streda 2. decembra 2015

Vianočné ozdoby

K hačkovaným zvončekom pribudnú tento rok aj hačkované vločky. 
Nepodarilo sa mi urobiť ich tak veľa ako zvončekov, ale budú stačiť na to,aby doplnili výzdobu. 

U nás bude stromček tento rok bielo-červený.



Jablkovo- banánová torta

Niečo svieže, ovocné...



Suroviny: 6 vajec, 1 vanilínový cukor, 200 g jemného kryštálového cukru, 50 ml oleja, kôra z 1/2 citróna, 240 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva.

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 200 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 2 banánové pudingy, 1-2 roztlačené banány.

Poleva: 100 g masla, 2 PL práškového cukru, 50 g rozpustenej čokolády.

Postup: Žĺtky som vyšľahala so 100 g kryštálového cukru, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. K žĺtkovému základu som vareškou primiešala vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a 100 g kryštálového cukru. 
Pomaly som primiešala olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm. Na spodok formy som vložila najskôr papier na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý korpus som rozkrojila na tri časti.

Príprava plnky: V kastróli som skaramelizovala kryštálový cukor, aby sa dobre rozpustil pridala som nastrúhané jablká a podliala som asi 1 dl vody. Chvíľu som podusila. 
V 200 ml vody som rozmiešala banánový pudingový prášok (80 g) a priliala som k jablkám. Uvarila som pudingovú kašu. (Ak je veľmi hustá môže sa pridať trochu vody). Do horúcej masy som primiešala roztlačený banán. 
Vychladnutú plnku som natrela na jednotlivé korpusy, trochou plnky som potrela aj vrch torty. 
Tortu som poliala polevou. 

Príprava polevy: Vymiešala som maslo s cukrom a rozpustenou vlažnou čokoládou.

pondelok 16. novembra 2015

Muffiny s banánom a čokoládou

Opäť ďalší z nekonečného množstva receptov na tieto malé chutné koláčiky. 


Suroviny: 250 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 1/2 prášku do pečiva, 2 vajíčka, 150 g bieleho jogurtu, mlieko podľa potreby (3-5 PL), 50 g nastrúhanej čokolády, 2-3 roztlačené banány.

Postup: Najskôr som si zmiešala sypké suroviny: múku, cukor, vanilínový cukor, soľ a prášok do pečiva. V jogurte som rozšľahala vajíčka, olej a primiešala som k sypkým surovinám. Cesto bolo dosť husté, zle sa spájali suroviny,  tak som pridávala pomaly mlieko. Nekoniec som primiešala nastrúhanú čokoládu a roztlačené banány. Cestom som naplnila muffinový plech vyložený papierovými košíčkami. 
Z dávky vyšlo 15 kusov a keďže plech je na 12 kusov, zvyškom cesta som naplnila silikonové košíčky. Muffiny som piekla pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Hotové vychladnuté som už len dozdobila rozpustenou čokoládou. 


Nech vám chutia...

štvrtok 5. novembra 2015

Jednoduchý jabĺčkový koláč

Koláče s jabĺčkami mi najviac chutia práve na jeseň, keď je sezóna jabĺčok. Receptov je neúrekom, rada skúšam vždy niečo nové aj keď sú si väčšinou recepty veľmi podobné....Tento koláčik má síce hrubšie cesto ale je  krehký a chutí výborne. 




Cesto: 300 g hladkej múky špeciál, štipka prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 200 g masla (alebo Hery), 2 žĺtky, štipka soli.

Plnka: jabĺčka, kúsok masla - 2 PL, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺčok a podľa chuti, vanilínový cukor, škorica.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila do chladničky odpočinúť. Najmenej na 30 minút ale môže aj dlhšie.

Skôr ako som cesto  vybrala a začala s ním pracovať, očistila som si jabĺčka, nakrájala na mesiačiky, nie veľmi tenké. Na panvici som rozpustila maslo, prisypala som cukor a urobila som svetlý karamel. Pridala som jabĺčka a chvíľu som ich premiešavala v karameli, pustili trochu šťavy ale to nevadilo lebo šťava bola hustejšia a dala sa využiť. Prisypala som ešte vanilínový cukor a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.

Potom som z cesta oddelila malú časť. 
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka. 
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.  
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou. 
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla. 

Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).


štvrtok 22. októbra 2015

Makové rezy so slivkami

Je to už veľmi dávno čo sme doma pestovali mak. 

Rozkvitnutý bielo-fialový  záhon sa zmenil po odkvitnutí na záhon zelených makovíc. Čakali sme ako deti kedy dozrú a budú sa zrezávať. Potom sa sušili a pri zatrasení vnútri šušťali semienka maku. Po úplnom vysušení sa zrezali vrchy makovíc a mak sa vytriasol. Rada som mala toto obdobie keď sa makovice vysýpali, vždy to bolo malé  prekvapenie, lebo každá makovica skrývala iné množstvo maku. Dopestovali sme ho dosť na to, aby sme po celý rok mohli vypekať makové dobroty. Možno aj preto mám mak stále rada. 😃

Mak je bohatý na tuky, bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín E a minerály vápnik, fosfor, draslík a horčík.
Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by nikdy nemali chýbať na sviatočnom stole makové koláče. 

Recept mám od sesternici u ktorej som ho nedávno jedla. Ak máte aj vy radi mak, určite si tento vynikajúci koláčik upečte.





Suroviny: 480 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 200 g masla (Hera), 9-10 PL mlieka.

Plnka: 300-350 g mletého maku, 150-180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 KL škorice, slivkový kompót.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké  cesto. Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na vymastený plech (hlboký 32x38 cm). 

Zmiešala som mak, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Polovicu som nasypala na cesto, dobre som pokvapkala šťavou z kompótu, rozložila som vykôstkované polovice sliviek, zasypala som zvyškom makovej zmesy  a poliala som  kompótovou šťavou. 

Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a preniesla na mak. Pritlačila som a popichala vidličkou. Koláč som piekla pri teplote 190 stupňov 25-30 minút. Vychladnutý koláč som posypala práškovým cukrom.



Poznámka: Šťavou netreba šetriť, aj slivky treba uložiť hustejšie. 


streda 14. októbra 2015

Banánová roláda

Chcela som prekvapiť manžela a k jeho narodeninám som mu upiekla roládu.  Nie je veľmi na sladké ale rolády sú výnimkou. Zvyknutý je na ne z domu. Svokra bola majsterka v pečení rolád. Nesmeli chýbať na žiadnej  oslave a sviatku.  Vždy boli upečené dve. Jedna z bieleho a druhá z kakaového cesta a obidve boli naplnené výborným kakaovým krémom a banánom. Išli sme sa s nimi "zadrhnúť"... z tácky zmizli vždy ako prvé :).  Dnes už nevypeká, má svoje roky aj nová rúra sklamala a nepečie tak ako by chcela, a tak nám na jej rolády už len  spomienky  zostali....:(




Suroviny: 4 vajíčka, 4 PL teplej vody, 125 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 75 g hladkej múky, 50 g Solamylu, štipka prášku do pečiva.

Krém: 300 ml mlieka, 1 čokoládový pudingový prášok (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 150 g masla, 100 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 rovnejšie banány.

Postup: Vajíčka som našľahala, pridala som po lyžiciach vodu, cukor a vanilínový cukor. Šľahala som do hustej bielej peny (trvalo to 10-15 minút). Už len vareškou som primiešala múku zmiešanú so Solamylom a práškom do pečiva. Cesto som rozotrela na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 190 stupňov 10 minút. Pripravila som si utierku, posypala som ju práškovým cukrom a vyklopila som na ňu upečený plát. Opatrne som stiahla papier (ak nejde, treba ho navlhčiť) a plát som z dlhšej strany stočila (nie s utierkou). Nechala som vychladnúť.

Krém: Z mlieka, pudingového prášku a cukru som uvarila puding podľa návodu. (Na zvýraznenie čokoládovej chuti som do horúceho primiešala ešte kúsok čokolády na varenie (ale to nemusí byť). Vymiešala som maslo s práškovým cukrom. Uvarený puding som za občasného miešania nechala vychladnúť a potom som ho prišľahala k maslu. Nakoniec som dochutila rumom.
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela som krémom, na kraj z ktorého som začala rolovať som položila ošúpané  banány a stočila som do rolády. Krémom som natrela aj vrch rolády. Nakoniec som posypala nastrúhanou čokoládou. 



(Dodnes som si recept od svokry  nevypýtala...musím tak urobiť.)

pondelok 28. septembra 2015

Kysnuté tvarohové rezy so slivkami

Zamračený a upršaný víkend priam lákal k pečeniu. K teplému ovocnému čaju dobre padlo zahryznúť do niečoho kysnutého...

Suroviny na cesto: 450 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 42 g droždia, 2 vajcia, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 80 g rozpusteného masla, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu.

Plnka:  500 g tvarohu, 2 vajcia, 3 PL krupice, 130 g kryštálového cukru,  1 KL mletej škorice, 1/2 KL prášku do pečiva, ovocie čerstvé alebo zavárané, na posypanie 80 g kokosu.

Postup: Z vlažného mlieka (100 ml), lyžičky cukru a droždia som pripravila kvások. Múku som v miske zmiešala s  cukrom, soľou a pridala som vykysnutý kvások,. V zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčka, priliala som k múke spolu s rozpusteným vlažným maslom. Spracovala som na hladhé nelepivé cesto. 
(Ak treba pridať mlieka viac). Cesto som prikryla a nechala vykysnúť. Počas kysnutia som ho ešte raz premiesila.
Kým cesto kyslo, pripravila som plnku. 
Vymiešala som maslo s cukrom do peny, za stáleho šľahania som pridala vajíčka, tvaroh, krupicu, škoricu a prášok do pečiva.   
Vykysnuté cesto som rozvaľkala a preniesla do hlbokého plechu (32x38 cm), ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Navrch cesta som rozotrela plnku, poukladala som slivky (použila som zavárané) a posypala kokosom. Piekla som pri teplote 190 stupňov 35 minút.



pondelok 21. septembra 2015

Falošná krémeška

...takto sme ju volali doma a pod týmto  názvom mám  recept už viac ako 30 rokov zapísaný v zošite. Viem však, že existuje  určite viac názvov od Nepravej krémešky, Salajkových rezov, dokonca som v jednej knižke tento výborný zákusok našla aj pod názvom Ľadové rezy. Nech je už názov správny ten alebo ten, stále sa nič nemení na tom, že sa oplatí recept vyskúšať  a zákusok ochutnať. 



Suroviny: 450 g hladkej múky, 100 g rastlinného tuku (Hera), 120 g práškového cukru, 2 vajcia, 15 g Salajky - jelenia soľ, 150 ml mlieka.
Pre tých, ktorí nevedia čo je to Salajka - jelenia soľ, je to vlastne kypriaci prášok, ktorý sa používa pre špeciálne druhy pečiva. Do cesta sa nemusí pridávať tuk alebo stačí len malé množstvo tuku. 

Krém: 800 ml mlieka, 80 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 250 g práškového cukru, 300 g masla.

Postup: Salajku rozpustiť v mlieku. Zmiešať múku s cukrom, pridať nakrájaný tuk, vajíčka, Salajku a spracovať cesto.  Cesto je mäkké a vláčne. Vypracované cesto rozvážiť na tri časti, zabaliť do potravinovej fólie  a odložiť do chladničky na 1 hodinu. Potom každú časť cesta rozvaľkať na plát. 
(Ja som rozvaľkala na veľkosť 38x32 cm). Piecť na opaku plechu na papieri na pečenie pri teplote 185 stupňov 8-9 minút. 

Krém: Väčšiu časť mlieka dať variť s vanilkovým cukrom. Vo zvyšku mlieka rozmiešať múku a potom prilievať k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvariť hustý krém. Nechať vychladnúť. Sem-tam premiešať. Vymiešať maslo s práškovým cukrom a postupne prišľahať vychladnutú kašu. Nakoniec sa môže krém dochutiť rumom.

Krémom plniť pláty. Zaťažiť a dať do chladu stuhnúť do druhého dňa. Potom posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.





Zemiakovo-cuketový pekáč

Poslednú cuketu som pripravila tak, aby si pochutili aj tí, ktorým v dietnejšom jedle chýba aspoň vôňa klobásky alebo slaninky, použila som oboje. 😊

Suroviny:  Zemiaky, cuketa, klobáska, slaninka, soľ, rasca, cesnak, cibuľa, grilovacie korenie na zeleninu, sojová omáčka,  tvrdý syr.

Postup:  Cuketu som nakrájala na kolieska a väčšie kusy na štvrťky, dala som ju do misky, posolila, posypala grilovacím korením na zeleninu, pokvapkala sojovou omáčkou, premiešala som a nechala postáť. Medzitým som očistila zemiaky, nakrájala na osminky. V miske som ich zmiešala so soľou, rascou, pretlačenými strúčikmi cesnaku a  nakrájanou cibuľou. Zemiaky som navrstvila na vymastený plech a uložila som medzi ne na kolieska nakrájanu klobásku a na prúžky nakrájanú slaninu. Prikryla som alobalom a vložila do rúry zohriatej na 220 stupňov. Keď boli zemiaky už mäkké, premiešala som ich a rozložila som na ne  cuketu. Piekla som odokryté do zlatova, nakoniec som nastrúhala syr a ešte zapiekla. 

Dobrú chuť!


utorok 15. septembra 2015

Domáce rezance s makom

Vždy keď mám čas a chce sa mi,  robím  domáce cestoviny.  Pretože jedlá z cestovín patria u nás medzi obľúbené či už na sladko alebo na slano,  veľmi často využívam aj ponuku hotových cestovín z obchodu, dajú sa kúpiť už kvalitné a chutné cestoviny.

Keď pripravujem domáce cesto, urobím ho vždy viac a nakrájam z neho aj dva druhy cestovín, dnes to boli široké rezance a fliačky.  Vysušené a uskladnené v suchu vydržia dlho. Potom už stačí len uvariť ich a pripraviť podľa chuti posypané tvarohom, makom, orechami alebo zavariť do polievky. 



Suroviny: 600 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 1 celé vajíčko, soľ, vlažná voda podľa potreby.

Postup: Zmiešam múku so soľou, pridám vajíčko a prilievam vodu. Suroviny najskôr spracuvávam vareškou, prilievam vodu kým nevznikne pevnejšia hmota. Potom rukou spracujem na cesto. Cesto by malo byť pevné ale také aby sa dalo rozvaľkať. Rozdelím ho na 4 časti a každú rozvaľkám na tenučkú placku - presvitá až podložka. Potom rozkrájam na pásy také široké aké dlhé chcem mať rezance. Nechám cesto obschnúť. Pásy cesta uložím na seba a krájam rezance (fliačky). Nakrájam na šírku akú potrebujem. Rezance dám na papier dobre uschnúť ak ich chcem odložiť alebo ich uvarím.

Dnes na sladko s makom...mňááááám 

Rezance s makom 

Uvarené rezance polejem rozpusteným maslom, posypem mletým makom a cukrom


pondelok 7. septembra 2015

Výborné rezy s pudingom

Pre mnohých je tento výborný  zákusok určite známy a možno  aj niekoľkokrát vyskúšaný. Keď som ho prvykrát objavila v knižke "Recepty zo Života 6" hneď sa mi zapáčil. Piekla som ho už veľakrát a stále mal úspech a chutil.





Suroviny:  5 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 100 ml vody, 100 ml oleja.


Na puding: 1 l mlieka, 2 čokoládové alebo kakaové pudingové prášky, cukor podľa návodu.


Krém:  400-500 ml pochúťkovej kyslej smotany, 2 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 2 šľahačky v prášku, 300 ml mlieka.


Postup:  Najskôr si uvarím puding z mlieka a pudingových práškov podľa návodu. Nechám ho vychladnúť. 

Žĺtky dobre vymiešam s práškovým a   vanilinový cukor do peny.  Postupne prilievam olej a vlažnú vodu. Zamiešam múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie (32x38 cm). Lyžicou rovnomerne kladiem do cesta puding a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 35 minút. 

Kým cesto vychladne, zmiešam kyslé smotany s vanilínovým cukrom a  práškovým cukrom. Vyšľahám práškovú šľahačku a zľahka primiešam ku kyslým smotanám. 
Tentokrá som primiešala aj želatinový stužovač za studena od Dr. Oetkera pripravený podľa návodu na obale. Odobrala som trochu krému, zmiešala som so stužovačom a potom zo zvyškom krému.
Na vychladnutý koláč som natrela plnku a posypala grancom. 


Koláč robievam aj tak, že na krém natriem ešte vyšľahané 2 šľahačky v prášku. 




Bravčové kocky s kelom


Kel je listová zelenina,  ktorá nielen posilňuje imunitný systém ale aj cievny. Tým, že obsahuje veľa vlákniny, má priaznivý vplyv na zažívanie, znižuje hladinu cholesterolu, dokonca  pôsobí priaznivo aj pri kožných chorobách.  Obsahuje  vitamíny C, B, K, E. Má svoju špecifickú chuť  a možno vďaka nej keľ veľa ľudí zatracuje. 
U nás doma okrem kelovej polievky  robím aj mäsko na tejto pre nás výbornej zelenine.

Suroviny:  bravčové mäso (plece, stehno), olej, cibuľa, hlávka kelu, mletá paprika, mletá rasca, čierne korenie, cesnak, majoránka, soľ, vegeta, hladká múka.


Postup:  Mäsko si nakrájam na kocky. Očistím cibuľu a cesnak, kel nakrájam na rezančeky. Na oleji opražím nadrobno  nakrájanú cibuľku, pridám nakrájaný cesnak a chvíľu popražím. Zasypem mletou červenou paprikou a hneď pridám mäso. Dobre premiešam, pridám soľ a mletú rascu. Mäso chvíľu dusím aby pustilo šťavu. Potom zalejem vodou a nechám dusiť. (V tlakovom hrnci dusím 20 minút). Keď je mäso polomäkké  pridám kel, a dusím všetko do mäkka. Nakoniec zahustím hladkou múkou, dochutím ešte rascou, majoránkou, vegetou  a všetko chvíľku povarím. 

Ako príloha je u nás k tomuto receptu  obľúbená knedľa. 

Dobrú chuť!



pondelok 31. augusta 2015

Pizza Margherita

Čo sa týka samotnej pizze všeobecne, niekde som sa raz dávno dočítala, že pravá pizza sa pripravuje 24 hodín, potrebuje ich na správne vyzretie cesta aby bolo ľahké, vláčne a po upečení krehké...Pre kvalitu pizze je dôležitá aj teplota pečenia a veru bude v tom niečo. Z počiatku som  pekávala pizzu pri teplote 180 stupňov a dlhšiu dobu ale od vtedy, ako som začala piecť krátko a  pri vyššej teplote, u mňa je to pri 220 stupňov 8 minút v teplovzdušnej rúre a na programe "pizza", tak rozdiel v kvalite a chuti cítiť.  

Omáčka sugo  hotová, tak som urobila aj pizzu. Veľmi jednoduchú z dostupných surovín ale výbornú. Priznám sa však, že aj keď som robila podľa tohto receptu, kysnutie som "urýchlila", nečakala som toľko hodín, nebol čas 😊 ale určite to raz vyskúšam. 

Takže aký je to ten pravý recept na tradičnú taliansku pizzu? 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 10 g sušeného droždia (alebo čerstvého), 2 PL olivového oleja, (Extra Virgin),  2 štipky soli, 3 dl vody.

Na obloženie: mozzarella, paradajky, sugo, cesnak, soľ, čerstvá bazalka,  olej.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej soľ a droždie. Potom som pridala olej a vodu. Všetko som najskôr miešala vareškou a keď sa suroviny spojili, zľahka som miesila rukou. Cesto bolo nelepivé mäkké a vláčne. Ak treba pridať múku. Z cesta som vypracovala bochník, poprášila som ho jemne múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť.

Podľa pravého receptu treba prikryté cesto vložiť na 24 hodín do chladničky!

Kysnuté cesto som rozdelila na 3 časti, povyťahovala som do okrúhleho tvaru a položila na olejom vymastenú formu. Potrela som cesnakovým základom - cesnak, soľ, voda, potom sugom. Uložila som nakrájanú mozzarellu a paradajky. Posypala som bazalkou. Piekla som pri teplote 220 stupňov - teplovzduch, program pizza 8-9 minút.


Rajčinový základ na pizzu (sugo)

Vždy v lete, keď dozrú paradajky v záhrade, urobím si túto paradajkovú zmes. Neviem si bez nej pizzu ani predstaviť. V zime ju nahrádzam lúpanými  paradajkami v konzerve, ktoré upravím podľa tohto receptu. Samozrejme na webe je receptov niekoľko ale ja robím podľa tohto už niekoľkokrát vyskúšaného. 

Suroviny: 1 až 1,5 kg ošúpaných paradajok, väčšia cibuľa alebo 2 menšie,(dávam viac, cibuľou sa nemôže nič pokaziť),  cesnak podľa chuti, 2 väčšie mrkvy, zeler (nemusí byť), olivový olej, soľ, bazalka, korenie, cukor.

Postup: Paradajky narežem na vrchnej strane do kríža a sparím vriacou vodou. Nechám minútku postáť, potom zalejem studenou vodou a ošúpem. Nakrájam ich na menšie kusy. Očistím cibuľu, nakrájam ju a  tiež mrkvu a cesnak. Na olivovom oleji opražím najskôr cibuľu, potom pridám nakrájaný alebo pretlačený cesnak a chvíľu ešte popražím. Ozaj chvíľku, aby cesnak nezhorel. Pridám mrkvu (ak mám tak aj zeler)  a ešte asi 3 minúty popražím, potom dám paradajky, soľ a všetko na miernom ohni za občasného premiešania dusím kým sa nevyparí šťava z paradajok a masa nezhustne. Trvá to 40-50 minút. Dochutím korením a cukrom. Odstavím a trochu zmes rozmixujem. Nakoniec primiešam nakrájanú čerstvú bazalku zmiešanú so soľou, cesnakom  a olivovým olejom. Hotovú omáčku dám do pohárikov a ešte sterilizujem 5 minút. Omáčka vydrží potom dlho. 



štvrtok 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!

pondelok 17. augusta 2015

Tekvicový prívarok (polievka)

Vždy v lete sa teším nato, že uvarím z domácej tekvice prívarok. Mám ho veľmi rada. Horúce a suché tohoročné dni neprajú takmer ničomu v našej záhrade, ani tekviciam aj napriek tomu, že ako sme mohli tak sme polievali... je mi z toho smutno. Tekvica mi vôbec nezarodila a  som z toho veľmi sklamaná. Našťastie mám zlatú susedku, ktorá má bohatú úrodu tekvíc, nestačí ich  spotrebovať a tak mi tekvicu  rada dala za čo som jej veľmi vďačná.  





Suroviny:  tekvica, olej, slanina, cibuľa, soľ, cukor, ocot, kôpor, kyslá smotana, mlieko, hladká múka.

Postup: Na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, pridám nakrájanú cibuľu a chvíľu popražím. K cibuľovému základu pridám nakrájanú očistenú tekvicu, trošku popražím, posolím, podlejem vodou a nechám dusiť. Netrvá to dlho kým tekvica zmäkne. Mlieko zmiešam s kyslou smotanou, pridám aj trochu tekvicového vývaru, zahustím hladkou múkou a prilejem k tekvici. Posolím, dám cukor, ocot a nasekaný kôpor. Ešte chvíľu všetko spolu povarím. 

Ja mám rada tekvicu len tak, ale chlapom dávam kúsok údeného mäska alebo opečenú klobásku :)

Cestoviny so zeleninou

Ostali nám z obeda uvarené cestoviny, omáčka s mäskom  sa zjedli, a pretože mi ich bolo ľúto vyhodiť, použila som ich v kombinácii so zeleninovým základom. Rýchlo pripravené ľahké jedlo bolo na svete raz dva...



Suroviny: Uvarené cestoviny, v mojom prípade kolienka, cibuľa, cuketa, paprika, paradajky, cesnak, tavený syr, soľ, kari korenie, majoránka, trochu cukru, olej, mletá paprika.

Postup: Na oleji som opražila cibuľku, nadrobno nakrájanú, pridala som mletú papriku a na kolieska nakrájanú cuketu. Posolila som, dala som pretlačený cesnak, kari korenie a krátko som podusila. K základu som pridala 3 trojuholníky syra (Syrokrém, Karička...). Miešala som kým sa syr nerozpustil. Potom som pridala nakrájanú papriku, majoránku a asi 1 KL cukru. Za občasného miešania som dusila, kým paprika trochu nezmäkla, dala som nakrájané paradajky, ešte aj trochu cesnaku a hneď som odstavila. Nakoniec som už len primiešala uvarené cestoviny. Vrch som posypala nastrúhaným syrom.

Jedlo bolo na svete...😉


pondelok 10. augusta 2015

Výdatný tvarohový koláč

Piecť v letných horúčavách je veru náročné. Upiecť koláč s maslovou plnkou,   ktorá by sa ťažko  pripravovala  ešte ťažšie natierala a krájať koláč  je priam nemožné. Stále neviem pochopiť, ako to tie cukrárky robia, keď musia piecť  krémové zákusky aj  v horúčavách... 
Mala som v chladničke tvaroh a bolo rozhodnuté. Ďaľší z tvarohových receptov.





Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g práškového cukru, 250 g masla (alebo Hery), 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra.

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL zarovnané polohrubej múky, trošku citrónovej kôry, môžu sa dať aj hrozienka.

Postup: Hneď na úvod uvádzam, že cesta bolo dosť veľa na to, že sa použilo len do tortovej  formy. Vystačilo by aj na plech. Len plnky by bolo potrebné na plech viac.
Spracovala som všetky suroviny, zabalila do potravinovej fólie a odložila som ho  asi na hodinu do chladničky.  

Pripravila som plnku zmiešaním všetkých surovín. 

Cesto som potom rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala do kruhu, podľa veľkosti tortovej formy  (26 cm) tak, aby bolo aj po boku formy.  Vložila som cesto do formy. 

Vyliala som tvarohovú plnku, pokládla som hrozienka. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a narezala pásy. Uložila som ich na tvaroh len v jednom smere, nie ako mriežku. 
Zo zvyšku cesta som vykrojila kvietky. Použila som ich na ozdobu, uložila som ich po obvode koláča. Zvyšné kvietky som tiež upiekla.

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a ešte som dopekala asi 10 minút.




nedeľa 26. júla 2015

Koláč s čokoládovým pudingom

Krehký koláčik s čokoládovou plnkou nenáročný na prípravu.





Suroviny: 700 g hladkej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 100 ml mlieka.

Puding: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy (použila som 3x45 g Dr. Oetker), 8 - 10 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 50 g čokolády.

Postup: Najskôr som si uvarila puding. Do horúceho som primiešala čokoládu a maslo. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. 
Kym puding chladol urobila som cesto. 

Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve časti. Jedna  časť môže byť trošku väčšia a druhá menšia. Obidve som zabalila do fólie a vložila do chladničky odpočinúť.  
(Menšiu časť cesta som vložila do mrazničky aby  stuhla viac a dobre sa dala nastrúhať.) 

Keď puding vychladol, rozvaľkala som cesto, ktoré bolo v chladničke na veľkosť plechu a pomocou valčeka som ho preniesla na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. 
Na cesto som rozliala puding. 
Cesto z mrazničky som vybrala a nastrúhala na puding. 
Pri teplote 175 stupňov som koláč piekla asi 40 minút. 

Hotový vychladnutý koláč som ešte pofŕkala čokoládou.

  

piatok 10. júla 2015

Ovocné vankúšiky

Recept mám už pár rokov zo stránky varecha.sk a som s ním veľmi spokojná. Vôňa škorice v ceste a ovocná plnka je výborná kombinácia...


Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 200 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice.

Plnka: 400 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, jabĺčka), 50 ml ovocného sirupu, 50 ml vody, trošku škorice, 30 g kukuričného škrobu, cukor podľa chuti ak treba.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na 1 hodinu. 
Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3-4 mm, vykrajujem pohárom kolieska priemer 7 cm. 
Do stredu každého kolieska dám 1 kávovú lyžičku plnky, koliesko prehnem cez plnku a kraje pritlačím vidličkou. 
Vankúšiky kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, popichám ich vidličkou a pečiem pri teplote 170-175 stupňov 20-25 minút.

Príprava plnky: Ovocie, tentokrát som použila maliny a ríbezle, roztlačím trošku vidličkou, dám do hrnca spolu so sirupom a chvíľu varím kým si nerozmiešam vo vode kukuričný škrob. Zahustím ovocie, dochutím cukrom a škoricou. Varím kým nezhustne a odstavím. Nechám vychladnúť. 
Plnku si urobím pokiaľ cesto oddychuje.  

pondelok 6. júla 2015

Muffiny s malinami

Piekla som už podľa tohto receptu muffiny ale s jahodami,  recept už mám TU

Teraz  som použila maliny, čokoládu a suroviny som trošku upravila.  Z každej dávky vyšlo 12 muffín.




Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, maliny, čokoláda.

Do kakaových som k uvedeným sypkým surovinám primiešala 2 PL  kakaa a k čokoládovému jogurtu som pridala 5 PL mlieka lebo mal len 135 g (použila som čokoládový jogurt TAMI) a cesto bolo veľmi husté. 

Postup: Zmiešala som tekuté suroviny, krátko som prešľahala a prisypala som zmiešané sypké suroviny. Zmes som dobre vareškou premiešala aby sa všetko spojilo.  Cesto som dávala do papierových košíčkov, tie som vložila do plechu na muffiny, vtlačila som 5 malín obalených v práškovom cukre (maliny boli malé) a do stredu som vtlačila 1/2 kocky čokolády. 
Kakaové som dávala do  silikonových košíčkoch. Piekla som pri 175 stupňoch 28-30 minút.





streda 1. júla 2015

Hrnčekový koláč

Hádam  ani  neexistuje  gazdinká, ktorá by nepiekla podľa hrnčekového receptu. Priznám sa, že ja takéto recepty až tak neobľubujem, najradšej všetko vážim...:) ale nebránim sa takým receptom. Keď dostaneme doma chuť na niečo sladké a hlavne aby to bolo rýchlo, tak rada siahnem aj po tomto recepte. Recept je univerzálny s použitím akéhokoľvek ovocia. 



Suroviny: ako odmerku som použila 300 ml hrnček
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajíčka, ovocie podľa sezóny a chuti. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s mliekom a olejom. V miske som zmiešala múku s práškom a cukrom. Tekuté som priliala k sypkým surovinám a dobre som premiešala do hladka. 
Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vrchu cesta som uložila odkôstkované  čerešne obalené v práškovom cukre. Vrch koláča som ešte posypala škoricou a kryštálovým cukrom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 30-35 minút.





nedeľa 21. júna 2015

Kokosovo-jahodové rezy

Bola som rozhodnutá, že upečiem Eskymo rezy. Aj som si všetko prichystala, upiekla som spodok zákusku a išla som robiť krém. Podľa receptu som ho trošku pozmenila a keďže som mala jahody, použila  som ich tiež do receptu. Vznikol zákusok zaujímavej chuti. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva,  300 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 350 ml vlažného mlieka, 200 ml oleja, 2 PL kakaa, 3 vajíčka.

Krém I. : jahody, cukor, Zlatý klas, voda.

Krém II. : 500 ml mlieka, 2 kokosové pudingové prášky, 4 PL kryštálového cukru, 3-4 PL strúhaného kokosu, 250 g masla, 9 PL práškového cukru. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s cukrom (netreba šľahať do hustej peny ako pri piškótovom ceste), priliala som olej a mlieko. Primiešala som k múke zmiešanej s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som dobre premiešala aby bolo hladké a vyliala som ho na plytký plech 39x32 cm vyložený papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov som upiekla 25-30 minút. 

Jahody som umyla, očistila a dala som ich do hrnca rozvariť s cukrom, zahustila som Zlatým klasom zmiešaným s troškou vody.

Kokosový krém som pripravila uvarením pudingu, pred koncom varenia som zamiešala k pudingu  kokosovú múčku a nechala som puding vychladnúť. Medzitým som vymiešala maslo s práškovým cukrom a potom som postupne prišľahávala kokosový puding. 

Na vychladnutý upečený plát cesta som najskôr natrela jahodový krém a naň kokosový krém. Vrch som posypala kokosom a nastrúhanou čokoládou Margot. 

streda 17. júna 2015

Kyslá šošovicová polievka

Kto má rád kyslé polievky? Ja veľmi, som na ne naučená, lebo ako dieťa som ich jedla každý týždeň, aj keď sa musím priznať, že šošovicovú sme doma nevarievali. Možno práve preto ju teraz veľmi rada robievam.

Suroviny: šošovica, zemiaky, olej, cibuľa, cesnak, slanina,  údené rebierka, (alebo dobrá klobáska),   kyslá smotana, hladká múka, bobkový list, celé čierne korenie, soľ,  cukor, ocot, cesnak, čerstvé bylinky (oregano, alebo majoránka,  tymián).

Postup: Šošovicu premyjem, zalejem vodou a nechám napučať. Medzitým dám variť údené rebierka. Varím kým nie sú mäkké. Vyberiem ich a vývar precedím. Na oleji opražím na malé kocky nakrájanú slaninku, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a popražím. Do slaninkovo-cibuľkového základu pridám očistené nakrájané zemiaky a chvíľu ich opražím. Zamiešam pretlačený cesnak.  Zalejem vývarom, ak treba dolejem aj vodou  a varím  kým su zemiaky  polomäkké. Potom pridám zliatu šošovicu, soľ, bobkový list, korenie. Varím kým všetko nezmäkne. Keď nemám rebierka, pridám do polievky uvariť údenú klobásku. Kyslú smotanu zmiešam s hladkou múkou (niekedy pridám aj sladkú smotanu ale nemusí byť) a povarím. Dochutím soľou, cukrom, octom a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky. Už nevarím. Mäsko z rebierok oberiem, nakrájam a pridám do polievky. 
Polievka je dobrá aj s klobáskou. 

K polievke robím langoše.



Dobrú chuť!

Langoše

Langoše, posúchy, osúchy a ja neviem ešte koľko názvov existuje pre tieto vyprážané placky.  Vždy keď ich pripravujem doma, myslím na detstvo a hlavne na leto a kúpaliská. Veď práve tam som ich vždy jedla a nezabudnem na tie nekonečné rady, ktoré sme si museli vystáť, kým sme sa k tejto dobrote dostali. Doma sme ich nerobievali a možno práve preto boli pre mňa také vzácne a spájajú sa mi dodnes práve s kúpaliskom...
Mužské osadenstvo mojej rodiny ich má tiež rado tak ako ja a preto  ich robievam hlavne ku kyslej  šošovicovej polievke. Vyskúšala som viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento.


Suroviny: 1 kg hladkej múky špeciál, 200 ml kyslej smotany, 1 kocka droždia (42 g), 4 KL soli, 1 KL cukru (na kvások), 500 ml mlieka, olej, cesnak, kečup, syr.

Postup: Z trošky vlažného mlieka, cukru a droždia urobím kvások. Pridám ho k preosiatej múke, ktorú zmiešam so soľou, pridám smotanu a prilievam zvyšok mlieka. Vypracujem v miske-kyske vláčne mäkšie cesto.  Misku zatvorím a vložím do chladničky. Dobre je cesto urobiť večer, Cesto vydrží v chladničke aj tri dni, takže sa dá z neho zobrať koľko treba na langoše a zvyšok nechať v chladničke.



Tentokrát som vypracovala cesto ráno, nechala som ho na teple vykysnúť, ale pretože bolo ešte skoro na to, aby som  langoše vyprážala, chcela som aby moji  chlapi jedli čerstvé  keď prídu z roboty, tak som cesto ešte raz prepracovala a vložila som ho do chladničky. Nič sa mu nestalo, nakyslo a   zdalo sa mi ešte lepšie...

Z cesta si odoberiem koľko potrebujem bochníčkov aj podľa toho aké veľké langoše chcem mať. Bochníčky si nechám ešte pri izbovej teplote prikryté podkysnúť a potom už len na naolejovanej doske rukami rozťahujem do požadovanej veľkosi. Kladiem do rozpáleného oleja a vyprážam. Na tanieri ich potieram roztlačeným cesnakom zmiešaným so soľou a vodou.


Z celej dávky vyjde asi 15 langošov. Závisí od ich veľkosti a hrúbky.