A nielen segedín ale aj všetky ostatné jedlá z mäsa ktoré treba dusiť, pripravujem už vyše dvadsať rokov v tlakovom hrnci. Stáť pri hrnci, miešať mäso a podlievať ho aby mi neprihorelo to ja nepoznám...:) Varenie je jednoduchšie a hlavne rýchlejšie a pri dodržaní bezpečnostných predpisov aj bezpečné. Aspoň dúfam, že ma môj hrniec nikdy nesklame. :)
Ako sa pripravuje segedínsky guláš netreba skúseným gazdinkám pripomínať, ale keďže sú medzi nami aj stále nové, mladé a neskúsené gazdinky a nielen ženy ale aj chlapi vareniachtiví, povedala som si, že pridám aj môj recept ako robím guláš ja.
Suroviny: 1 kg bravčového mäsa plece alebo stehno, l kg kyslej kapusty, mletá červená paprika, malá konzerva paradajkového pretlaku, sladká smotana, hladká múka na zahustenie, masť (olej), cibuľa, cesnak, mletá rasca, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Do tlakového hrnca dám rozpustiť masť (na prípravu gulášov používam radšej masť ako olej ale môže sa dať samozrejme aj olej). Pridám očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Opražím do zlatista, pridám pretlačené 3 strúčiky cesnaku, soľ, mletú rascu a chvíľu pražím. Potom zaprášim mletou paprikou a hneď dám na kocky nakrájané mäso. Dobre premiešam, osolím, okorením a chvíľu dusím kým mäso nepustí šťavu - miešam.
Ďalej sa dá postupovať tak, že mäso zalejem vodou, zatvorím hrniec a nechám dusiť 15-20 minút, potom hrniec po odsyčaní pary otvorím, dám kapustu, znova ho zatvorím a dusím všetko ešte 15 minút.
Alebo sa dá postupovať aj tak, že k mäsovému základu pridám hneď aj kapustu, zalejem vodou, hrniec zatvorím a všetko spolu dusím 25-30 minút. Robila som už aj tak aj tak.
Keď je mäso a kapusta dostatočne mäkká (ak nie treba čas dusenia upraviť), pridám paradajkový pretlak, ďalší pretlačený cesnak, chvíľu nechám povariť a už len zahustím sladkou smotanou zmiešanou s hladkou múkou. Nechám chvíľu povariť, dochutím soľou, prípadne korením a odstavím.
Domáca knedľa
Robiť knedľu doma som začala až teraz. Vždy som sa bála že sa mi nepodarí, a preto som ju radšej kupovala. Rodina však čím ďalej tým viac protestovala, a tak som sa rozhodla, že ju teda vyskúšam urobiť a uvidím, či budú spokojní alebo sa vrátime ku kupovanej.... bola som rada, že sa knedľa podarila a chutila.
Suroviny: na 3 knedle - 750 g polohrubej múky, 3/4 kocky droždia, 190 ml vody, 190 ml mlieka, 1 vajce, 2 PL oleja, 1 KL soli, 1 KL cukru.
Postup: Z droždia, cukru a 1 dl vlažného mlieka som urobila kvások. Múku som preosiala do misky, zmiešala som so soľou. Vlažné mlieko a vodu som zmiešala, rozšľahala som v tekutine vajce a olej. Kvások som dala do múky, priliala som tekutinu a vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť. Potom som ho rozdelila na 3 časti - asi po 400 g, vytvarovala som knedle, nechala som podkysnúť a parila som 25 minút v parnom hrnci. Podložku v hrnci som potrela olejom aby sa knedľa neprilepila. Skôr ako som ju uparenú vybrala popichala som ju, vybrala z hrnca a potrela vrch olejom.