utorok 7. mája 2013

Liečivé rastliny

Dnes chcem pridať po dlhšom čase niečo nové do mojej rubriky "Bylinky na varenie a liečenie".  Prelistovala som moje obľúbené knihy a vybrala som z nich pre vás pár dobrých rád a zaujímavostí...




Bezpečné používanie byliniek

     Veľmi ľahko sa dá podľahnúť predstave, že bylinky sú celkom bezpečné len preto, lebo sú prírodné. Existujú však aj riziká, na ktoré netreba zabúdať. V prípade, ak trpíme nejakou závažnou chorobou alebo máme silné príznaky choroby, v tehotenstve, počas dojčenia, je potrebná rada a pomoc odborníka - lekára.

     Ak si bylinky zberáme sami, tiež by sme mali mať istotu, že ich skutočne dobre poznáme a v prípade ak sa obrátime na bylinkára, tiež by sme mali vybrať skúseného.

     Aktívne zložky v bylinkách majú schopnosť ovplyvňovať fyziologické funkcie tela - niektoré pôsobia mierne, iné sú extrémne silné. Platí teda, že čím silnejší je úcinok bylinky, tým nižšiu dávku potrebujeme, aby sme dosiahli potrebný účinok. Naše znalosti správneho dávkovania byliniek sa zakladajú hlavne na tradičnom poznaní, ktoré sa získavalo po stáročia, a v poslednom období sa dopĺňajú o nové poznatky z vedeckých výskumov.

     Znalosti ľudí o tom ako bylinné lieky pôsobia, sa vo svete značne líšia. V mnohých tradičných spoločenstvách panuje názor, že za účinok rastliny sú zodpovední duchovia, zatiaľ čo v iných spoločenstvách je to vzhľad a štruktúra rastliny, čiže "poznávacie znamenie", čo indikuje jej použitie ako liečiva.


Zber a spracovanie bylinných liečív


     Ak pestujeme bylinky doma, mali by sme ich pestovať na takom mieste záhrady, kde im nehrozí znečistenie. Vo voľnej prírode sa vyhýbajme miestam, kde hrozia poľnohospodárske postreky a vyhýbajme sa aj rastlinám rastúcim pri rušných cestách kde sú vystavované výfukovým plynom.


Ako zberáme jednotlivé časti rastlín a kedy:

  • Listy mladé a zdravé odtrhneme,  ostriháme alebo odtrhneme výhonky alebo celé stonky.
  • Kvety   zberáme krátko po otvorení púčikov. Kvety, ktoré rastú v súkvetiach napr. baza čierna, archangelika, alebo kvety na dlhých stonkách ako má levanduľa môžeme trhať aj so stonkami. Ináč zberáme okvetné lístky kvietkov napr. nechtík.
  • Semená zberáme koncom leta v krátkom období medzi dozrením tobolky a momentom, keď praskne a semená sa rozletia po okolí. Tobolku odrežeme z rastliny aj s časťou stonky, spojíme si ich do viazaničiek a tie vložíme do papierového vrecka. Motúzikom stiahneme otvor vrecka okolo stopiek a zavesíme na teplé a vetrané miesto.
  • Korene a podzemky zberáme na jeseň v niektorých prípadoch aj na jar. Vykopeme celú rastlinu aj s koreňom. Opatrne oddelíme koreň, ktorý chceme použiť a zvyšok presadíme. Korene očistíme od pôdy a opláchneme vodou. Čisté korene nakrájame na malé kúsky a vysušíme v rúre pri veľmi nízkej teplote 50 - 60 stupňov. Dvierka necháme pootvorené a korene pravidelne obraciame. Potom ich necháme vychladnúť a uskladníme.
  • Presvedčíme sa, či zberáme správnu bylinku a jej správnu časť, pretože použitie nesprávnej časti môže byť tiež nebezpečné. 
  • Nezberáme bylinky napadnuté hmyzom alebo inak znečistené.
  • Zberáme v slnečné suché ráno po odparení rosy.
  • Lunárny kalendár odporúča zber byliniek medzi novom a splnom.
     Bylinky môžeme pred sušením opláchnuť vodou.( Iná kniha však uvádza, že špinu z listov len jemne zotrieme ale neumývame vodou. Čo je teda správne neviem, ale ja umývam.) Najlepšie je sušiť bylinky   na tienistom a dobre vetranom mieste. Pred samotným sušením nasekané bylinky  uložíme na baliaci papier. Ak ich sušíme v celosti, po dôkladnom usušení ich nalámeme alebo nasekáme na menšie kúsky. Stonky menších byliniek môžeme sušiť aj tak, že ich zbavíme spodných listov, zviažeme do kytičiek a zavesíme dole hlavou.  Skladujeme ich v sklenených pohároch na tmavom mieste alebo v papierových vreckách. Správne uskladnené bylinky vydržia rok.

Všeobecné rady prípravy bylinných liečív


     Čaje alebo zápary sú najjednoduchším spôsobom prípravy bylinného liečiva z čerstvých alebo sušených listov a kvetov.

Čaj
 

Na  vyluhovanie byliniek sa používa sklenený alebo keramický hrnček alebo šálka s pokrývkou - nie kovové. 
1 vrchovatú  čajovú lyžičku čerstvej bylinky alebo 1 zarovnanú čajovú lyžičku sušenej bylinky zalejeme  250 ml  vriacej  vody a prikryté  luhujeme 10 minút. Potom scedíme a pijeme.  Príprava čaju je rýchla a jednoduchá, možno kombinovať niekoľko byliniek, použiť čerstvé alebo sušené bylinky. Čaj je vhodný aj na kloktanie, omývanie, oplachovanie vlasov apod. Treba ho však použiť najneskôr do 24 hodín uchovaný v chladničke.

Odvar

Vhodný je   pri použití bobúľ, koreňov a kôry.
1 vrchovatú čajovú lyžičku sušeného alebo čerstvého bylinného materiálu  zalejeme 300-350 ml vody a pomaly  uvedieme do varu. (Nepoužívať hliníkové nádoby) Varíme  20 minút. Ak treba pripraviť väčšie množstvo, tak použiť 25 g byliniek a 500 ml vody. Tekutinu potom hneď scedíme a vypijeme. Odvar je vhodné použiť aj ako ústnu vodu, kloktadlo, omývadlo. Spotrebovať treba do 48 hodín, uchovávať v chladničke.

Tinktúra

Pripravuje sa maceráciou (máčaním) posekaného bylinného materiálu ktorejkoľvek časti rastliny v liehovom roztoku. Na sušený rastlinný materiál sa používa zvyčajne lieh nižšej koncentrácie 25 % a na čerstvý materiál 40 % lieh. Niekedy sa namiesto liehu používa ocot. Tinktúry možno uchovať tri roky aj viac. Použitím zmesi liehu a vody možno extrahovať vo vode rozpustné a nerozpustné zložky, čím sa získa koncentrovanejší produkt ako čaj alebo odvar. Koncentrácia bežne dostupných tinktúr je zvyčajne 1 diel bylinného materiálu a 3 diely vodno-liehového roztoku.
1 diel sušeného bylinného materiálu a 3 diely liehového roztoku. Posekaný bylinný materiál - koreň, list, kvet, plod dáme do čistého, podľa možnosti sterilizovaného skleneného pohára alebo panvice a nalejeme lieh. Na každých 100 g bylinného materiálu pridáme 300 ml liehového roztoku. Premiešame, aby bylinky boli ponorené, zatvoríme. Obsah každý deň, po dobu 10 dní dôkladne premiešame alebo potrasieme. Potom scedíme do sklenenej fľaše, uzatvoríme a odložíme na chladné miesto.  






pondelok 29. apríla 2013

Tvarohový koláč s jahodami

Neodolala som akciovým jahodám a kúpila som jedno balenie. Bolo to prvykrát čo som kúpila toto ovocie. Zatiaľ som jedla len domáce z našej záhrady a veru tie  kúpené nemajú nič spoločné s našimi... Domáce sú voňavé, sladké a výborne chutia, pokiaľ samozrejme majú tie najlepšie podmienky aby dozreli, ale tie z obchodu okrem vôňe, ktorá ma  po otvorení krabičky omámila nemali s jahodami nič spoločné, boli bez chuti. A tak som si povedala, že ich použijem do nejakého koláča, tam sa tá ich nevýrazná až žiadna chuť hádam  stratí. Podarilo sa.  Jahody som  dochutila a v koláči ich chuť trochu vynikla. Tak vznikol tento lahodný koláč.



Suroviny: 200 g hladkej múky, 2 KL kypriaceho prášku, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce.

Krém: 500 g  jemného krémového tvarohu (použila som tvaroh Milblu z Kauflandu) ale samozrejme môže byť aj iný jemný tvaroh, 2 vanilkové cukry, 4-5 PL práškového cukru (podľa chuti), 2 šľahačkové smotany, 100 ml mlieka, 20 g jemnej mletej želatiny Dr. Oetker (Želatina na sladké i slané použitie), 500 g jahôd.

Postup: Zo surovín som  vypracovala cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky  na pol hodiny. 

Zatiaľ som jahody očistila, odložila som si na ozdobenie a ostatné som nakrájala na menšie kúsky.  K jahodám som dala 2 PL kryštálového cukru,  troškou vody a udusila som ich do mäkka. Vzniklo mi jahodové pyré. 

Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy s priemerom 25 cm, ktorú som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
(Cestom som vyložila celú formu, aj boky). 
Popichala som cesto vidličkou. Na vrch som položila papier na pečenie a nasypala som suchú strukovinu - hrach, fazuľu. 
(Je to len kvôli zaťaženiu cesta aby sa pri pečení nezdvihlo-nevytvorilo bubliny). 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 10 minút, potom som odstránila papier aj s hrachom a ešte som dopekala asi 7-10 minút. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho vybrala z formy. 

Kým koláč chladol, urobila som krém. 
Do mlieka som vysypala želatinu, premiešala a nechala 10-15 minút napučať. Želatina zhustla, vpila celú tekutinu. 
Medzitým som vyšľahala tvaroh so smotanami a cukrami do hustého krému. 
Želatinu  som  zohrievala na miernom ohni kým sa nerozpustila, vznikla tekutá vlažná kašička. Hneď som ju prilievala za stáleho miešana vareškou k tvarohovému krému.

Na upečený vychladnutý koláč som natrela jahodové pyré a zaliala som krémom. Vrch som ozdobila jahodami a nastrúhanou bielou čokoládou. Koláč som vložila do chladničky stuhnúť. 


pondelok 22. apríla 2013

Ľahký šalátik

Na nekonečne dlhú zimu nespomínam v dobrom. :(  Ani neviem ako ale  nalepilo sa na mňa 6 zbytočných kíl...a musím s nimi súrne niečo urobiť. Pohyb už mám v záhrade, aj cvičiť som začala,  ešte zmeniť stravovacie návyky a zrušiť večerné "prežieranie sa" pri televízore v mojom prípade hlavne nejesť sladkosti.
Nakúpila som zeleninu a začínam....

Suroviny: ľadový šalát, uhorka, paradajky, paprika, mladá cibuľka, cesnak, olivový olej, pažítka, soľ.

Postup: Šalát len natrhám na menšie kúsky, nakrájam papriku, paradajku, cibuľku a uhorku. Všetko dám do misky, polejem olivovým olejom, nastrúham alebo pretlačím cesnak, nasekám pažítku a už len dochutím soľou, niekedy si urobím aj trochu nálevu z vody, jabĺčneho octu a trošky cukru ale to nemusí byť, teda myslím ten nálev. 
K šalátiku si dám už len v hriankovači  opečenú hrianku. 





utorok 2. apríla 2013

Roláda kokosová a čokoládová

Rolády nepatria k mojim najobľúbenejším zákuskom, nie však preto, že by sme ich nemali radi ale pri ich pečení mám vždy obavu, či sa mi podaría bez problémov stočiť..:) 
Po dlhšom čase som sa rozhodla, že to risknem, veď ak sa mi nepodaria, urobím guľky. 
Najskôr som upiekla jednu a keďže som bola s výsledkom spokojná, urobila som ešte jednu. A tak sme mali rolády dve. Jednu som naplnila kokosovou plnkou a druhú čokoládovou s banánom.

Suroviny: (na jednu roládu) 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 6 PL hladkej múky, 1/2 KL prášku do pečiva
Postup: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom do peny. Zľahka po lyžiciach som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný tuhý sneh. Cesto som rozotrela  na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som  pri teplote 185 stupňov 13 minút. Upečenú roládu som vyklopíla na papier na pečenie, ktorý som jemne poprášila hladkou múkou. Stiahla som papier na ktorom sa roláda piekla a zrolovala.  (Papier nestáčam spolu s roládou) 

Krém kokosový: Dala som variť 2 dcl mlieka s 1 vanilkovým cukrom a do vriaceho som prisypala  200 g strúhaného kokosu. Premiešala som a odstavila. Vymiešala som 250 g masla so 150 g práškového cukru. a pridala som  vychladnutý kokos. 
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela ríbezľovým lekvárom a 2/3 krému. Roládu som zvinula a zvyšným krémom som potrela roládu zvrchu. Husto som posypala kokosom.





Krém čokoládový:  Vo vodnom  kúpeli - nad parou som v miske šľahala 3 vajíčka, s 1 vanilkovým cukrom a 200 g kryštálového cukru. Nalámala som 100 g čokolády na varenie. (Môže sa pridať ešte 1-2 PL kakaa aby bol krém tmavší) Metličkou som šľahala kým sa čokoláda  nerozpustila a krém nezačal hustnúť. (Nešľahať pridlho, lebo krém sa zvykne scukornatieť).  Krém som  odložíla vychladnúť, občas som prešľahala. Maslo som šľahačom vymiešala  na penu a prišľahala  vychladnutý čokoládový krém. 
Roládu som  natrela  väčšou časťou krému, položíla som 2 ošúpané banány - na ten kraj od ktorého som začala stáčať roládu. Zvyškom krému som potrela  celú roládu a dala som ju  stuhnúť. Potom som poliala  čokoládovou polevou. 



Linecké orechové rezy

Ďalší výborný recept zo stránky varecha.sk. Autorke patrí moja vďaka za tento super koláčik. 

Suroviny:
Cesto I.: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 200 g masla (Hera), 100 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli, citrónová kôra.

Cesto II.: 250 g masla (Hera), 250 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 150 g mletých orechov, 7 bielkov, 2 PL rumu, citrónová kôra.

Žĺtková poleva: 7 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 2 PL rumu.

Postup:  Zo surovín na cesto I. zmiesením vypracujem linecké cesto. Zabalím do fólie a odložím na chladné miesto aspoň na 2 hodiny. 
Potom cesto  rozvaľkám a prenesiem na plech vyložený papierom alebo vytretý tukom a vysypaný múkou. Popichám vidličkou.

Pripravím cesto II. tak, že maslo vyšľahám s cukrom, pridám rum a citrónovú kôru. Zľahka zamiešavam múku zmiešanú s orechami, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov. Cesto rozotriem na plech s lineckým cestom. 
Pečiem pri teplote 160-165 stupňov 45 minút. 
Upečený koláč nechám trochu vychladnúť aby nebol horúci a rozotriem polevu.

Poleva: 7 žĺtkov vymiešam s práškovým cukrom a rumom. Miešam len ručne vareškou.


Oriešková lahôdka

Tento vynikajúci zákusok som objavila na stránke  varecha.sk. Určite sa oplatí vyskúšať ho, je veľmi dobrý a vhodný na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. 

Suroviny: 9 vajec, 9 PL kryštálového cukru, 3 PL polohrubej múky, 3 PL strúhanky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 PL oleja, sekané orechy.

Krém: 1 l mlieka, 2 a 1/2 balíčka vanilkového pudingu (asi 90-100 g), 1 vanilkový cukor, 9 PL kryštálového cukru, 300 g masla, 2 PL kakaa.

Šľahačka: 2 balíčky práškovej šľahačky, mlieko, stužovač šľahačky. Nutela na potretie.

Postup: Ušľahám tuhý sneh z bielkov. Počas šľahania pridávam cukor. Prišľahám olej a už len zľahka vareškou primiešam múku zmiešanú so strúhankou a práškom do pečiva. Plech na pečenie vyložím papierom na pečenie, potriem ho olejom a posypem sekanými orechami. 
(Nemusí byť hrubá vrstva orechov) 
Na orechy rozotriem cesto. 
(Treba rozotierať jemne, aby sa nepremiešalo cesto s orechami, robí sa to trošku horšie ale dá sa to zvládnuť). 
Cesto vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem 18-20 minút. Po upečení a vychladnutí upečený plát prevrátim tak, aby boli orechy na vrchu. Natriem ich vrstvičkou  nutely. 

Krém:  V časti mlieka rozmiešam pudingové prášky a všetkých 9 žĺtkov. Zvyšok mlieka dám variť s cukrom a vanilkovým cukrom. K vriacemu mlieku  prilejem odobratú časť mlieka a uvarím puding. Puding nechám vychladnúť za občasného premiešania. Zatiaľ vyšľahám maslo a keď je puding už nie horúci ale len vlažný, pridávam k maslu a dobre vyšľahám. Krém rozdelím na dve časti a do jednej primiešam kakao. Mám jeden biely krém a jeden tmavý.

Na plát natretý nutelou kladiem lyžicou striedavo kopček bieleho a tmavého cesta vedľa seba.  Potom vrch zarovnám a dám stuhnúť. 
(Krém sa môže aj vidličkou trochu premiešať aby sa vytvorilo mramorovanie a až potom zarovnať). 
Vyšľahám šľahačku s mliekom podľa návodu na obale, primiešam stužovač šľahačky. 
Na krém natriem šľahačku a už len ozdobím nastrúhanou čokoládou.


štvrtok 28. marca 2013


Gúľa sa k Vám tichúčko veľkonočné vajíčko.

Prichádza len na čas krátky,  

zaželať Vám krásne sviatky. 


Korbáč, vodu, kraslíc moc,

nech prinesie Veľká noc.

Zdravie, šťastie, úsmev v tvári, 

zaželať chcem  k sviatku jari.




Dusený špenát

Zelený štvrtok...u nás musí byť  v ten deň na obed niečo zelené. Dnes to teda bol špenát.

Tieto zelené lístky boli po desaťročia považované za najvýživnejšiu zeleninu obsahujúcu železo.Sklamanie nastalo vtedy, keď sa zistilo, že obsah železa, kvôli ktorému sa považoval za elixír sily je iný, oveľa menší...
Špenát však obsahuje mnoho iných dôležitých minerálov a vitamínov ako aj kalcium,magnézium, zinok a selén. Bohato je zastúpený vitamín E, ktorý pomáha organizmus chrániť pred karcinogénnymi ochoreniami, chráni cievy, pečeň a dokonca bojuje i proti únave a stresu. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Konzumovaním špenátu ako bonus získame aj krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú pleť. Využitie tejto rastlinky je široké. 
Dusený je vhodný ako príloha k mäsu, rybám, cestovinám. Dáva sa aj do šalátov a pripravujú sa z neho koláče z lístkového cesta.

Príprava: Používam mrazený špenát. 
Na oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášim 1 PL hladkej múky a pridám nerozmrazený špená. Podlejem troškou vody a za občastného miešania špenát rozmrazím. Pridám nasekaný cesnak, soľ, kari korenie, majoránku a chvíľu dusím. Nakoniec zalejem sladkou smotanou zmiešanou s 1 PL hladkej múky.
Ako prílohu uvarím zemiaky zmiešané s maslom.

V lete keď používam doma vypestovaný špenát, listy najskôr povarím v odokrytom hrnci a potom dusí podľa receptu. Podlievam vodou, v ktorej sa špenát varil.



utorok 19. marca 2013

Salámový šalát

Viackrát odskúšaný  šalát sa teší u nás doma veľkej obľube. Pripravovala  som ho už aj na rôzne rodinné oslavy  pre najbližších príbuzných a vždy mal úspech. Jeho príprava nie je náročná a použité suroviny sú tiež  jednoduché.

Suroviny: 500 g sálamy - šunková, diétna - podľa vlastnej chuti, mala by to byť mäkká saláma nie suchá, 1 konzerva kukurice, 6 kyslých uhoriek, 5 na tvrdo uvarených vajíčok, 2 cibule, konzerva šampiňónov (nemusí byť), soľ, korenie
Nálev: 1 PL octu, 2 PL worcestrovej omáčky, 3 PL kečupu, 2 PL oleja, 250 ml tatárskej omáčky

Postup: Salámu nakrájam na prúžky, uhorky a vajíčka na kocky a cibuľu nadrobno. Všetko dám do misky, pridám konzervu kukurice - bez nálevu. Pridám soľ, korenie a premiešam. 
Suroviny na nálev - okrem tatárskej spolu zmiešam a privediem do varu. Horúcim nálevom zalejem šalá, premiešam a pridám tatársku omáčku - kto nechce, nemusí dať ale nám to chutí lepšie aj s tatárskou. 
Zľahka šalát premiešať a nechať v chladničke odstáť. 



pondelok 11. marca 2013

Jarkin strúhaný tvarohový koláč

Jarka je moja sestra. Recept mám od nej už veľa rokov  a koláč je  výborný. Od podobných receptov sa odlišuje hlavne polevou, ktorou sa potiera a ktorá mu dodáva zvláštnu chuť. Ak vyskúšate, určite neoľutujete. 😉


Suroviny: (rozpis je na väčší plech) 500 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 350 g tuku (Hera, Palmarín), 1 žĺtok, 1 prášok do pečiva, 2 - 3 PL kakaa (dala som 3 tak bol poriadne tmavý, záleží od kakaa).

Plnka: 4 tvarohy (1 kg) používam mäkký, nie hrudkový, 250 g práškového cukru, 1-2 vanilkové cukry, 2 žĺtky, 1 PL Solamylu (kukuričný škrob), sneh z 3 bielkov.

Poleva: 150 g Palmarínu, 150 g práškového cukru, 3 PL kakaa, 2 PL vriacej vody a 2-3 PL rumu.

Postup: Suroviny na cesto zmiesim, zabalím do potravinovej fólie a odložím do chladničky aby cesto stuhlo a dalo sa strúhať. 

Medzitým si urobím plnku.
Tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtky a Solamyl vymiešam na hladký krém. Zľahka primiešam tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

Plech vytriem tukom a vysypem múkou alebo použijem papier na pečenie. 
Stuhnuté cesto rozdelím na dve časti. Jedna môže byť trochu väčšia, použijem ju na spodnú časť koláča.  
Cesto nastrúham na strúhadle - veľké slzičky. 
(Ja si nastrúhané cesto jemne rukou potlačím).   
Plnku rozložím na nastrúhané cesto a pozorne nožíkom rozotriem. 
(Ide to trochu horšie ako keď sa rozotiera plnka na rozvaľkané cesto ale dá sa to zvládnuť). 
Na plnku nastrúham druhú časť cesta. 
Vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem asi 55 minút.

Polevu urobím tak, že nad parou rozpustím tuk, pridám k nemu cukor, Solamyl, vodu a rum. Vymiešam na hladkú polevu. 
Polevu si pripravujem tesne pred tým ako ju idem natrieť na vychladnutý koláč.
(Poleva je mäkšia, nestuhne ako čokoládová.)

Lasagne s mletým mäsom



Suroviny: 12 ks lasagní, 700 g mletého mäsa, 2 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 1 malý paradajkový pretlak, 240 g  konzerva paradajok alebo 8 olúpaných čerstvých paradajok, soľ, korenie, 1 dl červeného vína, 50-100 g syra, bazalka, 0,5 l mlieka, 50 g masla, 3-4 KL hladkej múky, olej.

Postup: Najskôr som si predvarila lasagne, netreba do mäkka. Cibuľku som očistila a nakrájala nadrobno. Osmažila som ju na oleji, pridala som nadrobno nakrájaný cesnak, krátko som ho opražila, keď začal voňať, pridala som mleté mäso, korenie na mleté mäso, soľ, pretlak a červené víno (nemusí byť). Za občasného miešania som mäso asi 20 minút dusila,občas som premiešala a  podlievala vodou a kečupom. 

V recepte ktorý som použila bolo uvedené, že treba uvariť omáčku z paradajok. Použila som konzervované, tak som ich chvíľu dusila s bobkovým listom. Dochutila som soľou a cukrom. Potom som omáčku pridala k udusenému mäsu.
(Príprava omáčky sa mi zdala zbytočná...keď budem recept robiť opäť, pridám paradajky k mäsu a budem spolu dusiť).

Kým sa mäso dusilo, urobila som si bešamelovú omáčku. Na masle som opražila hladkú múku, zaliala som mliekom a povarila. Pridala som soľ, nastrúhaný syr a bazalku. Už som nevarila, len som miešala kým sa syr neroztopil.

Do pekáčika vytretého olejom som uložila 4 lasagne. Preliala som bešamelovou omáčkou, dala som 1/2 množstva mäsovej zmesy, 1/2 paradajkovej omáčky, prekryla som lasagnami, znovu bešamel, mäso, omáčka a vrch lasagne zaliate zvyškom bešamelu. 

Na vrch som poukladala na plátky nakrájanú mozzarellu a  hermelín. V recepte to nebolo ale mala som doma tieto syry tak som ich využila. a urobila. Lasagne som piekla pri teplote 185 stupňov 40 minút. 

streda 6. marca 2013

Judáše s orechami

Judáše sú tradičné veľkonočné  pečivo. Aj keď sviatky budú až o pár týždňov, ja som ich upiekla už teraz, veď na Veľkú noc bude iného pečiva a zákuskov až až...


Suroviny: 600 g polohrubej múky, 120 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 30 g droždia, štipka soli, citrónová kôra, hrozienka, nasekané orechy, žĺtok na potretie, nasekané orechy, med,  práškový cukor na posypanie.

Postup: Asi do 1 dcl vlažného mlieka som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a trošku  múky. Nechala som vykysnúť. Zatiaľ som preosiala múku, pridala cukor, vanilkový cukor soľ a citrónovú kôru - z 1/2 citróna. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozšľahala vajíčka, rozpustila som Heru. 
Do múky som priliala vykysnutý kvások, zamiešala som a postupne som prilievala mlieko a vlažný tuk. Vypracovala som tuhšie cesto. Nakoniec som vmiešala 3 PL nasekaných orechov (môžu sa pridať aj mandle), 1 PL  hrozienok namočenok namočených  v rume. Cesto som dala kysnúť na teplé miesto.  Kyslo hodinu. 
Potom som si cesto rozvážila na 24 kusov - po 50 gramov. Každú časť som rukou rozválala do tvaru valčeka dlhého 25 cm a ľubovolne vytvarovala. 


Judášiky som poukladala na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som ich žĺtkom do ktorého som pridala 1 PL masla a nechala som ešte podkysnúť. Piekla som pri teplote 185 stupňov 15 minút, potom som ich prikryla papierom a ešte dopekala 5-10 minút. Po vybratí z rúry som niektoré hneď potrela medom a posypala orechami, ostatné som posypala práškovým cukrom. 



piatok 1. marca 2013

Dusené kura na šampiňónoch

Myslím si, že tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. O to viac prekvapí chutný výsledok.



Suroviny: kura, čerstvé šampiňóny, cibuľa, cesnak, konzervované paradajky, soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, olej.

Postup: Kura najskôr rozporcujem a zbavím kože. V  hrnci alebo kastróli v ktorom kura robím, v mojom prípade je to tlakový hrniec, rozpálim olej, opražím nadrobno nakrájanú cibuľku, pridám nasekaný cesnak a kráto orestujem. Potom pridám šampiňóny nakrájané na plátky, korenie, rascu, soľ a chvíľku spolu popražím. Na pripravený  základ pridám porcie kuraťa, opražím a potom  podlejem vodou. Hrniec zatvorím a nechám asi 20-25 minút dusiť. (Ak sa dusí v klasickom hrnci občas treba premiešať a podliať vodou). Keď je mäsko mäkké,  vyberiem ho a do šťavy pridám konzervované paradajky aj so šťavou, môžu sa pridať aj čerstvé paradajky. Zahustím hladkou múkou rozmiešanou v troche vody a chvíľu povarím, prípadne dochutím ak treba soľou.  
  • utorok 19. februára 2013

    Jemná orechová bábovka

    Dnes som upiekla dve bábovky Prvá bola šľahačková, ktorej recept mám uverejnený TU a orechovú som robila prvykrát. Bábovka je  jemná, výbornej orechovej chuti. 

    Suroviny: 250 g Hery, 250 g práškového cukru, 4 vajíčka, 120 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 5 PL mlieka, citrónová kôra.

    Postup: Heru som vyšľahala s práškovým cukrom, postupne som pridávala a zašľahávala žĺtky. Potom som pridala citrónvú kôru,  orechy a mlieko. Všetko som premiešala šľahačom a odstavila. Po častiach som zľahka vareškou primiešala múku a sneh. Cesto som dala do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Piekla som 45 minút, potom som teplotu znížila na 175 stupňov, formu som prikryla papierom a ešte takmer 20 minút dopekala. Upečenú bábovku som vybrala z rúry, nechala som ju vo forme asi 10 minút a potom som ju vyklopila na mriežku.  Keď vychladla, posypala som ju práškovým cukrom. 





    sobota 16. februára 2013

    Valentínske srdiečko

    Keď je už ten Valentín a všetko sa točí okolo srdiečok, tak prečo si neupiecť srdiečkovú tortu 😊





    Suroviny: 4 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 1 KL prášku do pečiva, 4 PL oleja, 1-2 PL kakaa. 

    Krém: 2 šľahačkové smotany, 100 g horkej čokolády, 100 g bielej čokolády, čokoládová poleva, hotový marcipán Dr.Oetker - 50 g (balenie je 150 g)

    Postup: Šľahala som v šľahači bielky so štipkou soli kým nezačali hustnúť. Prisypala som k nim cukor a šľahala som kým nebol hustý sneh. K snehu som postupne prišľahávala po jednom žĺtky a po lyžici olej. 
    Múku som preosiala, zmiešala s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Už len zľahka ručne som primiešala k snehu. 
    Cesto som vyliala do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie a jemne som dno a boky potrela olejom. Vložila som do rúry predhriatej na 170 stupňov a piekla som 35 minút, potom som teplotu znížila na 165 stupňov, prikryla som formu papierom a dopekala som ešte 10 minút. 
    Po vybratí z rúry som korpus nechala chvíľu chladnúť vo forme a potom so ho vybrala a preložila na mriežku.

    Urobila som  krém. Do jednej šľahačkovej smotany (objem 250 ml) som nalámala horkú čokoládu, (pridala som aj trochu práškového cukru, lebo sa mi to zdalo dosť horké, to už každý podľa chuti). Do druhej šľahačkovej smotany (250 ml) som nalámala bielu čokoládu. 

    Každú šľahačku s čokoládou som na miernom ohni miešala kým sa čokoláda nerozpustila, keď sa začala šľahačka variť, odstavila som a odložila do chladničky vychladnúť do druhého dňa.
    Na druhý deň som obidve šľahačky dotuha vyšľahala na krém.  

    Srdiečko som rozkrojila na tri časti. Spodnú časť som potrela tmavým krémom, stredný diel bielym krémom. Z každého krému som si trochu nechala aby som mohla potrieť aj boky a vrch torty. Potom som už len dozdobila rozpustenou čokoládou a srdiečkami, ktoré som si vykrojila z rozvaľkaného marcipánu. 

    Forma má veľkosť: 22x20 cm


    sobota 9. februára 2013

    Boloňské špagety

    Špagety patria k obľúbeným jedlám. Dajú sa pripraviť s rôznymi omáčkami. Najradšej pripravujem túto

    Suroviny: mleté mäso, prerastaná slanina, cibuľa, mrkva, zeler, cesnak, paradajkový pretlak, paradajky (ak nie sú čerstvé môžu byť aj z konzervy), mäsový vývar (hovädzí bujón), biele víno, bobkový list, čierne korenie, korenie na špagety,  bazalka, oregano, soľ, smotana sladká na varenie, špagety.

    Postup: Na oleji opražím nakrájanú cibuľku, pridám nakrájanú slaninu a popražím. Potom pridám nakrájanú mrkvu,  zeler, mleté mäso a chvíľu orestujem. Po chvíľke pridám paradajkový pretlak, cesnak a víno.  Dochutím soľou, čiernym korením, korením na špagety, bobkovým listom. Prikryté dusím za občasného  miešania kým sa víno nevyvarí. Prilejem paradajkovú šťavu aj s paradajkami (v lete čerstvé paradajky) a ďalej dusím a podlievam vývarom. Dusenie trvá asi 30 minút.  Nakoniec pridám sladkú smotanu, znovu cesnak,  bazalku s oreganom a ak treba posolím. 

    Hotovú omáčku servírujem s uvarenými špagetami a nastrúhaným syrom.

    Dobrú chuť!


    štvrtok 7. februára 2013

    Fánky

    Fašiangové obdobie bez fánok si neviem ani predstaviť. Vyskúšala som už viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento, fánky sú krehké a rozsýpajú sa na jazyku. 

    Suroviny:  500 g hladká múka špeciál (alebo polohrubá  múka) , 125 g tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 2 žĺtka, 1 PL práškového cukru, 1 PL rumu, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/2 kelímku kyslej smotany (dávam podľa potreby), citrónová kôra a šťava.

    Postup:  Múku preosejem, pridám na menšie kúsky nakrájaný tuk, žĺtka, cukor, rum, sódu, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a šťavu, smotanu. Vypracujem polotuhé cesto a nechám postáť 1/2 - 1 hodinu. Potom rozvaľkám na hrúbku 3 mm a krájam na štvorce, obdlžníky, trojuholníky, v strede nakrojím. Olej v kastróli  rozohrejem a fánky z oboch strán vyprážam  na miernejšom ohni. Vyberám na servitku alebo papier aby trochu vychladli a potom posýpam práškovým a vanilkovým cukrom.

    Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)







    pondelok 28. januára 2013

    Mandľové muffiny s čokoládou

    Jemná mandľová chuť s čokoládou a šľahačkou  bola vynikajúca.... A konečne som použila moje nové formičky v tvare šálok, sú iba štyri ale zvyšok som dávala do  silikónových košíčkov.

    Suroviny: 260 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 2-3 PL opražených mletých mandlí, 100 ml oleja, 240 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 KL rumu, čokoláda plnená.

    Postup: Sypké suroviny v miske zmiešam. Zvlášť zmiešam tekuté suroviny a prilievam k sypkým. Miešam ručne vareškou kým sa všetko nespojí. Do silikónových košíčkov vložím papierové. 
    (Kto nemá môže piecť aj bez papierových košíčkov, ja ich používam kvôli tomu, že sa mi to viac páči keď je muffin ako ja hovorím "oblečený"...:) 
    Naplním košíčky asi do 2/3 obsahu a vtlačím kocku čokolády. 
    Pečiem pri 180 stupňoch 30 minút. Treba skúsiť špáratkom a čas prispôsobiť. 

    Na vychladnuté muffiny  nastriekam šľahačku a ozdobím.

    Z dávky mi vyšlo 15 kusov muffin. 


    Kakaové muffiny

    Tento víkend bol u nás v znamení "muffín"... Robila som hneď dvojaké. A preto, že u nás jednoznačne vyhráva takmer vo všetkom čokoláda, upravila som aj tieto recepty tak, aby čokoláda v nich  nechýbala.

    Suroviny: 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 1/2 KL sódy bikarbóny, 175 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kakaa, 200-250 ml mlieka, 2 vajíčka, 100 ml oleja,  čokoláda.

    Postup: Všetky sypké suroviny zmiešam v miske. Zvlášť zmiešam mlieko s vajíčkami a olejom. Prilejem k sypkým surovinám a vareškou dobre premiešam. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke ale ani husté, podľa toho prispôsobím aj množstvo mlieka. Nasekám mliečnu a bielu čokoládu na väčšie kúsky a zamiešam do cesta, časť čokolády si nechám.  
    Do plechu na muffiny vložím papierové košíčky a rozdelím lyžičou rovnomerne cesto. Na vrch zatlačím zvyšné kúsky čokolády. 
    Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. 

    Z dávky som urobila 12 muffín ale boli ozaj veľké 😊


    nedeľa 20. januára 2013

    Veniec so syrom

    Žemličky z obyčajného cesta posypané syrom....Chutia čerstvé len tak ale dobré sú aj potreté maslom.  
    Vyskúšajte. 

    Suroviny: 7 dl hladkej múky, 1-2 Kl soli, 40 g masla (môže byť Hera, Palmarín), 1/2 kocky čerstvého droždia, 2 a 1/2 dl vlažnej vody, syr údený.

    Postup: Múku preosiať, pridaťsoľ a maslo nakrájané na kúsky. Rozmrviť droždie a pridávať vodu. Vypracovať cesto, ručne asi 5 minút dobre miesiť. Cesto zakryť a nechať kysnúť na teplom mieste kým nebude mať dvojnásobný objem. Potom cesto na pomúčenej doske prepracovať a rozdeliť na 8 dielov - častí.
    Zo 6 častí cesta vytvoriť žemličky a zvyšné dve časti spojiť do jednej väčšej žemly. Plech alebo okrúhlu formu vyložiť papierom na pečenie a uložiť žemličky tak, že najväčšia je v strede a okolo nej menšie žemličky. 
    Nechať ešte vykysnúť. Potom potrieť rozšľahaným vajíčkom so soľou a dať piecťdo rúry vyhriatej na 190 stupňov. Piecť asi 20 minút. Potom vybrať a husto posypať nastrúhaným syrom. Dopekať kým nemajú peknú farbu ďalších 20 minút potom rúru vypnúť a ešte nechať dopiecť. 
    (Samozrejme každá rúra pečie inak, tak treba podľa toho prispôsobiť čas pečenia.)


    štvrtok 17. januára 2013

    Slimákový koláč

    V jednom ženskom časopise, asi to bola "Báječná žena" bol raz tento zaujímavý recept. Páčil sa mi, odložila som si ho a aj zabudla naň. Až po čase som sa opäť k nemu dostala a mohla som koláč urobiť. Koláč  sa mi  podaril a chutil ale...Cesto bolo vláčne, pekne vykyslo, radosť s ním robiť, len ma prekvapilo to, že som z toho množstva urobila koláče až dva, aj keď v recepte bolo uvedené, že je pre jednu okrúhlu formu. Kde sa stala chyba neviem...



    Suroviny:  500 g hladkej múky, 100 g masla (Hera), 100 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 30 g droždia, štipka soli, vajce na potretie.

    Plnka: 800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk, 3-4 PL mletých orechov, 3 PL kryštálového cukru (to bolo veľmi málo, dala som až 8 PL, mala som kyslejšie jabĺčka), 1 vanilkový cukor, škorica mletá.

    Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšnú múku som preosiala, pridala som soľ, cukor. V mlieku som rozšľahala žĺtky, rozpustila som si tuk. Do múky som priliala kvások, zamiešala som s múkou, priliala som mlieko a vlažný tuk. 
    Vypracovala som vláčne cesto. Nechala som ho kysnúť 1 hodinu. 
    Potom som cesto rozvaľkala na plát 48x36 cm. Na cesto som uložila jabĺčka, posypala som škoricou, orechami, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Stočila som do rolády - snažila som sa pevne. Nakrájala som na 1,5 cm kolieska a kládla som ich do vymastenej okrúhlej formy tesne vedľa seba. (Do dvoch foriem). Nechala som ešte podkysnúť a potom som potrela vajíčkom. Vrch som ešte posypala cukrom a orechami, ale to už v recepte nebolo, ja som si to chcela len tak vylepšiť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút. 


    štvrtok 10. januára 2013

    Pečená ryba

    Suroviny: Ryba podľa vlastného výberu (aljašská treska, pangasius...), korenie na ryby, soľ, vajíčka, strúhanka, maslo, citonová šťava.

    Postup: Ryby nechám rozmraziť, papierovou servítkou osuším od vody a pokvapkám citrónovou šťavou. Chvíľu ich nechám postáť. Potom ich posolím, posypem korením na ryby. Jednotlivé porcie uložiím do zapekacej misky, ktorú  vytriem  maslom. Celé zalejem rozšľahanými vajíčkami a husto  posypem strúhankou. Vrch  ešte obložím plátkami masla. Pečiem pri teplote 190 stupňov kým ryby zmäknú a získajú peknú zlatistú farbu.
    Ako prílohu k tejto rybke robím rýchly zemiakový šalát.

    Rýchly zemiakový šalát

    Zemiaky uvarím v šupke a očistím ich. Potom ich nakrájam na kolieska. Pridám nadrobno nakrájanú cibuľu (malo by jej byť viac, samozrejme ak niekto cibuľu nemá až tak rád podľa chuti). Uvarím nálev z vody, cukru, soli a octu. Odstavím, pridám korenie, vegetu a horčicu. Horúcim nálevom zalejem zemiaky zmiešané s cibuľou, pridám nakrájané kyslé uhorky. Vymiešaný šalát nakoniec zalejem kyslou smotanou (môže byť aj biely jogurt)  a nechám odstáť.

    Nech Vám chutí!


    utorok 8. januára 2013

    Rezne "naopak".

    Asi pre niekoho zvláštny názov ale vznikol asi preto, že pri ich obaľovaní je postup "naopak", najskôr strúhanka, potom vajíčko...Ináč je recept jednoduchý.  Hotové mäsko je mäkučké s výbornou chuťou.

    Suroviny: bravčové karé, prerastaná slanina, cibuľa, strúhanka, vajíčka, olej, horčica, kyslá uhorka.

    Postup: Karé bez kosti nakrájam na rezne. Naklepem, posolím, obalím v strúhanke, dobre pritlačím a vložím do rozšľahaných vajíčok. Rozpálim si olej a rezne krátko z obidvoch strán opečiem do zlatista.
    Pekáč vytriem olejom a poukladám opečené rezne tak, aby sa z časti prekrývali. Na každý rezeň položím plátok slaninky, koliesko cibule a kúsok kyslej uhorky. Rezne podlejem vodou. Dochutím horčicou. Niekedy pridávam aj kečup. Pekáč zakryjem alobalom a dám piecť. (Počas pečenia sa voda bude vyparovať, tak treba kontrolovať a podlievať kým nebudú rezne mäkké). Potom odstránim alobal a ešte zapečiem. 
    Ako príloha sa hodí ryža, hranolky ale aj zemiaky. Každému podľa chuti.

    Dobrú chuť!