štvrtok 19. decembra 2019

Mesiačiky

Krehké orechové mesiačiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. 




Suroviny: 360 g hladkej múky, 250 g masla (Hery), 80 g práškového cukru, 150 g mletých orechov, 1 žĺtok.

Postup: Vypracovala som cesto a zabalené vo fólii som ho nechala v chlade 1 hodinu odpočívať. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 4 mm a vykrajovala som mesiačiky. 

Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút. 
Ešte horúce mesiačiky som obalovala v zmesy práškového a vanilínového cukru. 




Bratislavské tortičky

Veľmi chutné sú tieto mandľové tortičky, určite vyskúšajte.



Cesto: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 220 g tuku (maslo, Hera, Palmarín), 2 PL kopcovité kakaa, 50 g mletých mandlí, 2 žĺtky, 1-2 PL mlieka (podľa potreby).

Krém: 250 ml mlieka, 1 pudingový prášok mandľový, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 60 g mletých mandlí, 1 KL kakaa.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Nechala som ho v chlade hodinu odpočívať. 
Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska.

Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 12-14 minút. 
Vychladnuté som spájala krémom a zdobila bielou čokoládovou polevou. 

Krém: Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Zatiaľ som vymiešala maslo s cukrom, primiešala som kakao, vychladnutý puding a mandle. 



pondelok 16. decembra 2019

Adventný čas

Tak čo milí priatelia, už to u vás rozvoniava vanilkou, škoricou a medovníčkami? U nás už  áno, od minulého týždňa... 

Linecké všetkého možného druhu už upečené, niektoré čakajú na plnenie, ale to bude ešte za pár dní, nechcem aby boli plnky staré.😉
Medové pláty sú už tiež upečené, ešte sa chystám na parížske rožky a dosť.

A čo už mám napečené? 
Vanilkové rožky, medvedie labky, fúkané kokosové rožky, nugátové rožteky, kokosovo-karamelové zvončeky, škoricové hviezdičky, kávové vločky, orechové kolieska, arašidové sušienky, princezsky, orechové košíčky, mlynčekové pečivo...samozrejme medovníčky. Tie sú už nazdobené. Ako vždy ich vycifrovala moja dcéra Evka 😊







Želám Vám veľa úspechov pri pečení a nech nám všetkým tie posledné predvianočné, adventné dni ubiehajú v pokoji a radosti.

Arašidové sušienky

K tradičným vianočným koláčikom som tento rok pridala aj tieti sušienky. Pre mňa to bolo niečo doteraz nevyskúšané, pridať do cesta arašidy. Vyskúšala som a s výsledkom som bola spokojná. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 140 g práškového cukru, 140 g mletých nesolených arašidov, 1 vajce. 

Postup: 
Zo surovín som vypracovala cesto. 

Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila na pol hodinu do chladu. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3 mm a vykrajovala som rôzne tvary. 

Sušienky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175  stupňov asi 12 minút.

Aj keď to nebolo v recepte, vyskúšala som časť sušienok pred pečením potrieť bielkom a posypať sekanými arašidami. 
Hotové sušienky som spájala pomarančovým džemom a tie posypané arašidami nutelou.
Ale to v recepte tiež nebolo, sušienky mali byť bez zliepania, len také jednoduché 😊




streda 23. októbra 2019

Jednoduchá zemiaková polievka

Názov neklame, túto polievočku máte uvarenú raz-dva. Nie je až taká sýta, ale nám k slivkovým knedličkám stačila 😊



Suroviny: zemiaky,  cibuľa, bravčová masť (olej), mletá červená paprika, mletá rasca, majoránka, korenie, detská krupica (asi 100 g), l PL masla, 1 vajce, soľ.

Postup: Na masti som opražila nadrobno nakrájanú cibuľu. Odstavila som a primiešala mletú papriku, rascu, korenie, soľ a majoránku. Pridala som aj očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Zaliala som vodou a varila, kým neboli zemiaky mäkké.

Z krupice, masla a vajca som vymiešala cesto. Nechala som ho chvíľu postáť a potom som pomocou lyžice hádzala do polievky halušky a krátko som ich v polievke povarila.


K polievke sme mali Slivkové knedle 


DOBRÚ CHUŤ!

pondelok 9. septembra 2019

Banánový koláč

Ak neviete čo urobiť s už prezretými banánmi, vyskúšajte tento rýchly koláč.

Suroviny: 230 g polohrubej múky, 1KL prášku do pečiva, 1/4 KL sódy bikarbóny, 30 g kakaa, 150 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 vanilínový cukor, 120 g roztopeného masla, 3 prezreté banány, 80 g nasekanej čokolády, 60 g mletých orechov.

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 50-70 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Zmiešala som spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao a cukor.
Vajíčka som vymiešala s vanilínovým cukrom, pridala som roztopené maslo a roztlačené banány. 
Obidve zmesy som zmiešala a primiešala som nasekanú čokoládu a orechy.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. 
Formu som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.

Po vychladnutí som koláč potrela polevou.
Čokoládu na polevu som nalámala na malé kúsky a zaliala som horúcou šľahačkovou smotanou. Chvíľu som nechala postáť a potom som vymiešala na hladkú polevu.




pondelok 5. augusta 2019

Karé na fazuľkových strúčikoch

Ahojte priatelia
opäť po trošku dlhšom čase pridávam niečo nové.

V týchto letných horúčavách sa mi veľmi piecť nechce a ak aj niečo upečiem, väčšinou kysnuté alebo ovocné a to už všetky receptu tu mám. Nič nové neskúšam.
Dnes teda  niečo na zjedenie napríklad na  obed 😉

V záhrade pestujem okrem inej zeleniny aj zopár kríčkov fazuľky ale len strukovej aj to málo, aby bolo na uvarenie polievočky. A keďže už polievka bola, tak som  chcela fazuľku  využiť ako prílohu k mäsku. 
Bola z toho nakoniec chutná omáčka 😊



Suroviny: bravčové karé bez kosti (samozrejme môže byť aj s kosťou, dokonca aj stehno), olej, cibuľka, rajčinový pretlak, kečup, soľ, bobkový list, celé čierne a nové korenie, fazuľkové struky, hladká múka, voda, provensálske korenie, cukor, citrónová šťava.

Varila som v tlakovom hrnci.

Postup: Karé som si nakrájala na plátky, naklepala, obalila v hladkej múke a krátko opiekla z obidvoch strán na rozpálenom oleji. 

Na výpeku som opražila nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som rajčinový pretlak, kečup, soľ, koreniny a všetko som chvíľu podusila. 
Ak je to veľmi husté môže sa pridať trochu vody.

Potom som pridala mäso, zaliala som vodou a hrniec som zatvorila.
Nechala som dusiť asi 15 minút. 

Mäsko už bolo mäkké, tak som plátky vybrala a do zvyšnej šťavy som pridala fazuľkové struky nakrájané na menšie kúsky. 
Opäť som hrniec zatvorila a ešte 5-8 minút nechala dusiť.

Nakoniec som zahustila vodou zmiešanou s trochou hladkej múky. 
Už som len dochutila soľou, korením,  trochou cukru a citrónovou šťavou. Nakoniec som  pridala aj provensálske korenie.

Ako prílohu som uvarila nové zemiačiky. A keďže doma pestujeme aj uhorky, tak nechýbal uhorkový šalát.

Dobrú chuť všetkým!

pondelok 8. júla 2019

Malinovo-vanilková torta

Naša nedeľná torta. 
Keď nechcem upiecť za plech zákuskov lebo viem, že sa to nezje, radšej upečiem tortový korpus. Naplniť ho je už jednoduché, krémov je veľa. Chcela som niečo ovocné v kombinácii s ľahkým krémom. Mala som natrhané  maliny, tak som ich skombinovala s pudingovým krémom ochuteným kyslou smotanou. Nakoniec nesmela chýbať moja obľúbená šľahačka 😊
Korpus bol jemný vláčny a krém príjemne vanilkový s malinami dodával torte sviežu letnú chuť.




Suroviny: 4 vajcia, 160 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 ml oleja, 50 ml vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 KL citrónovej šťavy.

Krém I.: čerstvé maliny asi 300 g (mohli by byť aj mrazené), 2-3 PL kryštálového cukru, 50 ml vody, 2-3 KL Zlatého klasu (alebo iného škrobu - kukuričný, zemiakový niečo na zahustenie).

Krém II. 500 ml mlieka, 1 Zlatý klas s prírodnou vanilkou, 1 vanilkový cukor, 3 PL kryštálového cukru, 80 g masla, 150 g kyslej smotany.

Sirup malinový na navlhčenie korpusov.

Postup: Celé vajíčka som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, prišľahala som citrónovú šťavu a šľahala som do hustej peny.

Potom som postupne prilievala olej a vodu. Nakoniec som vareškou primiešala múku s práškom do pečiva.

Cesto som rozotrela do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. (Použila som formu s priemerom 26 cm, zvyknem ju vystlať papierom na pečenie - dno a boky jemne potriem olejom).

Piekla som pri teplote 175 stupňov 25-30 minút.

Krém I.: Maliny som zmiešala s cukrom a chvíľu povarila, zahustila som Zlatým klasom rozmiešaným v 50 ml vody.

Krém II.: Z mlieka, Zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru som uvarila puding. 
Chvíľu som ho nechala chladnúť, občas som premiešala a potom som primiešala ešte do teplého maslo. 
Nakoniec, keď bol puding už len vlažný, primiešala som aj kyslú smotanu.

Krémy som odložila do chladničky aby trochu stuhli, zatiaľ vychladol dobre aj korpus.  Prekrojila som korupus na dve časti.

Spodný korpus som pokvapkala sirupom a natrela som 1/2 pudingového krému. 
Vrchný korupus som tiež pokvapkala sirupom, natrela zvyškom pudingového krému a naň som rozotrela malinový krém. Jemne som krémy spolu vidličkou premiešala. (Nemusí to byť). 

Keď v chladničke krémy stuhli, dozdobila som šľahačkou a malinami.


utorok 18. júna 2019

Jahodová bublanina s tvarohom

Pečiem ju najradšej a až sa čudujem, že som recept na ňu ešte nenapísala... 

Sezóna jahôd je v plnom prúde, skoro sa dá poveda,ť že niekde už pomaly aj skončí a vtedy u nás nesmie chýbať ani táto bublanina. Je vláčna a chuť jej dodáva nielen ovocie ale aj ochutený tvaroh. 

Určite stojí za vyskúšanie. 😏



Suroviny: Odmerka je 200 ml hrnček, plech 32x38 cm
5 vajec, 2 hrnčeky kryštálového cukru (stačí aj menej), 1 vanilínový cukor, 1 KL citrónovej šťavy, 1 hrnček vody, 1 hrnček oleja, 4 hrnčeky polohrubej múky (použila som polohrubú múku špaldovú), 1 prášok do pečiva.

250 g tvarohu, môže byť  hrudkový alebo jemný, 3-4 PL práškového cukru, podľa chuti, 2 PL strúhaného kokosu, jahody.

Postup: Celé vajcia som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom, pridala som citrónovú šťavu a ďalej som šľahala kým sa nezväčšil objem a hmota nebola biela.

Počas šľahania som postupne prilievala vodu a olej. 
Pri nižších otáčkach som zamiešala do cesta múku s práškom do pečiva. 

Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. 

Tvaroh som rozmiešala s cukrom a kokosom. Lyžičkou som kládla do cesta kôpky. Medzi ne som naukladala očistené jahody. 
Pred tým som jahody obalila v práškovom cukre a veľké som pokrájala na menšie kúsky. 


Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.






pondelok 17. júna 2019

Pečené mäso na kapuste

Vymyslieť si nový recept nie je nič zložité, zistila som to pri tomto jedle. Pripravila som ho z doma dostupných surovín... a výsledo bol prekvapujúco rýchly a veľmi chutný obed... aspoň nám chutilo 😋😊

Suroviny: čerstvá biela kapusta, bravčová krkovička (môže byť aj bravčové stehno, lopatka, kare),  olej, slanina, cibuľa, rasca, majoránka, tymián, korenie na pečené mäso alebo len mleté čierne korenie, mlieko, masť na vytretie plechu.

Postup: Urobila som marinádu z oleja, korenia na pečené mäso, majoránky, mletej rasce, soli, tymiánu a nakrájanej cibule. Do marinády som vložila na menšie kusy nakrájanú bravčovú krkovičku, premiešala a nechala asi hodinu marinovať.

Čerstvú bielu kapustu som si nakrájala na rezance, pridala som soľ, celú rascu a nakrájanú cibuľku. Premiešala som a rozložila na masťou vytretý pekáč.

Mäso som rozložila na kapustu v pekáči, na vrch som pokládla plátky prerastenej slaninky a podliala mliekom, aby bola kapusta takme ponorená (môže byť aj voda).

Pekáč som prikryla a piekla pri teplote 210 stupňov do mäkka. Počas pečenia som podľa potreby podlievala mliekom.  Odokryla som a zapiekla. 

Po upečení sa všetky chute prepojili, naraz som pripravila kapusta aj mäso a chutilo to veľmi dobre. Už som uvarila len prílohu, zemiačky. 

Dobrú chuť!




piatok 19. apríla 2019

Veľkonočné maslové cukrovinky

Máme tu Veľkú noc. Gazdinky vyberajú recepty čo napiecť pre kupačov 😊 Na poslednú chvíľu príde vhod aj takýto jednoduchý recept.
Linecké cesto s vôňou a chuťou masla. Na plnenie som použila okrem tradičného  domáceho malinového lekváru aj citrónový krém.



Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 300 g masla, 150 g práškového cukru, 1 KL prášku do pečiva, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 KL citrónovej šťavy, šťipka soli.

Postup: Do misky som preosiala múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Maslo som nakrájala na menšie kúsky a pridala k múke spolu so soľou, rozšľahanými vajíčkami a citrónovou šťavou. 
Zo surovín som vypracovala hladké cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky odpočívať. 

Čas na odpočinok cesta je ľubovoľný, čím dlhšie tým lepšie. Linecké cestá môžu odpočívať aj niekoľko hodín, dokonca niekde uvádzajú aj dní. Pred použitím ho treba vybrať a nechať pri izbovej teplote trochu zmäknúť aby sa dalo rozvaľkať.

Cesto som potom rozvaľkala na hrúbku asi 3 mm a vykrajovala som tvary. U mňa to boli vajíčka a kuriatka. Kládla som na plech vystlaný papierom na pečenie.
Piekla som pri teplote 175 stupňov. 

Citrónový krém: 4 žĺtky, 240 g práškového cukru, šťava z 2 citrónov, 80 g masla.

Postup: Žĺtky s cukrom som prešľahala a potom som vložila misku nad hrniec v ktorom sa varila voda. Hrniec musí byť nad parou nie ponorený  vo vode. 
Primiešala som šťavu z citrónov a šľahala som metličkou kým krém nezhustol. Trvalo to asi 10 minút. 
Misku s krémom som odložila z parného kúpela a zamiešala som  maslo.

V recepte na tento krém bolo uvedené, že sa môže dať po vychladnutí do zatváracieho pohára a v chladničke vydrží odložený aj niekoľko týždňov. 
Mám ho aj ja stále v chladničke, síce iba druhý deň, lebo mi dosť z neho zostalo keďže som natierala aj lekvárom. Dokedy vydrží neviem 😐

Žĺtková poleva: 2 žĺtky, 80 g práškového cukru, citrónová šťava. 
Všetko som  spolu vareškou dobre vymiešala.

Upečené vykrojené vajíčka som spájala lekvárom a posypala práškovým cukrom. Vykrojené kuriatka sú plnené citrónovým krémom a máčané v žĺtkovej poleve.

Ak vyskúšate nech sa Vým vydaria a hlavne chutia.


Ja už len pridávam vinš 😊  

Gúľa sa k Vám tichúčko, veľkonočné vajíčko. 
Prichádza len na čas krátky, zaželať Vám krásne sviatky.

Veselo a v zdraví ich prežite priatelia...