piatok 22. mája 2015

Medovník

Rýchly, mäkký a hneď zjedený...😊



Suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 6-7 PL tekutého medu, 500 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 3 PL slivkového lekváru, 2 PL kakaa, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 KL sódy bikarbóny, 1 KL škorice, hrozienka, nasekané orechy.

Postup: Do misky si preosejem múku a cukor, pridám kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a kakao V mlieku rozšľahám vajíčka a lekvár. Prilievam k múčnej zmesy spolu s olejom. Chvíľu prešľahám ponorným mixérom, kým sa všetko spojí. Potom vareškou zamiešam nasekané orechy a hrozienka. 
Plech na pečenie vytriem tukom a vysypem hrubou múkou. Vylejem cesto a pečiem v rúre pri 175 stupňoch 20 minút, potom teplotu znížim na 170 a ešte dopekám. 

Upečený a vychladnutý medovník  posypem práškovým cukrom a pofŕkam čokoládou. 
Môže sa potrieť aj lekvárom, poliať čokoládovou polevou a  posypať kokosom, orechami. 


Šalátová polievka

Nikdy by som si nebola pomyslela, že raz budem túto polievku mať aj rada :)😐 Ako dieťa som ju priam nenávidela a bola to jediná polievka, ktorú som zo všetkých čo sme doma varili nejedla. Až ako dospelá a začínajúca gazdinká som sa raz ani neviem prečo rozhodla, že skúsim uvariť túto "zatracovanú" polievku. Videla som ju totiž v nejakom časopise a na obrázku vyzerala veľmi jedlo 😊 nejako ináč ako tá naša... Vyskúšala som a čuduj sa svete, polievka mi tak zachutila, že ju už pár rokov varím, samozrejme to nepreháňam,  len raz maximálne dvakrát v lete, keď mám doma čerstvý šalát zo záhrady.

Suroviny: čerstvý šalát, olej, hladká múka, slaninka, 1 l mlieka, (ak varím polievky viac tak prilejem aj trochu vody), kyslá smotana, soľ, cukor, ocot, kôpor.

Postup: Na oleji spením nakrájanú slaninku, poprášim ju hladkou múkou a chvíľu opražím do bledohneda. Potom zalejem mliekom, posolím a pridám viazaničku kôpru.  Chvíľu, 5-10 minút nechám povariť. Medzitým si šalát rozoberiem na lístky, umyjem a nakrájam na prúžky. Polievku zahustím kyslou smotanou do ktorej primiešam hladkú múku. Zase povarím asi 5 minút.
Ešte polievku dosolím, ocukrím, pridám trošku octu a nakoniec nakrájaný kôpor a šalát. Už nevarím. Polievku odstavím. 

Poznámka: Niekde som čítala, že je dobre pridať k smotane aj štipku sódy bikarbóny a trochu odobratej polievky aby sa nezrazila... Robím to pri varení kyslých polievok, niekedy to vyjde a niekedy až tak 100% nie :) 


S chuťou do nej 😉


nedeľa 17. mája 2015

Jednoduchý tvarohový koláč

Klasika, ktorú pozná každý a ktorá nesklame. Cesto je univerzálne, dá sa použiť aj s inou plnkou -  makovou, orechovou alebo kombinovať tvaroh s ovocím. Ja pečiem podľa tohto odskúšaného starého receptu už veľa rokov. Aj keď rada skúšam iné recepty, stále sa najradšej vraciam k tomuto receptu. 😊


Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 250 g Hery, 1 prášok do pečiva, štipka soli, kôra z citróna, 3 žĺtky.

Náplň: 750 g krémového nie hrudkového tvarohu, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, sneh zo 6 bielkov (3 bielky z cesta).

Postup: Z preosiatej múky, prášku do pečiva, soli, citrónovej kôry (citrón dobre vydrhnúť pod teplou vodou), cukru a žĺtkov vypracujem cesto. Ak sa suroviny ťažko spájajú, pridám trochu - 1 PL vody. Vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky aspoň na 1 hodinu. Môže byť aj dlhšie. 

Urobím si náplň: Vyšľahám bielky s troškou soli na sneh. Zmiešam tvaroh, vanilínový cukor, práškový cukor, múku a žĺtky. Primiešam sneh. Niekedy pridám aj hrozienka, citrónovú kôru alebo škoricu.

Cesto rozdelím na dve časti. Prvú časť rozvaľkám a prenesiem na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. Natriem plnku a prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. 
Popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 40 minút, potom ešte dopekám ak treba.

Hotový upečený a vychladnutý koláč posypem práškovým cukrom.



   

streda 13. mája 2015

ORGOVÁN




Kvitnúce kvety a ich vône...aj keď medzi moje najobľúbenejšie patria ruže, nevyrovnajú sa vôňou orgovánu.
Rozkvitnuté kríky šíria naokolo svoju  omamnú vôňu. Práve ich osobitá vôňa patrila medzi obľúbené vône dávneho Orientu. Vďaka arabským pestovateľom, ktorí ju priviezli do Európy pred viac ako tisíc rokmi môžeme sa z krásy a vône orgovánu tešiť aj my.

Orgován nesmie chýbať ani v mojej záhradke. Je to drevnatý ker, má rád slnečné stanovište, vápenatú pôdu s dostatkom živín a dostatok vlahy. Má rád prihnojenie na jar a koncom leta, za čo sa odmení bohatým zakvitnutím. Z mladých kríkov sa odstráňujú odkvitnuté kvety. Zo starých vyrastených je to náročné.  Ak je potrebné presvetliť ich, tak v zimných mesiacoch radikálnym zmladzovacím rezom.
Do vázy je ho najlepšie rezať ráno. Aby dlho vydržal a tešil svojou krásou a vôňou, treba odstrániť listy, stonku narezať alebo rozdrviť a vymieňať mu vodu.



utorok 12. mája 2015

Dobré vafle

Prvý vaflovač sme kúpili asi pred piatimi rokmi. Bol jednoduchý, žiadne ovládače na nastavenie teploty a aj keď bol značkový, vafle sa lepili na platne a bola to skúška nervov robiť na ňom. Nakoniec som to vzdala a odložila ho. Lenže...dlho sme bez vafiel nevydržali a tak sme pred pár mesiacmi využili ponuku v Lidl a kúpili sme nový vaflovač. Je už s možnosťou nastavenia intenzity pečenia, takže sa dajú upiecť vafle aj bledšie aj tmavšie a čo je najdôležitejšie, cesto sa nelepí na platničky "zatiaľ" takže robiť na ňom je radosť. Budem veriť, že to tak ostane a nebude musieť ísť aj tento vaflovač do zabudnutia.



Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 1/2 prášku do pečiva, 2 žĺtky, 500 ml mlieka, 80 g rozpusteného masla, 1 vanilínový cukor, štipka soli.

Na plnenie: lekvár, tvaroh, čokoláda, šľahačka... ako komu chutí :)



Postup: V mlieku rozšľahám žĺtky, vanilínový cukor a vlažné maslo. Prisýpam múku s práškom a šľahám ponorným mixérom na hladké cesto. Nakoniec vmiešam  vyšľahaný sneh z bielkov a soli. Cesto je hustejšie ako palacinkové. Potom už len pečiem vafle. Hotové si každý podľa chuti obloží tvarohom, ovocím, lekvárom, čokoládou.....

Vafle najlepšie chutia čerstvo upečené, časom mäknú ale zjesť sa dajú aj tak :)





Paradajková polievka

Mňam, mňam, mňam...aspoň čo sa mňa týka :) Rada ju mám už od detstva. Jej príprava je jednoduchá a je aj rýchlo hotová.

Suroviny: Množstvá surovín si treba upraviť podľa celkového množstva polievky.  

Používam paradajkový pretlak aj paradajkové pyré, olej, cibuľka, hladká múka, soľ, korenie, bobkový list, klinček, kryštálový cukor, bazalka, ľubovoľná cestovina, v mojom prípada písmenká, tvrdý syr.

Postup: Na oleji orestujem nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášim hladkou  múkou a popražím do bledohneda. Prilejem paradajkové pyré  a pretlak a zalejem vodou  podľa potreby. Do polievky vložím bobkový list (2), klinčeky (3), celé čierne korenie (4), nové korenie (2), zalejem vodou a varím 10-15 minút aby sa dostala do polievky chuť korenín. Potom prisypem cestovinu a varím, kým nie je ako má byť, nerozvariť! Hotovú polievočku už len dosolím, prisladím a pridám nasekanú čerstvú bazalku. U nás si dávama do nej aj nastrúhaný syr ale to už len na tanieri ale nie do horúcej, roztopil by sa...


Dobrú chuť!




pondelok 27. apríla 2015

Pečené paprikové kura

Príprava kurčaťa pečením je asi najčastejšia. Je veľa skôsobov prípravy pred pečením a tento recept je jeden z nich. Už je len na každom, či bude piecť celé alebo naporcované kurča, prípadne len stehná, krídielká...  jednoducho podľa chuti každého.

Suroviny: kurča alebo stehná, mletá červená paprika, soľ, korenie na pečené kura, kari, cibuľa, olej.

Postup: Umyté kurča (v mojom prípade rozporcované) nasolím. Olej, (50-80 ml),  papriku, (2-3 KL), korenie na pečené kura (1/2-1 KL) a trošku kari korenia,  (1/2 KL) vymiešam. Porcie kurčaťa uložím na naolejovaný pekáč, potriem paprikovou zmesou, obložím nakrájanou cibuľou a dám prikryté piecť. Pečiem pri teplote 220 stupňov, kým mäsko nezmäkne. Potom obložím porcie kurčaťa kúskami masla a odokryté už len zapekám - zagrilujem.

Ako prílohu pripravujem ryžu s kari korením.

Dobrú chuť!


pondelok 20. apríla 2015

Prebúdzajúca sa príroda a prechádzky v nej, su pre mňa životabudičom. Konečne môžem zbierať liečivé bylinky, pripraviť si z nich čaj a nasušiť do zásoby. 


Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis)
Medzi prvé rasliny, ktoré oznamujú príchod jari patrí sedmokráska obyčajná. Nájdeme ju na trávnikoch, lúkach, okrajoch ciest a chodníkov. Ja ju mám priamo v záhradnom trávniku,  takže ju zbieram tam. Kvitne od jari do jesene. 

Pre liečivé účinky zbierame celé kvetné úbory. Trháme ich bez stopiek za suchého a slnečného počasia. Rozložíme ich na tenké vrstvy aby sa kvietky nezaparili a sušíme v tieni a prievane. Dobre usušenú drogu skladujeme v suchom a tmavom prostredí. 
Droga obsahuje viaceré účinné látky napr. saponíny, triesloviny, horčiny, éterické oleje. 

Používa sa  pri chorobách horných dýchacích ciest, pri zápale hrdla. Tiež je účinná pri chorobách žlčníka, poruchách pečene, obličiek ale aj pri reumatických ochoreniach, obľúbená je aj pri zápche. 

Pripravuje sa z nej čaj: 1-2 KL drogy zaliať vriacou vodou a luhovať 10 minút. Piť 2-3 šálky denne. 

Veľmi často sa používa aj na vonkajšie účely. Obklady sa uplatňujú pri výronoch, podliatinách, opuchoch, horúčke svalstva. Omývanie alebo obklady sa osvedčujú aj pri kožných chorobách, ťažko sa hojacich ranách, vyrážkach, akné. 

Na obklady sa pripraví zápar: 3-4 KL drogy zapariť šálkou horúcej vody.




pondelok 13. apríla 2015

Syrové pagáčiky

A  niečo od syna.... 



Suroviny: 720 g hladkej múky, 2 Smetoly (Palmaríny), 3 žĺtky, 1 pochúťková kyslá smotana, 80 g mäkkého nátierkovéhy syra (použili sme Karičku klasik trojuholníčky 4 ks), 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 2 KL soli, vajíčko na potretie, rasca na posypanie.

Postup: Všetky suroviny spolu zmiesiť, vypracovať cesto. Rozvaľkať na hrúbku 0,5 cm a vykrajovať malé pagáčiky. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie. Pagáčiky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať rascou. Piecť pri teplote 185 stupňov 18 minút.  

Nedeľná torta

Neviem ako u vás doma, ale u nás nesmie byť víkend bez maškrty. Málokedy sa mi podarí uspokojiť rodinu a hlavne ich chúťky na sladké nejakým kúpeným keksíkom alebo čokoládou. A tak, či sa mi chce alebo nie, musím sa pustiť do pečenia. Najradšej pečiem torty, ale nie  také krásne nazdobené, že je ľúto zahryznúť do niech,  ale len jednoduché, ktoré nedajú veľa  roboty a môžu sa hneď zjesť bez výčitiek svedomia 😰 



Suroviny: 4 vajcia, 2 PL vlažnej vody, 2 PL oleja, 4 PL práškového cukru, 4 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 1 krémový tvaroh (250 g), 1 biely smotanový jogurt, 3-4 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 želatinový stužovač za studena Dr. Oetker, 1 šľahačkovú smotanu alebo práškovú šľahačku, ovocie podľa chuti, mandľové lupienky.

Postup: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom, prilievala som vodu.  Do vyšľahanej žĺtkovej peny som primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej.  Zľahka som primiešala  sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli.
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom  26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 23 minút. 

Príprava plnky z ovocia: Použila som mrazené maliny. Dala som ich rozvariť s cukrom a zahustila som ich Zlatým klasom (3-4 KL)  rozmiešaným asi v 50 ml vody. 
(Množstvá sú orientačné, použila som totiž domáce zamrazené maliny, neviem koľko vážili a Zlatý klas som pridávala kým nevznikla kaša stredne hustej konzistencie - aby sa dala rozotierať). 

Príprava tvarohovej plnky: Zmiešala som tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, primiešala som jogurt a vyšľahanú šľahačku. Želatinový stužovač som rozmiešala v 100 ml vlažnej vody, pripravila som ho podľa návodu a primiešala k plnke. 
(Namiesto želatinového stužovača sa môže použiť aj želatina).

Vychladnutý tortový korpus som natrela malinovou plnkou na ňu som natrela tvarohovú plnku.  Vrch som posypala nasucho opraženými mandľovými lupienkami. 

utorok 7. apríla 2015

Holandské rezy

Keď som ich prvykrát ochutnala  u priateľky, hneď som vedela, že bez receptu neodídem 😊Keď som ich potom upiekla pre rodinu, tiež som vedela, že som ich nepiekla  prvý a poslednýkrát.  A tak nechýbali medzi našimi veľkonočnými zákuskami.


Suroviny: 750 g hladkej múky špeciál, 100 g masla (Hery), 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny, 6 PL medu, 220 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 ml mlieka.

Krém: 700 ml mlieka, 2 vanilkové pudingové prášky, 2 PL hladkej múky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g masla, 220 g práškového cukru, 2 PL kakaa.

Postup: Zo surovín som vypracovala vláčne nelepivé cesto. Rozdelila som ho na 4 časti. 
(S cestom sa veľmi dobre pracuje a bez problémov sa dá rozvaľkať). 
Pláty cesta som preniesla na plech - opačnú stranu, na papier. Piekla som  pri 180 stupňoch 7 minút. Pláty som  nechala  vychladnúť. 
(Ja som každú časť rozvaľkala na veľkosť 30x38 cm. Po upečení boli pláty menšie.)

Príprava krému: V časti mlieka som rozmiešala pudingové prášky a  múku.  Zvyšok mlieka som dala variť s kryštálovým cukrom a vanilínovým cukrom. Uvarila som kašu, za občastného premiešania som ju  nechala vychladnúť. Zatiaľ som vyšľahala maslo s práškovým cukrom. Potom som  k maslu prišľahala  kašu. Krém som rozdelila  na polovicu a do jednej časti krému som zašľahala kakao.
Spodný plát  som natrela  bledým krémom, priložila som  plát a ten som  natrela lekvárom (dávala som ríbezľový), na lekvár som priložila ďalší plát a ten som natrela tmavým krémom. Priložila som posledný plát cesta, zákusok som zaťažila a nechala v chladničke stuhnúť

Poleva: Tentokrát som použila  čokoládovú: rozpustila som čokoládu na varenie s Cerou.

Robievam však aj takúto polevu: Nad parou miešať 150 g masla, 150 g práškového cukru, 2 PL Zlatého klasu, 1 PL mlieka. Pridať 3 PL kakaa. 
(Suroviny si treba upraviť ak treba pridať viac mlieka, masla).


štvrtok 2. apríla 2015

Zajačik a kuriatko

Sladké koláče, ohybné korbáče, vodu                     studenú, šunku údenú, veľa radostí a                       žiadne starosti. 
                  

Medové judáše




Judáše patria medzi tradičné veľkonočné pečivo. Pripomínajú briošky a sú vynikajúce s maslom a medom.

Suroviny: 500 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g rozpusteného vlažného masla, 42 g droždia, 250 ml mlieka, 2 PL medu, z 1/2 citróna kôra, 1 KL rumu, 50 g hrozienok, vajíčko na potretie a mandle na posypanie.

Postup: Mlieko som zohriala, rozmiešala som v ňom med. Z trošky vlažného mlieka a droždia som urobila kvások. Múku som preosiala do misky, pridala som cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, rum, hrozienka a vykysnutý kvások. 
Vypracovala som cesto za postupného prilievania vlažného masla a mlieka. Dobre vypracované cesto som dala kysnúť na teplé miesto. Kyslo asi hodinu. 
Potom som ho dala na pomúčenú podložku, vytvorila som valec a ten som rozdelila na 12 častí. (každá mala 100 g) Z cesta som urobila šúlok asi 30 cm dlhý a tvarovala som judáše. Niektoré valčeky som stočila ako ulitu slimáčika, iné previazala alebo preplietla.
Judáše som kládla na plech vyložený papierom na pečenie, nechala som podkysnúť, potrela som rozšľahaným vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.




utorok 31. marca 2015

Jogurtový krémeš

Víkend sme si osladili týmto krémešom...




Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta.

Na krém: 1 l mlieka, 4 vanilkové pudingy, 3 biele smotanové jogurty (450 g), 10 PL kryštálového cukru.

Šľahačka: 500 ml šľahačkovej smotany, 1 smotafix, 1 PL práškového cukru.

Poleva: 100 ml šľahačkovej smotany, 150 g čokolády na varenie, 100 g masla.

Postup: Každé lístkové cesto som rozvaľkala, preniesla na plech vyložený papierom na pečenie, popichala som vidličkou a pri teplote 200 stupňov som piekla. 

Pripravila som plnku: Uvarila som puding z mlieka, pudingových práškov a cukru. Keď puding vychladol (treba občas premiešať) primiešala som jogurty. 

Vyšľahala som šľahačkovú smotanu s cukrom a smotafixom. 

Urobila som polevu: V horúcej smotane som rozpustila čokoládu - nevariť. Primiešala som maslo a všetko som miešala na hladkú čokoládovú polevu.

Na spodný upečený a vychladnutý plát som natrela krém, naň som navrstvila šľahačku.
Druhý upečený plát som nakrájala na kocky. Kocky som poliala polevou a uložila na šľahačku. Hotový krémeš som dala do chladničky stuhnúť. Potom som ho už len dokrájala.





štvrtok 26. marca 2015

Škoricový veniec

Listovala som v českom časopise Rozmarýna a okrem zaujímavých článkov ma v ňom potešili aj recepty. Tentokrát veľkonočné. Rozhodovala som sa medzi sladkými pletenkami a škoricovým závinom...nakoniec som sa rozhodla pre vôňu škorice. Nabudúce to budú pletenky, určite... 
                                


Suroviny: (podľa pôvodného receptu som si niektoré suroviny  máličko upravila)
250-300 ml mlieka, 2 žĺtky, 70 g rozpusteného vlažného masla, 2 PL kryštálového cukru, 60 g hladkej múky, 42 g droždia, trošku soli, vajíčko na potretie.

Náplň: 160 g masla, 3 KL mletej škorice, 10 PL jemného kryštálového cukru.
Mäkké maslo som vymiešala s cukrom a škoricou. 

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, 1 KL cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, cukor a vykysnutý kvások. Premiešala som kvások s múkou a pridávala som vlažné mlieko v ktorom som rozšľahala žĺtky. Nakoniec som priliala  vlažné maslo. 
Vypracovala som cesto. Zo začiatku bolo lepivé ale potom sa pekne vypracovalo do hladka. Cesto som v miske zatvorila (robila som v kyske ako všetky kysnuté cestá robím) a nechala som vykysnúť. 
Potom som cesto preložila na pomúčenú podložku a rozvaľkala  na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdlžníka. Natrela som škoricovou plnkou a stočila do valca. Valec som po dĺžke prekrojila nožom na polovicu,  obidve časti som preplietla a spojila do venca. 
Hotový veniec som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie, nechala som podkysnúť, potrela som rozšľahaným vajíčkom a piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút, potom som teplotu znížila na 175 a dopekala som dozlatova. Upečený a vychladnutý veniec som už len posypala práškovým cukrom. 









štvrtok 19. marca 2015

Tradičné kysnuté záviny

... s bohatou makovou alebo orechovou plnkou...čo už môže byť lepšie...



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 g masla (Hera), 50 g oleja, 3 žĺtky, 50 g droždia, vanilínový cukor, 600 ml mlieka, citrónová kôra, trošku soli.

Plnka maková: 250 g maku, 200 g práškového cukru, vanilínový cukor, 100-150 ml mlieka alebo vody, citrónová kôra, škorica.
(Robila som všetky štyri záviny len makové, pripravila som si dvojitú dávku surovín.)
Do mlieka dám cukor a povarím. Potom prisypem mak, vanilínový cukor, škoricu a citrónovú kôru. Chvíľu povarím. Ak je plnka veľmi hustá tak pridám ešte mlieko alebo vodu. Plnka by mala  byť taká aby sa dala rozotierať na cesto. Plnku nechám vychladnúť.
Makové koláče sú výborné aj s pridaním nastrúhaných jabĺčok alebo odkôstkovaných višní alebo čerešní. 

Plnka orechová: 250 g mletých orechov, 180 g práškového cukru, vanilínový cukor, škorica, voda.
Pripraviť tak ako makovú, časť orechov sa môže nahradiť aj strúhankou. 

Postup: Do zohriatej preosiatej  múky pridám soľ, preosiaty cukor, vanilínový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie rozmiešam v troche teplého mlieka s trochou cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka. Za postupného prilievania zvyšku mlieka vypracujem cesto. 
Nechám ho vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelím na 4 časti, vypracujem na bochníky a necham ešte chvíľu podkysnúť. Každé cesto natenko rozvaľkám a naplním plnkou. Zakrútim do závinu, preložím na plech vyložený papierom na pečenie. 
Záviny nechám ešte podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a cukru, popichám vidličkou a dám piecť. Zo začiatku pečiem pri teplote 190 stupňov asi 10-13 minút a potom teplotu znížim na 175 stupňov a dopekám 25 minút. Ak záviny veľmi tmavnú tak prikryjem papierom a tak pečiem. 
Vychladnuté záviny pokrájam a pocukrujem.



utorok 17. marca 2015

Karamelové rezy

Názov pre tieto rezy nie je veľmi výstižný. Plnka nebola až tak karamelovo výrazná ako som si predstavovala ale rezy boli mäkké a chuťovo dobré. Recept je už veľmi starý a v čase, keď tieto rezy piekla moja bývalá kolegyňa od ktorej recept mám, neexistoval ešte karamelový puding a krémy sa robievali prevažne  s použitím múky.  
V budúcnosti by som skôr urobila plnku s použitím karamelového pudingu. 





Suroviny: 420 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 110 g Hery, 2 žĺtky, 7 PL mlieka, 1 KL sódy bikarbóny.

Krém: 200 g kryštálového cukru, 100 ml  teplej vody, 750 ml mlieka, 5 PL hrubej múky, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Postup: Z múky, cukru, Hery, žĺtkov, sódy bikarbóny a mlieka som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na 3 časti. Každú časť som rozvaľkala na veľkosť plechu a piekla som na papieri na pečenie pri teplote 180 stupňov 8 minút.

Príprava krému: Najskôr som upálila kryštálový cukor - karamel, priliala som vodu (pozor, uvolní sa horúca para) a miešala som kým sa karamel nerozpustil. V mlieku som rozmiešala múku, vliala som ju do karamelu a uvarila som kašu. Kým kaša chladla za občasného premiešania, vymiešala som maslo s práškovým cukrom a potom som postupne primiešala aj karamelovú kašu. 

Pláty som natrela krémom, spojila. Zákusok som dala do chladničky stuhnúť a potom som vrch poliala čokoládovou polevou. 




sobota 28. februára 2015

Listovala som v  starých ročníkoch časopisu "Dorka", myslím, že dnes už neexistuje. 

"Dorku"  kupovala roky moja svokrička a veľa krásnych vecí z nej aj urobila. Bolo jej ľúto vyhodiť toľko čísiel, tak mi ich dala. Ja som sa samozrejme potešila.  Množstvo inšpirácii na pletenie, hačkovanie, vyšívanie ale aj šitie tam teraz nachádzam, že neviem čo mám skôr robiť...😃 

Vybrala som si podložky pod poháre. Zdajú sa mi praktické lebo častokrát zanechávajú poháre odtlačky na stole a teraz už nebudú. 









Jablková štrúdla z cukrárne Lidla

Ničo rýchle na zahryznutie...





Suroviny: 1 lístkové cesto, 200 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 1 vanilkový cukor, 3 PL kryštálového cukru, 1 KL škorice, 2-3 jabĺčka, hrozienka,  vajíčko na potretie, nasekané orechy .

Postup: Uvarila som puding z mlieka, cukru a pudingového prášku. Kým sa chladil, očistila som jabĺčka a pokrájala na menšie kúsky. 
Lísktové cesto, mala som chladené kúpené, som rozložila aj s papierom hneď na plech. Naznačila som si tretiny a do strednej som dala vychladnutý puding. Na puding som rozložila jabĺčka, posypala som ich škoricou, trochou cukru, orechami  a hrozienkami. Bočné cesto z jednej aj druhej strany som nakrájala asi na 2-3 cm pásy smerom k stredu - k plnke. Na koncoch som cesto preložila smerom k plnke - uzavrela som a nakrojené pásy som prekladala cez plnku krížom cez seba. 
Závin som potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala som orechami. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25-30 minút do zlata. Hotovú vychladnutú štrúdľu som posypala práškovým cukrom.


Takto vyzerala štrúdla pred pečením



nedeľa 15. februára 2015

Valentínske rezy

Aj keď Valentínsky sviatok nejako veľmi neuznávam ale aj napriek tomu vždy dostanem nejakú tú drobnosť, povedala som si, že pre mojich najdrahších aspoň niečo upečiem.

V chladničke som objavila tvaroh, kyslú smotanu, vajíčka sú vždy tam, v mrazničke bola krabička zamrazených jahôd od vlaňajšieho leta.
Základ bol, už len čo z toho? Zalistovala som teda v receptoch a vybrala som tri v ktorých boli použité moje dostupné suroviny. Recepty som  skombinovala a vznikol takýto svieži a dobrý zákusok. Keďže bol určený na Valentína, tak som ho podľa toho aj pomenovala.



Suroviny: 4 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 10 PL oleja, 10 PL horúcej vody, 1/2 prášku do pečiva.

Jahodový krém: mrazené jahody, cukor, 50 ml vody, 3-4 KL kopcovité Zlatého klasu.

Pudingový krém: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 300-320 g kryštálového cukru, 250 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany.

Šľahačka: 300 ml mlieka, 2 balíčky práškovej šľahačky,  trochu  cukru, stužovač šľahačky.

Postup: Vyšľahala som žĺtky s cukrom, postupne som prilievala olej a vodu. Šľahala som kým masa nezbelela a nezhustla. Primiešala som múku s práškom do pečiva a už len zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. 
Cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie (plech 32x38 cm - vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút. Z upečeného cesta som stiahla papier a nechala som ho vychladnúť.

Jahodový krém: Jahody som dala variť s trochou cukru - podľa chuti, keď už boli rozvarené, zahustila som ich Zlatým klasom zmiešaným s vodou. Varila som kým nevznikla hustejšia kaša. Teplú som ju natrela na upečené  a vychladnuté cesto.

Pudingový krém: Odliala som časť mlieka a rozmiešala v ňom Zlaté klasy. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom. Do vriaceho som zamiešala odobraté mlieko so Zlatým klasom a uvarila som hustý puding. Puding som preliala do misky a za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Potom som primiešala šľahačom tvaroh a kyslú smotanu. 

Krém som natrela na vychladnutú jahodovú vrstvu a dala som stuhnúť do chladničky. Nakoniec som natrela vyšľahanú šľahačku (podľa návodu pripraviť) a posypala som grankom. Opäť som vložila do chladničky aby aj šľahačka stuhla.


A už som zákusok len nakrájala a ochutnala...fakt je dobrý...😋

Dobrú chuť!


streda 11. februára 2015

Buchty s tvarohom

Konečne som po troch mesiacoch zvládla ako tak aj pečenie. Dosť mi to dalo zabrať stáť na nohách tak dlho kým som vypracovala cesto a urobila z neho buchty. Najhoršie bolo pečenie, musela som to prenechať na manžela, keďže zohnúť sa s plechom tak aby som ho vložila do rúry je pre mňa ešte obtiažne. Spoločne sme to zvládli 😊  
Často pečiem buchty plnené slivkovým   lekvárom, ale tentokrát som  vyskúšala nový recept na kysnuté cesto a na plnku som zvolila tvaroh. S cestom sa dobre pracovalo a buchty boli ešte aj na druhý deň mäkkučké s maslovou chuťou. Odporúčam vyskúšať. 


Suroviny: 500 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g cukru, soľ, zmes oleja a masla na potieranie.

Náplň: 250 g tvarohu 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, kôra z citróna, hrozienka.

Postup: Najskôr som zohriala mlieko aby bolo vlažné. Časť som odliala, rozmrvila do neho droždie, dala som 1 KL kryštálového cukru a zakryté som nechala na teplom mieste. Zatiaľ som do misky preosiala múku, pridala som štipku soli a  cukor. Rozpustila som maslo. Do zvyšného mlieka som zamiešala žĺtky. Do misky s múkou som pridala vykysnutý kvások, prilievala som mlieko so žĺtkami a vlažné maslo. 
Vypracovala som vláčne cesto. V miske som ho nechala prikryté vykysnúť asi 30 minút, potom som ho opäť premiesila a dala kysnúť. 
Kým cesto kyslo, prichystala som tvarohovú náplň. Zmiešala som tvaroh s vajíčkom, cukrom, vanilínovým cukrom, hrozienkami a nastrúhanou kôrou z citróna. 
Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, nakrájala na obdlžníčky asi 7x8 cm veľké, na kratšiu stranu som položila tvarohovú náplň a zvinula som do buchtičky. 
Buchty som kládla na plech vyložený papierom, boky som natrela rozpusteným maslom zmiešaným s olejom aby sa nezlepili. Na plechu som  potrela aj povch buchiet  a nechala ešte podkysnúť. Potom som ich pri teplote 185 stupňov piekla dozlata asi 30 minút.

Poznámka: Robila som z dvojitej dávky  vyšlo mi 42 buchiet a zo zvyškov cesta som urobila koláč. 

streda 28. januára 2015

Piškótová bábovka s hrozienkami II.

Ďaľšia piškótová bábovka, odlišuje sa od tej čo tu mám množstvami surovín. Iný rozdiel medzi nimi som nezistila, obidve chutili.




Suroviny: 4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky,
1 prášok do pečiva, 1 dl oleja, 1 dl vody, hrozienka, citrónová šťava (asi 1 PL)

Postup: Vajíčka som  šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej bielej peny. Za stáleho šľahania som prilievala pomaly olej, potom vodu a citrónovú šťavu. Vareškou som primiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Naliala som cesto a vložila som do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Bábovku som piekla asi 45 minút. 



Poznámka: Bábovku som piekla v nízkej bábovkovej forme. Hrozienka pri pečení prepadli na dno formy, takže pri vyklopení bábovky boli na vrchu. 😊 Nabudúce vyskúšam nezamiešať hrozienka do cesta ale ich pohádzať po vrchu.

piatok 9. januára 2015

Domáce princezky

Recept je z knihy "Recepty zo života č. 7". Prvykrát som ich robila pred rokmi, deti boli ešte malé a nechutili im veľmi. Viac som sa k nim nevrátila. Až môj syn si spomenul na ne a upiekol ich. Tentokrát s ich zjedením nebol problém...minuli sa raz-dva.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 260 g tuku (Hera, Palmarín...) 150 g práškového cukru, 2 vajcia, 3-4 PL kakaa, 1 vanilínový cukor.
Krém: 125 g masla, 5 PL práškového cukru, 3 KL instantnej kávy, 8 PL sušeného mlieka (dali sme sójové), 25 g bielej čokolády.

Postup: Vajíčka vymiešať s polovičnou dávkou cukru a vanilínovým cukrom. (Netreba do peny ako na piškótu, len aby sa to spojilo). Tuk, kakao a druhú časť cukru  tiež vymiešať. Obe masy spojiť a pridať múku. Vypracovasť cesto, ktoré nechať v chlade asi na pol hodinu. Potom cesto rozvaľkať na 5 mm a vykrajovať ľubovoľné tvary - koliesko, štvorec, ovál... Klásť na plech vyložený papierom na pečenie, popichať vidličkou a pri teplote asi 170 stupňov piecť. 
Krém: Kávu rozpustiť asi 1 PL horúcej vody, pridať trochu cukru. Zvyšok cukru vymiešať s maslom, sušeným mliekom a s najemno postrúhanou čokoládou. Primiešať vychladnutú kávu.
Krémom zliepať upečené a vychladnuté keksíky. (Krémom netreba šetriť, nám ešte aj zostal.)




utorok 6. januára 2015

Rýchle medové rezy

Kvôli mojim zdravotným problémom (som po operácii bedrového kĺbu) to vyzeralo u nás tak, že na vianočné pečenie môžeme zabudnúť. Všetci by sme to boli doma prežili,   stačilo by pár kúpených kúskov, ale syn sa s tým nechcel zmieriť, a tak sa pustil do pečenia on. Už od malička sa rád motal okolo mňa keď som piekla, vykrajovanie bolo vždy jeho ale teraz sa do pečenia pustil naplno. 

Ako zákusok si vybral medové rezy, bez ktorých  Vianoce u nás nemôžu byť. Miňo ich nerobil  podľa tradičného receptu, vyskúšal iný jednoduchší recept.
Sám vypracoval cesto, rozvaľkal, upiekol, ja som mu pomohla s krémom, sám ich naplnil a aj nakrájal.  Neostalo len pri tomto jednom.  
A tak sme mali okrem medových rezov aj medovníčky a ďalších 5 druhov pečiva. Musím priznať, že  syn zvládol všetko na výbornú. A to je vyučený stolár 😊




Suroviny: 600 g hladkej múky, 140 g práškového cukru, 3 PL medu, 150 g Hery, 2 vajcia, 2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 700 ml mlieka, 3 PL kopcovité Gustinu (kukuričný škrob), 250 g masla, 1 vanilínový cukor, 230 g práškového cukru (alebo podľa chuti).

Postup: Do preosiatej múky zamiešať preosiaty cukor a sódu bikarbónu. Pridať nakrájanú Heru, med, vajíčka a spracovať na cesto. 
Ak by bolo treba, pridať trochu mlieka. Vznikne mäkké cesto, ktoré sa dá dobre rozvaľkať.
Cesto rozdeliť na 3 časti, každú rozvaľkať na veľkosť plechu. Opak plechov potrieť tukom a vysypať múkou. Cestá je dobre popichať vidličkou.  Piecť pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. Ešte teplé pláty stiahnuť z plechu.

Krém: V troche mlieka rozmiešať kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dať variť s vanilínovým cukrom a potom do vriaceho priliať odobraté mlieko. Uvariť kašu a za občasného premiešania nechať vychladnúť - nie do studena, stačí aby tepolota bola asi taká ako teplota masla.
Maslo s cukrom vyšľahať a po častiach primiešavať kašu.

Upečené a vychladnuté pláty spájať krémom. Pod krém na jeden plát sa môže natrieť ríbezľový alebo malinový lekvár, prípadne podľa chuti. Hotové rezy dať stuhnúť a potom poliať čokoládovou polevou.

Naše medové rezy sú s kakaovou polevou.
Poleva: Nad parou rozpustiť 100 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 2 KL kukuričného škrobu, 1 PL mlieka (ak treba aj viac). Potom odstaviť a primiešať 100-120 g masla.