovo-ríbezľová chuť a jemné cesto veľmi dobre spolu ladili a dávali torte zaujímavú chuť.


Suroviny: (niektoré som si trochu upravila) 240 g polohrubej múky, 160 g masla, 50 g kryštálového-krupicového cukru, 1 vajce, štipka prášku do pečiva.

Plnka: 5 bielkov 
(Ja som si ich vybrala z mrazničky. Vždy keď mi nejaké zostanú, dám si ich do nádobky alebo do mikrotenového sáčku, označím si koľko ich tam je a vložím do mrazničky. Keď potrebujem len vyberiem, nechám rozmraziť a použijem. Sú výborné na vyšľahanie snehu.)
130 g práškového cukru, 100 g lieskových orieškov (použila som mleté vlašské), 50 g kukuričného škrobu, 400 g červených ríbezlí, 2 PL polohrubej múky.

Postup: Odstopkovala som a umyla ríbezle, dala som ich do misky a posypala 2 PL polohrubej múky. Múka zabránila tomu, aby ríbezle klesli na dno koláča.

Z múky, masla, cukru, vajca a štipky prášku do pečiva som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a dala do chladničky odpočinúť. 
Potom som cesto rozvaľkala a vyložila som ním tortovú formu do výšky asi 5 cm. 
Formu som pred tým ešte vytrela tukom a vysypala múkou.

Plnka: Bielky som vyšľahala na sneh, pridala som asi polovicu dávky cukru a došľahala som na pevný sneh. Zvyšný cukor som zmiešala so škrobom a orechami. Už len zľahka vareškou som zmes vmiešala k bielkovej pene a primiešala som aj ríbezle obalené v múke. 

Náplň som rozotrela na pripravené cesto v tortovej forme. Použila som formu s priemerom 26 cm. 
Vrch som uhladila a dala piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov. Piekla som asi 40 minút, potom som teplotu znížila na 100 stupňov a dopekala som 10-15 minút.  



Cuketová baba

Tento rok mám znova bohatú úrodu cukiet. Našťastie už aj receptov z cukety  je dosť a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Dnes som na obed pripravila cuketu podľa tohto receptu. 


Suroviny: 1väčšia cuketa,  5 stredne veľkých zemiakov, 4 vajcia, 150-200 g tvrdého nastrúhaného syra, podľa chuti údený alebo neúdený, 200 g nakrájanej šunky, cesnak, cibuľa, soľ, korenie, mletá rasca, majoránka, 2-3 PL strúhanky, ligurček, petržlenová vňať, 100 g slaniny, 3 PL oleja, masť.

Postup: Cuketu  som očistila a nahrubo nastrúhala. Nechala som ju postáť aby pustila šťavu. Zatiaľ som  nadrobno nakrájala šunku, slaninu, cibuľu, cesnak, ligurček a petržlenovú vňaťku.

Asi po hodine som cuketu vyžmýkala a tým som ju zbavila šťavy. K cukete som  nahrubo nastrúhala aj očistené zemiaky, pridala som vajíčka, nastrúhaný syr,  olej, soľ,  trochu mletej rasce, majoránky, korenie a okrem slaniny aj všetky ostatné nakrájané suroviny. 

Plech som dobre vytrela masťou a vysypala strúhankou. Hotovú cuketovú zmes som rozotrela na pripravený plech. Po vrchu som rozložila nakrájanú slaninku. Najskôr som piekla pri teplote 200 stupňov 40 minút a potom som teplotu zvýšila na 220 stupňov a dopekala som do zlatista 15-20 minút. 

Upečenú cuketovú babu som nechala trochu vychladnúť a potom som ju nakrájala. Na tanieri som ju už len dochutila kyslou smotanou. 


pondelok 10. júla 2017

Marhuľový koláč s posýpkou

Žiadna dlhá príprava nie je potrebná na tento krehký a chuťou  dobrý ovocný koláčik. Robila som ho s marhuľami ale určite by sa dalo použiť aj iné ovocie.


Suroviny: 250 g hladkej múky, 100 g masla, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, maslo na vymastenie okrúhlej formy priemer 26 cm.

Na obloženie: 400 g marhúľ, 50 g hrozienok, rum, 100 g mandľových lupienkov, 2-3 PL kryštálového cukru, trošku mletej škorice.

Posýpka: 125 g hladkej múky, 75 g masla, 75 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka škorice.

Postup: Múku, maslo, cukor, vanilínový cukor, soľ a vajce som  rýchlo spracovala na hladké cesto. Zabalila som ho do fólie a dala  na 30 minút do chladničky. 
Cesto som  rozvaľkala tak, aby po vložení do maslom vytretej formy tvorilo aj kraj.
Hrozienka som zaliala rumom a nechala vyluhovať. 
Marhule som umyla, vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky. 
V miske som potom zmiešala marhule, hrozienka, mandľové lupienky, cukor a škoricu. Zmes som dobre premiešala a natrela na cesto vo forme. 
Suroviny na posýpku som dala do misky a prstami spracovala na drobenku-posýpku. 
Celý vrch koláča som posypala posýpkou a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Koláč som piekla  asi 35-40 minút. 


piatok 7. júla 2017

Zapekaný karfiol

Podľa niektorých sa vyprážanému karfiolu nič nevyrovná...je to stará dobrá klasika. Prečo ale nevyskúšať aj niečo nové z karfiolu a hlavne pripraviť ho tak, aby bol zdravší, predsa len  to netreba s vyprážaním preháňať. Hľadala som a našla som viac spôsobov prípravy zapekaného karfiolu,  ktorý vraj chutí ako vyprážaný...no, nie je to celkom tak, ale  zjesť sa dá 😊



Suroviny: karfiol, 2 vajcia, hladká múky, strúhanka, voda, soľ, korenie, maslo, údený syr.
Postup: Karfiol som predvarila.v osolenej vode.  
(V niektorých receptoch sa uvádzal použiť surový, ja som ho radšej povarila, nie veľmi do mäkka).
Vybrala som ho z vody aby vychladol a rozobrala na menšie časti. 
Zmiešala som vajíčka s múkou a vodou aby vzniklo cestíčko nie veľmi riedke aby nestekalo z karfiolu, radšej trochu hustejšie. Kúsky  karfiolu som posolila, trochu pokorenila a namáčala do cestíčka, obalila v strúhanke a kládla som na jemne naolejovaný plech, trochu vysypaný strúhankou. Na plechu som ešte karfiol posypala jemne strúhankou a obložila plátkami masla. Dala som piecť  na 185 stupňov kým nezačal chytať farbu, potom som ešte nastrúhala trochu syra a zapiekla. 

Podobný spôsob ktorý som tiež vyskúšala:

Karfiol predvariť, rozobrať na kúsky a ukladať ich na jemne naolejovaný pekáčik alebo misku z varného skla. Posoliť, posypať grilovacím korením na zeleninu. Vajíčka rozšľahať s mliekom a zaliať karfiol. Posypať strúhankou a nastrúhaným syrom. Obložiť plátkami masla. Pri teplote 180 stupňov piecť.  

Vhodnou prílohou k takto pripravenému karfiolu sú nové varené zemiačiky s petržlenovou vňaťkou alebo len ľahký uhorkový šalát.



Tsatsiky šalát

Uhorky som umyla, očistila a najemno nastrúhala. Nechala som ich postáť aby pustili šťavu, tú som potom zliala. 
Pridala som: soľ, korenie na tsatsiky, nasekaný cesnak, cibuľku, 1 KL cukru, 1 KL octu, biely jogurt a nakoniec nasekaný kôpor. Výborný je keď sa pridá aj niekoľko nasekaných vlašských orechov.


utorok 4. júla 2017

Pestrý koláč

Bublaniny sa pečú na všetky možné spôsoby a s rôznym ovocím. Možno aj preto sú také obľúbené. Dnes som upiekla maslovú s broskyňami a ríbezľami. Aby nebola len taká jednoduchá, do časti cesta som pridala kakao. Takto to dopadlo  😊 



Suroviny: 250 g masla (môže byť aj Hera maslová), 200 g práškového cukru, 50 g práškového cukru do snehu, 1 vanilínový cukor,  5 vajec, 100 ml mlieka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, ovocie.

Postup: Pred pečením si nechám všetky potrebné suroviny pár hodín pri izbovej teplote. Zmäknuté maslo som vymiešala s cukrom (200 g) a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som primiešavala po jednom žĺtky. Dobre som  premiešala, aby vznikol hladký krém. Striedavo som pridávala  vlažné mlieko s múkou a práškom do pečiva. 

Z bielkov a 50 g práškového cukru som vyšľahala tuhý sneh a zľahka vareškou som ho zamiešala k cestu. Väčšiu časť cesta som rovnomerne rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta som pridala 1 PL kakaa. 

Cesto som rozdelila na bledé cesto lyžicou a ešte som trochu premiešala aby bolo mramorové. Po vrchu som uložila ovocie. Dávala som červené a čierne ríbezle s nakrájanými broskyňami. 
(Ovocie som obalila v práškovom cukre a potom som ho dávala na cesto.
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 23 minút. 




štvrtok 29. júna 2017

Rožkové knedličky


Zostali vám rožky z predošlého dňa? Vyskúšajte tento recept. Je rýchly a knedličky sa dajú posypať nielen strúhankou... a aby chutili ešte lepšie, keďže nie sú ničím plnené, my doma si dávame  k nim trochu džemu. 😋



Suroviny: 4-5 rožkov, 250 g tvarohu, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, detská krupica a mlieko.

Na posýpku: strúhanka (v mojom prípade len domáca z rožkov), maslo, práškový cukor.

Postup: Rožky som nakrájala na menšie kúsky a zaliala mliekom. K nasiaknutým rožkom som pridala tvaroh, vanilínový cukor, vajíčko a toľko krupice aby vzniklo nie veľmi tuhé cesto. 
Z cesta som trhala kúsky a tvarovala guličky - knedličky vo veľkosti vlašského orecha. Knedličky som dávala do vriacej vody a pri miernej teplote som varila keď vyplávali na povrch asi 8 minút. 
(Knedličky po vložení do vody klesnú na dno, treba ich premiešať aby sa neprilepili).
Na troche oleja som medzitým kým sa knedličky varili opražila strúhanku do bledo hneda.
Uvarené knedličky som vybrala a preliala roztopeným maslom, posypala strúhankou a práškovým cukrom. K tomu trošku džemíku a hotovo.

Nech Vám chutí!



štvrtok 22. júna 2017

Kysnuté knedle s jahodami

Už tretí rok je veľmi slabý na jahody. Jeden rok pohnili, lebo keď mali dozrievať tak stále pršalo, vlani zase zamrzli a aby toho nebolo málo, tak tento rok tie čo prežili sucho sú maličké a zvyšok nedozretých plodov uschol. A tak boli bohato zakvitnuté...😢 Prvý a zároveň posledný zber mám za sebou, pár väčších jahôd sme zjedli, skoro sme sa objedli 😄 a ostatné som spotrebovala do týchto knedlí a jahodového pudingu. 





Páčil sa mi recept v letáku kuchyni lidla, tak som ho vyskúšala. Pôvodne sú v recepte  čučoriedky ale aj s jahodami boli knedle dobré. 


Suroviny: 500 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajíčko, 1 PL práškového cukru, trochu soli.

Plnka: jahody, (čučoriedky ale aj iné menšie ovocie), kryštálový cukor.

Na vrch: roztopené maslo, jemný hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, cukor.

Postup: Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Odobrala som z neho časť do ktorej som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Prikryla som a nechala som vykysnúť kvások. 
Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, vajíčko a kvások, priliala som aj zvyšok mlieka. Ručne som vypracovala vláčne cesto. Misku som zatvorila a nechala na teplom mieste aby cesto vykyslo. Vykysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem. 
Cesto som preložila na dosku, rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, vykrojila som z neho kruhy s priemerom 7 cm, do stredu som dala jahody, posypala som cukrom a spojila som cesto tak, aby vznikla guľka. Hotové guľky som prikryla utierkou a nechala som podkysnúť asi 10 minút. 
Zatiaľ som dala do hrnca variť vodu s trochou soli. Knedle som varila v zakrytom hrnci, asi 13 minút lebo boli po vykysnutí dosť veľké. Menšie stačí variť aj menej do 8 minút. Hneď ako som ich vybrala popichala som každú vidličkou a potrela rozpusteným maslom.
Na tanieri som knedle poliala ešte  maslom, posypala tvarohom, preliala smotanou zmiešanou s cukrom a dozdobila jahodami. 
Knedle boli veľmi dobré, neboli sladké tak kto chce môže si ich po vrchu posypať ešte práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!



Zvyšok jahôd som zmiešala s cukrom, uvarila som klasický puding: z 1 l mlieka, 2 balíčkov jahodového pudingového  prášku  a cukru, podľa návodu na obale. Keď bol puding uvarený, nechala som ho chvíľu vychladnúť, sem tam som ho  premiešala a keď nebol veľmi horúci primiešala som do pudingu 1 kyslú smotanu.
Do pohárov som dávala puding, jahody, puding, ale to už podľa každého chuti....😋





piatok 16. júna 2017

Pre potešenie

Ani tento rok nesmie chýbať pár rozkvitnutých záberov. Pofotila som moje kvietky aby som urobila radosť všetkým vám, ktorí navštívite môj blog. 
Veru sa tento rok  nemám  veľmi čím chváliť...silné  mrazy tohoročnej zimy veľmi uškodili mojim ružiam, niektoré som musela odstrániť a tie čo zostali sa nevedia spamätať a len veľmi slabučko začínajú kvitnúť. Na takýto rok sa veru nepamätám...Ľalie sú tiež bez života a jarné mrazy zničili aj hortenzie a ja zisťujem, že v záhradke nemá vlastne čo kvitnúť toto leto, som z toho smutná. 😢

Aspoň kvietky v kvetináčoch mi robia radosť.  Ako každý rok,  aj tento je to u mňa klasika...nekúpila som  nič nové, stále tie isté kvietky. Sadím si ich hlavne preto, že sa mi páčia, po rokoch pestovania som získala skúsenosti a viem ako sa mám o ne starať. 








utorok 6. júna 2017

Dnes som zozbierala kvitnúcu vňať alchemilky. Nezbieram ju v prírode, lebo ju pestujem medzi ostatnými bylinkami. Tento rok sa mimoriadne vydarila, krásne a bohato zakvitla.  









Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)

Už od stredoveku sa využívajú liečivé účinky alchemilky. Ľudovo sa nazýva aj "ženský plášť", jej listy pripomínajú poskladané záhyby plášťa alebo sukničky. V stredoveku sa verilo, že dokáže ženám prinavrátiť panenstvo, možno aj preto sa stretávame aj s názvom panenská.

Na listoch alchemilky sa objavuje ojedinelá kvapôčka rosy, ktorá žiari na slnku ako perla. Alchymisti ju nazvali "nebeská rosa" a používali ju pri hľadaní kameňa mudrcov. 

Nájdeme ju na všetkých vlhkých miestach, na mokrých lúkach, pri potokoch, na okraji lesa.

Zbiera sa kvitnúca vňať v júni a júli. V tieni sa pomaly usuší, pričom získava sivozelenú farbu. 

Hlavnou súčasťou alchemilky panenskej je vysoký obsah trieslovinových látok. Má preto sťahujúce vlastnosti. 

Alchemilka je nenahraditeľná ako pomoc pri všetkých ženských chorobách. Posilňuje maternicu, čím zvyšuje pravdepodobnosť počatia a znižuje riziko potratu. Je súčasťou čajov na zastavenie ženkého krvácania, prospieva pri menštruačných ťažkostiach, zápale vaječníkov a v prechode - klimaktériu.
Jej vlastnosti osožia aj ostatným orgánom. 
Na čistenie krvi použiť 25 g sušenej vňate zaliať 250 ml vriacej vody, nechať 5 minút odstáť a užívať. Tento odvar je možné použiť aj na omývanie menších hnisavých poranení. V niektorých krajinách sa odvar z čerstvých listov používa na večerné umývanie tváre, vraj čistí pleť.

Pri bolestivej menštruácii sa odporúča čaj namiešaný z alchemilky, z myšochvosta a hluchavky rovnakým dielo: 3 KL zmesi zaliať 250 ml vriacej vody. Piť denne, počas menštruácie si urobiť prestávku. Ak je menštruácia bolestivá alebo silné krvácanie, môže sa piť čaj denne. Tento istý čaj piť aj pri klimaktériu, pol litra denne.
Aj pri cystách a myómoch pomáha čaj z alchemilky a myšochvosta. 
Dobré vlastnosti alchemilky osožia nielen ženám ale aj mužom, pritom táto bylinka nemá žiadne nepríjemné účinky ani pri dlhodobom užívaní.


Všetky informácie o alchemilke som zozbierala v knižkách:
"Ako sa liečiť rastlinami" MUDr. Blahoslav Hruška
"Bylinkový receptár" Dionýz Dugas
"Domáca lekáreň" Eva Aschenbrennerová 


utorok 30. mája 2017

Tvarohový koláč s drobenkou

Z nespočetného množstva koláčov s tvarohom ma práve tento oslovil. Na fotke vyzeral veľmi dobre, všetko potrebné som mala doma a tak bolo rozhodnuté: "Upečiem ho". Môj síce vyzeral po upečení trochu inak ako ten v časopise ale to je asi  normálne,  nevadilo mi to, hlavne že chutil.  Tvarohová plnka, kakaová drobenka ochutená kávou a škoricou, ktorú som len tak doplnila, dodávala koláčiku príjemnú chuť. 



Suroviny: 
Cesto: 175 g hladkej múky, štipka soli, 120 g masla (Hera maslová), 50 g kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 KL prášku do pečiva, citrónová šťava asi 1/2 KL.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 3 vanilínové cukry, 1 vanilkový cukor, 3 PL škrobovej múčky.

Drobenka: 120 g hladkej múky, 1 PL kakaa, 1 KL instantnej kávy, 1/2 KL mletej škorice, 80 g kryštálového cukru, 80 g masla.

Postup: Múku som preosiala a zmiešala so soľou a cukrom. Pridala som nakrájané maslo a vajce. Rýchlo som spracovala na hladké cesto. Ak je treba, môže sa pridať trochu studenej vody. Cesto som zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky, v mojom prípade od večera do rána ale stačí 30 minút. 

Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. Cesto som rozvaľkala o niečo väčšie ako dno tortovej formy aby bolo aj na  bokoch formy asi do výšky 3 cm. Tvarohovú plnku som rozotrela na cesto, uhladila som, posypala drobenkou a piekla som pri teplote 180 stupňov asi 45 minút, potom som dopekala pri teplote 175 stupňov. Celková doba pečenia bola 60 minút. Asi v polovici pečenia som koláč prikryla papierom. 

Príprava plnky: Žĺtky som vymiešala s cukrom, a vanilínovými cukrami. Primiešala som tvaroh, škrobovú múčku a zľahka som vmiešala tuhý sneh z bielkov. 

Drobenka: Do múky som primiešala cukor, kakao, kávu, škoricu a maslo. Prstami som vypracovala mrveničku. 



štvrtok 25. mája 2017

Pečené kuracie krídelká na zemiakoch

A opäť niečo z kuracieho mäska. Tentokrát krídelká ale kľudne  sa môže  podľa receptu pripraviť akékoľvek kuracie mäsko. Použité ingrediencie dávajú mäsku výbornú chuť a pečené zemiačiky k tomu...no u nás si veru vždy  pochutnáme 😋




Suroviny: kuracie krídelká (alebo akékoľvek kuracie mäso), plátky slaniny, cibuľa, olej, soľ.

Na marinádu: horčica, kečup, worcesterská omáčka, sojová omáčka, majoránka, mletá rasca, vegeta, čierne mleté korenie. 

Postup: Na vymastený pekáč som uložila očistené a na osminky nakrájané zemiaky, osolila som ich a posypala rascou. Kúsky kuraťa som nasolila a uložila na zemiaky.

Všetky suroviny na marinádu som zmiešala, dávala som asi po 4 PL horčice, kečupu, 2 KL worcesterskej omáčky, 3 KL sojovej omáčky a ostatné  koreniny podľa chuti. Marinádu som rozdelila na porcie kurčaťa, posypala som cibuľou nakrájanou na mesiačiky (kľudne môže byť cibule viac kto má rád) a obložila som mäso plátkami slaniny. Pekáč som prikryla a piekla do mäkka. Potom som ešte odokryté zapiekla. 

Aj keď je v recepte uvedené piecť mäso spolu so zemiakmi, keď potrebujem toho viac, tak dávam mäso na jeden pekáč a zemiaky na druhý.  Mám teplovzdušnú rúru, takže nie je problém, piecť naraz viacej pekáčikov, alebo plechov. 



Dobrú chuť! 

piatok 19. mája 2017

Veľmi ťažké rozhodutie...

Dnes tak trochu k mojej, v posledných mesiacoch, najobľúbenejšej činnosti - hačkovaniu. 

O tom, že je to pre mňa úžasný relax a výborné odreagovanie sa od problémov som už písala. Zatiaľ je to stále tak. Teším sa každý deň na tú chvíľu, keď môžem do ruky zobrať háčik a rozhačkovanú dečku. Tým, že sa musím sústrediť na vzor, počítanie a sledovanie riadkov, myseľ mi neblúdi po iných veciach ale dokážem pri tom sledovať televíziu, no sledovať, to sú nie tie správne slová, skôr počúvať. Ale to mi úplne stačí.

Nepatrím k ženám, ktoré musia mať každý ženský časopis. Kupujem ich len občas. Ja hľadám medzi časopismi také, ktoré majú trvalú hodnotu. Rada mám časopisy špeciálne zamerané na záhradu, bylinky, recepty, akékoľvek ručné práce  a v posledných rokoch k nim pribudli aj časopisy s hačkovanými vzormi. Už ich mám niekoľko, je teda z čoho vyberať. K tomu mám ešte mnoooožstvo vzorov uložených aj na pintereste. Sú to všetko nádherné vzory a vždy mi trvá aj niekoľko dní, kým sa rozhodnem ktorú dečku začnem robiť...

Takto to vyzerá, keď vyberám vzor...😊




A ešte vám chcem ukázať posledné dielka 😏










streda 10. mája 2017

Pečené zabíjačkové mäso (Tajomstvo mojej kuchyne)

Pravidelne sledujem reláciu "Tajomstvo mojej kuchyne." Pozornosť venujem hlavne sladkým receptom, zákuskom a koláčom ale aj príprava niektorých jedál je  zaujímava. Pred časom ma zaujal jeden recept  z mäsa. Jedlo vyzeralo veľmi dobre a tak som ho s mojimi úpravami a doplnenými surovina urobila. Recept je teda už iný ale ďakujem autorke za inšpiráciu. 






Suroviny: bravčové plece, slanina, kuracie pečienky, cibuľa, cesnak, 4 ks bobkový list, 4 ks nové korenie, celá rasca, majoránka, masť, soľ.

Postup: Nakrájala som mäso, slaninu a cibuľu na väčšie kúsky.  Mäso som najskôr opiekla na rajnici s trochou masti, pridala som  koreniny okrem majoránky, nakrájaný cesnak  a časť cibule. Chvíľu som všetko opekala. Pekáč som vytrela trochou masti a rozložila som zmes z rajnici.Posypala som majoránkou.a soľou.  Medzi kúsky mäsa som vložila slaninu a pečienku. Vrch som posypala cibuľou. (Kto má rád cibuľu, môže dať viac). Podliala som vodou, prikryla a v rúre som dusila. Keď bolo mäso mäkké, odokryté som  ešte zapiekla. 

Zemiakové lokše: 1 kg uvarených zemiakov v šupke som očistila a postrúhala. Pridala som soľ a podľa potreby hladkú múku  (300-400 g, záleží od zemiakov), cesto by nemalo byť veľmi mäkké aby sa dalo rozvaľkať. Z cesta som urobila šúľok, nakrájala na kúsky a každý kúsok som rozvaľkala na pomúčenej doske. Rozohriala som panvicu (bez tuku) a jednotlivé lokše som z každej strany opekala. Dobre je ich pred pečením na panvici popichať alebo jemne nakrojiť. Opečené lokše som potrela výpekom z mäsa.
Zemiakové lokše som už robila aj z obyčajných uvarených zemiakov (bez šupky), keď mi zostali z obeda. Nevidela som žiadny rozdiel, možno mi  také ešte viac chutili. 

Mäsko som podávala so zemiakovými lokšami a čalamádou z kapusty a cvikly


Pôvodný recept je TU


A po obede niečo sladké. Tento víkend to bola  Krémeška,  aj so šľahačkou 😋