nedeľa 1. septembra 2013

Slané trojuholníky

Veľmi  dobrý recept na slané kysnuté trojuholníčky mám od svojej priateľky Alenky. Aj keď v jej recepte je použitá plnka len z masla a cesnaku, ja som si to trochu upravila a robím plnky dve. Z uvedenej dávky vyjde okolo 90 kusov menších trojuholníčkov, niektoré kúsky sa skôr podobajú po upečení na slimáčiky :) čo samozrejme nevadí. Ak potrebujem občerstvenie na oslavu a viem, že hosťom nevadí vôňa a chuť cesnaku, veľmi rada vždy siahnem po tomto recepte. 


Suroviny: 1 kg hladkej múky, môže byť aj polohrubá, 100 ml oleja, 1 PL soli, 500-600 ml mlieka, 42 g drožida, 1 vajíčko na potretie a sezam alebo rasca na posypanie
Na plnky:
 I.  120 g Hery, 8 strúčikov pretlačeného  cesnaku (môže byť aj viac, podľa chuti), 80-100 g nastrúhaného syra, 1/2 KL soli.
II. 180 g mäkkej salámy (šunková, dietna), 100 g nastrúhaného  údeného syra, 4 PL kečupu, korenie na pizzu, soľ, cesnak podľa chuti.
Veľmi dobrá je aj plnka podľa pôvodného receptu na celú dávku cesta:  250 g zmäknutej Hery   2 žĺtky, 2 KL soli a 6-8 strúčikov pretlačeného cesnaku. Všetko spolu vymiešať.

Postup: Z droždia a trochy vlažného mlieka si urobím kvások. Pridám k preosiatej múke zmiešanej so soľou.  Prilievam vlažné mlieko a olej. Mlieko podľa potreby kým nevypracujem vláčne cesto. Cesto si rozdelím na 4 bochníky, prikryjem ich  a nechám kysnúť. 
Pripravím si plnky. Na syrovo-cesnakovú zmiešam rozpustenú Heru s cesnakom, soľou a syrom. Salámu pomeliem alebo nasekám najemno, pridám kečup, soľ, cesnak, korenie na pizzu a syr.
Bochníčky vykysnutého cesta po jednom rozvaľkám do väčšieho  obdlžníka a natriem plnkami. Stočím do tenkej rolády, potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem sezamom alebo celou rascou   a krájam trojuholníčky. 



Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie.  Na plechu ich nechám chvíľu podkysnúť a potom pečiem v rúre vyhriatej na 190 stupňov 25 - 30 minút.





utorok 27. augusta 2013

Tvarohová bomba s ovocím

Zalistovala som v knižke "Veľká európska kuchárka" a očaril ma tento recept. Kniha uvádza, že je zo Švédska. 
Nevedela som akú formu mám na "bombu" použiť, a tak som sa rozhodla pre veľkú antikórovú misku.  Keď som ju vyložila roládami bolom mi jasné, že musím množstvo krému zdvojnásobiť.😊 Recept som si preto upravila. Samozrejme uvádzam aj pôvodné znenie aké je v knižke.



Suroviny na roládu: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g hladkej múky.

Krém: 15 g želatiny, 100 ml vody, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru,  200 g rôzneho ovocia (po  50 g maliny,  jahody, marhule, broskyne), ja som použila nektarinky,  jahodový alebo malinový lekvár.

Postup: 6 žĺtkov som vyšľahala so 120 g cukru na hustú penu. Zvyšok cukru som vyšľahala s bielkami na hustý sneh. Sneh som zľahka zmiešala so žĺtkami a postupne som zľahka zamiešala múku. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie rozmerov 39x32 cm. (Jemne som ho potrela olejom). Piekla som pri 190 stupňoch asi 12 minút.(Nepiecť dlho aby sa cesto pečením nevysušilo a pri stáčaní nelámalo).

Upečený plát  som preklopila na utierku posypanú práškovým cukrom, pozorne som stiahla papier a stočila do rolády. Nechala som vychladnúť, potom som potrela lekvárom a roládu som nechala stuhnúť. Dobre vychladnutú som ju nakrájala na 25 kusov. 

Misku som vystlala potravinovou fóliou a po obvode som naukladala rolády. (Ja som ich použila 12 a 8 som potrebovala na uzavretie plnky, stačilo mi 20 rolád).

Pripravila som si plnku: Upravila som si množstvá takto: 20 g mletej želatiny som dala napučať do 1 dl vody. Zmiešala som 500 g tvarohu krémového s 250 g práškového cukru. Vyšľahala som šľahačku zo 400 ml šľahačkovej smotany a primiešala som ju k tvarohu. 

Napučanú želatinu som podľa návodu zohriala kým sa nerozpustila, vlažnú som ju priliala k tvarohovo-šľahačkovému krému. Nakoniec som primiešala na kúsky nakrájané nektarinky. (Stačilo mi 5). Krém som vyliala na rolády v miske a uložila som zvyšných 8 rolád.

Misku som vložila do chladničky a nechala cez noc stuhnúť. Hotovú bombu som už len vyklopila na tanier.

Poznámka: Ovocie by som radšej do krému nezamiešavala, ale uložila po vrstvách. Bolo by rovnomernejšie rozložené.




streda 21. augusta 2013

Domáci kečup

Paradajky v záhrade už krásne dozrievajú a to znamená, že treba z nich  začať niečo robiť. U nás doma je na prvom mieste kečup, potom omáčka na pizzu a nakoniec sušené paradajky. Receptov na doma robený kečup je veľa. Ja som pred niekoľkými rokmi vyskúšala tento. Zapáčil sa mi, a tak pripravujem kečup podľa neho, upravila som si pôvodné množstvá surovín - zvýšila som dávku aby som urobila kečupu viac. Zjednodušila som aj postup pôvodného receptu ale na chuti a kvalite to neubralo.
Tu je teda môj recept.

Suroviny: 5 kg paradajok, 820 g cibule - už očistenej, 5-6 kápií, 1,5 kg jabĺk - očistených , 2-3 cvikly, 1 hlávka cesnaku, feferónka (ak chceme kečup pikantnejší, nemusí byť),  3 KL mletej červenej papriky, 2,5 dcl octu, 4-5 KL soli, 4 KL vegety, 12 zrniek čierneho korenia, 12 zrniek nového korenia, 8 klinčekov, 6 bobkových listov, 1 KL horčičného semiačka, 460 g kryštálového cukru.

Postup: Paradajky nakrájam na menšie kúsky a dám do väčšieho hrnca. Očistím cibuľu, kápiu, jablká - stačí vybrať jadierka, nemusia sa šúpať, cviklu ošúpem, očistím cesnak. Kápiu, jablká a cviklu nakrájam na menšie kúsky a spolu s cesnakovými strúčikmi dám do hrnca s paradajkami. Dám variť a za občasného miešania varím kým sa nezačnú oddeľovať šupky z paradajok. Pridám mletú papriku, ocot, soľ, vegetu, koreniny a varím do rozvarenia a zmäknutia jabĺčok. 
Masu preprasírujem a do hladka rozmixujem. Jemnú šťavu dám variť, pridám cukor a varím do požadovanej hustoty. Treba miešať aby sa kečup nepripálil ku dnu hrnca. Varím približne 35-40 minút. Kečup nalejem do čistých fliaš, dobre zatvorím a dám ešte na 15 minút sterilizovať.  Počas varenia kečup ochutnám a ak treba pridám viac soli alebo cukru, záleží od kyslosti paradajok. 

Z uvedenej dávky mi vyšlo 15 rôzne veľkých fliaš - ako sú na obrázku. 


pondelok 12. augusta 2013

Marhuľový koláč

Čo iné v lete  upiecť ako niečo ovocné... a keď je to ešte aj rýchle tak niet nad čím uvažovať. Mala som doma posledné marhule, tak som použila do koláča tie, určite by som nič nepokazila aj akýmkoľvek iným ovocím. V pôvodnom recepte podľa ktorého som piekla, je z časopisu "Báječná žena" použili čučoriedky a posýpku, tú som ja tentokrát vynechala a posypala som   koláč makom a cukrom. Zvláštna kombinácia a chuť.




Piekla som v okrúhlej sklenenej forme s priemerom 26 cm.
Suroviny:  2 vajcia, 150  g práškového cukru, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 350 g ovocia.

Postup:  Vajíčka som vyšľahala ručným šľahačom s práškovým cukrom. Len som ich napenila, netreba do husta. Pridala som olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko som dobre premiešala. 

Formu v ktorej som piekla som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som cesto, uhľadila a poukladala marhule nakrájané na štvrtinky. Vrch som posypala mletým makom zmiešaným s kryštálovým cukrom. (Koláč je dobrý aj posypaný orechami, mandľami). 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. Vychladnutý koláč som ešte pocukrovala práškovým cukrom. 




Letná omeleta

Omelety robievam často pre ich rýchlu a rôznorodú prípravu. Či už sú len z vajíčok alebo pridám akúkoľvek zeleninu, salámu, klobásu alebo slaninku. Podľa aktuálne ponuky chladničky alebo  momentálnej chuti
V týchto extrémne horúcich dňoch keď sa mi nežiada vystávať dlho pri sporáku a ani chuť do jedla nie je taká veľká, nahrádzam nimi aj obed u nás to úplne stačí.... Omeleta je však vhodná aj na raňajky. 




Suroviny: ( podľa počtu stravníkov) 
Pre jednu  osbou dávam:  3-4 vajíčka podľa veľkosti, soľ, 1 dl mlieka (alebo sladkej smotany, môže byť aj voda), olej.
Do tejto som použila ďalej:  cibuľku, papriku, paradajku, syr.

Postup: vajíčka dobre vyšľahám metličkou so soľou a mliekom. Na panvici rozpálim olej a opražím nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita, pridám nakrájanú papriku (asi 1/2) a nakrájanú 1 paradajku. (Môže sa opiecť aj saláma, slaninka, klobása). Krátko podusím a zalejem vajíčkami. Vareškou oddeľujem zrážajúce sa vajíčka od kraja a spodku panvice.
Keď je omeleta hotová, preklopím ju na druhú stranu aby sa aj z tej opiekla. 

Ja to robím tak, že priložím k panvici plytký tanier a prudko pozorne  prevrátim. Omeleta je na tanieri a už ju len zošuchnem na panvicu a znova chvíľku opečiem. Treba si dať pozor pri pečení, nepiecť dlho aby nebola suchá.

Hotovú omeletu posypem strúhaným syrom. Na horúcej omelete sa pekne roztopí. 

utorok 6. augusta 2013

Košíček na bylinky

Už dlho som neprispela ničím   do rubriky "pletenie z papiera" a tak to idem napraviť. Nedávno som si urobila jednoduchý košík, ktorý mi slúži na zber byliniek. Možno si myslíte že je to zbytočná vec, ale vždy som po takom niečom túžila a keď som ho v jednom filme nedávno znovu  videla, rozhodla som sa urobiť si niečo podobné...:)






Mramorová bábovka

Ďaľšia z našich obľúbených báboviek. Keď ju polejem čokoládou jej chuť je ešte lepšia...



Suroviny: 125 g masla, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 250 g polohrubej múky, 50 g kukuričného škrobu (Gustin), 1 prášok do pečiva, 200 ml mlieka, 3-4 PL kakaa.

Postup: Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zmäknuté maslo vymiešam s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridávam žĺtky a šľahám, prilievam aj mlieko - časť mlieka asi 4 PL odoberiem a rozmiešam v ňom kakao. Do žĺtkovej zmesy pridám múčnu zmes a nakoniec už len zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Bábovkovú formu vytriem tukom a vysypem múkou.  Asi 2/3 cesta vylejem do pripravenej formy a k zvyšnej časti cesta primiešam kakao s mliekom. Tmavé cesto vylejem na bledé po celom obvode. Cestá jemne premiešam špajdľou aby sa vytvorilo mramorovanie. Bábovkovú formu vložím do rúry a pri teplote 170 stupňov pečiem 50-55 minút. Po vychladnutí bábovku pocukrujem alebo polejem čokoládovou plevou. 



štvrtok 1. augusta 2013

Buchty na pare

"Konečne sa mi podarili"....😃 takto som reagovala, keď som doparila posledné buchty. Možno sa vám to zdá smiešne pretože nemáte problém pri robení buchiet ale ja som mala...teda aspoň dúfam, že môžem povedať v minulom čase a že ich už budem robiť kedykoľvek nám prídu na chuť. Robila som ich pred rokmi asi dvakrát a vždy mi pri parení klesli, čo sa mi nepáčilo aj keď na chuti to nebolo poznať. Preto som radšej buchty kupovala...veru,  taká som ja bola pohodlná 😊 Dnes som sa po rokoch znova odhodlala a vyšlo to.

Suroviny:  Rozpis je na 20 buchiet 
500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 40 g práškového cukru, štipka soli.

Na plnenie: podľa chuti, v mojom prípade to bola čokoláda - pre syna a marhule (môžu byť aj zavárané) pre nás ostatných.

Na posýpku: mak, cukor, čokoláda a maslo na poliatie.

Postup: Z trošky mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL polohrubej múky som si urobila kvások. Zvyšok múky som preosiala, pridala som soľ, cukor. Vo zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčko. Hotový kvások som dala do múky, pridávala som mlieko a vypracovala som cesto. Nechala som ho kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na plát 32x40 cm a nakrájala na štvorce 8x8 cm. Do stredu som položila 1 a 1/2 kocky várovej čokolády alebo polovičku marhuly. Samozrejme sa dá použiť aj lekvár. Vytvarovala som buchtu. Buchty som nechala ešte podkysnúť. 
Do väčšieho hrnca som naliala vodu, asi tak do 1/3, na vrch hrnca som uviazala utierku a počkala som, pokiaľ sa voda nezačala variť,  potom som plameň  stiahla aby sa veľmi nevarila ale aby sa para  vytvárala. Na utierku som uložila buchty ďalej od seba  - mne vyšli štyri, zakryla som ich vyššou miskou a nastavila som si minútky na 11-12 minút. Ani som neskúšala pozrieť skôr aby náhodou zase neklesli...😊 Hotové buchty som vybrala, kládla na misku,  popichala vidličkou a poliala maslom. Na tanieri som ich znovu poliala maslom, posypala mletým makom a práškovým cukrom.

Druhú polovicu buchiet plnených čokoládou som poliala čokoládovým krémom. 
Pripravila som ho tak, že som rozpustila maslo, vo vode som rozmiešala Zlatý klas,  tak od oka podľa toho aké chcem množstvo krému (na zahustenie) a podľa toho akú hustú chcem čokoládu, kakao (2 PL). Všetko som povarila, treba miešať, radšej na miernom plameni aby to neprihorelo a nakoniec som pridala podľa chuti kryštálový cukor a kúsok čokolády na varenie (3-4 kocky). 


pondelok 29. júla 2013

Ríbezľový zákusok

A tu je ďalší ríbezľový... Piekla som ho prvykrát ale neľutovala som že som recept vyskúšala. Zákusok nie je náročný na prípravu, jeho svieža kyslo-sladká chuť je veľmi príjemná...



Suroviny: 150 g Hery, 130 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 vanilkový cukor, 220 ml vlažného mlieka, 1-2 KL citrónovej šťavy, 410 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, aspoň 800 g očistených umytých ríbezlí (môže byť aj viac).

Sneh: 5 bielkov, 240 g kryštálového cukru, 2 PL maizeny - Solamyl, posekané orechy - podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle).

Postup: Vyšľahala som zmäknutú Heru s práškovým a vanilkovým cukrom na krém. Postupne som prišľahávala žĺtky, citrónovú šťavu, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som rozotrela na hlboký plech vytretý tukom a vysypaný múkou -  rozmerov 32x38 cm (vnútorný rozmer). Predpiekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Plech som vybrala a kým trochu cesto vychladlo, pripravila som si sneh.

Bielky som vyšľahala so štipkou soli na sneh, pridala som cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Pridala som Solamyl a ešte som chvíľu šľahala. Sneh musí byť pekný lesklý a krémový. 

Na predpečené cesto som rozložila ríbezle. Ja som ich trochu posypala cukrom aby neboli veľmi kyslé. Natrela som na ne sneh, posypala posekanými orechami a dala som piecť. Najskôr som piekla pri teplote 165 stupňov 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 170 stupňov a dopekala som do zlatista asi 15 minút.

Poznámka: Snehová vrstva  mohla byť aj hrubšia... nabudúce by som pridala aspoň o 1 vajíčko viac. Na zákusok sa môže použiť aj iné ovocie: maliny, jahody, marhule... 




streda 24. júla 2013

Tvarohový trhanec

Aby som sa zavďačila aj deťom, keďže je streda a to musí byť u nás niečo sladké na obed, urobila som  ich obľúbený tvarohový trhanec. 


Suroviny: 2 tvarohy (500 g), 100 g masla (Hera), 160 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 vanilkové cukry, 2 dl mlieka, soľ, citrónová kôra, 1/2 KL prášku do pečiva, 160 g hrubej múky, hrozienka.

Postup: Vymiešala som  maslo s cukrom  a štipkou soli. Postupne som pridávala  žĺtky, vanilkové cukry, citrónovú kôru, aj pár  kvapiek citróna.  Chvíľu som  miešala. Potom som primiešala tvaroh, pridávala som  mlieko a múku s práškom. Nakoniec som  zľahka primiešala sneh. Cesto som rozotrela  na plech vymastený a vysypaný múkou, na vrch som rozložila hrozienka a vložila som do rúry vyhriatej  na  teplotu 175 stupňov. Piekla som  asi 35 - 40 minút. 
Upečené cesto som vidličkou potrhala na kúsky.
Na tanieri som posypala práškovým cukrom. Trhanec sa môže   podávať aj poliaty kompótovou šťavou a s ovocím. 

Poznámka: S prípravou cesta sa netreba až tak "hrať". Ja všetko miešam len ručne vareškou. Keďže je masla málo, dosť ťažko sa to spája s cukrom ale dá sa, treba aby bolo maslo mäkké. Časť cukru sa môže vyšľahať aj s bielkami. Pečiem na hlbokom plechu vnútrajší rozmer 32x38 cm. Po upečení je cesto nízke. 

Polievka z kelu

Neviem ako vy, ale ja mám veľmi rada zeleninové polievky. Nezáleží či sú robené na sladko alebo na kyslo, mne chutia a hlavne v lete, keď ich môžem uvariť z čerstvých surovín. Dnes som uvarila ľahkú polievku z kelu. 


  

Suroviny: hlávkový kel, mrkvička, petržlen, zemiaky,  cibuľka, olej, hladká múka, mletá červená paprika,  petržlenová a zelerová vňaťka, cesnak, majoránka, alebo oregano mletá rasca, soľ, vňaťka petržlenová, zelerová, ligurček.

Postup: Na oleji som do zlatista orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu.  Zaprášila som hladkou múkou a chviľu som popražila. 
Pridala som nakrájaný cesnak, nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný kel, všetko som spolu chvíľu popražila.  Potom som prisypala  mletú papriku a hneď som zaliala vodou, aby paprika nezhorela. Vody som dala iba toľko, aby zakryla zeleninu.  Pridala som mletú rascu a soľ a chvíľu som spolu všetko podusila. Doliala som vodu a pridala som aj zemiaky. Varila som do mäkka. Nakoniec som polievku dochutila ešte majoránkou. 

Do polievky sa môže počas varenia  pridať aj čerstvá petržlenová, zelerová a ligurčeková vňať a podľa chuti bujón. 
Vňať vkladám celú, zviazanú do polievky, nechám povariť a potom z polievky vyberiem.



Dobrú chuť!


pondelok 22. júla 2013

Tvarohovo-ríbezľové koláče

Zažiadalo sa nám niečo z kysnutého cesta. A čo iné by to malo byť v tomto krásnom letnom čase ako niečo v čom bude sezónne ovocie...: Kyslastá chuť ríbezlí veľmi dobre dopĺňala sladkú tvarohovú plnku. Nám doma koláčiky chutili tak vyskúšajte. 



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 350 ml mlieka, 42 g droždia, 150 g Hery, 4 žĺtky + vajíčko na potretie, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka: 250 g hrudkového tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 2 KL kukuričnej múčky, ríbezle.

Posýpka: 70 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, 50 g Hery.

Postup: Najskôr som  si urobila  kvások - rozmrvila som droždie, zasypala 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky, zaliala som  trochou vlažného mlieka a nechala vykysnúť. Múku som preosiala  do misky, pridala som  soľ - štipku, nastrúhala som citrónovú kôru z 1/2 citróna a pridal som aj šťavu. Prisypala  som  vanilkový cukor a práškový cukor. V zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala som vychladnúť aby nebola veľmi horúca. Keď vzíšiel  kvások, priliala som ho do misky s múkou a začala miesiť (ja zásadne len rukou). Postupne som prilievala mlieko a rozpustený vlažný tuk.  
Vypracovla som  vláčne cesto. Misku som zatvorila  (robievam v miske-kyske) a dala som ju na teplé miesto aby cesto nakyslo.  Počas kysnutia som ešte raz premiesila.  
Po opätovnom vykysnutí som  cesto dala na dosku,   rozdelila na 32 častí - každá mala 40 g a urobila som guľky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie - ďalej od seba. Chvíľu som ich nechala kysnúť a potom som malým pohárikom urobila v strede jamku. Tým sa guľka roztlačila do tvaru koláča. 
Kraje som natrela rozšľahaným vajíčkom, do dierky som dala tvarohovú plnku. Na tvaroh som pokládla bobuľky ríbezlí a posypala som posýpkou. Koláče som piekla pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.

Počas kysnutia cesta som si urobila plnku zmiešaním všetkých uvedených surovín: tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtok a kukuričnú múčku. 

Pripravila som si aj posýpku. Zmiešala som cukor s múkou a nakrájala som na menšie kúsky Heru. A už len prstami som všetko drobila. Posýpku som vložila do chladničky až kým som ju nepoužila.

Poznámka: Pri pečení sa koláčiky trochu deformovali ale na chuti to nevadilo,  nabudúce by som skúsila  cesto rozvaľkať  a vykrajovať kolieska. 


streda 17. júla 2013

Jogurtová torta (krok za krokom)


Aj keď recept na jogurtovú tortu  už na mojom blogu mám, rozhodla som sa  uverejniť ho ešte raz. Robím to hlavne kvôli tým, ktorí mali problémy pri príprave a z nejakého dôvodu  sa  im torta  nevydarila.  Dnes som recept  doplnila o ovocnú želatinu. 


Suroviny:  3 malé biele smotanové jogurty, 1 šľahačka v prášku, 125 ml mlieka, 1-2 vanilkové cukry, práškový cukor podľa chuti, 1 dl vody, 5 KL jemne mletej želatiny Dr.Oetker, ovocie, piškóty okrúhle.

Želé: 1 balíček červeného tortového želé, voda so sirupom.


Najskôr som si pripravila tortové želé podľa návodu na obale. Použila som vodu so sirupom.


Formu som vypláchla studenou vodou a naliala som želé. 
Naukladala som ovocie, (maliny a marhule). Formu som vložila do chladničky aby želé stuhlo.


 Do 1 dl vody som dala  napučať želatinu. Asi 5-10 minút.



 Kým želatina napučala, zmiešala som jogurty s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. 


Vyšľahala som šľahačku, ja pridávam aj do nej trochu cukru ale to už každý podľa chuti.


Napučanú želatinu som  zohrievala na miernom plameni kým sa nerozpustíila a nevznikla biela vlažná tekutina. NEVARIŤ!


Do smotanového základu som primiešala šľahačku, asi za lyžičku šľahačky som primiešala k želatine. 

Vmiešaľa som želatinu. (Tu chcem zdôrazniť, že želatina nebola studená ani stuhnutá  a horúca nemala byť prečo, nakoľko som ju zohrievala len krátko ako som to vyššie spomenula, mohla som ju hneď ako som ju rozpustila použiť).


Netreba sa zľaknúť ak nie je krém  až tak hladký, želatina ho vždy trochu zrazí ale po stuhnutí to nie je vidno. 

Asi polovicu krému som naliala na stuhnuté želé, uložila som maliny a zaliala som zvyškom krému. 
(Pretože som použila aj želé a ovocie, mala som krému trochu viac a nevmestil sa mi celý do formy.  Nakoniec som uložila piškóty a formu som uzatvorila. (Treba vypustiť vzduch z formy). 





Takto som formu vložila do chladničky a nechala som tortu dobre stuhnúť. Trvá to 8 a viac hodín. 
Potom som už len formu z Tupperwaru  postupne otvorila. Najskôr som pozorne oddelila strednú  vnútornú časť, potom spodnú a nakoniec hlavnú časť formy ale to už tí, ktorí ju majú a robia v nej určite vedia. 



Budem rada, ak som týmto podrobným postupom aspoň niekomu poradila a pomohla. 



pondelok 15. júla 2013

Ríbezľovo-orechový koláč

Znovu je tu obdobie  ríbezlí a ja si  neviem  predstaviť tento čas bez šťavnatého, krehkého ríbezľového koláčika s chrumkavou  snehovou perinkou... 
Ako každý rok, tak aj teraz  som vyskúšala niečo iné ako vlani, aj keď na pohľad takmer rovnaký koláč ako predošlé  TU a TU   
Ale tá chuť...orechy a ríbezle... nikdy by som neverila, že to môže spolu tak chutiť. 😋
Kto má rád orechové plnky nech vyskúša tento koláč,  určite nebude ľutovať. Vynikajúci.



Suroviny: 100 g Hery, 1žĺtok, 170 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 1-2 PL mlieka, trochu citrónovej kôry a pár kvapiek šťavy. 

Plnka: 120 g mletých orechov, 2 PL kryštálového cukru, 1-2 PL mlieka, ríbezľový lekvár.

Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru, 1 PL maizeny (zemiakový škrob), 400 g očistených ríbezlí, 1 PL kryštálového cukru.

Postup: Najskôr som vypracovala cesto z uvedených surovín. Cesto som zabalila do fólie a odložila do chladničky.

Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som  z nich odobrala na posypanie  a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor  aby sa ríbezle obalili.

Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. (Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom a  orechovou plnkou. 
Vložila som do rúry  vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. Piekla som 25 minút.
Vybrala som z rúry a  znížila som teplotu na 150 stupňov. 

Vyšľahala som bielky s cukrom na krémovitý sneh, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom. 
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí.

Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry. 



pondelok 8. júla 2013

Dvojfarebné orechové kvietky

Už niekoľko rokov sa stretávame širšia rodina na začiatku prázdnin pri varení gulášu, samozrejme ako sa patrí varíme ho  v kotly. Tak tomu bolo aj túto sobotu. Aj keď nám počasie neprialo až tak ako sme si predstavovali,   vďaka predvídavosti môjho brata, ktorý urobil nad kotlíkom aj striešku, sme nemali guláš ochutený dažďovou vodou,   úspešne sme ho  uvarili a pochutnali si na ňom. A pretože po dobrom guláši nielen pohár pivka ale aj nejaká sladkosť dobre padne, my sme dosť maškrtná rodina, 😃 tak som upiekla "Mrežovník s tvarohovu plnkou" recept TU  a "Dvojfarebné kvietky". 


Suroviny: 560 g hladkej múky, 370 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 2 KL mletej škorice, trochu mlieka - podľ potreby 2 PL, 1-2 PL kakaa - do 1/2 cesta, lekvár.

Postup: Zo surovín okrem kakaa som vypracovala cesto. Rozdelila som ho  na polovicu a do jednej časti som pridala kakao. 
Cestá som nechala 30 minút odpočívať v chladničke. 
Potom som každú časť zvlášť rozvaľkala na 2-3 mm a vykrajovala kolieska - kvietky plné a s otvorom tak aby sa dali spárovať. To je už na každého fantázii a chuti či chce tmavé spodné časti a bledé vrchné alebo naopak...
Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som ich piekla 13-15 minút. Vychladnuté kvietky som spájala lekvárom.  
Z uvedenej dávky mi vyšlo 75 hotových zlepených kvietkov.


Mrežovník s tvarohovou plnkou

Aj tento tvarohový mrežovník je u nás obľúbený. 



Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 125 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 1/2 KL mletej škorice, 250 g Hery, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli.

Plnka: 500 ml mlieka, 2 PL cukru, 1 vanilkový puding, 500 g mäkkého tvarohu (nie hrudkového),1 vailkový cukor   asi 4 PL práškového cukru (podľa chuti na osladenie tvarohu).

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto. 
Odložím zabalené v potravinovej  fólii do chladničky aspoň na pol hodiny. 
Potom cesto rozdelím  na dve časti - 2/3 a 1/3. 
Väčšiu časť rozvaľkám a preniesť do vymasteného a múkou vysypaného hlbokého plechu (32x38 cm). 
Na cesto natrieťm plnku. 
Menšiu časť cesta rozvaľkám  na plát a nakrájam pásiky. Tie ukladám na plnku - robím mriežku. 
(Mala som maliny, tak som do každého "okienka" vložila jednu ale to nemusí byť.) 
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45 minút, potom som ho prikryla papierom a ešte dopekala asi 5 minút. 

Príprava plnky: Z mlieka, 2 PL cukru a  pudingového prášku uvarím  puding. Nechám ho za občasného premiešania vychladnúť. 
Vymiešam tvaroh s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom a primiešam vanilkový puding.



štvrtok 4. júla 2013

Tirolský čerešňový koláč

Dávno som pokukovala po tomto recepte v mojom zošite. Páčil sa mi koláč na obrázku a k tomu poznámka "skvelý a šťavnatý".... Trochu ma zaskočili množstvá niektorých surovín a priznám sa, že niektoré som doma ani nemala a tak som si recept upravila ale myslím si, že nestratil na svojej kvalite. Bol vynikajúci. 
Ak by niekoho koláč oslovil a chcel by ho vyskúšať, uvádzam recept pôvodný a v zátvorkách s  niektorými upravenými surovinami tak, ako som ho piekla ja.




Suroviny:  200 g masla (180 g Hery), 250 g práškového cukru (200 g), 6 žĺtkov (5), kôra z 1/2 citróna, 1 KLškorice, 200 g lieskových orechov (150 g vlašských orechov), 125 g múky (dala som polohrubú 130 g), 1 KL prášku do pečiva, 200 g postrúhanej čokolády (100 g časť som nastrúhala a časť nasekala na kúsky), 300 g odkôstkovaných čerešní (nevážila som, nakrájala som ich na menšie kúsky a kládla po celom vrchu koláča). 

Postup:  Maslo som dobre  vymiešala s cukrom. Za stáleho šľahania som pridávala po jednom žĺtky, škoricu, citrónovú kôru, orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zdalo sa mi, že je cesto dosť husté, tak som pridala asi 2-3 PL mlieka. Zľahka som zamiešala sneh vyšľahaný so štipkou soli a nakoniec čokoládu. 

Cesto som vyliala do tortovej formy priemer 26 cm, ktorú som vyložila papierom na pečenie - len dno. Po vrchu koláča som pokládla vykôstkované  čerešne a dala som piecť. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, keď už začal vrch hnednúť tak som koláč prikryla papierom a dopekala kým sa cesto nechytalo na špajdlu - ako pri pečení tortového korpusu.

Vychladnutý koláč som už len pocukrovala práškovým cukrom.