pondelok 21. septembra 2015

Falošná krémeška

...takto sme ju volali doma a pod týmto  názvom mám  recept už viac ako 30 rokov zapísaný v zošite. Viem však, že existuje  určite viac názvov od Nepravej krémešky, Salajkových rezov, dokonca som v jednej knižke tento výborný zákusok našla aj pod názvom Ľadové rezy. Nech je už názov správny ten alebo ten, stále sa nič nemení na tom, že sa oplatí recept vyskúšať  a zákusok ochutnať. 



Suroviny: 450 g hladkej múky, 100 g rastlinného tuku (Hera), 120 g práškového cukru, 2 vajcia, 15 g Salajky - jelenia soľ, 150 ml mlieka.
Pre tých, ktorí nevedia čo je to Salajka - jelenia soľ, je to vlastne kypriaci prášok, ktorý sa používa pre špeciálne druhy pečiva. Do cesta sa nemusí pridávať tuk alebo stačí len malé množstvo tuku. 

Krém: 800 ml mlieka, 80 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 250 g práškového cukru, 300 g masla.

Postup: Salajku rozpustiť v mlieku. Zmiešať múku s cukrom, pridať nakrájaný tuk, vajíčka, Salajku a spracovať cesto.  Cesto je mäkké a vláčne. Vypracované cesto rozvážiť na tri časti, zabaliť do potravinovej fólie  a odložiť do chladničky na 1 hodinu. Potom každú časť cesta rozvaľkať na plát. 
(Ja som rozvaľkala na veľkosť 38x32 cm). Piecť na opaku plechu na papieri na pečenie pri teplote 185 stupňov 8-9 minút. 

Krém: Väčšiu časť mlieka dať variť s vanilkovým cukrom. Vo zvyšku mlieka rozmiešať múku a potom prilievať k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvariť hustý krém. Nechať vychladnúť. Sem-tam premiešať. Vymiešať maslo s práškovým cukrom a postupne prišľahať vychladnutú kašu. Nakoniec sa môže krém dochutiť rumom.

Krémom plniť pláty. Zaťažiť a dať do chladu stuhnúť do druhého dňa. Potom posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.





Zemiakovo-cuketový pekáč

Poslednú cuketu som pripravila tak, aby si pochutili aj tí, ktorým v dietnejšom jedle chýba aspoň vôňa klobásky alebo slaninky, použila som oboje. 😊

Suroviny:  Zemiaky, cuketa, klobáska, slaninka, soľ, rasca, cesnak, cibuľa, grilovacie korenie na zeleninu, sojová omáčka,  tvrdý syr.

Postup:  Cuketu som nakrájala na kolieska a väčšie kusy na štvrťky, dala som ju do misky, posolila, posypala grilovacím korením na zeleninu, pokvapkala sojovou omáčkou, premiešala som a nechala postáť. Medzitým som očistila zemiaky, nakrájala na osminky. V miske som ich zmiešala so soľou, rascou, pretlačenými strúčikmi cesnaku a  nakrájanou cibuľou. Zemiaky som navrstvila na vymastený plech a uložila som medzi ne na kolieska nakrájanu klobásku a na prúžky nakrájanú slaninu. Prikryla som alobalom a vložila do rúry zohriatej na 220 stupňov. Keď boli zemiaky už mäkké, premiešala som ich a rozložila som na ne  cuketu. Piekla som odokryté do zlatova, nakoniec som nastrúhala syr a ešte zapiekla. 

Dobrú chuť!


utorok 15. septembra 2015

Domáce rezance s makom

Vždy keď mám čas a chce sa mi,  robím  domáce cestoviny.  Pretože jedlá z cestovín patria u nás medzi obľúbené či už na sladko alebo na slano,  veľmi často využívam aj ponuku hotových cestovín z obchodu, dajú sa kúpiť už kvalitné a chutné cestoviny.

Keď pripravujem domáce cesto, urobím ho vždy viac a nakrájam z neho aj dva druhy cestovín, dnes to boli široké rezance a fliačky.  Vysušené a uskladnené v suchu vydržia dlho. Potom už stačí len uvariť ich a pripraviť podľa chuti posypané tvarohom, makom, orechami alebo zavariť do polievky. 



Suroviny: 600 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 1 celé vajíčko, soľ, vlažná voda podľa potreby.

Postup: Zmiešam múku so soľou, pridám vajíčko a prilievam vodu. Suroviny najskôr spracuvávam vareškou, prilievam vodu kým nevznikne pevnejšia hmota. Potom rukou spracujem na cesto. Cesto by malo byť pevné ale také aby sa dalo rozvaľkať. Rozdelím ho na 4 časti a každú rozvaľkám na tenučkú placku - presvitá až podložka. Potom rozkrájam na pásy také široké aké dlhé chcem mať rezance. Nechám cesto obschnúť. Pásy cesta uložím na seba a krájam rezance (fliačky). Nakrájam na šírku akú potrebujem. Rezance dám na papier dobre uschnúť ak ich chcem odložiť alebo ich uvarím.

Dnes na sladko s makom...mňááááám 

Rezance s makom 

Uvarené rezance polejem rozpusteným maslom, posypem mletým makom a cukrom


pondelok 7. septembra 2015

Výborné rezy s pudingom

Pre mnohých je tento výborný  zákusok určite známy a možno  aj niekoľkokrát vyskúšaný. Keď som ho prvykrát objavila v knižke "Recepty zo Života 6" hneď sa mi zapáčil. Piekla som ho už veľakrát a stále mal úspech a chutil.





Suroviny:  5 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 100 ml vody, 100 ml oleja.


Na puding: 1 l mlieka, 2 čokoládové alebo kakaové pudingové prášky, cukor podľa návodu.


Krém:  400-500 ml pochúťkovej kyslej smotany, 2 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 2 šľahačky v prášku, 300 ml mlieka.


Postup:  Najskôr si uvarím puding z mlieka a pudingových práškov podľa návodu. Nechám ho vychladnúť. 

Žĺtky dobre vymiešam s práškovým a   vanilinový cukor do peny.  Postupne prilievam olej a vlažnú vodu. Zamiešam múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie (32x38 cm). Lyžicou rovnomerne kladiem do cesta puding a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 35 minút. 

Kým cesto vychladne, zmiešam kyslé smotany s vanilínovým cukrom a  práškovým cukrom. Vyšľahám práškovú šľahačku a zľahka primiešam ku kyslým smotanám. 
Tentokrá som primiešala aj želatinový stužovač za studena od Dr. Oetkera pripravený podľa návodu na obale. Odobrala som trochu krému, zmiešala som so stužovačom a potom zo zvyškom krému.
Na vychladnutý koláč som natrela plnku a posypala grancom. 


Koláč robievam aj tak, že na krém natriem ešte vyšľahané 2 šľahačky v prášku. 




Bravčové kocky s kelom


Kel je listová zelenina,  ktorá nielen posilňuje imunitný systém ale aj cievny. Tým, že obsahuje veľa vlákniny, má priaznivý vplyv na zažívanie, znižuje hladinu cholesterolu, dokonca  pôsobí priaznivo aj pri kožných chorobách.  Obsahuje  vitamíny C, B, K, E. Má svoju špecifickú chuť  a možno vďaka nej keľ veľa ľudí zatracuje. 
U nás doma okrem kelovej polievky  robím aj mäsko na tejto pre nás výbornej zelenine.

Suroviny:  bravčové mäso (plece, stehno), olej, cibuľa, hlávka kelu, mletá paprika, mletá rasca, čierne korenie, cesnak, majoránka, soľ, vegeta, hladká múka.


Postup:  Mäsko si nakrájam na kocky. Očistím cibuľu a cesnak, kel nakrájam na rezančeky. Na oleji opražím nadrobno  nakrájanú cibuľku, pridám nakrájaný cesnak a chvíľu popražím. Zasypem mletou červenou paprikou a hneď pridám mäso. Dobre premiešam, pridám soľ a mletú rascu. Mäso chvíľu dusím aby pustilo šťavu. Potom zalejem vodou a nechám dusiť. (V tlakovom hrnci dusím 20 minút). Keď je mäso polomäkké  pridám kel, a dusím všetko do mäkka. Nakoniec zahustím hladkou múkou, dochutím ešte rascou, majoránkou, vegetou  a všetko chvíľku povarím. 

Ako príloha je u nás k tomuto receptu  obľúbená knedľa. 

Dobrú chuť!



pondelok 31. augusta 2015

Pizza Margherita

Čo sa týka samotnej pizze všeobecne, niekde som sa raz dávno dočítala, že pravá pizza sa pripravuje 24 hodín, potrebuje ich na správne vyzretie cesta aby bolo ľahké, vláčne a po upečení krehké...Pre kvalitu pizze je dôležitá aj teplota pečenia a veru bude v tom niečo. Z počiatku som  pekávala pizzu pri teplote 180 stupňov a dlhšiu dobu ale od vtedy, ako som začala piecť krátko a  pri vyššej teplote, u mňa je to pri 220 stupňov 8 minút v teplovzdušnej rúre a na programe "pizza", tak rozdiel v kvalite a chuti cítiť.  

Omáčka sugo  hotová, tak som urobila aj pizzu. Veľmi jednoduchú z dostupných surovín ale výbornú. Priznám sa však, že aj keď som robila podľa tohto receptu, kysnutie som "urýchlila", nečakala som toľko hodín, nebol čas 😊 ale určite to raz vyskúšam. 

Takže aký je to ten pravý recept na tradičnú taliansku pizzu? 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 10 g sušeného droždia (alebo čerstvého), 2 PL olivového oleja, (Extra Virgin),  2 štipky soli, 3 dl vody.

Na obloženie: mozzarella, paradajky, sugo, cesnak, soľ, čerstvá bazalka,  olej.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej soľ a droždie. Potom som pridala olej a vodu. Všetko som najskôr miešala vareškou a keď sa suroviny spojili, zľahka som miesila rukou. Cesto bolo nelepivé mäkké a vláčne. Ak treba pridať múku. Z cesta som vypracovala bochník, poprášila som ho jemne múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť.

Podľa pravého receptu treba prikryté cesto vložiť na 24 hodín do chladničky!

Kysnuté cesto som rozdelila na 3 časti, povyťahovala som do okrúhleho tvaru a položila na olejom vymastenú formu. Potrela som cesnakovým základom - cesnak, soľ, voda, potom sugom. Uložila som nakrájanú mozzarellu a paradajky. Posypala som bazalkou. Piekla som pri teplote 220 stupňov - teplovzduch, program pizza 8-9 minút.


Rajčinový základ na pizzu (sugo)

Vždy v lete, keď dozrú paradajky v záhrade, urobím si túto paradajkovú zmes. Neviem si bez nej pizzu ani predstaviť. V zime ju nahrádzam lúpanými  paradajkami v konzerve, ktoré upravím podľa tohto receptu. Samozrejme na webe je receptov niekoľko ale ja robím podľa tohto už niekoľkokrát vyskúšaného. 

Suroviny: 1 až 1,5 kg ošúpaných paradajok, väčšia cibuľa alebo 2 menšie,(dávam viac, cibuľou sa nemôže nič pokaziť),  cesnak podľa chuti, 2 väčšie mrkvy, zeler (nemusí byť), olivový olej, soľ, bazalka, korenie, cukor.

Postup: Paradajky narežem na vrchnej strane do kríža a sparím vriacou vodou. Nechám minútku postáť, potom zalejem studenou vodou a ošúpem. Nakrájam ich na menšie kusy. Očistím cibuľu, nakrájam ju a  tiež mrkvu a cesnak. Na olivovom oleji opražím najskôr cibuľu, potom pridám nakrájaný alebo pretlačený cesnak a chvíľu ešte popražím. Ozaj chvíľku, aby cesnak nezhorel. Pridám mrkvu (ak mám tak aj zeler)  a ešte asi 3 minúty popražím, potom dám paradajky, soľ a všetko na miernom ohni za občasného premiešania dusím kým sa nevyparí šťava z paradajok a masa nezhustne. Trvá to 40-50 minút. Dochutím korením a cukrom. Odstavím a trochu zmes rozmixujem. Nakoniec primiešam nakrájanú čerstvú bazalku zmiešanú so soľou, cesnakom  a olivovým olejom. Hotovú omáčku dám do pohárikov a ešte sterilizujem 5 minút. Omáčka vydrží potom dlho. 



štvrtok 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!

pondelok 17. augusta 2015

Tekvicový prívarok (polievka)

Vždy v lete sa teším nato, že uvarím z domácej tekvice prívarok. Mám ho veľmi rada. Horúce a suché tohoročné dni neprajú takmer ničomu v našej záhrade, ani tekviciam aj napriek tomu, že ako sme mohli tak sme polievali... je mi z toho smutno. Tekvica mi vôbec nezarodila a  som z toho veľmi sklamaná. Našťastie mám zlatú susedku, ktorá má bohatú úrodu tekvíc, nestačí ich  spotrebovať a tak mi tekvicu  rada dala za čo som jej veľmi vďačná.  





Suroviny:  tekvica, olej, slanina, cibuľa, soľ, cukor, ocot, kôpor, kyslá smotana, mlieko, hladká múka.

Postup: Na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, pridám nakrájanú cibuľu a chvíľu popražím. K cibuľovému základu pridám nakrájanú očistenú tekvicu, trošku popražím, posolím, podlejem vodou a nechám dusiť. Netrvá to dlho kým tekvica zmäkne. Mlieko zmiešam s kyslou smotanou, pridám aj trochu tekvicového vývaru, zahustím hladkou múkou a prilejem k tekvici. Posolím, dám cukor, ocot a nasekaný kôpor. Ešte chvíľu všetko spolu povarím. 

Ja mám rada tekvicu len tak, ale chlapom dávam kúsok údeného mäska alebo opečenú klobásku :)

Cestoviny so zeleninou

Ostali nám z obeda uvarené cestoviny, omáčka s mäskom  sa zjedli, a pretože mi ich bolo ľúto vyhodiť, použila som ich v kombinácii so zeleninovým základom. Rýchlo pripravené ľahké jedlo bolo na svete raz dva...



Suroviny: Uvarené cestoviny, v mojom prípade kolienka, cibuľa, cuketa, paprika, paradajky, cesnak, tavený syr, soľ, kari korenie, majoránka, trochu cukru, olej, mletá paprika.

Postup: Na oleji som opražila cibuľku, nadrobno nakrájanú, pridala som mletú papriku a na kolieska nakrájanú cuketu. Posolila som, dala som pretlačený cesnak, kari korenie a krátko som podusila. K základu som pridala 3 trojuholníky syra (Syrokrém, Karička...). Miešala som kým sa syr nerozpustil. Potom som pridala nakrájanú papriku, majoránku a asi 1 KL cukru. Za občasného miešania som dusila, kým paprika trochu nezmäkla, dala som nakrájané paradajky, ešte aj trochu cesnaku a hneď som odstavila. Nakoniec som už len primiešala uvarené cestoviny. Vrch som posypala nastrúhaným syrom.

Jedlo bolo na svete...😉


pondelok 10. augusta 2015

Výdatný tvarohový koláč

Piecť v letných horúčavách je veru náročné. Upiecť koláč s maslovou plnkou,   ktorá by sa ťažko  pripravovala  ešte ťažšie natierala a krájať koláč  je priam nemožné. Stále neviem pochopiť, ako to tie cukrárky robia, keď musia piecť  krémové zákusky aj  v horúčavách... 
Mala som v chladničke tvaroh a bolo rozhodnuté. Ďaľší z tvarohových receptov.





Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g práškového cukru, 250 g masla (alebo Hery), 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra.

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL zarovnané polohrubej múky, trošku citrónovej kôry, môžu sa dať aj hrozienka.

Postup: Hneď na úvod uvádzam, že cesta bolo dosť veľa na to, že sa použilo len do tortovej  formy. Vystačilo by aj na plech. Len plnky by bolo potrebné na plech viac.
Spracovala som všetky suroviny, zabalila do potravinovej fólie a odložila som ho  asi na hodinu do chladničky.  

Pripravila som plnku zmiešaním všetkých surovín. 

Cesto som potom rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala do kruhu, podľa veľkosti tortovej formy  (26 cm) tak, aby bolo aj po boku formy.  Vložila som cesto do formy. 

Vyliala som tvarohovú plnku, pokládla som hrozienka. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a narezala pásy. Uložila som ich na tvaroh len v jednom smere, nie ako mriežku. 
Zo zvyšku cesta som vykrojila kvietky. Použila som ich na ozdobu, uložila som ich po obvode koláča. Zvyšné kvietky som tiež upiekla.

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a ešte som dopekala asi 10 minút.




nedeľa 26. júla 2015

Koláč s čokoládovým pudingom

Krehký koláčik s čokoládovou plnkou nenáročný na prípravu.





Suroviny: 700 g hladkej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 100 ml mlieka.

Puding: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy (použila som 3x45 g Dr. Oetker), 8 - 10 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 50 g čokolády.

Postup: Najskôr som si uvarila puding. Do horúceho som primiešala čokoládu a maslo. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. 
Kym puding chladol urobila som cesto. 

Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve časti. Jedna  časť môže byť trošku väčšia a druhá menšia. Obidve som zabalila do fólie a vložila do chladničky odpočinúť.  
(Menšiu časť cesta som vložila do mrazničky aby  stuhla viac a dobre sa dala nastrúhať.) 

Keď puding vychladol, rozvaľkala som cesto, ktoré bolo v chladničke na veľkosť plechu a pomocou valčeka som ho preniesla na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. 
Na cesto som rozliala puding. 
Cesto z mrazničky som vybrala a nastrúhala na puding. 
Pri teplote 175 stupňov som koláč piekla asi 40 minút. 

Hotový vychladnutý koláč som ešte pofŕkala čokoládou.